Forum Męskie sprawy Pomoc w interpretacji
Odpowiedz

Pomoc w interpretacji

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 5 sierpnia 2014, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czy ktoś może coś powiedzieć na temat naszych wyników badań nasienia? co dalej?
    napisze tylko to co wyszło źle:
    Koncentracja plemników (mln/ml) 4,6
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie (mln) 6,90
    ruch postępowy 2,33
    ruch całkowity 6,98
    brak ruchu 93,02
    plemniki o prawidłowej budowie 0%
    plemniki o nieprawidłowej budowie główki 100 %
    To ostatnie martwi mnie najbardziej czy ktoś tak miał? Jakie było leczenie?
    Proszę o pomoc

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Justeck Ekspertka
    Postów: 274 96

    Wysłany: 5 sierpnia 2014, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiele Ci nie podpowiem ale mogę polecić stronę http://badanie-nasienia.pl/o-badaniu-nasienia/interpretacja-wynikow-badania-nasienia/

    Ja tam dużo pomocnych info znalazłam. Moj akurat miał problemy z innej beczki ale chyba salfazin (tzn ogólnie cynk) i maca są też środkami na poprawę budowy nasienia.

    Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)
  • karola_aa Autorytet
    Postów: 961 343

    Wysłany: 5 sierpnia 2014, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż brał profertil plus capivit a + e forte, kwas foliowy, mace, Żeń-szen, wit D, zobacz sobie na poprawę w wątku o teratozospermii. Tam wrzuciłam porównanie. My nie żałujemy że wydaliśmy gruba kase na te leki. Kiedy wizyta? Na pewno mąż będzie musiała się przebadać dość dobrze.

    Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj jesteśmy zapisani na konsultacje w klinice, zobaczymy co powiedzą, oby tylko dali nam jakąś nadzieję...

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • karola_aa Autorytet
    Postów: 961 343

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj koniecznie znać!

    Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj spotkaliśmy się z biologiem z laboratorium, poprosiliśmy ją aby spojrzała na nasze wyniki i coś powiedziała. I powiem Wam, że trochę mi ulżyło tzn powiedziała, że co prawda wyniki nie są dobre ale nie są też tragiczne, zdziwiło ją to że mamy 100% nieprawidłowych, bo mówi, że jest to raczej nie możliwe. Powiedziała, że na pewno jak zdecydujemy się na jakiegoś lekarza, który będzie nas prowadził to zapewne badania będzie trzeba powtórzyć. Zapisaliśmy się na rozpoczęcie leczenia na 20 sierpnia. Mam tylko nadzieje, że nie okaże się to wadą genetyczną i wszystko będzie można podleczyć. Jestem pełna nadziei

    Lena87 lubi tę wiadomość

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga raczej wada genetyczna nie ..
    my mamy do czynienia z wada genetyczna.. i nei mamy wogole plemnikow ..
    powtorzcie badanie za jakis czas

    ps jaka mieliscie obj nasienia i ph ??

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście wyczytałam połowę internetu i wyczytałam, że właśnie nieprawidłowa budowa główki może wiązać się z wada genetyczną. Kurcze zostawiłam wyniki w samochodzie ale z tego co pamiętam to pH było 7.2 a objętość chyba 1,5. Na pewno pH było w normie a objętość chyba w tej podanej dolnej granicy
    A u Was co się dzieje? Da się coś wywalczyć?

    Wiadomość wyedytowana przez autora 6 sierpnia 2014, 20:22

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ph dobre :)
    a obj wskazuje na Aspermie .. ale rownie dobrze moze ja powodowac stan zapalny -a tym samym uszodzena plemnikow..dlatego pyta o leukocyty ..jesli wjdzie chodz troche ich w nasieniu zrobcie koncznie w I kolejnosci posiew nasiena..
    stan zapalne i baktere moga naparwd enmieszac nawet zwykle zapalenie pecherza .. i temp ..
    sprawdz lub zapytaj sie meza czy czasem nie ma wybroczyn na jadrach lub w okolicy laczenia moszny z członkiem
    bo wchodza tez w gre tu zylaki powrozka..

    My nie mamy wogle plemnikow.. rzw Azooseprmia
    hormony meza HFSH,LH, PRL podwyzszone, test obnizony , mala obj jader.. to wszytsko wskazywalo na wade genetyczna .. i najprawdopodobniej tak jest bo kazali nam w pietek przyjechac na konsultacje z genetykiem..
    u nas wchodzi w gre tzw 47 dodatkowy chromosom Y
    nawet jesli sie uda cos pozyskac za sprawa biopsj jader .. to kazdy potomek meski w naszej lnii bedzie na to chorowal..
    ale androlog nam odrazu powiedzial ze on szans na plemniki nei widzi ..

    dlatego zdecydowalsmy sie na dawce .. troche nam o ajelo bo chcielismy byc pewni ..ale decyja podjeta :) maz powiedzial ze chce miec dziecko nie wazne czy bedzie mialo jego NA czy ne :)

    czy da sie to wyleczyc u nas..nie .. po prostu jadra nie wysztalcily sie juz w czasie zycia plodwego

    Wiadomość wyedytowana przez autora 6 sierpnia 2014, 20:45

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dobra decyzja, też uważam, że nie ważne czyje DNA, ważne to że wychowacie dziecko razem a to już daje poczucie że jest ono Wasze :)
    Zobaczymy co nam powiedzą na wizycie, póki co trochę mi ulżyło, widzę że mojemu A. również, chociaż on nie jest osobą wylewną to widziałam, że był wczoraj trochę podłamany. Teraz tylko czekać do 20 sierpnia i zacząć działać.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 6 sierpnia 2014, 21:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokladnie spokojnymi krokami do celu :) uwierz mi sa tu kobiety ktrych mezczyzni ieli faalne wyniki :) a si udalo :) wazne to wspierac sie i walczyc ;)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 21 sierpnia 2014, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy juz po wizycie. Lekarz co prawda powiedział, że nasze wyniki nie są najlepsze ale miał dużo gorsze przypadki, które kończyły się ciążą. Dobrze, że mamy jakiekolwiek plemniki, musimy tylko znaleźć przyczynę ich zaburzeń. Mamy zrobić posiew nasienia, bo może to byc jakaś infekcja lub bakteria czy stan zapalny, później jak co będą dalsze badania. Mąż dostał Profertil i na razie tyle

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 sierpnia 2014, 07:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kochana TWój wpis dot wizyty daje i nam nadzieję!!

  • marti_marti Ekspertka
    Postów: 160 141

    Wysłany: 22 sierpnia 2014, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mój robił badanie drugi raz i wyszło dużo gorzej niż pierwsze! Brał grzecznie suplementy, tydz. temu robił hormony (FSH 2,07 przy normach 1,50-12,40, LH 4,69 przy normach 1,70-8,60, testosteron w górnej granicy norm i TSH też OK wyszło), a wyniki takie coś jak u agus3004... Ale! Znowu wyszły leukocyty. Zrobiliśmy też posiew i czekamy. Ja nie mam pojęcia, czemu tak wyszło, nie pije, nie pali, kąpieli nie bierze w ogóle tylko prysznic, w miarę zdrowo jemy... W czwartek idzie do urologa, bo w Kielcach androloga nie ma, zobaczymy, co powie. A jak nic nie powie, to poruszę niebo i ziemię, żeby go wyleczyć :(

    We are the champions, my friends
    And we'll keep on fighting...till the end!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti bardzo mozliwe ze ma bakterie i to one są wszystkiemu winne.

  • marti_marti Ekspertka
    Postów: 160 141

    Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lipcu robiliśmy wymaz na bakterie u mnie (12 godzin po <3 ) i nic u mnie nie wyszło, lekarz powiedział, że jakby M. miał bakterie, to by wyszło i u mnie. Ja już nie wiem, czekamy na posiew.

    We are the champions, my friends
    And we'll keep on fighting...till the end!
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 22 sierpnia 2014, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    No kochana TWój wpis dot wizyty daje i nam nadzieję!!
    Cieszy mnie to :) To jeszcze Wam napisze jaką historię opowiedział nam lekarz
    "7 lat temu przyszła do niego para, która od dłuższego czasu starała się o dziecko, on miał 0% plemników!!!! cudem z lekami wywalczyli pierwsze dziecko :) dzień przed naszą wizytą ta kobieta była u niego na wizycie aby potwierdzi 3 ciążę :)Partnerowi tak się polepszyły plemniki, że dwa razy wpadli :) Także i dla każdej z nas jest nadzieja, musimy tylko wierzyć"

    Wiadomość wyedytowana przez autora 22 sierpnia 2014, 14:29

    Ania1986 lubi tę wiadomość

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • agus3004 Autorytet
    Postów: 674 634

    Wysłany: 22 sierpnia 2014, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_marti wrote:
    W lipcu robiliśmy wymaz na bakterie u mnie (12 godzin po <3 ) i nic u mnie nie wyszło, lekarz powiedział, że jakby M. miał bakterie, to by wyszło i u mnie. Ja już nie wiem, czekamy na posiew.
    Nam lekarz też powiedział, że wyniki mogą takie być ze względu na jakąś bakterię, infekcje lub stan zapalny. Lekarz nic nie mówił, że jak mój mąż by coś miał to ja też. Ale specjalista nie jestem więć nie wiem, posiew wszystko wyjaśni

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Sol Koleżanka
    Postów: 43 6

    Wysłany: 23 września 2014, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Bardzo proszę o interpretację wyników, wynik jest dość stary, ale chciałabym cokolwiek wiedzieć.
    Ruch plemników po 1 godzinie
    typ A 1
    typ B 32
    typ C 17
    typ D 50
    Ruch plemników po 4 godzinach
    typ A 0
    typ B 30
    typ C 19
    typ D 51
    Ilość plemników w 1 ml 10 mln przy minimalnej wartości 20
    Wydaje mi się, że nie jest dobrze, przynajmniej jak pamiętam tak twierdził lekarz.
    Pozdrawiam

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 września 2014, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sol a reszta parametrów? Te faktycznie są słabe:(

    Sol lubi tę wiadomość

1 2

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)