Forum Męskie sprawy Przyczyny słabego nasienia
Odpowiedz

Przyczyny słabego nasienia

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 września 2015, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 14:53

  • marcela29 Autorytet
    Postów: 1400 874

    Wysłany: 2 września 2015, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    Dzwoniłam do paru poradni genetycznych w Lublinie, no i niestety, wszędzie termin na styczeń - po prostu skończyła się kasa z nfz. Nie da rady z innym miastem, nie wyciągnę mojego M, w ogóle krzywi się na jakiekolwiek badania, a inne miasto, to już koniami go nie zaciągnę :) Nasz androgog - dr Postawski, nie polecam, tylko wyciąga kase., nic nie doradza, totalna porazka.
    Dr Postawski powiedział nam że dziecko możemy mieć tylko z Inv- gdyby nie szkoda by mi było kasy poszlabym do niego i pokazała naszą naturalnie poczęta półroczną córeczkę ;) ale swoją droga u nas naprawdę kiepskie wyniki były spowodowane tym że M miał świnkę jako nastolatek i naturalną ciąża to naprawdę u nas cud, byliśmy już nawet w kolejce do rządowego Inv- w trybie przyspieszonym....mimo wszystko na nas Postawski sprawił wrażenie kompetentnego lekarza i pokierował nas do dobrego lekarza od USG jąder i do dr z kliniki niepłodności

    "Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 września 2015, 00:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 14:53

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 3 września 2015, 08:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    za usg 170 ?? poszaleli ??
    nawet w Novum jak cos to 130 zl , a w Krk specjalista bral od nas 110 zl ..
    my ostatnio robilismy u nas za 60 zl.. ciekawa jestem co nasz dr powie na to usg ;)

    jak poszlismy z kompletem badan do dr Wolskiego 160 zl - terax 165 to mielismy godzinna wizyte .. dokladnie opisany plan dzialania leki, plus badanie ale takie dokladne, badanie prostatym jader oraz sutkow u meza.. z racji niedoboru test i jego wady genetycznej.. zostalismy poinstruowani jak dokaldnie mamy postepowac jakie badania co ile wykonwyac, nauczyl nas jak badac samemu jadra co 4 tyg..

    Marcela gratulacje :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 3 września 2015, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A hormony jakie mieliscie ??

    i jakie wart bo nie wiem czy gdzies pisalas ;)

    z waznych rzeczy oprocz hormonow sa markery nowotworowe AFP, PSA, beta HCG - kazdy lekarz przed wdrozeniem leczenia.. oprocz usg to zleca..

    jesli posiew wyszedl czytsy .. to ewentualnie te wymazy jelsi nie robiliscie ..jak robiliscie i jest czysto to wtedy genetyka..
    a jakie rozm jader macie w opisie tam powinna byc wielkosc i obj ..

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 3 września 2015, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie jest zasada jesli u jedengo wychodzi bakteria leczy sie pare.. i w tym czasie albo abstynencja albo gumki :)
    u nas bylo tak ze u mojego byly bakterie.. u mnei wyszlo czystko dopwioe po jakims czaise u mnei sie pojawily ..ale wina byla lekarza bo leczyl tylko mojego meza a mnie nie .. notabene ginekolog.. ale to pominmy ;)

    dopieor jak dostalismy i ja i moj antybioyk plus furagine moj dostal ;) to wyszlo wszytsko jalowe :)

    niestety czesc lekaryzy leci schematami ..i wtedy wizyty tak wygladaja.. skoro test ma w dolnej granicy normy to powinien juz zareagowac.. z prostej przyczyny kiedy testosteron spada FSH i LH rosnie ( działąja na zasadzie sprzeżenia zwrotnego) ..a to juz nie sa przelewki .. wzrost FSH powyzej 9 wplwa negatywnie na proces spermatogenezy..co skutkuje defektem jader. a tym samym spadkiem liczby plemnikow wiadomo po jakims czasie ..

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 września 2015, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, tak na szybko przed wynikami nasienia- czy poziom FSH na poziomie prawie 3 / normy 1,7-12/, i prolaktyny 12,75 /normy 1,5-19/, Twoim zdaniem są ok?

    Nie wiem czy jednak FSH nie powinno byc ciut wyższe, a prolaktyna bardziej po srodku...

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 5 września 2015, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Ali wrote:
    Ania, tak na szybko przed wynikami nasienia- czy poziom FSH na poziomie prawie 3 / normy 1,7-12/, i prolaktyny 12,75 /normy 1,5-19/, Twoim zdaniem są ok?

    Nie wiem czy jednak FSH nie powinno byc ciut wyższe, a prolaktyna bardziej po srodku...
    jesli testosteron jest ok.. okolo 400 to fsh raczej ok :)
    jesli testosteron spada a FSH i LH sa przy dolnej granicy to faktycznbie nie dziala to na korzysc.. bo jest to oznaka ze organizm nie reagujena spadek testosteronu

    prl sie nie przejmuj wystarczy ze sie zdenerwowal ;)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 5 września 2015, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    Aniu, mój mąż ma testosteron przy dolnej granicy normy, a estradiol przy górnej granicy normy, wiesz może, co to znaczy?? Na różnych forach natknęłam się na podobną sytuację i były problemy z jakością nasienia. Ale niestety nikt nie wiedział, w czym jest problem :/
    gdyby estradiol byl przy dolnej granicy to wtedy faktycznie wplywa na ruchliwosc ale przy gornej granicy ..

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 września 2015, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ania! :)

  • strawberry30 Znajoma
    Postów: 27 4

    Wysłany: 16 września 2015, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusia napisz do mnie na maila [email protected] moj maz tez ma leukocyty w nasieniu

  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1322 614

    Wysłany: 18 września 2015, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy u którejś z Was, albo któraś z Was słyszała o takim przypadku, aby po przyjmowniu suplementów na poprawę nasienia, paramatry nasienia u faceta pogorszyły się i to znacznie?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 18 września 2015, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bylo tu kilka takich par.. jedna para miala gorsze po profertilu , druga po androwicie .

    a co dokladnie bierze ??

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1322 614

    Wysłany: 18 września 2015, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierze Proxeed. Koncentracja przed była 28mln/ml,a po około 2,5 miesiąca 6,8mln/ml. Prawidłowa budowa spadła z 2% na 1% i trochę objętość poniżej normy. Reszta bez znacznych różnic.
    Rozumiem, że odstawienie pomogło?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1322 614

    Wysłany: 18 września 2015, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to tez zauważyłam, że zapach potu mu się zmienił, ale to już zdążyłam doczytać, że po karnitynie to się zdarza.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 18 września 2015, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macue zdiagnozowane co jest przyczyna slabego nasienia bo moze to nie efekt suplementow a poglebiajacej sue przyczyny

    ka_tarzyna lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1322 614

    Wysłany: 18 września 2015, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy u androloga, wszystkie hormony w normie. Testosteron super. SHBG trochę podwyższone.
    Lekko podwyższona prolaktyna i TSH, ale tym androlog nie bardzo się przejął.
    Badał go, ale nic nie stwierdził, ale nie zrobił też USG jąder...
    Stwierdził, że ogólnie wszystko bardzo dobrze wygląda, a suplement miał jeszcze poprawić parametry nasienia.
    Mój facet ma już jedno dziecko (sprzed kilkunastu lat), więc jeżeli już to jest to niepłodność wtórna... I zachodzimy teraz w głowę, co jest przyczyną.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 22:03

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 18 września 2015, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A posiew robiliście i wymazy na urplasme mychoplazme i chlamydie?

    ka_tarzyna lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1322 614

    Wysłany: 18 września 2015, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, bo podchodziliśmy do inseminacji. I na inseminacji się mocno zdziwiliśmy. Wszystko jest ujemne, żadnych bakterii etc..

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Martula29 Debiutantka
    Postów: 6 1

    Wysłany: 19 września 2015, 08:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma bardzo kiepskie nasienie. Jeszcze w kwietniu było lepiej. Brał androvit 4 miesiace plus jeden miesiąc fertilman. Teraz badanie nasienia jest jeszcze gorsze. Morfologia w kwietniu 4 %, ruch w kwietniu A- 1,8%, B- 20,1 %. PH 8,6. A teraz robione we wrześniu są tragiczne. Morfologia 0 %, Ruch A -2,5 %, ruch B - 2,5 %, PH 7,8. W poniedziałek będzie robił posiew. Robiliśmy badania zlecone przez lekarza i wyszło:
    TSH 1,218,
    FT3 -3,66
    FT4 - 1,10
    Testosteron 420 ng/dl,
    FSH - 5,30 mIU/ml ,
    LH - 5,90 mIU/ml ,
    Prolaktyna 3,7 ng/ml
    Glukoza (L43) 84 mg/dl, po obciązeniu 2h - 45 mg/dl.
    Chlamydia trachomatis - p/c IgM (S75) 1,1 NTU
    nieobecne
    Ponadto na miejscu miał USG- oba jądra niepowiększone o nieprawdiłowej echostruktorze ( obecne mikrozwapnienia). Oba najądrza prawidłowe, ilość płynu w osłonkach jądra prawdiłowa, ściana moszny niepogrubiała. Okolice obu kanalików pachwinowych nez uchwytnych odchyleń od normy. W czasie próby Valsalvy po lewej stronie obecna fala wsteczma - żyły poszerzają się do 1,7 mm.

    Martula34
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego