Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Męskie sprawy Proszę mądre głowy o interpretacje/badanie nasienia
Odpowiedz

Proszę mądre głowy o interpretacje/badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 11 lipca 2015, 23:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dlatego mowilam ze na ZK to by byli mega duzo

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 12 lipca 2015, 07:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha,
    Szkoda ze ten kariotyp taki drogi i tak dlugo sie czeka na niego...
    Nasz androlog zupelnie nie byl zdziwiony ta iloscia plemnikow.
    Mozliwe, ze po prostu DW nie spotkal sie z takim przypadkiem???
    W ogole informacji w sieci o ZK jest bardzo malo oprocz tych ogolnych a i ja sama nie spotkalam sie na forach z przypadkiem posiadajacym plemniki " naturalnie" ze rak to okresle. Raczej jest to walka o plemnka chocby jednego tak jak u Was.
    Ale na jakiejs podstawie nasz androlog wpisal nam rozpoznanie w kierunku Zk w toku...
    Wysle mojego jutro na lipidiogram. Czytalam, ze to takkze jeden z wskaznikow zk bo jest problem z rozkladaniem tluszczu...
    Potwierdzeniem bedzie tylko kariotyp ale na niego sie tak dlugo czeka!!! Wielka szkoda!
    Aniu a jakie cechy ma Twoj maz? Androlog wpisal W takie rozpoznanie czy dopiero po kariotypie stwierdzil?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
  • jussio Autorytet
    Postów: 502 346

    Wysłany: 13 lipca 2015, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ja też poproszę o wasze zdanie na temat naszych wyników :)
    Badanie robiliśmy w odstępie 2 miesięcy, teraz czekamy jeszcze na usg jąder.
    -I badanie- maj: ______________II badanie- lipiec(po miesięcznej kuracji witaminami)
    1. Ocena makroskopowa:

    okres abstynencji 5 dni (2-7)_______________4 dni
    objętość 2,5 ml (>1,5 ml)_____________________4,0ml
    ph 7,9 (>7,2)________________________________8,7
    czas upłynnienia 10 min (<60 min)_____________30min
    lepkość prawidłowa____________________________lepkość prawidłowa

    2. Ocena mikroskopowa:
    a) koncentracja i aglutynacja:

    l. plemników w ml ejakulatu 9,07 mln (norma >15 mln/ml)__________6,5mln
    l. plemników w ejakulacie 22,68 mln (norma >39 mln)______________26mln

    b.) morfologia ( wszędzie: norma >4%form prawidłowych):

    formy prawidłowe 4%__________________________________________6%
    formy nieprawidłowe 96%_______________________________________94%
    nieprawidłowe główki 76%_____________________________________87%
    nieprawidłowe szyjki 40%_____________________________________69%
    nieprawidłowe witki 0%_______________________________________18%
    przywieszki cytoplazmatyczne 0%______________________________5%

    c.) ruchliwość:

    ogólny %ruchliwych 43,8% (norma >40%)________________________70%
    ruch postępowy 34,71% (norma >32%)___________________________64%
    brak ruchu 56,2% ( norma<60%)________________________________30%

    d.) aktywne leukocyty - test z peroksydazą:

    ilość kom. 0 mln/ml (norma <1mln/ml)_________________________0,1mln

    e) żywotność plemników (test eozynowy):

    plemniki żywe 70% (norma>58%)________________________________80%
    plemniki martwe 30% (norma <42%)_____________________________20%


    Zrobiliśmy jeszcze hormony męza, które zlecił mój gin.:
    Bhcg 0,0 norma 0-2
    FSH 1,81mlU/ml norma 1,4-18,1
    testosteron 10,99 nmol/l norma 8,4-28,7

    Co o tym myślicie???



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 12:00

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Luty 2014 pozamaciczna - brak prawego jajowodu - PCOS - Słabe nasienie
    15 <3 cykl starań - Ten szczęśliwy
    18.06.2016 Szymek jest już z nami :D
    Nigdy się nie poddawaj, nawet jeśli czujesz, że nie możesz iść dalej.
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 13 lipca 2015, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jussio

    skoro Ph wzrasta a liczba maleje.. oraz pojawily sie komorki okragle to w pierwszej kolejnosci usg jader .. w celu wykluczenia zylakow i posiewy oraz wymazy z cewki mozczowej
    posiew nasienia, wym,az z cewki na chlamydie, uroplaste i myhoplaste ..
    cod o hormonów to brakuje jeszcze wazne hormonu ktory tylko w calosci z FSH i Testosteronem pokaza faktyczny stan jader.. (FSH,LH, testosteron plus estradiol)
    ale generlanie z tych no tom acie niezle. wyniki..choc troche wydaje misie za niskie to FSH w stosunku do testostereonu .. ktory trzyma sie blizej dolenj granicy ..


    khalan
    wiesz co mozliwe ze sie nie spotkał choc on własnie prowadzi mezczyzn z ZK .. i to nie tylko w zwiazku z płodności ale też ogólnie..
    faktycznie w ZK taka ilosc plemników jest dziwna.. ;) stad moje podjerzenie że jesli juz to wchodzi w gre mozajka ZK :)

    u nas dopeiro po kariotpie potwierdzono..ale juz na wstepie dr Bergier u ktorego bylismy za pierwszym razem .. powiedzial ze podejrzewa u meza wade geentyczna.. ale nie powiedzial dokladnie jaka.. powodem byl po pierwsze brak plemników po drugie małe jadra.. jedno mialao ponizej 3ml drugie troche powyzej , hormony wskazujace stricte na ten zespoł lekko powiekszone gruczoly sutkowe.. ogólny wyglad.. cczyli wysoki, mało umiesniony, glugie rece i nogi ..
    to s a tylko wskazowki.. ktore moga ale tez nie musza wskazywac na Zk

    jussio lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • jussio Autorytet
    Postów: 502 346

    Wysłany: 13 lipca 2015, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)
    Właśnie zapomniałam dopisać że w tym pierwszym badaniu robiliśmy posiew i wyszło czysto tzn żadnych bakterii ani grzybów, a w tym drugim to niestety zapomniałam na śmierć o tym posiewie ale to chyba z racji tego że pierwszy wyszedł dobrze.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Luty 2014 pozamaciczna - brak prawego jajowodu - PCOS - Słabe nasienie
    15 <3 cykl starań - Ten szczęśliwy
    18.06.2016 Szymek jest już z nami :D
    Nigdy się nie poddawaj, nawet jeśli czujesz, że nie możesz iść dalej.
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 13 lipca 2015, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jussio wrote:
    Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)
    Właśnie zapomniałam dopisać że w tym pierwszym badaniu robiliśmy posiew i wyszło czysto tzn żadnych bakterii ani grzybów, a w tym drugim to niestety zapomniałam na śmierć o tym posiewie ale to chyba z racji tego że pierwszy wyszedł dobrze.
    w takim razie zrobcie usg .. bo mzoe tam cos jest na rzeczy

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 13 lipca 2015, 13:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie Aniu u nas było tak samo , wiele świadczy o ZK i lekarz nie wypowiedział do nos tych słów ale na karcie z rozpiską badań wpisał właśnie: "rozpoznanie w kierunku Zespołu Klinefelgera w toku". Wyniki hormonów , jądra dokładnie tak jak u Was, postura i wiele innych rzeczy o tym zdecydowało.
    Może DW spotyka się najczęściej z klasycznym zespołem lub trafiają do niego pacjenci walczący o plemniki więc sie z tym nie spotkał.....
    Nie wiem ale niedługo się dowiemy bo załatwiłam skierowanie dla nas do poradni genetycznej!!!!:)))))) Zaraz obdzwonie tu i tam i już niedługo wszystko się wyjaśni:)
    mam prośbę dziewczyny- nie wpisujcie w moim wątku swoich badań itd, zakładajcie swoje tematy.
    U nas zapowiada się długi wątek, często wracam do poprzednich stron w celu wyszukiwania informacji a Wy zwykle prosicie o interpretację- proszę zakładajcie swoje wątki.
    Jeśli potwierdzi się mozaika Zespołu Kloinefeltera chciałabym żeby był to osobny wątek z naszą drogą na przyszłość dla innych par. Mało jest na ten temat w sieci i najczęściej niestety bezplemnikowcy. Stąd prośba.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 13 lipca 2015, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    popros moderatora zeby przeniosl wpisy :) Mimbla jest moderatorem meskiego i niech przeniesie do badania nasienia :)


    super z tym skierowniem
    tu masz str gdzie sa tez nuemry i gdzie sa takie swiadczenia udzielane na NFZ

    http://kolejki.nfz.gov.pl/

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 13 lipca 2015, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie odkopałam przed chwilą tą stronkę bo wcześniej podawałaś. U nas najbliżej jest do Szczecina ale tam termin podają na grudzień.... zwariuję do grudnia!
    Zadzwonię jeszcze do Bydgoszczy i ogólnie wszędzie chyba...
    O tej godzinie to poradnie genetyczne już nie pracują :) Jutro ogarnę!
    Lekarz rodzinny w ogóle kazał sie uspokoić, powiedział że Zk jest tak niespotykane że to nie jest na pewno to i zna wiele przypadków gdzie po adopcji zachodziło si.ę w ciązę więc "luz":)))))))
    Im więcej lekarzy odwiedzam tym większy mam mętlik w głowie.
    Jak na razie będe kierować sie andrologiem bo widze , ze reszta niewiele o tym wie...


    Kurde wszedzie terminy są na grudzień niestety.....

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 14:01

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 13 lipca 2015, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sprawdz po kllinikach bo nie raz kariotyp mozna zrobic w promocji za 199 zl :) wiec poki co byscizrobili prywatnie meza a ty bys poczekala :)

    http://www.nasz-bocian.pl/maj%202015%20promocje

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 14:08

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 13 lipca 2015, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cwana bestia !!!:)))


    Dobrze ja widzę, że oni wysyłaja jakie.s ustrojstwo do tego i nie trzeba jechać tam?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 14:20

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 13 lipca 2015, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    khalan wrote:
    Cwana bestia !!!:)))


    Dobrze ja widzę, że oni wysyłaja jakie.s ustrojstwo do tego i nie trzeba jechać tam?
    tak :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 13 lipca 2015, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteś kochana!!!!!!!
    Nawet nie wiedziałam, że to ze śliny się pobiera:)))))
    Kariotyp zrobimy w Vitrolife ale to już połowa mniej kasy:))))) <3

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 13 lipca 2015, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    heheh co dwie głowy to nie jedna :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 13 lipca 2015, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    heheh co dwie głowy to nie jedna :)
    Chyba co jedna Twoja głowa to nie wiele innych głów:)
    Zamówiony zestawik:)

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 13 lipca 2015, 14:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    khalan wrote:
    Chyba co jedna Twoja głowa to nie wiele innych głów:)
    Zamówiony zestawik:)
    hahaha no wiesz jak sie ma zboczenie na pukcie gdzie taniej zrobei badanie tot ak jest :D

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • katrina Autorytet
    Postów: 659 350

    Wysłany: 13 lipca 2015, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Jak myślicie, duże mamy szanse przy drugiej IUI przed pęknięciem pęcherzyków przy 5,5 mln plemników (po preparatyce) i 80% ruchliwości? Pękły aż 3 pęcherzyki i mam wielkie nadzieje, ale nie wiem czy nie nakręcam się znowu :(

    218e4a5b0c959b6fea16ea193224b80f.png

    relgx1hpnsuaq9hd.png
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 16 lipca 2015, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu odebralam wlasnie czesc wynikow zleconych przez androloga i testosteron znowu niziutko ( zrobilismy dla potwierdzenia) , profil lipidowy super( mimo duzej nadwagi ale dbamy o to, co jemy i to efekt tego chyba ) a LH- zaskoczenie duze bo wcale nie jest wysoko a nawet ponizej normy. Co to oznacza????
    LH 5.94 mlU/ ml norma 6.00-23.00
    Jestem zaskoczona tym lh bo androlog obstawial, ze bedzie wysoko a tak nie jest.
    Co myslisz???
    A i cholesterol HDL tez lekko ponizej normy bo 44.9 mg/ dl a norma od 50 do 100
    Trojglicerydy 178.4 mg / dl norma 40. - 150.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 11:57

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 17 lipca 2015, 10:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana a przypomnij mi jaki mial FSH ..
    bo widze ze LH jakby ponizej normy - a troche dzwne sa te normy ??

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • khalan Przyjaciółka
    Postów: 111 54

    Wysłany: 17 lipca 2015, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fsh : 15,22 mIU/ml norma: 2.00-10.00
    LH: 5.94 mlU/ ml norma 6.00-23.00

    nie wydaje mi się, zawsze robimy w tym samym lab i ani do moich ani do jego żaden lekarz nie miał zastrzezeń:)
    Tak dokładnie, lh poniżej normy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 10:09

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Khalan
‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego