interpretacja wyników
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam, moje drogie nie dawno odebraliśmy wyniki mojego ptysia trochę poczytałam i wg. mnie nie jest żle ale szału też nie ma. Mój ginekolog potwierdził moje obawy ale nic nie zalecił, nawet suplementów o których tu czytałam ...kazał dalej próbować i tyle. Ja ostatnio miałam hsg, które wykazało idealny przepływ możecie mi coś podpowiedzieć, może kupić jakieś witaminki dla lubego? Pozdrawiam
Oto wyniki badań:
Ocena makroskopowa
Objętość 5.83 ml >1,5 ml (wg WHO- 2010r)
pH 7.6 >7.2
Upłynnienie > 60 min <60min
Lepkość ZWIĘKSZONA
Ocena mikroskopowa
Aglutynacja D 2 brak
Koncentracja plemnik 18.97 mln/ml >15mln/ml (wgWHO-2010r.)
Całkowita liczba 110.6 mln >39mln (wgWHO-2010r.)
Ruch postępowy 30 % >32% (wgWHO-2010r.)
Ruch całkowity 46 % >40% (wgWHO-2010r.)
Brak ruchu 54 %
Żywotność 62 % >58% (wgWHO-2010r.
Plemniki prawidłowe 12 % >4% (wgWHO-2010r
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Ogolnie nie jest zle jedynie uplynnienie i lepkosc przy takim uplynniwniu sa wskazania do iui bo plemniki wydostaja sue z basuenia dopuero o 60 min i tovkoze utrudniac zajscie
Jesli ie robiliscue posiewu to bym zrobila
Dodatkowo wit c zeby zlikwidować lepkosc duzo wody -
Kara_ wrote:Jak patrze na te strony klinik to tam "badanie nasienia" to w\ogólnie a potem są wyszczególnione różne badania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 11:19
-
Czy można poprosić o interpretację badań męża?
Kompletnie nie wiem jak to rozumieć...
objętość: 4,9 ml
czas upłynnienia: 24 min
zmętnienie: prawidłowe
pH: 7,5
ilość plemników w ml: 128,5 mln
plemniki ruchliwe: 72 %
plemniki o prawidłowej budowie: 78 %
leukocyty: 0-1-2 w polu widzenia -
Prosze o pomoc w interpretacji wynikow wg who
Wygląd- opalizuj.
uplynnienie-15 min
aglutynacja brak
objetosc - 4,5 ml
koncentracja plemnikow- 32 mln
calkowita liczba w ejakulacie- 144 mln
ruch postepowy- 60 %
ruch calkowity- 70 %
Brak ruchu - 30 %
zywotnosc- 69 %
plemniki o prawidlowej budowie 1 %
kmórki okrągle 20 mln/ ml ( nie lekocyty)
Bardzo prosze o pomoc, martwie sie o te dwa ostatnie .. Pani z laboratorium tez o tym wspominala." Nigdy nie mów nigdy"
-
MonaLisa86 wrote:Czy można poprosić o interpretację badań męża?
Kompletnie nie wiem jak to rozumieć...
objętość: 4,9 ml
czas upłynnienia: 24 min
zmętnienie: prawidłowe
pH: 7,5
ilość plemników w ml: 128,5 mln
plemniki ruchliwe: 72 %
plemniki o prawidłowej budowie: 78 %
leukocyty: 0-1-2 w polu widzenia
o prawidłowej budowie 78%?? niemożliwe01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
stymulacja CLO- -
Landryneczka wrote:na pewno jest słaba morfologia bo tylko 1% a norma od 4 ale sama mało znam sie na tym więc może Ania_84 bardziej pomoże. I te komórki okrągłe nie powinno chyba być w ogóle
mąż nie był chory przed badaniami?01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
stymulacja CLO- -
Releaseme wrote:jesteś pewna, że dobrze przepisałaś??
o prawidłowej budowie 78%?? niemożliwe
My też robiliśmy w małym lab pierwsze badanie to wyszło 95% prawidłowych, po 3 miesiącach uparłam się na powtórzenie, ale w poradni andrologicznej i oni mieli wg WHO i wyszło 5% prawidłowych.M&M -
Komórki okrągłe to zarówno nie dojhrzałe plemniki (spermatydy,komórki spermatogenezy) jak i inne moga to byc erytrocyty czy inne komóki nie koniecznie zwiazane z procesem sermatogenezy ..
warto sprawdzic posiew nasienia oraz wymaz z cewki moczowej bierunku bardziej w kierunku .. oraz usg jader -
ciasteczkowy potwór wrote:Infekcje mozna by bylo uznac gdyby to byly leukocyty, a niestety to nie to. Bardziej niedojrzale plemniki.
jesli nie robiliscie juz usg .. zeby wykluczy zylaki.. niestety trudno okreslic odrazu jaka jest przyczyna..
napewno urolog by sie przydal zeby zbaca chociazby prostate..
no i hormony najlpeszy obraz dadza wam trzy hormony wykonane razem rano Testosteron LH i FSH dadza obraz funkcjonowania jader -
Dziewczyny mam nadzieję że troszkę mnie uspokoić bo chyba panikuję czy te wyniki są bardzo złe?do lekarza idziemy dopiero w przyszłym tygodniu a ja wariuje. Wypiszę tylko te parametry które są poza normą plus ilość całkowitą
Uplynnienie: >60 min
Całkowita ilość: 164 000 000
Żywotność: 48% (>58%)
Ruch postępowy: 13% (>32%)
Ruch niepostępowy: 7%
Plemniki prawidłowe: 3%
Plemniki nieprawidłowe: 97%
Wady główki: 96%
I na koniec podsumowanie asthenoteratozoospermia
Czy jest mocno źle?
-
nie jest tragicznie
ale napisz tez inne wart jakie ph , lepkkosc,czy nie mna w nasieniu komorek okraglych lub leukocytow .. problemem bedzie uplynnienie powyzej 60 min ktore was klasyfikuje do IUI
ruch moze byc obnizony wlasnie przez dlugie uplynnienie tak samo jak i zywotynosc..
sprawdzcie posiew nasienia i usg jader
jesli ph bedzie powyzej 7,9 to moze byc duze prawdopodobienstwo z ejets jakas infekcja lub zylaki
-
Proszę o pomoc czy z takimi wynikami nasienia zdecydowałybyście się na inseminację:
Objętość:4,6 ml
ph:7,9
barwa: prawidłowa
lepkość:+
aglutynacja: brak
Koncentracja: 8 mln/ml
ejakulat: 36,8 mln
ruch postępowy: 13%
całkowity: 33 %
żywotność: 76 %
plemniki o prawidłowej budowie: 3 %
Myślicie, że jest szansa...Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Objętość 3,2 ml (>1,5ml)
pH: 7,8 (>7,2)
Aglutynacja: norma
Lepkość: norma
Liczba kom.okrągłych: 1700000 (<5000000)
w tym leukocytów:200000 (<1000000)Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2015, 22:08