Forum Męskie sprawy interpretacja wyników
Odpowiedz

interpretacja wyników

Oceń ten wątek:
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 7 sierpnia 2015, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - w pierwszej kolejności zróbcie posiew nasienia..bo całkiem możliwe ze winowajca uplynnienia oraz obnizonej ruchliwosci i zywotnosci jest bakteria :)
    wyeliminujcie najprostszego przeciwnika ;)

    ewidentnie w nasieniu ( w ukladzie rozrodzczym- moczowym) moze byc jakas infekcja stad leukocyty podpytaj meza czy nie mial goraczki tak do tyg przed badaniem, czy nie bolal go pecherz.. choc to tez nie jest wyznacznikiem..boczesto bakterie sa i nie ma objawow..jelsi posiew wyjdzie ok .. to USG , i wymazy z cewki moczowej na uroplaste, mykoplaste , i chlamydie ;)
    choc USG zrobila bym na 100 % zeby zobaczyc ogolny stan jader ;)




    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Basia1771 Przyjaciółka
    Postów: 65 56

    Wysłany: 7 sierpnia 2015, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha dzięki kochana ☺

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    zi139jcghuedn61r.png
    Kolejna wizyta 24.03
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 7 sierpnia 2015, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anisia wrote:
    Proszę o pomoc czy z takimi wynikami nasienia zdecydowałybyście się na inseminację:
    Objętość:4,6 ml
    ph:7,9
    barwa: prawidłowa
    lepkość:+
    aglutynacja: brak
    Koncentracja: 8 mln/ml
    ejakulat: 36,8 mln
    ruch postępowy: 13%
    całkowity: 33 %
    żywotność: 76 %
    plemniki o prawidłowej budowie: 3 %
    Myślicie, że jest szansa...
    czy konsultowaliscie z urologiem/ andrologiem wyniki ??

    i spr skad takie wyniki ??

    tk jak wyzej napisalam.. spr Posiew nasienia, USG jader wymazy ?? czesto tak błahe rzeczy a naparwde potrafia niezle namacic w nasieniu..dodatkowo jesli w nasieniu sa bakterie to radzilabym najpierw je wyleczyc i pozniej podchodzic do IUI
    macie PH na skraju normy tej wyzszej plus podwyzszona lepkosc

    anisia lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • anisia Znajoma
    Postów: 16 10

    Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 bardzo dziękuje za odpowiedź.Konsultowaliśmy wyniki u androloga. Stwierdził zapalenie prostaty i przepisał leki oraz androwit. Posiew był jałowy. Przed leczeniem czyli na koniec maja wyniki były gorsze tj:
    Czas abstynencji płciowej: 4 dni
    Upłynnienie:15 min
    Objętość:4,7 ml
    ph:7,9
    barwa: prawidłowa
    lepkość:+
    aglutynacja: brak
    Koncentracja: 5,6 mln/ml
    ejakulat: 26,3 mln
    ruch postępowy: 6%
    całkowity: 10 %
    żywotność: 35 %
    plemniki o prawidłowej budowie: 1 %
    koncentracja komórek okrągłych 0,7 mln/ml
    Koncentracja leukocytów:-
    Widać więc wyraźną poprawę po niecałych 2 miesiącach. Następna wizyta u androloga pod koniec września. My jednak z uwagi na wiek chcielibyśmy spróbować inseminacji tylko nie wiemy czy jest sens z takimi wynikami...

  • Ajka Autorytet
    Postów: 4290 1716

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie odebraliśmy wyniki i jest panika... nawet nie wiem co teraz robić...

    To pierwsze badanie... męża... co teraz?

    plemniki o prawidłowej budowie: 2 %

    Czas abstynencji płciowej: 5 dni
    Upłynnienie:prawidłowe po 30 min
    Objętość:2,3 ml
    ph:8,2
    barwa: prawidłowa
    lepkość:prawidłowa
    aglutynacja: (+) norma (-)
    leukocyty: 1-2 wpw
    erytrocyty: -
    bakterie: -

    ilosc ruchliwosć:

    ejakulat: 18,6 mln - 8,1mln/ml
    ruch postępowy szybki: 1,1%
    ruch postępowy wolny: 5,7%
    ruch niepostępowy:19,5%
    nieruchome: 73,6%



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 20:42

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    w pierwszej kolejnosci zrobcie posiew nasienia.. sa leukocyty,ph jest wysokie, plus wystepuje aglutynacja..plus usg jader

    jak to juz zrobicie .. i wyjdzie wsyztsko ok hormony ..choc mozna odrazu zrobic FSH,LH, Testosteron i TSH

    koniecznie powtrozcie wyniki jesli posiew wyjdzie jałowy zrobcie ponowne badania tyle ze po 3 dniach abstynencji ;)
    no i do urologa/ androloga

    dwie najprawdopodowbniejsze wersje to infekcja/bakterie lub zylaki ..

