Forum Męskie sprawy Hormony a płodność męska
Odpowiedz

Hormony a płodność męska

Oceń ten wątek:
  • Maka Autorytet
    Postów: 2316 3079

    Wysłany: 30 października 2013, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę mojego P. wysłać na badania hormonalne. Może zagadka skąd takie wyniki nasienia się rozwiąże??

    ckaik0s3070dl07t.png
  • Deina Koleżanka
    Postów: 36 9

    Wysłany: 4 listopada 2013, 10:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, mój mąż bierze właśnie bromergon na podwyższoną prolaktynę. Mam gdzieś cchą nadzieję, że moze to ona jest przyczyną naszych trudności. Wiem, że leczenie może byc długotrwałe. Niby testostron ma w normie, ale może mimo wszystko ta prolaktyna coś miesza. Poza tym bierze wit centrum, kończą się na dniach i zacznie brać salfazin, co 2 dzień pije świeżo wyciskany sok z pomarańczy. dodaję mu jeszcze kwas foliowy do łykania.

    wiara, nadzieja, miłość
  • sylwiunia Autorytet
    Postów: 893 315

    Wysłany: 29 sierpnia 2014, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam mąż zrobił badanie hormonów
    oto jego wyniki
    estradiol 33 pg/ml norma 11-44
    testosteron 20,25 nmol/ml norma 4,94-32,01
    FSH 5,35 mlU/ml norma 0,95-11,95
    LH 6,32 mlU/ml norma 0,57-12,07
    Prolaktyna 15,13 ng/ml norma 3,46-19,40
    TSH 2,0811 ulU/ml norma 0,3500-4,9400

    Wydaje mi się że wszystko bez zastrzeżeń, ale jeszcze musimy popracować nad jakością nasienia. Co o tych wynikach możecie powiedzieć,

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2014, 19:06

    "Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

    6es3onyx9001zu66.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 29 sierpnia 2014, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hormony u mezczyzn bardzo wływaja na nasienie
    za niskie TSH moze skazywaz na Nadczynnosc tarczycy .. jedna z najczestszych chorób zagrazajacych płodnosci meskiej

    FSH - im blizej górnej granicy tym gorzej ..FSH daje obra jak funkcjonuja jadra.. im wyzszy tym bardziej oznacza to defekt jader.. Androlodzy mowia ze juz przy FSH =9 mozna mowic o tym ze z jadrami cos jest nie tak

    jednoczesnie badany LH daje nam iformacje ..jelsi FSH jest podwyzszone i LH tzn ze organizm czeka na reakcje i potrzebuje pomocy

    Testosteron..jesli wychodzi zanizony..to mamy problem.. wtedy wskazane jest zrobienie test wolnego
    jak rowniez estradiol

    Prolaktyna niby nic ..a jednak... podwyzszona moze byc owszem efektem stresu..dlatego warto poworyc badanie czesto wychodzi wówczas na jaw. ze jli PR jest wyzsza a TSH niskie to moze wskazywac na prysadke mozgowa - tak jak to jest u kobiet..wtedy wskazany jest rezonans glowy w clu wykluczenia gruczolaka przysadki mózgowej
    co jak wiadomo cholernie moze popchrzanic wydzielane hormoow ..

    U nas plemnikow wogole nie am a hormony sa rozjechane.. ale.. jak sie okazuje nawet taki przypadek nie jest beznadziejny
    teraz jestesmy w czasie kuracji hormonalnej :) i daja nam 57% szans znalezienia plemnikwo w biopsji :) wiec da sie :)

    oczywiscie jestemzdania ze jesli wychodza zel wyniki to I co to posiew... bakterie potrafia duzooo zniszczyc ;/

    pozneij usg i hormony

    na pytanie gdzie wz wynikami..odpowiem Androlog.. dlaczego bo ma on wiedze zaróno Urologa jak i Endokrynologa.. :)

    sylwiunia, Sabina lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • MonSky Nowa
    Postów: 1 1

    Wysłany: 28 października 2015, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    Nie chciałam zakładać nowego tematu, więc piszę tutaj :)


    Mąż zrobił badania hormonów, wyniki wyglądają tak:
    TSH - 1,2 mIU/l (0,3 - 4,2)
    FT4 - 8,54 pmol/l (7,86-15,96)
    Estradiol - 43 pg/ml (43-53)
    FSH - 2,37 mIU/ml (1,27-19,26)
    LH - 3,29 mIU/ml (1,24-8,62)
    Testosteron - 4,29 ng/ml (1,75-7,81)
    Prolaktyna - 161,5 uIU/ml (56-282)

    Niby wyniki w normie, ale ja od razu zaczynam sobie wmawiać, że z estradiolem może być coś nie tak skoro jest na granicy normy :(. Tak samo to TSH i FSH - czy one nie s a za małe?

