Proszę mądre głowy o interpretacje/badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiek28 wrote:Ale mój mąż nie leczy się u gin tylko ja (wyniki męża chciała zobaczyć), a z badaniem kazała się wstrzymać ze względu na to może problem jest ze mną i się uda (leczona prolaktyna, monitoring) jak okazało się że z owulacją wszystko ok więc kazała zrobić mężowi kolejne badania i w przyszły piątek jest zapisany na wizytę u androloga.
Tak hormony były sprawdzane i jest ok.
Powodzenia!
Nasz lekarz powiedział, że zawsze warto sie starać jak sa plemniki!Kasiek28 lubi tę wiadomość
Khalan -
Kasiek28 wrote:Mój mąż po 2 badaniu nasienia był skierowany na posiew i wyszła bakteria, miał przepisany antybiotyk na 20 dni i potem kolejny posiew, a mój mąż jak poszedł potem na wizytę to lekarz aż ręce rozłożył że po jednej kuracji antybiotykiem już wyleczona była bakteria:-) Więc nie martw się nawet jak coś wyjdzie bo bakterię naprawdę szybko się leczy.
A co do prolaktyny też mam problem, dopiero po 3 zmianie ilości bromergonu mam w normie:-) a dużo masz podwyższoną?
Bakterią się w takim razie nie martwię, nawet nie byłam świadoma że wynik leukocytów powinien być 0, myślałam że skoro jest poniżej 1 to jest ok. A czy przez infekcję może wyjść słaba morfologia?
Ja mam bardzo podwyższoną prolaktynę. Miałam 1260 przy normie do 496 (nie pamiętam jednostek). Biorę końską dawkę bromergonu- 2 tabletki na dobę. W sobotę zamierzam pójść zbadać i zobaczyć jak się zmieniło. A ty jaki miałaś wynik? Długo już się na to leczysz?
Kasiek28 lubi tę wiadomość
27.08.2015 (*) cb
08.02.2016 (*) cb -
khalan wrote:Oczywiście jest możliwy wynik leukocytów zerowy- mój mąż taki ma:)
No morfologia na poziomie 2% jest bez szału. WHO obniżyła zresztą norme tego parametru (i to całkiem niedawno ) z chyba 14 % na 4%... Spowodowane jest to ogólnoświatowym problemem męskim i coraz gorszymi parametrami nasienia. Mam na owu kolezankę, której mąż miał morfologię 14 % i jest to jedyny taki przypadek jaki znam z ovu:)))) Chyba, że sie nie chwalicie!!!!
Albo zachodzą dziewczyny w ciąże bez tych wszystkich badań i nie miały wątpliwej przyjemnosci ich robić....
Oczywiście, suplementować zawsze można! Ale:BEZ PRZESADY!!!!Zdrowy styl życia, dobre odzywianie, nieprzegrzewanie jąder, sport, brak kąpieli w goracej wodzie itd itd Wydaje mi sie , że w Waszym przypadku to wystarczy! Możesz mu dać kwas foliowy lub abdrovit + ( tam tez jest kwas foliowy ) .Po co chłopa zadręczać tabletkami skoro ma tyle plemników???? L- karnityna również. Z suplementami jest tak: na pewno nie zaszkodzą ale czy pomogą???)))
Wyniki nasienia trzeba powtórzyc za 3 miesiące nie dwa. Tyle trwa spermatogeneza przecież....
Zbijaj prolaktynę , starajcie się na luzie. Potrzebujecie czasu i cierpliwości i na pewno się uda.
Dziękuję za pomoc i za rady. Mam nadzieję że masz rację że to kwestia czasu, gorzej z tą cierpliwością bo coraz bardziej mi jej brakuje. Ale cóż nie mam na to już wpływu.
27.08.2015 (*) cb
08.02.2016 (*) cb -
Dreambaby ja prolaktynę miałam podwyższoną od dawna, ale w zależności który lekarz na to spojrzał. Najpierw brałam bromocorn przez może 2 miesiące, potem następny powiedział że takie podwyższenie to nie ma znaczenia, a obecna gin zajęła się nią od początku najpierw miałam 27,9 ng/ml(5,2-26,5) i brałam 1 tabletkę wieczorem, potem po 2 miesiącach badanie i zamiast spaść to miałam 42,9, więc brałam 1 rano i 1 wieczorem potem znów badanie po 2 miesiącach i wtedy 2ng/ml czyli poniżej normy i znowu zmiana dawki na 0,5 rano i 1 wieczorem a teraz sprawdzałam a wynik 7,11:-) więc w końcu ok, ale czy to już tak na stałe to nie wiemKasia
-
Aniu mamy problem z wynikiem kariotypu. Otóż wynik już jest ale Vitrolife robi problem z odebraniem go. Robiliśmy prywatnie, wypisał mąż zgodę na przesłanie mailowo wyniku (odbiór oryginału osobiście) a teraz dostaliśmy maila że " niestety nie możemy przesłać wyniku kariotypu. Prosze sie kontaktowac z labolatorium Diagen".
Nic z tego nie rozumiemy, skąd ten problem???? Spotkałas się z czyms takim???
W Tym Laboratorium Diagen wstrętna baba powiedziała, że nie dostaniemy wyniku bo trzeba się skonsultowac z lekarzem..... Ku....no! To nasz sprawa co zrobimy z wynikiem i z kim się konsultujemy.....Ania_84 lubi tę wiadomość
Khalan -
Nam nie chcieli wydac wyniku w Łodzi z prostej przyczyny wynik był nieprawidłowy i wymagał konsultacji z lekarzem ..
mam nadziejeze u Was jednak nie jest to powoem..a glupie przepisy -
khalan wrote:Aniu już wszystko wiem, wynik JEST nieprawidłowy ( info z vitrolife)
14 jedziemy do lab do genetyka odebrać wynik....
no to wlasnie dlatego nie chcieli ..zawsze tak robia.. bo wymagana jest konsultacja z genetykiem przy nieprawidlowym -
oprócz 47XXY ewentulanie mozajki 46XY/47XXY
moga wyjsc inwersje np inwersje 1 chromosomu odcinki p13 q21 - które powoduja rozpad DNA..a tym samy znikomy procent na rozój zarodka o ile dojdzie do zaplodnienia.. mezczyzni z taka inwersja ..najczesciej nie moa byc biologicznymi ojcami..khalan lubi tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:oprócz 47XXY ewentulanie mozajki 46XY/47XXY
moga wyjsc inwersje np inwersje 1 chromosomu odcinki p13 q21 - które powoduja rozpad DNA..a tym samy znikomy procent na rozój zarodka o ile dojdzie do zaplodnienia.. mezczyzni z taka inwersja ..najczesciej nie moa byc biologicznymi ojcami..
możesz napisac mi coś więcej?? nie pytam tylko o posiadanie dzieci, zapłodnienie. Może miec to dla nas drugorzedne znaczenie.
a przede wszystkim : czy może być to coś co zagraża jego życiu??????
To jest najważniejsze dla nas w tej chwili....
Taki młyn wyszedł z tym wynikiem , ze szok. Lab nas "chroni" przed wiedzą. Dosłownie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2015, 15:47
Khalan -
Raczej wątpię czy cos zagraża zyciu spokojnie chronia bo wiadomosci odnosnie wad genetycznych niektórzy zle znosza nam tez robili wielka tajemnice
jedyne co to czesc wad genetycznych wplywa na jaksc zycia..na predyspozycje do pewnych choro i o tym genetyk musi was poinformowacWiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2015, 19:02
-
Hej w niedziele razem z mezem jedziemy do androloga z jego wynikami badan krwi i nasienia. Ja nadal czekam na @ to moj 41dc. A moze jednak sie udalo z slabym wynikiem nasienia. Trzymajcie kciukiDomcia
❤Nadal czekamy na Ciebie słoneczko
Zamrożone nasienie 21.10.2015r.
HSG 16.11.2015r.
Kolejna wizyta u profesora 27.11.2015
Po 6 tygodniach ponowne badanie nasienia po zastrzykach i witaminach. Wyniki znacznie sie poprawiły 8.01.2016r.
17.11.2016r. I IUI
5.02.2017r. II IUI:-(
-
pepsunieczka wrote:Helpppp...
Wynik męża zaniepokoił nas w tych momentach:
-suma plemnikow o ruchu postepowym 18% norma >32
-średnia wsp.kształtu główki 65 norma 67-79
Czy to mega kulawo?? -
khalan wrote:Dziewczyny zakładajcie nowe wątki z pytaniami o nasienie.
Ten wątek będzie poświęcony badaniom nasienia przy nieprawidłowym kariotypie. -
Ania_84 wrote:kochana zgłosc do adminow o zmiene tytułu watku
W sieci informacje sa bardzo porozrzucane a tu chcialabym zeby byl jeden watek. Wszelkie pytania: inseminacje, czy mama szanse itd nie beda tu rozpatrywane. Zrobil sie balagan straszny i jest o wszystkim i niczym.
Khalan