    Ajka lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4290 1716

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie kochana... mój się podłamał i do lekarza nie chce, ale jakos go zaciągne...

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj mu troszke czasu wytłumacz że mozliwe ze sa jakies bakterie i dla jego zdrowia trzeba to sprawdzic.. :)
    wiecm ze faceci zaraz łapia dola.. ze bog wie co sie stało.niestety zyjemy w czasach gdzie facet w prawidlowymi wynikami zaczyna byc rzadkoscia :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4290 1716

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczytałam jeszcze te wyniki i jest:
    bakterie: -

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zalezy jakie badali czy tlenowe czy beztlenowe..

    warto zrobic posiew, wymazyna myhoplste, uroplase i chlamydie .. albo dopytac sie czy w tych badaniach byly np badane takie tez..

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4290 1716

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To było takie zwykłe badanie... wyniki po 2h, nie wiem w jaki sposób (i jakie) bakterie sprawdzili... zrobimy posiew...

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ty ze swojej str tak zeby maz sie nie stresowa sprawdz podaczas gry wstepnej czy nie ma jakis zrubien w okolicy jader, moszny i czy worek mosznowy nie jest zbyt cieply powinien byc chlodniejszy od reszty ciala :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa i jescze jedno nie chorowal w ostatnim czasie ??

    Pali
    Pje alkohol.. głownie piwo ??

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4290 1716

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    się zrobi...
    pije piwo 1-2 dziennie - tak ze 3 dni w tygodniu,ale nie przez ostatnie kilka dni...
    nie pali...
    raczej nie chorował... ma z 15kg nadwagi, siedzący tryb zycia...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 21:34

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno nie ma co tez sie dołowac bo jeden wynik nie przesadza :) choc warto działąc od razu :)

    Ajka lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4290 1716

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki...

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    dzieki...
    to wprowadzcie po pierwsze zrdrowe zywienia, niech ograniczy piwo.. chwiel to najwiekszy wrog plemnikow. skoro ma siedzacy tryb zycia to przegrzewa jadra .. niech ochladza je np kompresem ktosy mozna kupic w aptece :)

    powodzonka jak cos to pisz moze w czyms sie podpowie :)

    Ajka lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4290 1716

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielkie dzięki Ania za pomoc, udało nam się wczoraj być u lekarz (zdaje się, że u Waszego) - bo akurat zwolnił się termin... Po badaniu stwierdził żylaki i zapalenie prostaty (mamy już antybiotyk)... standardowo mamy stertę badań do zrobienia, żeby to jeszcze potwierdzić, ale jakoś tak nas optymistycznie natchnął ten lekarz...
    W każdym razie wstępnie wychodzi, ze oba Twoje pomysły się zgadzają tylko zamiast "albo" mamy "i"...

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciesz sie ze szybko zareagowaliście :)
    mamnadzieje ze równie szybko zdiagnozujecie wszytsko i poprawicie c jest do poprawy :) a pozniej bedziecie sie cieszyc z II kreseczek :)
    czego Wam życze z całego serca :)

    co do dr jeśli byliście u dr Wolskiego to nie dziwie sie ze wyszliscie optypmistycznie z gabinetu :) na nas on zawsze działał kojąco i optymistycznie nawet temat dawcy przedstawił nam tak ze po rozmowoei z nim nie mielismy watpliowsci :)
    jest dobrym specjalista któr y ciągle się dokształca a to w kierunku płodnosci i newsów jest plus :)
    dodatkowo bardzo zwraca uwage na profilaktyke meska :)
    wiec mam nadzieje ze dobrze Was poprowadzi :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • anisia Znajoma
    Postów: 16 10

    Wysłany: 18 sierpnia 2015, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie mąż zrobił badanie hormonów. Wyniki przedstawiają się następująco:
    TSH 4,08 (norma 0,27-4,20)
    E2 - 34,10 (<39,80)
    FSH 9,60 (1,40-18,10)
    LH- 6,10(1,50-9,30)
    Prolaktyna 9,11 |(2,10-17,70)
    SHGB-55,70
    Testosteron 481 (241-827)
    Wszystkie wyniki w normie. Czy w takim razie możemy uznać, że nie one odpowiadają za złą jakość nasienia i szukać dalej?

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego