Hormony a płodność męska
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie, mój mąż bierze właśnie bromergon na podwyższoną prolaktynę. Mam gdzieś cchą nadzieję, że moze to ona jest przyczyną naszych trudności. Wiem, że leczenie może byc długotrwałe. Niby testostron ma w normie, ale może mimo wszystko ta prolaktyna coś miesza. Poza tym bierze wit centrum, kończą się na dniach i zacznie brać salfazin, co 2 dzień pije świeżo wyciskany sok z pomarańczy. dodaję mu jeszcze kwas foliowy do łykania.
wiara, nadzieja, miłość -
witam mąż zrobił badanie hormonów
oto jego wyniki
estradiol 33 pg/ml norma 11-44
testosteron 20,25 nmol/ml norma 4,94-32,01
FSH 5,35 mlU/ml norma 0,95-11,95
LH 6,32 mlU/ml norma 0,57-12,07
Prolaktyna 15,13 ng/ml norma 3,46-19,40
TSH 2,0811 ulU/ml norma 0,3500-4,9400
Wydaje mi się że wszystko bez zastrzeżeń, ale jeszcze musimy popracować nad jakością nasienia. Co o tych wynikach możecie powiedzieć,Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2014, 19:06
"Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
Hormony u mezczyzn bardzo wływaja na nasienie
za niskie TSH moze skazywaz na Nadczynnosc tarczycy .. jedna z najczestszych chorób zagrazajacych płodnosci meskiej
FSH - im blizej górnej granicy tym gorzej ..FSH daje obra jak funkcjonuja jadra.. im wyzszy tym bardziej oznacza to defekt jader.. Androlodzy mowia ze juz przy FSH =9 mozna mowic o tym ze z jadrami cos jest nie tak
jednoczesnie badany LH daje nam iformacje ..jelsi FSH jest podwyzszone i LH tzn ze organizm czeka na reakcje i potrzebuje pomocy
Testosteron..jesli wychodzi zanizony..to mamy problem.. wtedy wskazane jest zrobienie test wolnego
jak rowniez estradiol
Prolaktyna niby nic ..a jednak... podwyzszona moze byc owszem efektem stresu..dlatego warto poworyc badanie czesto wychodzi wówczas na jaw. ze jli PR jest wyzsza a TSH niskie to moze wskazywac na prysadke mozgowa - tak jak to jest u kobiet..wtedy wskazany jest rezonans glowy w clu wykluczenia gruczolaka przysadki mózgowej
co jak wiadomo cholernie moze popchrzanic wydzielane hormoow ..
U nas plemnikow wogole nie am a hormony sa rozjechane.. ale.. jak sie okazuje nawet taki przypadek nie jest beznadziejny
teraz jestesmy w czasie kuracji hormonalnej i daja nam 57% szans znalezienia plemnikwo w biopsji wiec da sie
oczywiscie jestemzdania ze jesli wychodza zel wyniki to I co to posiew... bakterie potrafia duzooo zniszczyc ;/
pozneij usg i hormony
na pytanie gdzie wz wynikami..odpowiem Androlog.. dlaczego bo ma on wiedze zaróno Urologa jak i Endokrynologa..sylwiunia, Sabina lubią tę wiadomość
-
Witam,
Nie chciałam zakładać nowego tematu, więc piszę tutaj
Mąż zrobił badania hormonów, wyniki wyglądają tak:
TSH - 1,2 mIU/l (0,3 - 4,2)
FT4 - 8,54 pmol/l (7,86-15,96)
Estradiol - 43 pg/ml (43-53)
FSH - 2,37 mIU/ml (1,27-19,26)
LH - 3,29 mIU/ml (1,24-8,62)
Testosteron - 4,29 ng/ml (1,75-7,81)
Prolaktyna - 161,5 uIU/ml (56-282)
Niby wyniki w normie, ale ja od razu zaczynam sobie wmawiać, że z estradiolem może być coś nie tak skoro jest na granicy normy . Tak samo to TSH i FSH - czy one nie s a za małe?
Z góry dziękuje za interpretację .
Wiem, że hormony to jedno, a badanie nasienia to drugie, ale do niego jeszcze muszę męża przekonaćAnia_84 lubi tę wiadomość
-
estradiol moze wplywac na wolniejszy ruch plemnikow ..ale to tylkow badaniu nasienie wyjdzie .. nie ma co gdybac
FSH i LH jest ok przy takim testosteronie wiec nie masz co sie przejmowac ..
gdyby testosteron spadal wtedy FSH i lH powinno rosnac .. ale raczej test odpowiada mniej wiecej przedzialowi k=wiekowemu faceta okolo 30
mozecie za jakis czs powtorzyc sam Testotesron FSH i LH
TSH jest ok
-
Aniu, jest szansa, żebyś zerknęła na nasze dzisiejsze wyniki?
TSH: 1,810 µIU/ml [0,270-4,200]
FSH: 2,82 mIU/ml [1,50-12,40]
LH: 6,48 mIU/ml [1,70-8,60]
Estradiol: 26,02 pg/ml [7,63-42,60]
Prolaktyna: 590,20 mIU/l [86,00-324,00]
Testosteron: 348,20 ng/dl [249,00-836,00]
SHBG: 28,57 nmol/l [18,30-54,10]
Z góry baaaaaardzo dziękuję :-* <Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 21:17
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Juz juz
jest pewna zaleznosc ktora ja zauwazylam na moim mezu .. im bardziej spadal testosteron tym bardziej szalalo TSH i PRL ..
prl Twój ma o wiele za duza - i tuna pewno lekarz powienien na to zaregaowac
reszta niby w normie
troche dziwi mnie ze przy spadku testosteronu ( choc jest w normie ) reaguje tylko LH .. i wzrasta .. a FSH nie ..
czy Twoj maz mial robiony rezonans głowy ?
ja bym skoncentrowala sie na przysadce..ale niech sie wypowie lekarz
Bratek lubi tę wiadomość
-
Prawda? Jakieś to trochę dziwne. Wzrasta PRL - i to znacznie, więc teoretycznie powinno rosnąć LH ORAZ FSH, a w dalszym efekcie - spada zwykle testosteron. Zwykle te dwa hormony idą w parze - albo faceci mają je za duże, albo za małe, ale OBA naraz. A tutaj LH idzie bliżej górnej swojej granicy, a FSH - bliżej dolnej. Swoją drogą - LH małe w sumie nie jest, a testosteron oscyluje bliżej dolnej granicy, więc zastanawiam się czy jądra wystarczająco reagują na LH.
Nie, nie miał rezonansu. Właśnie się zastanawiamy, gdzie teraz najlepiej uderzyć dalej (na NFZ wiadomo, że wszystko będzie się ciąąąąąąąągnąć i ciąąąąąąągnąąąąąąććććć).
Dzięki :-*
P.S. Dr Wolski takie rzeczy ogarnia czy lepiej szukać stricte endokrynologa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 13:07
-
Bratku co do dr Wolskiego nie wiem ..u nas opierwal sie na 3 badaniach hormonow.. FSh,LH Testosteron , ewentualnie TSh .. np na podwyzszona prl nie zwrocil uwagi ..ale moze dlatgeo ze przy wadzie genetycznej meza uzupelniajac test wszytsko ladnie sie wyrównuje bardziej patrzy teraz pod katem profilaktyki.. wiec troche trudno mi powiedziec czy cos doradzi ja pewnie bym poszla ze wzg;nato ze lubie pzonac opinie kilkiu lekarzy
moze napisz do niego na Naszym bocianie wlacznie z badaniami nasienia
jak u was stoi ruchliwosc i liczba ?? plemnikow ??
ewentulanie katedra Andrologii i endokrynologi plodnosci łódx dr Hiczer -Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 12:48
-
Aniu, z ruchliwością jest ok. Ogólnie siadły nam parametry w wakacje, natomiast ostatnie badanie wykazało w większości powrót do parametrów sprzed 3 lat, część minimalnie się poprawiła - może suplementacja powoli robi swoje?
Aktualnie, z ważniejszych rzeczy: objętość 2,6ml (norma lab.1,5-6,0), koncentracja 50mln/ml (tu się poprawiliśmy nawet względem 2012), całkowita ilość 130mln, ruch całkowity 48% (>40%), ruch postępowy 34% (>32%), morfologia: 6% prawidłowych.
P.S. Wiesz co, pisałam jakiś czas temu na Bocianie wyniki - ale tak naprawdę odpowiedź, jak w większości przypadków, ograniczyła się do stwierdzenia, żeby udać się na konsultację andrologiczną
P.S.2. A dużo mieliście PRL podniesioną?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 13:27
-
ee no to ladne wyniki
my mielismuy w innych jednostakch prl.. norma byla do 25 a my chyba mielismy 31
a nie mysleliscie zeby z tymi parametrami podejsc do IUI ??
jesli wyniki nasienai sie poprawily to ja bym poszla do endokrynologa po porstuWiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 14:08
Bratek lubi tę wiadomość
-
hehe nie no iVF to nie mowie
ale jakby sie nie udawalo - czego nie zycze to wezcie IUI pod uwage ..nie raz wystarczy lekko cos wspomoc szczegolnie ze nasienie nie ma obnizonych paramatrow wiec tym bardziej szanse rosna przy IUIBratek lubi tę wiadomość
-
W wakacje było z nasieniem gorzej, no i upłynnienie - 60 min. więc lekarka mówiła wtedy, że się kwalifikujemy, ale Małż powiedział, że chce popracować jeszcze i popróbować naturalnie.
Ale jeśli (tfu tfu tfu! :-* ) nie będzie się udawało, to jak najbardziej mamy to z tyłu głowy.
Dzięki za wszystko :-* -
Dziewczyny, a tego testosteronu to ile powinno być? Jak najwięcej czy jak najmniej? Mój mąż ma 327. To za mało czy za dużo? Oczywiście norma pokazuje że się mieści bo jest między 249 a 839
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2015, 20:43
04.12.2015 [*] 7tc
Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
-
facet okolo 30stki powinien miec 400-600 ale jendorazowy wynik jest ok nalezy monitorowac czy nie spada.. teststeron zalezy od wielu czynnikow czy dzien przed nie bylo sexu, czy nie mail duzo strresu, czy nie pracowal intensywnie fizycznie :)a nawte o ktorej godzinie robil badanie
-
Dziewczyny odpowiedzcie prosze blondynce;) kto daje skierowanie na badanie hormonow..urolog? Androlog czy endykronolog? Moj teraz musi zbadac hormony i nie wiem gdzie mam go wyslac. W pakiecie ubezpieczeniowym nie mamy androloga..nie wiem do kogo mamy sie udac po skierowanie. Do androloga chcemy sie wybrac za 3 miesiace po powtorce badan nasienia. Pomozecie?
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec