Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Męskie sprawy Hormony a płodność męska
Odpowiedz

Hormony a płodność męska

Oceń ten wątek:
  • Kotynieniek Koleżanka
    Postów: 32 19

    Wysłany: 21 lutego 2013, 15:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was spotkała się już z tym zagadnieniem? W jakim stopniu hormony mają wpływ na płodność u mężczyzn i prawidłowy przebieg spermatogenezy? Ktoś z was jest akurat w temacie i wie jakie badania hormonalne trzeba wykonać żeby mieć pewność że wszystko jest ok?

    b7ac20a6f719b83dec99f99189ea18af.png
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 21 lutego 2013, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u faceta robi sie podobne badania jak u kobiety wykaz badań jest w wątku o problemie z nasieniem :)

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 lutego 2013, 11:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maż miał roobione TSH, prolaktynę i testosteron.

  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 26 lutego 2013, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    robi się jeszcze LH i FSH ;)

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • MomToBe Przyjaciółka
    Postów: 73 35

    Wysłany: 10 kwietnia 2013, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania FSH, LH, prolaktyny, estradiolu i testosteronu. Prawidłowe wyniki badań hormonalnych nie świadczą jednak o płodności, bo choć w odpowiedzi na normalne stężenie hormonów we krwi ,komórki rozrodcze mogą dostarczać wystarczajacą ilość plemników, może istnieć zaburzenie w dojrzewaniu plemników albo przeszkoda w systemie transportu nasienia, niezależna od hormonów.Taka wiadomosc znalazlam w internecie, rowniez nasza doktor powiedziala nam cos takiego :)

    m_d_f lubi tę wiadomość

    atdci09k96uspmjm.png
    e790355cf3.png
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 11 kwietnia 2013, 08:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja napiszę z własnego doświadczenia:
    mój maż ma ksiażkowe wyniki hormonów, miał robione usg i wszystko jest w pożądku i jak widać nie przeszkadza to w tym by mieć bardzo złe wyniki z nasienie...
    dodatkową rzeczą która jest ważna to robienie POSIEWU NASIENIA...
    nie mówię tego bez przyczyny mój mąż najpierw miał gronkowca złocistego a potem e.coli przez to że miał to paskudztwo bada się w miare regularnie i ostatnio wykryto u niego streptococcus agalactiae jest to paciorkowiec z grupy B który powoduje sepsę, jest ta bakteria bardzo niebezpieczna dla kobiety cieżarnej a właściwie dla dzidziusia się rodzącego, nie wykrycie tej bakteri i nie rozpoczęcie leczenia może prowadzić do śmierci dziecka...

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Deina Koleżanka
    Postów: 36 9

    Wysłany: 7 maja 2013, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebralismy dziś wyniki hormonów męża. Prolaktyna znacznie podwyższona. Wyczytałąm że może to być przyczyną niepłodności a mąż ma tragiczne wyniki nasienia. Zastanawiam się gdzie uderzyć: endokrynolog czy androlog?

    wiara, nadzieja, miłość
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 7 maja 2013, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deina wrote:
    Odebralismy dziś wyniki hormonów męża. Prolaktyna znacznie podwyższona. Wyczytałąm że może to być przyczyną niepłodności a mąż ma tragiczne wyniki nasienia. Zastanawiam się gdzie uderzyć: endokrynolog czy androlog?

    tylko ze trzeba wziąść pod uwagę że prolaktyna to taki troche "głupi" hormon , to znaczy ze stres zmęczenie mogą na niego wpływać czyli go podnosić i z tego co lekarka mi mówiła prolaktyny nigdy nie powinno się robić z samego rana bo jej poziom po nocy jest dość wysoki...
    kurcze nie wiem co Ci powiedzieć bo moja ginka jest też andrologiem ale powiedziałą ze jak się pojawia problem z nasienie to juz wtedy musi się tym zająć np urolog, nie wiem czy Ci to coś pomoże ale idę w poniedziałek do mojej ginki jeśli chcesz mogę się jej zapytać do kogo trzeba iśc z takim problemem ewentualnie zapytam o prolaktyne u facetów o co to chodzi dokłanie i takie tam ale to jak już będziesz chciała...

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Deina Koleżanka
    Postów: 36 9

    Wysłany: 7 maja 2013, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłoby świetnie gdybyś mogła ją wypytać. Faktycznie M badał się praktycznie z samego rana zaraz po wstaniu. Cóż jest to takie małe światełko w tunelu, którego się czepiłam, że to może przez tą prolaktynę :)

    wiara, nadzieja, miłość
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 8 maja 2013, 07:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deina wrote:
    Byłoby świetnie gdybyś mogła ją wypytać. Faktycznie M badał się praktycznie z samego rana zaraz po wstaniu. Cóż jest to takie małe światełko w tunelu, którego się czepiłam, że to może przez tą prolaktynę :)

    a inne hormony miał w pożądku?
    zapytam oczywiście :)

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Deina Koleżanka
    Postów: 36 9

    Wysłany: 8 maja 2013, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak inne w normie. Wstawie pozniejwszystkie wyniki.

    wiara, nadzieja, miłość
  • Deina Koleżanka
    Postów: 36 9

    Wysłany: 8 maja 2013, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH 2,3843
    anty-TPO 0,09
    FSH 9,27
    Prolaktyna 39,15
    Testosteron 628,52

    wiara, nadzieja, miłość
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 8 maja 2013, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no fakt reszta ok a prolaktyna podwyższona ale tak jak mówiłam to może być kwestia wszystkiego a nawet godziny pobrania krwi i tego czy się denerwował itd, ale zapytam w poniedziałek zobacze co moja na to powie :)

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Deina Koleżanka
    Postów: 36 9

    Wysłany: 8 maja 2013, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję raz jeszce. Widzę, że macie swoje światelko w tunelu :) trzymam mocno kciuki.

    wiara, nadzieja, miłość
  • MomToBe Przyjaciółka
    Postów: 73 35

    Wysłany: 4 czerwca 2013, 20:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz ma za niski testosteron :( i jeszcze jakis hormon, ale pani doktor powiedziala ze nazwa jest tak dluga i skomplikowana ze napewno nie zapamietamy,no i racje miala bo powiedziala jak sie nazywa i ja i tak nie pamietam... :(

    atdci09k96uspmjm.png
    e790355cf3.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 października 2013, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane pomóżcie!
    mój mąż ma bardzo niepokojące wyniki TSH, anty TPO i anty TG
    TSH - 18,266 (norma 0,55-4)
    anty TPO - 885,57 !!!(norma 0-5,61)
    anty TG - ponad 1000 !!! (norma 0-4,11)
    Co o tym myśleć? czy moze mieć to wpływ na nasienie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 października 2013, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy wpływ na wyniki moze mieć ostaatnio przebyta infekcja męża i podawane antybiotyki?

  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 22 października 2013, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    frutka wrote:
    kochane pomóżcie!
    mój mąż ma bardzo niepokojące wyniki TSH, anty TPO i anty TG
    TSH - 18,266 (norma 0,55-4)
    anty TPO - 885,57 !!!(norma 0-5,61)
    anty TG - ponad 1000 !!! (norma 0-4,11)
    Co o tym myśleć? czy moze mieć to wpływ na nasienie?


    koniecznie skonsultuj to z lekarzem...
    tak moze to mieć wpływ na wyniki z nasienia jak równeiż to ze przebył infekcję i brał antybiotyki...
    jeśli były brane antybiotyki powinno się odczekać minimum 4 tygodnie od zakończenia brania antybiotyku z powtórzeniem badania nasienia...

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 października 2013, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no z badaniem nasienia czekamy, ale nie wiem jak ta infekcja mogła wpłynąć na hormony
    morfologia ogólna jest ok, ale nie badaliśmy ob

  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 23 października 2013, 10:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    te parametry o których piszesz to tarczyca z wyników widać ze coś jest nie tak czyli trzeba z tym iść do endokrynologa...

    nie mam pojęcia czy infekcja wpływa na te wyniki ale wydaje mi sie zę nie...

    co do badania nasienia najlepiej zrobić cały komplet wspomagany komputerowo koszt około 130 zł

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego