interpretacja wyników
-
WIADOMOŚĆ
-
MIKASKA wrote:POMOCY!!!
Analiza nasienia WHO 2010
abstynecja płciowa 3 dni
abstynecja alkoholowa 14 dni
konsystencja płyn ciągliwy
lepkość 18
objętość ejakulantu 0,96
ph 6,4
liczba plemników nie znaleziono
komórki okrągle 0,2
liczba leukocytów 0,1
osad nieliczne leukocyty, komórek spermatogenezy oraz plemników brak. Dość liczne ciałka resztkowe
Błagam o pomoc w interpretacji wyników czy to już koniec naszych starań o dziecko? mamy urologa androloga dopiero w środę INVIMED Warszawa
na pewno zróbcie posiew nasienia
a na wizyte miejcie wyniki homonów meza FSH, LH , Testosteron TSH , Estradiol prolaktyn, markery AFP i PSA oraz beta HCG
co do androloga u bezplemnikowców ja osobicie bardziej polecam dr Wolskiego z NovumWiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 17:50
-
nie wiem już teraz co mam robić właśnie mój mąż przechodzi załamanie że nie jest prawdziwym mężczyzną próbuje go namówić na dodatkowe badania wg niego nic nie da się zrobić i szkoda naszych pieniędzy (zaczęliśmy diagnostykę prywatnie)mówi żebym najlepiej sobie znalazła drugiego
Ania_84 lubi tę wiadomość
MIKASKA -
MIKASKA wrote:nie wiem już teraz co mam robić właśnie mój mąż przechodzi załamanie że nie jest prawdziwym mężczyzną próbuje go namówić na dodatkowe badania wg niego nic nie da się zrobić i szkoda naszych pieniędzy (zaczęliśmy diagnostykę prywatnie)mówi żebym najlepiej sobie znalazła drugiego
po pierwsze nie chodzi póki co o płodnosc ale o jego zdrowie i to musi sobie usmwiadomic
po drugie jest szereg przyczyn skad pojawia sie zanik plemnikow
na watku beplemnikowców byly i sa dziewczyny gdzie z 0 plemnikow po leczeniu jest 40 mln jedna nz nich zaszła drugi raz w ciaze
juz jedno dziecko urodziła
jest wielu mezczyzn ktorzy zostali ojcami mimo iz w nasieniu nie bylo plemników
wiem ze dla niego to szok ale jest ewien schemat postepowania i musicie go przejsc ze wzgl na jeo zdrowie
po pierwsze zastanówcie sie jakie choroby przechodził w dziecinstwie i teraz, czy miał operacje, jakies urazy w obrebie krocza, czy brał sterydy
daj mu kilka dni na przemyslenie powiedz mu o tym i niech rzemysli sprawe
i zaptaj sie czy jesli Ty była byc bezplodna to czy by cie zostawił
u mnie to zadziałało
niepłodnosc to horoba pary i niech sobie to uswiadomi -
Dziewczyny, może któraś z Was się wypowie na temat wyników?
ph 8,2
W preparacie znaleziono liczne plemniki żywotne w 80% o ruchu szybkim i prostolinijnym. Żywotność została zachowana po 60 min. w 70%, a po 120min. w 55%. Około 10% zostało uwięzionych w śluzowanej wydzielinie.
Upłynnienie nastąpiło częściowo po ok. 120 min.
Ponadto znaleziono pojedyncze nabłonki, 6-8 leukocytów wpw, liczne pasma śluzu oraz ciałka skrobiowate.
Ilość plemników w 1ml nasienia 51.500.000
Preparat barwiony: plemniki o budowie prawidłowej 90%, pozostałe 10 ze zmianami w obrębie główki (rozdęcie).
Przyznam się, że z takiego opisowego wyniku niewiele jestem w stanie zrozumieć...
Zdaję sobie jedynie sprawę, że upłynnienie trwa stanowczo za długo. Jak sobie z tym poradzić?Ania_84 lubi tę wiadomość
-
z racji dosc wysokiego pH zróbcie posiew naseinia i USG jader w celu wykluczenia zylaków
bo to moze włąsnie powodowac długie uplynnienie -
moga byc wyczuwalne ale tez nie musza .. wyczuwalne sa zazwyczaj te III stopnia zaawansowane..
jednak ja bym w I kolejnosci zrobilam posiew nasienai szczególnie z emacie leukocyty w naseiniu -
cześć dziewczyny
proszę pomóżcie...
dostałam wyniki nasienia M. Ocena ruchliwości wyszła słabo.
ruch postępowy a+b 5%
ruch niepostępowy c 11%
nieruchome d 84%
Nie wiemy z M co robić w tym momencie. Zastanawiamy się czy pójść do lekarza czy spróbować samemu poprawić ten ruch.
Dodam że M dużo ćwiczy, dba o dietę, nie pali, alkohol nie jest jego przyjacielem. Wynik nie jest też spowodowany złą bielizną czy przegrzewaniem. M nie chorował w ostatnim czasie, właściwie nie pamiętam kiedy chorował. Nigdy problemów ze zdrowiem nie miał.
Jakie mogą być inne przyczyny tak niskiego ruchu?
-
spróbujcie moze witamin
szczególnie boagate w l-karnityny, cynk, selen
do tego pestki z dyni, orzechy brazylijskie ..
kawka albo cola przed
jestsporo zestawów wit Profertil, Androvit, salfazin, fenimiral - czy jakos tak juz nie pamietam
dla pewnosci mozecie zrobc posiew nasienia i usg jader moga byc zylaki i one wplywaja na ruchliwosc
a dwa 5 dni abstynencji tez moze wplywac na ruchliwosc
najlepiej robic badanie po 2-3 dniachlola1 lubi tę wiadomość
-
dzięki, będziemy brać to pod uwagę
a co do abstynencji to wiemy o tym. Niestety rezerwacja była z dnia na dzień więc czasu skrócić nie mogliśmy.
Będziemy badanie powtarzać za jakiś czas. Jeżeli będzie też takie niskie to trafimy pewnie do lekarza
Ania orientujesz się może gdzie byłoby najlepiej zacząć? Jaki dokładnie lekarz?
-
Kobitki, właśnie odebraliśmy wyniki badania nasienia partnera. Jest to drugie badanie ( po 3 miesiącach) dopiero teraz z całym pakietem będziemy szli do androloga. Oto jak zmieniły się wyniki w ciągu 3 miesięcy ( starsze/nowe) :
objętość 1,6 / 2,2 normy >1,5
czas upłynnienia 50 / 60 normy ,60 min
ph 7,6 / 7,4 normy >7,2
Lepokość +++ / zwiększona normy +
Aglutynacje -/- normy -
Koncenctracja 41,74 / 72,0 mln/ml normy >15
Całkowita ilość plemników w ejakulacie 66,78 / 158,4 mln normy >39 ml
Ruch postępowy 21,21 % / 10 % normy > 32%
Ruch w miejscu 32% / 16%
Ruch całkowity 53% / 26 % normy > 40%
Brak ruchu 46% / 74 %
Plemniki o prawidłowej budowie 0,85 % / 5 % !!! normy > 4%
Wady główki 99,15 % / 77 %
Wady wstawki 59,83 % / 12%
Wady witki 5,13 % / 3%
Krople cytoplazmatyczne - / 3%
Koncentracja komórek okrągłych - / 0,6
Poprawiła się morfologia z 0.85% na 5% z czego bardzo się cieszę, niestety pogorszył się ruch..lepkość nadal za duża.
Robiliśmy USG, są żylaki na obu jądrach.
W tym tygodniu badanie hormonów, a w przyszłym tyg. nasza pierwsza wizyta u androloga w Novum.
Co myślicie o wynikach? Czy jest szansa na naturalną ciążę? Jeśli nie..czy z takimi wynikami możemy podejść do inseminacji ? Domyślam się, że trzeba zrobić zabieg na żylaki, ale może zanim doczekamy się terminu na NFZ, można by sporóbować inseminacji? Do wizyty w przyszłym tygodniu oszalejeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 18:39
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
Witajcie,
ja również proszę o interpretację wyników badań nasienia mojego męża:
Ostatnia ejakulacja: 6 dni
Upłynnienie: 45,00 (nie podano jednostki)
Objętość: 2,0 przy zakresie 2,0
pH: 8,20 przy zakresie 7,20-8,00
Barwa: biaława
Lepkość: prawidłowa
Aglutynacja (wartość oczekiwania - brak): brak
Agregacja (wartość oczekiwania - brak): brak
Liczba plemników w 1ml: 140 przy zakresie 20,00 -
Liczba plemników w ejakulacie: 280
Ruch postępowy: 60% przy zakresie 32 -
Ruch postępowy: 168mln/ejakulat przy zakresie 12,50 -
Ruch całkowity: 65 (nie podano jednostki)
Ruch całkowity: 182mln/ejakulat przy zakresie 15,60 -
Ruch plemników - brak ruchu: 35%
Żywotność: 70% przy zakresie 50 -
Liczba plemników o prawidłowej budowie: 68 (nie podano jednostki)
Plemniki prawidłowe: 190,4mln/ejakulat przy zakresie 1,60 -
Liczna leukocytów w 1ml: 2,06 przy zakresie 0,00-1,00
Komentarz: pojedyncze nabłonki płaskie.
--
Dziewczyny wybaczcie, że tak szczegółowo i bezrefleksyjnie skopiowałam te wyniki, ale pierwszy raz mąż robił badanie moczu, w dodatku na polecenie mojego ginekologa i póki co nasza wiedza dotycząca prawidłowych wyników nasienia jest znikoma. Przeczytałam jedynie wyżej, że zarówno podwyższone pH, jak również obecność leukocytów mogą świadczyć o jakichś chorobach...
Serdecznie dziękuję za poświęcenie cennego czasu
-
Hej, proszę powiedzcie mi czy te wyniki są bardzo złe?
Wyniki badania nasienia liczba dni od ostatniej ejakulacji: 3
Barwa: szara
Upłynnienie: 30min
Objętość: 4,4ml
Lepkość: 6cm
pH: 8,1
Koncentracja: 23mln/ml
Ruch postępowy: 3%
Ruch całkowity: 40%
Brak ruchu: 60%
Całkowita liczba pl.w ejakulacie: 101,2mln
WBC: 0mln/ml
Morfologia: 3%
Żywe plemniki: 55%
Aglutynacja: 0
Komórki okrągłe: 1mln/ml
Inne: - -
Niki jest troche za wysokie ph, martwilaby mnie mala koncentracja i w ogole ilosc w ejakulacie. Morfologia jak na te ilosc mysle ze ok, problem z ruchem, slabiutki. Suplementy plus magnez plus l karnityna, duzo bialek w zywieńiu, owoce, warzywa, wiecej sportu i powtorzcie po 3 miesiacach.Starania od wrzesnia 2014, szczesliwy cykl 06.2016
1 cykl IUI - negatywny
Euthyrox 25
Teratoozospermia pokonana z 1.77 na 15.40%