    Z góry dziękuje za interpretację :).
    Wiem, że hormony to jedno, a badanie nasienia to drugie, ale do niego jeszcze muszę męża przekonać :(

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 28 października 2015, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    estradiol moze wplywac na wolniejszy ruch plemnikow ..ale to tylkow badaniu nasienie wyjdzie .. nie ma co gdybac

    FSH i LH jest ok przy takim testosteronie ;) wiec nie masz co sie przejmowac ..
    gdyby testosteron spadal wtedy FSH i lH powinno rosnac .. ale raczej test odpowiada mniej wiecej przedzialowi k=wiekowemu faceta okolo 30 ;)
    mozecie za jakis czs powtorzyc sam Testotesron FSH i LH ;)

    TSH jest ok :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 5 listopada 2015, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, jest szansa, żebyś zerknęła na nasze dzisiejsze wyniki?

    TSH: 1,810 µIU/ml [0,270-4,200]
    FSH: 2,82 mIU/ml [1,50-12,40]
    LH: 6,48 mIU/ml [1,70-8,60]
    Estradiol: 26,02 pg/ml [7,63-42,60]
    Prolaktyna: 590,20 mIU/l [86,00-324,00]
    Testosteron: 348,20 ng/dl [249,00-836,00]
    SHBG: 28,57 nmol/l [18,30-54,10]

    Z góry baaaaaardzo dziękuję :-* <:-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 21:17

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 6 listopada 2015, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz juz ;)

    jest pewna zaleznosc ktora ja zauwazylam na moim mezu .. im bardziej spadal testosteron tym bardziej szalalo TSH i PRL ..
    prl Twój ma o wiele za duza - i tuna pewno lekarz powienien na to zaregaowac
    reszta niby w normie

    troche dziwi mnie ze przy spadku testosteronu ( choc jest w normie ) reaguje tylko LH .. i wzrasta .. a FSH nie ..

    czy Twoj maz mial robiony rezonans głowy ?

    ja bym skoncentrowala sie na przysadce..ale niech sie wypowie lekarz :)


    Bratek lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ciekawa87 Autorytet
    Postów: 1117 442

    Wysłany: 6 listopada 2015, 11:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania trzymam mocno zaciśnięte piąstki

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 6 listopada 2015, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda? Jakieś to trochę dziwne. Wzrasta PRL - i to znacznie, więc teoretycznie powinno rosnąć LH ORAZ FSH, a w dalszym efekcie - spada zwykle testosteron. Zwykle te dwa hormony idą w parze - albo faceci mają je za duże, albo za małe, ale OBA naraz. A tutaj LH idzie bliżej górnej swojej granicy, a FSH - bliżej dolnej. Swoją drogą - LH małe w sumie nie jest, a testosteron oscyluje bliżej dolnej granicy, więc zastanawiam się czy jądra wystarczająco reagują na LH.
    Nie, nie miał rezonansu. Właśnie się zastanawiamy, gdzie teraz najlepiej uderzyć dalej (na NFZ wiadomo, że wszystko będzie się ciąąąąąąąągnąć i ciąąąąąąągnąąąąąąććććć).

