Proszę mądre głowy o interpretacje/badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Aha,
Szkoda ze ten kariotyp taki drogi i tak dlugo sie czeka na niego...
Nasz androlog zupelnie nie byl zdziwiony ta iloscia plemnikow.
Mozliwe, ze po prostu DW nie spotkal sie z takim przypadkiem???
W ogole informacji w sieci o ZK jest bardzo malo oprocz tych ogolnych a i ja sama nie spotkalam sie na forach z przypadkiem posiadajacym plemniki " naturalnie" ze rak to okresle. Raczej jest to walka o plemnka chocby jednego tak jak u Was.
Ale na jakiejs podstawie nasz androlog wpisal nam rozpoznanie w kierunku Zk w toku...
Wysle mojego jutro na lipidiogram. Czytalam, ze to takkze jeden z wskaznikow zk bo jest problem z rozkladaniem tluszczu...
Potwierdzeniem bedzie tylko kariotyp ale na niego sie tak dlugo czeka!!! Wielka szkoda!
Aniu a jakie cechy ma Twoj maz? Androlog wpisal W takie rozpoznanie czy dopiero po kariotypie stwierdzil?Ania_84 lubi tę wiadomość
Khalan -
Witam ja też poproszę o wasze zdanie na temat naszych wyników
Badanie robiliśmy w odstępie 2 miesięcy, teraz czekamy jeszcze na usg jąder.
-I badanie- maj: ______________II badanie- lipiec(po miesięcznej kuracji witaminami)
1. Ocena makroskopowa:
okres abstynencji 5 dni (2-7)_______________4 dni
objętość 2,5 ml (>1,5 ml)_____________________4,0ml
ph 7,9 (>7,2)________________________________8,7
czas upłynnienia 10 min (<60 min)_____________30min
lepkość prawidłowa____________________________lepkość prawidłowa
2. Ocena mikroskopowa:
a) koncentracja i aglutynacja:
l. plemników w ml ejakulatu 9,07 mln (norma >15 mln/ml)__________6,5mln
l. plemników w ejakulacie 22,68 mln (norma >39 mln)______________26mln
b.) morfologia ( wszędzie: norma >4%form prawidłowych):
formy prawidłowe 4%__________________________________________6%
formy nieprawidłowe 96%_______________________________________94%
nieprawidłowe główki 76%_____________________________________87%
nieprawidłowe szyjki 40%_____________________________________69%
nieprawidłowe witki 0%_______________________________________18%
przywieszki cytoplazmatyczne 0%______________________________5%
c.) ruchliwość:
ogólny %ruchliwych 43,8% (norma >40%)________________________70%
ruch postępowy 34,71% (norma >32%)___________________________64%
brak ruchu 56,2% ( norma<60%)________________________________30%
d.) aktywne leukocyty - test z peroksydazą:
ilość kom. 0 mln/ml (norma <1mln/ml)_________________________0,1mln
e) żywotność plemników (test eozynowy):
plemniki żywe 70% (norma>58%)________________________________80%
plemniki martwe 30% (norma <42%)_____________________________20%
Zrobiliśmy jeszcze hormony męza, które zlecił mój gin.:
Bhcg 0,0 norma 0-2
FSH 1,81mlU/ml norma 1,4-18,1
testosteron 10,99 nmol/l norma 8,4-28,7
Co o tym myślicie???
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 12:00
Ania_84 lubi tę wiadomość
Luty 2014 pozamaciczna - brak prawego jajowodu - PCOS - Słabe nasienie
15 cykl starań - Ten szczęśliwy
18.06.2016 Szymek jest już z nami
Nigdy się nie poddawaj, nawet jeśli czujesz, że nie możesz iść dalej. -
jussio
skoro Ph wzrasta a liczba maleje.. oraz pojawily sie komorki okragle to w pierwszej kolejnosci usg jader .. w celu wykluczenia zylakow i posiewy oraz wymazy z cewki mozczowej
posiew nasienia, wym,az z cewki na chlamydie, uroplaste i myhoplaste ..
cod o hormonów to brakuje jeszcze wazne hormonu ktory tylko w calosci z FSH i Testosteronem pokaza faktyczny stan jader.. (FSH,LH, testosteron plus estradiol)
ale generlanie z tych no tom acie niezle. wyniki..choc troche wydaje misie za niskie to FSH w stosunku do testostereonu .. ktory trzyma sie blizej dolenj granicy ..
khalan
wiesz co mozliwe ze sie nie spotkał choc on własnie prowadzi mezczyzn z ZK .. i to nie tylko w zwiazku z płodności ale też ogólnie..
faktycznie w ZK taka ilosc plemników jest dziwna.. stad moje podjerzenie że jesli juz to wchodzi w gre mozajka ZK
u nas dopeiro po kariotpie potwierdzono..ale juz na wstepie dr Bergier u ktorego bylismy za pierwszym razem .. powiedzial ze podejrzewa u meza wade geentyczna.. ale nie powiedzial dokladnie jaka.. powodem byl po pierwsze brak plemników po drugie małe jadra.. jedno mialao ponizej 3ml drugie troche powyzej , hormony wskazujace stricte na ten zespoł lekko powiekszone gruczoly sutkowe.. ogólny wyglad.. cczyli wysoki, mało umiesniony, glugie rece i nogi ..
to s a tylko wskazowki.. ktore moga ale tez nie musza wskazywac na Zk
jussio lubi tę wiadomość
-
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź
Właśnie zapomniałam dopisać że w tym pierwszym badaniu robiliśmy posiew i wyszło czysto tzn żadnych bakterii ani grzybów, a w tym drugim to niestety zapomniałam na śmierć o tym posiewie ale to chyba z racji tego że pierwszy wyszedł dobrze.Ania_84 lubi tę wiadomość
Luty 2014 pozamaciczna - brak prawego jajowodu - PCOS - Słabe nasienie
15 cykl starań - Ten szczęśliwy
18.06.2016 Szymek jest już z nami
Nigdy się nie poddawaj, nawet jeśli czujesz, że nie możesz iść dalej. -
jussio wrote:Dzięki za błyskawiczną odpowiedź
Właśnie zapomniałam dopisać że w tym pierwszym badaniu robiliśmy posiew i wyszło czysto tzn żadnych bakterii ani grzybów, a w tym drugim to niestety zapomniałam na śmierć o tym posiewie ale to chyba z racji tego że pierwszy wyszedł dobrze. -
No dokładnie Aniu u nas było tak samo , wiele świadczy o ZK i lekarz nie wypowiedział do nos tych słów ale na karcie z rozpiską badań wpisał właśnie: "rozpoznanie w kierunku Zespołu Klinefelgera w toku". Wyniki hormonów , jądra dokładnie tak jak u Was, postura i wiele innych rzeczy o tym zdecydowało.
Może DW spotyka się najczęściej z klasycznym zespołem lub trafiają do niego pacjenci walczący o plemniki więc sie z tym nie spotkał.....
Nie wiem ale niedługo się dowiemy bo załatwiłam skierowanie dla nas do poradni genetycznej!!!!))))) Zaraz obdzwonie tu i tam i już niedługo wszystko się wyjaśni:)
mam prośbę dziewczyny- nie wpisujcie w moim wątku swoich badań itd, zakładajcie swoje tematy.
U nas zapowiada się długi wątek, często wracam do poprzednich stron w celu wyszukiwania informacji a Wy zwykle prosicie o interpretację- proszę zakładajcie swoje wątki.
Jeśli potwierdzi się mozaika Zespołu Kloinefeltera chciałabym żeby był to osobny wątek z naszą drogą na przyszłość dla innych par. Mało jest na ten temat w sieci i najczęściej niestety bezplemnikowcy. Stąd prośba.Ania_84 lubi tę wiadomość
Khalan -
popros moderatora zeby przeniosl wpisy Mimbla jest moderatorem meskiego i niech przeniesie do badania nasienia
super z tym skierowniem
tu masz str gdzie sa tez nuemry i gdzie sa takie swiadczenia udzielane na NFZ
http://kolejki.nfz.gov.pl/
-
Własnie odkopałam przed chwilą tą stronkę bo wcześniej podawałaś. U nas najbliżej jest do Szczecina ale tam termin podają na grudzień.... zwariuję do grudnia!
Zadzwonię jeszcze do Bydgoszczy i ogólnie wszędzie chyba...
O tej godzinie to poradnie genetyczne już nie pracują Jutro ogarnę!
Lekarz rodzinny w ogóle kazał sie uspokoić, powiedział że Zk jest tak niespotykane że to nie jest na pewno to i zna wiele przypadków gdzie po adopcji zachodziło si.ę w ciązę więc "luz"))))))
Im więcej lekarzy odwiedzam tym większy mam mętlik w głowie.
Jak na razie będe kierować sie andrologiem bo widze , ze reszta niewiele o tym wie...
Kurde wszedzie terminy są na grudzień niestety.....Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 14:01
Khalan -
sprawdz po kllinikach bo nie raz kariotyp mozna zrobic w promocji za 199 zl wiec poki co byscizrobili prywatnie meza a ty bys poczekala
http://www.nasz-bocian.pl/maj%202015%20promocjeWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 14:08
-
khalan wrote:Cwana bestia !!!))
Dobrze ja widzę, że oni wysyłaja jakie.s ustrojstwo do tego i nie trzeba jechać tam? -
khalan wrote:Chyba co jedna Twoja głowa to nie wiele innych głów:)
Zamówiony zestawik:) -
Aniu odebralam wlasnie czesc wynikow zleconych przez androloga i testosteron znowu niziutko ( zrobilismy dla potwierdzenia) , profil lipidowy super( mimo duzej nadwagi ale dbamy o to, co jemy i to efekt tego chyba ) a LH- zaskoczenie duze bo wcale nie jest wysoko a nawet ponizej normy. Co to oznacza????
LH 5.94 mlU/ ml norma 6.00-23.00
Jestem zaskoczona tym lh bo androlog obstawial, ze bedzie wysoko a tak nie jest.
Co myslisz???
A i cholesterol HDL tez lekko ponizej normy bo 44.9 mg/ dl a norma od 50 do 100
Trojglicerydy 178.4 mg / dl norma 40. - 150.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 11:57
Khalan -
Kochana a przypomnij mi jaki mial FSH ..
bo widze ze LH jakby ponizej normy - a troche dzwne sa te normy ?? -
Fsh : 15,22 mIU/ml norma: 2.00-10.00
LH: 5.94 mlU/ ml norma 6.00-23.00
nie wydaje mi się, zawsze robimy w tym samym lab i ani do moich ani do jego żaden lekarz nie miał zastrzezeń
Tak dokładnie, lh poniżej normy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 10:09
Khalan