Forum Męskie sprawy interpretacja wyników
Odpowiedz

interpretacja wyników

Oceń ten wątek:
  • ewelcia45 Ekspertka
    Postów: 445 59

    Wysłany: 17 listopada 2017, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomozcie!! Czy którejś z was dziewczyn Mężczyzna miał problem z dojrzewaniem plemników?

    ewelcia45
  • DoveLove Autorytet
    Postów: 760 372

    Wysłany: 22 listopada 2017, 16:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się uśmiecham do mądrzejszych koleżanek ;)

    Upłynnienie 25 min
    Objetosc 5,2 ml 1,5 — 6,0
    PH 7,4 >= 7,2
    Zabarwienie biało-szare
    Lepkosc prawidłowa
    OCENA MIKROSKOPOWA
    Aglutynacja -
    Koncentracja 108,5 mln/ml >= 15,0
    Całkowita ilosc plemników w ejakulacie 564,2 mln >= 39,0
    OCENA RUCHLIWOSCI
    Ruch postepowy 45 % >= 32
    Ruch w miejscu 8 %
    Ruch całkowity 53 % >= 40
    Brak ruchu 47 %
    OCENA MIKROSKOPOWA BARWIONEGO ROZMAZU
    Plemniki o budowie prawidłowej 7,0 % >= 4,0
    Nieprawidłowe główki 65,0 %
    Nieprawidłowe wstawki 23,0 %
    Nieprawidłowe witki 3,0 %
    Krople cytoplazmatyczne 2,0 %
    Koncentracja komórek okragłych 0,1 mln/ml < 5,0
    Koncentracja leukocytów 0,1 mln/ml <

    Schmetterling lubi tę wiadomość

    qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 listopada 2017, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki robione na dzień przed pozytywnym testem ciążowym.
    Ktoś coś?

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/720609ca0be7.jpg

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c92e18274ce1.jpg

  • Saja Autorytet
    Postów: 973 240

    Wysłany: 24 listopada 2017, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania,masz napisane na końcu badania, że nasienie jest w normie, w ciąży jesteś, więc o co pytasz?

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 listopada 2017, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Ania,masz napisane na końcu badania, że nasienie jest w normie, w ciąży jesteś, więc o co pytasz?

    Pytam, bo M wyszły żylaki i chce się zdecydować na operację.
    Dlatego chciałam zasięgnąć rady, czy jest aż tak źle. Do androloga idzie w kwietniu i miał zrobić jeszcze 2x nasienie.

    A że w uwagach nic nie było, to zdążyłam się już dowiedzieć że ten brak akurat to jest ok.

  • Hiacynta89 Koleżanka
    Postów: 83 13

    Wysłany: 24 listopada 2017, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby zrobić operację żylaków to albo muszą one boleć albo jest problem z ciążą, zle wyniki nasienia i partnerka zdrowa. Skoro jesteś w ciąży a męża nie boli ... to po co. Kwestia jest tylko czy to pierwsze dziecko. Żylaki są często powodem niepłodności pierwotnej ale wtórnej to powyzej 80%. Wiec jeśli planujecie kolejne dzieci to warto zoperować. Mój mąż miał operacje mikroskopową ale my mieliśmy problem już z pierwszą ciążą.

    Ania1003 lubi tę wiadomość

    Hiacynta89
  • Milla123 Debiutantka
    Postów: 11 11

    Wysłany: 26 listopada 2017, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, widzę, że u Was kopalnia wiedzy :) Powiecie mi coś na temat wyników męża? Będę bardzo wdzięczna :)

    Dni abstynencji: 7
    Objetosc: 5,4 mL
    Uplynnienie po 15min
    Lepkość prawidłowa
    Wygląd prawidłowy
    pH 7,90

    Koncentracja
    6,98 Miliony/ml norma 15 Miliony/ml
    37,71 M/Próba norma 39 Miliony/Próba
    Objętość mL 5,40 norma: 1,5 mL

    WHO 5
    Ruch postępowy 51%
    Ruch niepostepowy 18%
    Nieruchome 31%

    SZYBKOŚĆ
    szybki 45%
    Średni 17,5%
    Wolny 6,5%
    Nieruchome 31%

    WHO 4
    Ruch postępowy szybki 32%
    Ruch postępowy wolny 19%
    Ruch niepostepowy 18%
    Plemniki nieruchome 31%

    Morfologia
    Prawidłowy 3 - 2,97%
    Nieprawidłowe 98 - 97,03%

    Klasyfikacja podstawowa
    Prawidłowy 3 - 2,97%
    Wady główki 93 - 92,08%
    Wady wstawki 37 - 36,63%

    Rozpoznanie Oligozoospermia I/ II, Teratozoospermia I

    Aniołek 03.2010r. 9tc
    Aniołek 09.2010r. 9tc
    Mutacja V Leiden - Clexan, Acard, Encorton
    Córcia 2012r.
    cb 2016r.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 listopada 2017, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milla123 wrote:
    Hej, widzę, że u Was kopalnia wiedzy :) Powiecie mi coś na temat wyników męża? Będę bardzo wdzięczna :)

    Dni abstynencji: 7
    Objetosc: 5,4 mL
    Uplynnienie po 15min
    Lepkość prawidłowa
    Wygląd prawidłowy
    pH 7,90

    Koncentracja
    6,98 Miliony/ml norma 15 Miliony/ml
    37,71 M/Próba norma 39 Miliony/Próba
    Objętość mL 5,40 norma: 1,5 mL

    WHO 5
    Ruch postępowy 51%
    Ruch niepostepowy 18%
    Nieruchome 31%

    SZYBKOŚĆ
    szybki 45%
    Średni 17,5%
    Wolny 6,5%
    Nieruchome 31%

    WHO 4
    Ruch postępowy szybki 32%
    Ruch postępowy wolny 19%
    Ruch niepostepowy 18%
    Plemniki nieruchome 31%

    Morfologia
    Prawidłowy 3 - 2,97%
    Nieprawidłowe 98 - 97,03%

    Klasyfikacja podstawowa
    Prawidłowy 3 - 2,97%
    Wady główki 93 - 92,08%
    Wady wstawki 37 - 36,63%

    Rozpoznanie Oligozoospermia I/ II, Teratozoospermia I

    Hej macie obniżoną ilość plemników, podobnie jak u nas.
    Ale ruch dobry.
    No i obniżona morfologia - ale to wszystko zdążyłaś pewnie już doczytać ;)
    Zwróć uwagę na długi czas abstynencji , niby norma to 2-7, ale następnym razem zróbcie może max 4 dni przerwy- może ilośc się powiększy akurat. To wasze pierwsze badanie?
    Z tego co widzę w stopce to macie już córę i zachodzisz w ciążę czyli macie szanse na kolejnego dzidziusia, tak m isię wydaje, ale warto lekarza zapytać i zaopatrzyć się w witaminy.
    Buziaki

    Milla123 lubi tę wiadomość

  • Milla123 Debiutantka
    Postów: 11 11

    Wysłany: 26 listopada 2017, 22:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. To pierwsze badanie, Mąż był w delegacji, więc taka długość abstynencji... Na pewno je powtórzymy. U mnie były cykle monitorowane i wspomagane CLO i Ovitrelle dlatego zdecydowaliśmy się zrobić badanie. A co stosowaliście na poprawę nasienia? Ja niestety w tym temacie mam bardzo małą wiedzę.

    Aniołek 03.2010r. 9tc
    Aniołek 09.2010r. 9tc
    Mutacja V Leiden - Clexan, Acard, Encorton
    Córcia 2012r.
    cb 2016r.
  • Hiacynta89 Koleżanka
    Postów: 83 13

    Wysłany: 26 listopada 2017, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz kupiłam ProsperM, bo jako pierwszy działa antyestrogenowo i antyoksydacyjne. Nie ma tam w składzie witamin i mikroelementów. Te ogarniesz dobra dieta albo jakimkolwiek preparatem vitaminowym dla facetów. Skupiłam się na konkretnym działaniu. Jednak nie widziałam na forum żeby ktoś pisał ze brał z drugiej strony jak nowość to nic dziwnego, że dużo osób nie zna.

    Hiacynta89
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 listopada 2017, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milla123 wrote:
    Misia dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. To pierwsze badanie, Mąż był w delegacji, więc taka długość abstynencji... Na pewno je powtórzymy. U mnie były cykle monitorowane i wspomagane CLO i Ovitrelle dlatego zdecydowaliśmy się zrobić badanie. A co stosowaliście na poprawę nasienia? Ja niestety w tym temacie mam bardzo małą wiedzę.

    To powtórzcie sobie za miesiąc dwa, my czasem nawet w jednym miesiącu robiliśmy dwa badania tak z ciekawości.
    CO do tabletek, mój mąż bierze Profertil, ale to drogi lek tudzież suplement- możesz poszukać czegoś z podobnym składem.
    Do tego bierze:
    Wit D 2000
    Wit C 2000
    L-karnitynę
    Wit B complex
    Plus 2 orzeszki brazylijskie dziennie
    I staram się mu dawać jak najczęściej seler naciowy- taki surowy :)

    Wskazany ruch i mniej stresu.
    Niestety nie ma gwarancji, że te wszystkie zbiegi dadzą znaczącą poprawę u jednych tak u innych nie. U nas średnio, ale wole coś mu dawać niż nic nie robić. :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2017, 09:22

  • Hiacynta89 Koleżanka
    Postów: 83 13

    Wysłany: 8 grudnia 2017, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostaje wam się cieszyć. Ewidentne się poprawiło

    Hiacynta89
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 stycznia 2018, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prośba o pomoc w interpretacji. Na lekarza musimy jeszcze troche poczekać.

    Abstynencja: 4dni
    Objętość: 6,0 ml
    Aglutynacja: brak
    Upłynnienie (min): 50
    Lepkość: w normie
    PH: 7.5
    Liczba komórek okrągłych: 0,4 - x106/mL
    W tym liczba leukocytów: 0.0 - x106/mL

    Koncentracja: <0,1 - x106/mL
    Całkowitą liczba w ejakulacie: - x106/mL

    Uwagi: W ejakulacie bezpośrednim znaleziono pojedyncze ruchome plemniki (typ b i c) w każdym polu widzenia oraz nieruchome (typ d). Pozostałe parametry nasienia w normie. Pełnej oceny mikroskopowej nie wykonano z uwagi na niska koncentracje plemników.

    Co dalej? Jak to poprawić?

    Jestem załamana.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 18:36

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 9 stycznia 2018, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zoe86 wrote:
    Prośba o pomoc w interpretacji. Na lekarza musimy jeszcze troche poczekać.

    Abstynencja: 4dni
    Objętość: 6,0 ml
    Aglutynacja: brak
    Upłynnienie (min): 50
    Lepkość: w normie
    PH: 7.5
    Liczba komórek okrągłych: 0,4 - x106/mL
    W tym liczba leukocytów: 0.0 - x106/mL

    Koncentracja: <0,1 - x106/mL
    Całkowitą liczba w ejakulacie: - x106/mL

    Uwagi: W ejakulacie bezpośrednim znaleziono pojedyncze ruchome plemniki (typ b i c) w każdym polu widzenia oraz nieruchome (typ d). Pozostałe parametry nasienia w normie. Pełnej oceny mikroskopowej nie wykonano z uwagi na niska koncentracje plemników.

    Co dalej? Jak to poprawić?

    Jestem załamana.

    Musicie zacząć diagnostykę żeby dowiedzieć się skąd taki zly wynik. Jeśli to pierwsze badanie to trzeba powtórzyć badanie nasienia, poza tym hormony, USG. Nie ma co zwlekać z wizytą u androloga.

  • Saja Autorytet
    Postów: 973 240

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 00:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy takich wynikach tylko klinika niepłodności i pełna diagnostyka. Jeszcze powtórzcie badanie i zastanówcie się nad tym, czy mąż nie brał jakichś leków przed badaniem, nie miał kontaktu z substancjami toksycznymi, promieniowaniem. Poczytaj forumowe wątki o azoospermii - co prawda Twój mąż ma plemniki, ale sytuacja jest dość podobna.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w takiej sytuacji iść do androloga czy od razu do kliniki niepłodności? Polecacie kogoś w Krakowie?

    Chciałabym żeby mąż jeszcze przed pierwsza wizytą u lekarza zrobił badania żeby można było już od czegoś zacząć. Myślę o: Fsh, lh, tsh, testosteronie, prolaktynie, ogólnej morfologii i usg jader. Czy cos jeszcze?

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zoe86 wrote:
    Czy w takiej sytuacji iść do androloga czy od razu do kliniki niepłodności? Polecacie kogoś w Krakowie?

    Chciałabym żeby mąż jeszcze przed pierwsza wizytą u lekarza zrobił badania żeby można było już od czegoś zacząć. Myślę o: Fsh, lh, tsh, testosteronie, prolaktynie, ogólnej morfologii i usg jader. Czy cos jeszcze?

    Jeszcze estradiol, DHEA, PSA.
    Konieczny androlog w Klinice leczenia niepłodności. Może zaproponować mrożenie nasienia do ewentualnego in vitro. Bo wiadomo może być poprawa po leczeniu ale równie dobrze może być coraz mniej plemników. Lepiej zabezpieczyć to co macie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pomoc, jesteśmy umówieni do dr Bergiera na przyszły tydzień.

    Czy jeszcze o czymś powinnam pomyśleć? Czuję się jak dziecko we mgle. Nawet nie wiem o co pytać.

  • Saja Autorytet
    Postów: 973 240

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbierz wywiad medyczny od teściów i od męża - czy mąż chorował ciężko jako dziecko, czy miał świnkę, czy miał różyczkę, czy miał choroby lub urazy jąder, wypadki

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wyniki badań krwi:

    TSH 1,36 uIU/ml (0,270 - 4,200)
    FSH 12,24 mIU/ml (1,50-12,40)
    LH 3,61 mIU/ml (1,70-8,60)
    Estradiol 24,61 pg/ml (11,30-43,20)
    Prolaktyna 22,90 ng/ml (4,04-15,20)
    Testosteron 521,80 ng/dl (249,00-836,00)
    PSA 1,010 ng/dl (0,000-1,400)

    Wszystko w normach poza prolaktyną.

    Czekamy jeszcze na DHEA.

    W morfologi krwi lekko podwyższone limfocyty 42,6% przy normie od 20,00 do 40,00.

    Czy ta podwyższona prolaktyna może być przyczyną tak słabego wyniku seminogramu? Czy to da się wyleczyć?

‹‹ 5 6 7 8 9
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.