    Dzięki :-* :)

    P.S. Dr Wolski takie rzeczy ogarnia czy lepiej szukać stricte endokrynologa?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 13:07

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 6 listopada 2015, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratku co do dr Wolskiego nie wiem ..u nas opierwal sie na 3 badaniach hormonow.. FSh,LH Testosteron , ewentualnie TSh .. np na podwyzszona prl nie zwrocil uwagi ..ale moze dlatgeo ze przy wadzie genetycznej meza uzupelniajac test wszytsko ladnie sie wyrównuje :) bardziej patrzy teraz pod katem profilaktyki.. wiec troche trudno mi powiedziec czy cos doradzi ja pewnie bym poszla ze wzg;nato ze lubie pzonac opinie kilkiu lekarzy :)
    moze napisz do niego na Naszym bocianie wlacznie z badaniami nasienia :)

    jak u was stoi ruchliwosc i liczba ?? plemnikow ??

    ewentulanie katedra Andrologii i endokrynologi plodnosci łódx :) dr Hiczer -

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 12:48

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 6 listopada 2015, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, z ruchliwością jest ok. Ogólnie siadły nam parametry w wakacje, natomiast ostatnie badanie wykazało w większości powrót do parametrów sprzed 3 lat, część minimalnie się poprawiła - może suplementacja powoli robi swoje?
    Aktualnie, z ważniejszych rzeczy: objętość 2,6ml (norma lab.1,5-6,0), koncentracja 50mln/ml (tu się poprawiliśmy nawet względem 2012), całkowita ilość 130mln, ruch całkowity 48% (>40%), ruch postępowy 34% (>32%), morfologia: 6% prawidłowych.

    P.S. Wiesz co, pisałam jakiś czas temu na Bocianie wyniki - ale tak naprawdę odpowiedź, jak w większości przypadków, ograniczyła się do stwierdzenia, żeby udać się na konsultację andrologiczną ;)

    P.S.2. A dużo mieliście PRL podniesioną?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 13:27

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 6 listopada 2015, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ee no to ladne wyniki :)
    my mielismuy w innych jednostakch prl.. norma byla do 25 a my chyba mielismy 31 ;)
    a nie mysleliscie zeby z tymi parametrami podejsc do IUI ??

    jesli wyniki nasienai sie poprawily to ja bym poszla do endokrynologa po porstu :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 14:08

    Bratek lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 6 listopada 2015, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to po przeliczeniu my mamy PRL 29,51, przy normach tego laboratorium dla mężczyzn do 16,2 :(
    Wiesz co, za wszelką cenę chcielibyśmy uniknąć IVF, ale i nie ukrywam, że do IUI też nam się nie spieszy ;/

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 6 listopada 2015, 14:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe nie no iVF to nie mowie :):)
    ale jakby sie nie udawalo - czego nie zycze to wezcie IUI pod uwage ..nie raz wystarczy lekko cos wspomoc :) szczegolnie ze nasienie nie ma obnizonych paramatrow wiec tym bardziej szanse rosna przy IUI :)

    Bratek lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Bratek Autorytet
    Postów: 1744 2331

    Wysłany: 6 listopada 2015, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W wakacje było z nasieniem gorzej, no i upłynnienie - 60 min. :( więc lekarka mówiła wtedy, że się kwalifikujemy, ale Małż powiedział, że chce popracować jeszcze i popróbować naturalnie.
    Ale jeśli (tfu tfu tfu! :-* ) nie będzie się udawało, to jak najbardziej mamy to z tyłu głowy.
    Dzięki za wszystko :-* :)

    W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 7 listopada 2015, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a tego testosteronu to ile powinno być? Jak najwięcej czy jak najmniej? Mój mąż ma 327. To za mało czy za dużo? Oczywiście norma pokazuje że się mieści bo jest między 249 a 839

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2015, 20:43

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 7 listopada 2015, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    facet okolo 30stki powinien miec 400-600 ale jendorazowy wynik jest ok :) nalezy monitorowac czy nie spada.. teststeron zalezy od wielu czynnikow czy dzien przed nie bylo sexu, czy nie mail duzo strresu, czy nie pracowal intensywnie fizycznie :)a nawte o ktorej godzinie robil badanie :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 8 listopada 2015, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję baaaardzo za info ;)

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • bizona Autorytet
    Postów: 1158 784

    Wysłany: 19 listopada 2015, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odpowiedzcie prosze blondynce;) kto daje skierowanie na badanie hormonow..urolog? Androlog czy endykronolog? Moj teraz musi zbadac hormony i nie wiem gdzie mam go wyslac. W pakiecie ubezpieczeniowym nie mamy androloga..nie wiem do kogo mamy sie udac po skierowanie. Do androloga chcemy sie wybrac za 3 miesiace po powtorce badan nasienia. Pomozecie?:)

    p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego