Jak zwalczylem teratozoospermie
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bym dodał jeszcze książkę Dave Asprey'a który wraz ze swoją żoną dość głęboko zbadał temat. Książkę można łatwo pobrać na różnych stronach. Jest w języku angielskim. Generalnie, w polskim internecie jest bardzo ubogo podobnie jak z wiedzą wielu lekarzy.
https://www.betterbabybook.com/ - książka mówi nie tylko o męskiej płodności i powinien przeczytać ją każdy przyszły rodzić
Szukajac pod hasłami np: acetyl l-carnityne lub ala lipoic acid dodając słowo fertility albo sperm można znaleźć wyniki ciekawych badań. Szkoda czasu na polskie strony, na których piszą ogólnikowo i z czapy.
Tak jak kolega pisał wyżej, wszystko się zgadza. Duża ilość ryb, wody i nie przetworzonego jedzenia warzyw, owoców i orzechów pomaga. Uwaga tylko na bardzo intensywny wysiłek bo zwiększa zapotrzebowanie na witaminy i regenerację. Polecam jogę, która poprawia sprawność lepiej niż ciężary dodatkowo wpływa na lepszą koncentrację. Dobre są ćwiczenia medytacyjno oddechowe (metoda Wim Hof'a). To w przypadku stresu.
Fertilman plus to też najlepiej skomponowany suplement i najkorzystniejszy cenowo. Inne preparaty nie maja kilku składników.
https://www.fertilman.pl/nieplodnosc-meska-online.pdf <- polecam poradnik z ich strony
i dodatkowo https://www.klinikainvicta.pl/wp-content/uploads/2015/04/Podstawowe-metody-diagnostyki-nieplodnosci-meskiej.pdf
Dobrze, tez podnieść poziom wit D3 i zrobić sobie całkowity detox zwłaszcza usunąć chemię z domu. Dezodoranty to straszny syf.
Zwrócić uwagę na siedzący tryb życia. Nie jest to naturalne środowisko człowieka i siedzenie 8h - 10h dziennie powoduje zastój krwi w dolnej części ciała co może doprowadzić do żylaków powrózka nasiennego.
Ja osobiście wcinam migdały ale wcześniej moczone i obrane ze skórki. Rozcierając w dłoniach garść takich migdałów, powodujemy, że skóra sama schodzi.Natka -
Mark, a czy masz dzieci? Zmiany o których piszesz przyniosły efekt?Starania od 2015.
Morfologia 07.2017 - 0,9%
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Laparaskopowe usunięcie mięśniaka 07.2018
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Przyniosły ale niestety wróciłem do starych nawyków. Zaczynałem od morfologi 2% potem poziom 5% i pilnując diety i suplementacji doszło do 15% i prawidłowej budowy i znów spadło. Dzieci brak. Obecnie pilnuje FertilMana i witaminy C, jem dużo sałatek (kiełki, migdały, oliwa extra virign itp) Za 2 mc sprawdzam wyniki.Natka
-
Jej 15% to bardzo dużo, alw nawet 5% to już sukces. Życze powodzenia. U nas powtórka badań w kwietniu, zobaczymy czy zmiana nawyków coś dałaStarania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
nick nieaktualny
-
Mark, a jaki jest mniej więcej koszt badania HBA?Starania od 2015.
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Witam wszystkie Panie i Ciebie Jacku. Po przeczytaniu twojego posta zdecydowałem się też napisać mimo że jestem facetem😉. U nas sprawą wygląda tak że od 15 miesięcy staramy się o dziecię. Ja 37 lat żona 35. Żona pod stałą opieką ginekologa. Podstawowe badania bardzo dobre. Po tylu miesiącach starań postanowiłem że czas na mnie. Badanie nasienia z początku czerwca : ilość plemników 12mln/ml. Morfologia 4%. Ruchliwość 37%. W tej chwili jestem w połowie 20-to dniowej kuracji Clo. Oczywiście suple. Zmieniłem dietę. Wszelkie chipsy, chrupki itp w odstawkę. W diecie sporo orzechów, migdałów. Nie palę. Od miesiąca biegam. Co weekend jeździmy na wycieczki w góry. Generalnie więcej ruchu. W połowie września Idę na ponowne badanie. Zobaczymy co to da. Dzięki Twojemu postowi wprowadze jeszcze kilka zmian i będę się dzielić efektami. Wszystkiego dobrego dla przyszłej mamy i maleństwa!!!
Izi lubi tę wiadomość
-
Adam trzym kcuiki i życzę wytrwałości, czekamy na wrześniowe badania.
♥ staraczka z 2021 - córka '22, wracam do starań
♥ ja - niedawno stwierdzona adenomioza
♥ mąż stwierdzona przy poprzednich staraniach teratozoospermia, powtórka badań w 2025
♥11.08.21 beta 137,70 - 13.08.21 beta 446,20. Poród 04.2022
♥ 31.12 II beta 52.64. 02.01 beta 203.32 04.01 beta 584.08 -
Adam przyjmij zaproszenie. Dzięki!
Ja jestem w podobnej sytuacji
w maju 2019 badania - morfologia 1%, ilość w ejakulacie 45mln, ilość w 1 ml - 13,8mln
w maju 2021 robiłem badania do ivf - morfologi nie sprawdzali, ilość w eja 24mln - ilość w 1 ml - 8 mln
dramatycznie to spadło.
2 lata temu brałem fertilman przez 3 miesiące, w 2020 r profertil przez 3 miesiące ale nie sprawdzałem wyników po kuracji tymi tabletkami.
być może waga miała taki wpływ na wyniki? maj 2019 - 112kg - maj 2021 - 120 kg ( wzrost 189cm )
jestem na diecie od 1 czerwca - spadło ponad 8kg, zamierzam w sumie zrzucić 30-35kg, aktywnosc 4x w tyg po 1h spacer albo interwały
teraz pije duzo wody - 3-3,5l dziennie, zmieniłem nawyki żywieniowe -4,5 posiłków, jedzenie na parze, dużo warzyw, ryby, orzechy brazylijskie
ivf się nie udało, oceny dwóch zarodków, które mieliśmy do dyspozycji to 3.3.3 czyli kiepsko, został 1 i szykujemy się na wrzesień-październik. Poza tym zmieniamy klinikę.
teraz nie stosuje żadnych tabletek, kolejne badania chce zrobić na początku września
gdyby się 2 transfer nie udał i tak mamy rok czasu zeby coś ze sobą zrobić.
-
Hej wszystkim, specjalnie założyłem konto, żeby opisać swój przypadek.
Sam czytałem to forum szukając otuchy, więc proszę może komuś z Was się przyda #chwalipost
Ja 32 lata
Żona 32 lata
Plan wydarzeń
- 3 lata starań - bez skutku
- przebłysk trzeba iść na badania nasienia
- wyniki = tragedia praktycznie wszystko na 0
Dodam, że przez całe życie byłem aktywny fizycznie starałem się dobrze odżywiać, nie przesadzać z alko i fajkami itp. 186 cm 90 kg, atletyczna sylwetka 14 lat ćwiczeń na siłowni ( na sucho ) jazda na rowerze wyczynowo MTB itp. Mimo to wyniki gruz, szok i niedowierzanie.
- podjęcie walki
- suplementy:
fertilman plus ( 6 miesiecy ), profertil (5 miesiecy )
dodatkowo: maca, kwas foliowy, cynk, witamina c i d, magnez
- dieta:
codziennie:
8 szt orzechów brazylijskich, 3 jajka na śniadanie, ćwiartka świeżego ananasa.
na zmianę mixowanie takich warzyw: ok 10 liści sałaty, ogórki zielone, pomidory, oliwki, papryka wszystkie kolory, brokuły, fasola czerwona
- pieczywo tylko ciemne na zakwasie
- dużo nabiału : skyr, twaróg, serek wiejski itp
- wyeliminowanie słodyczy, chipsów itp niezdrowych przekąsek
- woda ok 3-4 litrów dziennie
- całkowicie wyeliminowałem fajki i alko choć paliłem okazyjnie
SPORT
- siłownia dalej tak jak było czyli ok 3 x w tyg ale zwiększyłem CARDIO ( szybki marsz pod górę ok 20 min )
+ częste spacery na świeżym powietrzu ( nordic walking )
INNE
- zrezygnowałem z sauny ( to było najcięższe wyzwanie )
- całkowicie przestałem nosić bieliznę + spanie również nago
- Po 6 miesiącach Fertilman plus zrobiłem 2 raz badanie = leciutka poprawa ale dalej tragedia
- Przeszedłem na Profertil w 11 miesiącu mojej kuracji świetna wiadomość
ŻONA w CIĄŻY
- za 2 miesiące rozwiązanie czekamy na naszą Córeczkę
Nie wolno się łamać, konsekwencja w działaniu! Jeśli mi się udało z tak tragicznymi wynikami to i Wam się uda ! Pozdro i 3mam kciuki
Ferox, Żelka1990, Izi, Edith 19, Sylwiaaa, PozytywnaAna lubią tę wiadomość
-