Forum Męskie sprawy interpretacja wyników
Odpowiedz
Oceń ten wątek:
  • Saja Autorytet
    Postów: 895 192

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 00:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy takich wynikach tylko klinika niepłodności i pełna diagnostyka. Jeszcze powtórzcie badanie i zastanówcie się nad tym, czy mąż nie brał jakichś leków przed badaniem, nie miał kontaktu z substancjami toksycznymi, promieniowaniem. Poczytaj forumowe wątki o azoospermii - co prawda Twój mąż ma plemniki, ale sytuacja jest dość podobna.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • zoe86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w takiej sytuacji iść do androloga czy od razu do kliniki niepłodności? Polecacie kogoś w Krakowie?

    Chciałabym żeby mąż jeszcze przed pierwsza wizytą u lekarza zrobił badania żeby można było już od czegoś zacząć. Myślę o: Fsh, lh, tsh, testosteronie, prolaktynie, ogólnej morfologii i usg jader. Czy cos jeszcze?

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1521 1070

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zoe86 napisała:
    Czy w takiej sytuacji iść do androloga czy od razu do kliniki niepłodności? Polecacie kogoś w Krakowie?

    Chciałabym żeby mąż jeszcze przed pierwsza wizytą u lekarza zrobił badania żeby można było już od czegoś zacząć. Myślę o: Fsh, lh, tsh, testosteronie, prolaktynie, ogólnej morfologii i usg jader. Czy cos jeszcze?

    Jeszcze estradiol, DHEA, PSA.
    Konieczny androlog w Klinice leczenia niepłodności. Może zaproponować mrożenie nasienia do ewentualnego in vitro. Bo wiadomo może być poprawa po leczeniu ale równie dobrze może być coraz mniej plemników. Lepiej zabezpieczyć to co macie.

  • zoe86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pomoc, jesteśmy umówieni do dr Bergiera na przyszły tydzień.

    Czy jeszcze o czymś powinnam pomyśleć? Czuję się jak dziecko we mgle. Nawet nie wiem o co pytać.

  • Saja Autorytet
    Postów: 895 192

    Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbierz wywiad medyczny od teściów i od męża - czy mąż chorował ciężko jako dziecko, czy miał świnkę, czy miał różyczkę, czy miał choroby lub urazy jąder, wypadki

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • zoe86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wyniki badań krwi:

    TSH 1,36 uIU/ml (0,270 - 4,200)
    FSH 12,24 mIU/ml (1,50-12,40)
    LH 3,61 mIU/ml (1,70-8,60)
    Estradiol 24,61 pg/ml (11,30-43,20)
    Prolaktyna 22,90 ng/ml (4,04-15,20)
    Testosteron 521,80 ng/dl (249,00-836,00)
    PSA 1,010 ng/dl (0,000-1,400)

    Wszystko w normach poza prolaktyną.

    Czekamy jeszcze na DHEA.

    W morfologi krwi lekko podwyższone limfocyty 42,6% przy normie od 20,00 do 40,00.

    Czy ta podwyższona prolaktyna może być przyczyną tak słabego wyniku seminogramu? Czy to da się wyleczyć?

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1521 1070

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna raczej nie ma aż takiego wpływu, przynajmniej takie wartości- tak nam androlog tłumaczył. Zwraca jednak uwagę FSH- w okolicach górnej normy. To może świadczyć o nieprawidłowej funkcji jąder. Tym % limfocytow się nie przejmuj. Ogólnie pp wizycie pewnie androlog zaproponuje Wam leczenie. Wtedy zaczyna się najgorsze czyli czekanie- efekty przyjmowania leków ocenia się po 3 miesiacach kuracji, bo tyle trwa produkcja plemników.
    Pogadaj z andrologiem o mrożeniu tego co macie, może warto to zrobić. Mam nadzieję, że leczenie pomoże ale gdyby parametry się pogorszyły to będzie chociaż trochę plemników

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1521 1070

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze USG musicie zrobić, żeby wykluczyć żylaki jako ewentualną przyczynę takiego wyniku.

  • zoe86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za pomoc!

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1521 1070

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co :-) musimy sobie pomagać :-) Powodzenia!

  • zoe86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg zrobione, wszystko ok, żadnych żylaków czy innych nieprawidłowości.

    Sprawdziliśmy jeszcze raz prolaktynę. Tym razem wynik 15,90. Norma minimalnie przekroczona, pewnie faktycznie to bez znaczenia.

    Zobaczymy co powie dr Bergier we środę.


  • zoe86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 12 stycznia 2018, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z badan wyszło też lekko podwyższone DHEA 6,21 ng/ml przy normie od 1,70 do 6,10

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1521 1070

    Wysłany: 12 stycznia 2018, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zoe86 napisała:
    Z badan wyszło też lekko podwyższone DHEA 6,21 ng/ml przy normie od 1,70 do 6,10

    To nie jest przyczyna takiego złego wyniku nasienia. Zobaczycie co powie androlog, ale tak jak pisałam wcześniej przepisze pewnie leki. Powodzenia Wam życzę!

  • zoe86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po wizycie u doktora Bergiera i dalej nic nie wiem. Nie wiem czy to wina Męża, który ma problem z przekazaniem mi informacji, czy po prostu Pan doktor nie ma póki co żadnego pomysłu i faktycznie nic nie powiedział.

    Do powtórzenia seminogram, bo badanie to jest "przypadkowe". I w zasadzie tyle. Żadnych leków, innych badań, nic. Nawet zaleceń odnośnie poprawy ogólnego stanu zdrowia.

    Trochę sie czuję niekomfortowo z tym.

  • nadia199191 Przyjaciółka
    Postów: 66 35

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zoe86 napisała:
    Jesteśmy po wizycie u doktora Bergiera i dalej nic nie wiem. Nie wiem czy to wina Męża, który ma problem z przekazaniem mi informacji, czy po prostu Pan doktor nie ma póki co żadnego pomysłu i faktycznie nic nie powiedział.

    Do powtórzenia seminogram, bo badanie to jest "przypadkowe". I w zasadzie tyle. Żadnych leków, innych badań, nic. Nawet zaleceń odnośnie poprawy ogólnego stanu zdrowia.

    Trochę sie czuję niekomfortowo z tym.
    mój mąż też był u niego i na pierwszej wizycie kazał tylko powtórzyć seminogram, wykonać badania hormonów i wrócić z wynikami na drugiej wizycie zalecił jakie suplementy brać zrobić usg jąder, trzecia wizyta to ocena wyników znowu zlecił seminogram żeby sprawdzić czy suplementy działają. Czwartej na szczęście nie było bo jakimś cudem zaszlam w ciążę.

  • IGA Autorytet
    Postów: 1619 876

    Wysłany: 9 marca 2018, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy przy takich wynikach jest szansa na naturalne poczecie? Bardzo prosze oodpowiedzi.
    Liczba plemnikow w ml 19.4- norma 15
    Ruch A- 0
    Ruch B- 12.7 ( 2.5 plemnikow w ml)
    Morfologia 2 procent
    Reszta w normie.

    Od marca 2017 trzy nieudane cykle na clo
    Od wrzesnia 2017 slabe wyniki nasienia: słaba ruchliwość, morf 2%, mała ilość(brak przyczyny)
    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18-1 IUI nieudana, 29.06.18- 2IUI nieudana, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    08.10.18 rozpoczęcie stymulacji, protokół krótki, 22.10 transer 8B I 7B ): crio 26.11 - wczesna blastka 2BB - cb
    II IMSI krotkie- styczen/luty 2019- 0 zarodkow
    III procedura z KD start luty 2019
    04.03.19- FET (9A I 9B) -....cb
  • anka1987 Koleżanka
    Postów: 229 9

    Wysłany: 12 marca 2018, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki męża
    plemniki prawidłowe - 1%, 0,11 min/ml, 0,61 min/ejakulat

    plemniki nieprawidłowe -99%, 10,89 min/ml, 59,9 min/ejakulat

    załamana :(

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - PCOS? AMH -6.06
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 06.2018 - 1%
    morfologia 12.2018 - 2% (niestety morfologia poszła w górę a żywotność i ruch w dół :(
    SCD - 33%
    HBA -66%
  • IGA Autorytet
    Postów: 1619 876

    Wysłany: 13 marca 2018, 00:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robiliscie posiew i byl maz u urologa?

    Od marca 2017 trzy nieudane cykle na clo
    Od wrzesnia 2017 slabe wyniki nasienia: słaba ruchliwość, morf 2%, mała ilość(brak przyczyny)
    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18-1 IUI nieudana, 29.06.18- 2IUI nieudana, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    08.10.18 rozpoczęcie stymulacji, protokół krótki, 22.10 transer 8B I 7B ): crio 26.11 - wczesna blastka 2BB - cb
    II IMSI krotkie- styczen/luty 2019- 0 zarodkow
    III procedura z KD start luty 2019
    04.03.19- FET (9A I 9B) -....cb
  • anka1987 Koleżanka
    Postów: 229 9

    Wysłany: 13 marca 2018, 08:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jeszcze, wczoraj odebraliśmy wyniki.

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - PCOS? AMH -6.06
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 06.2018 - 1%
    morfologia 12.2018 - 2% (niestety morfologia poszła w górę a żywotność i ruch w dół :(
    SCD - 33%
    HBA -66%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 listopada 2018, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tynencja płciowa: 5 dni
    Czas upłynnienia: 10 min <60
    Objętość:2,3 >=1,5
    PH 8,3 >= 7,2
    Liczba plemników mln/ml 67,3 >= 15
    Liczba plemników w całym ejakulacie 154,8 >= 39

    Ruchliwość (%)
    Szybki ruch linearny (A)15
    Wolny ruch lin i nielinearny(B) 30 A+B>=32
    Brak ruchu postępowego 18
    Plemniki nieruchome 37 < 60

    Morfologia (%)
    Prawidłowa 7 < = 4
    Patologia główki 90
    Patologia witki 2
    Patologia wstawki 1

    Leukocyty 1,7 mln/ml < 1,0
    Erytrocyty -
    Inne okrągłe komórki -
    Nabłonku wpw 0-0-1
    Aglutynacja + a. Specyficzna, + a. Niespecyficzna
    Flora bakteryjna +
    Dziewczyny proszę o interpretacje wyników męża, doswidczylismy jednego poronienia, czy to możliwe, że to wina nasienia?

‹‹ 6 7 8 9 10

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)