Forum Męskie sprawy interpretacja wyników
Odpowiedz

interpretacja wyników

Oceń ten wątek:
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 18 sierpnia 2015, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak dla mnie do kontroli TSH .. za miesiac razem z tym FT4, FT3 ,..
    FSH powyzej 9 juz zaczyna pokazywac lekki defekt jader - szczerze pierwszy raz widze takie normy wysokie przy FSH ..
    nam dr mowil ze jak FSH juz jest podwojne to ni ejst za dobrze..
    testosteron powinien byc powyzej 400 u 30-35 letnigo mezczyzny wiec raczje ok :)

    powtorzcie za jakis czas razem z TSH FSH,LH i test..

    anisia lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • anisia Znajoma
    Postów: 16 10

    Wysłany: 18 sierpnia 2015, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 18 sierpnia 2015, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    choc to tsh to bym skonsultowala z endokrynologiem..tak naprawde normy endokrynologiczne wna calym siwiecie sa do 2,4 u nas Polski Zwiazek Endokrynologow walczy o wdrozenie tych norm.. bo tak naprawde takie TSH juz wskazuje na niedoczynnosc tarczycy

    anisia lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • anisia Znajoma
    Postów: 16 10

    Wysłany: 18 sierpnia 2015, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście wyniki będziemy konsultować z endokrynologiem w klinice niepłodności w najbliższym możliwym terminie...chociaż mam cichą nadzieję, że do hormonów się nie przyczepi...bo tabletek u nas w domu w ostatnim czasie więcej niż u niejednego emeryta:) A witamina D wyszła mnie i mężowi poniżej normy więc zakładam, że dojdą następne...
    Pozdrawiam :)

  • blondyna5555 Autorytet
    Postów: 1056 1002

    Wysłany: 18 września 2015, 23:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, mam do Was pytanie, otóż mój mąż zrobił sobie badanie na homocysteine i wyszło mu 11,1 umol/L lekarka mówiła że musi brać tabletki na jej obniżenie i zapisała mu Neurovit, ale jak czytamy normy w internecie to normy są do 15 umol/L nie wiemy co o tym myśleć. Co Wy na to.

    sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

    f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 20 września 2015, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka zacznijcie od posiewu i USG jader .. ilosc i morfologia ok :)
    jednak uplynnienie praktycznie uniemozliwienie zapldonienia.. bo zanim plemniki sie wydostaja z nasienia to wlasnie sa bardzo malo zywotne, ruchliwe..

    PH, yplynnienie i lepkosc mmoze wskazywac na infekcje lub zylaki powrozka.
    zrobcie posiew nasneia , uSG jader, ewentualnie dodalabym wymaz na mychoplasta, urplaste i chlamydie

    takie uplynnienie i paramtery sa wskazaniem do IUI ..wiec jelsi posiew i te badania ktore napisalam beda prawidlowe to powtorzcie za jakis czas bdania jesli sie potwierdzi no to IUI troche by wal m pomoglo :) bo liczbe i morfologie macie fajna :)

    Jesli pali niecho ograniczy- najlepiej niech rzuci palenie,
    na lepkosci - wit C, duzo wody
    nieprzegrzewanie jader, unikajcie jazuzzi , sauny ,
    zdrwe odzywianie ..
    wyeliminujcie chmeil.. czylipiwko ;)

    Sówka_83 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 20 września 2015, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całkiem możliwe ze cos sie przedostalo ..dlatego powtorzcie i wtedy zrobcie odrazu posiew nasienia to koszt dodatkowo okolo 60 zl.. a za jednym pobraniem nasienia bedzie :)

    a czy w wynikach nie macie info np o leukocytach lub komorkach okraglych ??

    Sówka_83 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 20 września 2015, 18:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    niby sa w normie ale wlasnie to wskazuje zeby isc w kierunku infekcji i jakis bakterii ;) wiec sprobuj namowic meza bo im szybciej jak cos wyleczycie tym lepiej no i wteyd mus leczena oboje antybiotykiem plus przez ten czas albo gumeczka albo zawieszenie wspolzycia ;)

    Sówka_83 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 20 września 2015, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wspomnij wspomnij bo nie raz wystarczy wywalic jakiegos intruza plus suplement i wyniki sie poprawia szczegolnie ze wasz ruch jest raczej sowodowany namierna lepkoscia i uplynnieniem :) i podejrzewam ze jak to wykluczycie to sie poprawia :)

    Sówka_83 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4296 1720

    Wysłany: 29 września 2015, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc znów tu zaglądam... tym razem z hormonkami

    Estradiol 25,96 (7,63-42,6)
    FSH 2,27 (1,5 - 12,4)
    LH- 4,14 (1,7-8,6)
    Prolaktyna 313,5 (86-324)
    Testosteron 275,3 (249-836)
    DHEA-SO4 368,40 – (160-449)
    a markery nowotworowe i tarczyca ok wyszły

    O ile dużo wiem o tym jak to działa u kobiety, to o facetach będę się musiała dopiero douczyć... także Ania może cos na szybko mi powiesz... lekarza mamy w przyszły czwartek, ale mi już na oko testosteron mi się nie podoba... no i prolaktyna...

    A w ogóle to mój M. ma ŻNP - 2,4 mm i prawdopodobnie przewlekłe zapalenie prostaty...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 15:27

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 29 września 2015, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka na pewno test za niski i prl troche zaczyna wariowac..coprawda mogl sie zestresowac choc nie wiem czy FSH i LH nie sa a szczegolnie FSH za niskie jak na taki testosteron.. bprzy spadku testosteronu naturalne jest ze FSH wzrasta zeby dac przysadce info ze test spada i "wymusic" jego wzrost ale tu moge sie myslic jednakz e leiej ze FSH jest niskie bo to znaczy tyle ze nie ma duzego defektu jader :)

    Ajka lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4296 1720

    Wysłany: 29 września 2015, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • Klaudia N. Autorytet
    Postów: 5088 2146

    Wysłany: 6 listopada 2015, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mogę prosic o interpretacje?

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0f586e0f4f96.jpg

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 6 listopada 2015, 14:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    generalnie parametry samych plemnikow sa ok :) sa ruchliwe, jest ich duzo, morfologia 5% wcale nie jest zla morfologia..
    jednak Uplysnnienie, aglutynacja,lepkosc moga bardzo utrudnic , wydluzyc czas staran.. te 3 paramatery takie jak wy Macie sa kwalifikacja do IUI a z racji ladnych wynikow ruchliwksi morfologii i ilosic bylby to najlepszy spomagacz :)

    ja bym sie pokusila o zrobienie posiewu nasienia i usg ..z racji dodatkowyc czynnikow ph podwyzsozne, komorkiokragle i leukocyty moga wskazyaac na infekcje albo zylaki.. przez co moze wlasnie s ie wydluzac uplynnienie , lekopsc moze byc wzmozona

    niestey uplynnienie moze wam uniemozliwiac zajscie z racji tego ze plemniki dopieor po 2 h sa uwalnianie z nasienia.. dlatego przy takim uplynnieniu jest wskazanie do Inseminacji

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Klaudia N. Autorytet
    Postów: 5088 2146

    Wysłany: 6 listopada 2015, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje bardzo za odpowiedz, posiew zrobiony czekamy na wyniki, mam zamiar dawac mu selen i rozne witaminy i zobaczymy co bedzie a w zaleznosci od wynikow posiewu jeszcze pomyslimy nad urologiem

    beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • madziara0080 Autorytet
    Postów: 820 682

    Wysłany: 19 listopada 2015, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż robił badanie tez po 7 dniach abstynencji. Wyniki wyszły w miarę ok. Mój tydzień przed badaniem nie brał żadnych leków, nawet witamin :)

    ug376iye929i107i.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 29 listopada 2015, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka po dłuzszej abstynencji ruchliwosc moze spasc ...im dłuzsza abstynencja tym plemniki sa bardziej leniwe ;)

    upłynnienie i lepkosc dalej taka sama ??
    w posiewie nic nie wyszlo ??

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 29 listopada 2015, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka_83 wrote:
    Grudniowy cykl jeszcze naturalnie przerobimy. Jak się nie uda to zdecydujemy się pewnie na iui bo szkoda czasu.
    Trzymam kciuki za wpadkę przed iui :-)
    Ale jak coś myske ze warto spróbować iui choc moze plemniory sie wystrasza i zaczna wspolpracowac ;-)

    Sówka_83 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Asia_08 Autorytet
    Postów: 385 477

    Wysłany: 13 stycznia 2016, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie jakiś pomysł dlaczego prawidłowych plemników jest tylko 2,44%?

    Hej, możecie nam poradzic czy wyniki są aż tak tragiczne? Dziś lekarz zaproponował nam inseminację i zmartwiliśmy się mocno...

    czas abstynencji- 4 dni
    objętość: 4,0 ml (>1,5)
    czas upłynnienia: 10 min (7,2)
    wygląd: prawidłowy
    lepkość (; ; +): + (norma +)
    aglutynacje: – (-)
    agregacje: – (-)
    inne komórki: – (-)

    wynik HOS testu: 78% (>60)
    żywe plemniki: 86% (>58)

    koncentracja:
    w ml: 184,66 mln (>15)
    w ejakulacie: 738,63 mln (>39)

    plemniki ruchliwe: 85,05% (>40)
    ruch postępowy: 63,57% (>32)
    ruch niepostępowy: 22,48%
    plemniki nieruchliwe: 13,95%

    morfologia:
    *prawidłowe: 2,44% (>4)*
    nieprawidłowe: 97,56%

    indeks teratozoospermii: 1,48 (brak normy na wydruku; wyczytałam w necie, że podobno norma jest poniżej 2)

    uwo93e3kacedpezy.png
  • MIKASKA Nowa
    Postów: 2 2

    Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    POMOCY!!!
    Analiza nasienia WHO 2010
    abstynecja płciowa 3 dni
    abstynecja alkoholowa 14 dni
    konsystencja płyn ciągliwy
    lepkość 18
    objętość ejakulantu 0,96
    ph 6,4
    liczba plemników nie znaleziono
    komórki okrągle 0,2
    liczba leukocytów 0,1
    osad nieliczne leukocyty, komórek spermatogenezy oraz plemników brak. Dość liczne ciałka resztkowe

    Błagam o pomoc w interpretacji wyników czy to już koniec naszych starań o dziecko? mamy urologa androloga dopiero w środę INVIMED Warszawa

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    MIKASKA
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego