Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
alni89 wrote:Tak jak obiecałam podsyłam więcej danych z wyników męża:
Objętość; 9,5
Czas upłynnienia: 10
pH: 7,5
wygląd: prawidłowy
Lepkość: +
Aglutynacje: -
Wynik HOS testu: 69,3 %
Żwywe plemniki: 60 %
koncentracja: 32,75
Plemniki ruchliwe: 55
ruch postępowy:45
ruch niepostepowy: 10
nieruchliwe: 45
plemniki prawidłowe: 1%
plemniki nieprawidłowe: 99%
wady główki: 99
wady wstawki: 2
wady witki: 0
krople cytoplazmatyczne: 2
uwagi: Teratozoospermia
Czy któraś z Was spotkała się z podobnymi wynikami?
Mój endo wysłał nas do androloga, czy wiecie może jakie badania może nam zlecić?Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
Totoro wrote:Też uważam, że siedzący tryb siedzącym trybem, ale na Boga, ludzie z aktywnością nie mają nic wspólnego, źle się odżywiają i dzieci płodzą, kurde... Poza tym w przypadku mojego męża - przy pierwszym i drugim badaniu oprócz morfologii poniżej normy miał ruch plemników tylko, a potem wybrał zastrzyki i wszystko fajnie podskoczyło - poza morfologią, więc nie uwierzę, żę to tylko siedzący tryb. Musi być jakaś przyczyna, która wpływa konkkretnie na to.
alni89 trudno mi się wypowiadać co do wyników, sama dopiero raczkuję w temacie;/u mojego poniżej normy jest tylko morfologia obecnie;/ wszystko inne ok.Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
Aby świnka miała wpływ na nasienie musi być z powikłaniami tak jak u mojego.U nas na szczęście nie zaszkodziło to nasieniuStarania od 06.2014
28.07.2015 *11tc -
Miśkowa wrote:Cocosowa ja się rejestrowałam na Śląsku (Ruda Śląska) i dostałam termin za 2 tyg., więc może spróbuj tam...Starania od 06.2014
28.07.2015 *11tc -
Ja też nie wierzę w to, że zwykła praca siedząca czy alkohol mają taki wpływ na nasienie, jak to się opisuje. Gdyby tak było, to urzędy i korporacje byłyby pełne niepłodnych (siedzących) mężczyzn. A tak przecież nie jest. A co np. z Francuzami i Włochami u których się popija wino do obiadu? Mam dwóch znajomych palaczy, którzy w każdy weekend jakieś wino/piwo/drinki popijają i w sumie mają troje dzieci i każde jest z pierwszego cyklu starań. Już nie mówiąc o patologii, która dzień w dzień pije (na siedząco przecież) i dzieci mają po kilkoro. Myślę, że tego typu niekorzystne czynniki są w stanie osłabić nasienie, ale nie zrujnować, a plemniki naszych mężczyzn są po prostu zrujnowane.
Alni89 a jaką macie całkowitą liczbę plemników? bo jeśli koncentracja na 1ml wynosi aż 32mln, to nawet przy 1% morfologii nie jest źle.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Saja wrote:Ja też nie wierzę w to, że zwykła praca siedząca czy alkohol mają taki wpływ na nasienie, jak to się opisuje. Gdyby tak było, to urzędy i korporacje byłyby pełne niepłodnych (siedzących) mężczyzn. A tak przecież nie jest. A co np. z Francuzami i Włochami u których się popija wino do obiadu? Mam dwóch znajomych palaczy, którzy w każdy weekend jakieś wino/piwo/drinki popijają i w sumie mają troje dzieci i każde jest z pierwszego cyklu starań. Już nie mówiąc o patologii, która dzień w dzień pije (na siedząco przecież) i dzieci mają po kilkoro. Myślę, że tego typu niekorzystne czynniki są w stanie osłabić nasienie, ale nie zrujnować, a plemniki naszych mężczyzn są po prostu zrujnowane.
Alni89 a jaką macie całkowitą liczbę plemników? bo jeśli koncentracja na 1ml wynosi aż 32mln, to nawet przy 1% morfologii nie jest źle.
O ile dobrze pamiętam, to jest to ilość na 1 ml (brałam dane z pierwszej kolumny, w drugiej było wpisane ogółem). Już sama nie wiem, co o tym myśleć. Z jednej strony też nam się wydaje, że to w sumie aż 1 %, z drugiej strony moja lekarka nie zostawiła nam złudzeń, kiedy zobaczyła wyniki.
Męczy mnie ten temat na tyle, że nie mogę się skupić na pracy
-
hhaha alni89 ale objętość imponująca ;)9,5 ml. Mój nie jest w stanie wyrzucić z siebie więcej niż 3 w tak spartańskich warunkachStarania od 06.2014
28.07.2015 *11tc -
Lucek475 mój przeszedł świnkę w dzieciństwie, też się zastanawiam czy to mogło mieć wpływ... Co do HSG - nigdy nie miałam robionego i teraz się zaczynam bać, bo miałam kiedyś zapalenie przydatków, jeszcze za nastoletnich lat. Nie wiem skąd się wzięło, nawet nie współżyłam wtedy jeszcze... Ciekawe czy nie pozostawiło jakichś "wspaniałości" po sobie...;/
Cocosowa - co do patologii to się nie wypowiadam, mam w mojej miejscowości babkę, która całe życie chodzi nawalaona, włącznie z ciążami a dzieci sama już się chyba doliczyć nie może, po całym świecie porozrzucane, koszmar.
A tak się jeszcze zastanawiam... mój mąż regularnie oddaje krew... Myślicie, że to mogłoby mieć wpływ...?
-
Myślę, że nie.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
cocosowa wrote:hhaha alni89 ale objętość imponująca ;)9,5 ml. Mój nie jest w stanie wyrzucić z siebie więcej niż 3 w tak spartańskich warunkach
ja to bardziej byłam w szoku, że mu tak szybko poszło, ledwo zdążyłam kawę zamówić w kawiarni na przeciwko kliniki -
cocosowa wrote:Jeszcze raz dzięki MIśkowa za namiar.Byliśmy wczoraj i teraz mamy czakać na telefon na termin badania.Chcieliśmy tylko kariotypy, ale Pani doktor dorzuciła do męża AZF I CFTR mi jeszcze zaproponowała badanie w kierunku trombofilii4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Wczoraj do mnie dzwonili, jedziemy 23 lutego. Trombofilia jest na nfz jeśli miałaś poronienia,ale nie wiem czy jest sens robić u mnie. Robimy te badania ze wzgląd na męża u mnie wszyscy zdrowi.Starania od 06.2014
28.07.2015 *11tc -
cocosowa wrote:Wczoraj do mnie dzwonili, jedziemy 23 lutego. Trombofilia jest na nfz jeśli miałaś poronienia,ale nie wiem czy jest sens robić u mnie. Robimy te badania ze wzgląd na męża u mnie wszyscy zdrowi.4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
nick nieaktualnyMąż odebrał dziś wyniki badań z wczoraj i pierwszy raz wyszedł bez recepty od lekarza
Dla porównania wstawiam wyniki dwóch poprzednich badań z sierpnia i listopada (badanie manualne, czyli u nas zawsze sporo gorsze wyniki niż przy komputerowym...)
Objetość: 2,5 -- 2 ml -- 3 ml
Czas upomnienia: 30 min.-- nie nastąpiło (?) -- nie umiem odczytać co jest napisane
Ph 7,6 -- 8,0 -- 7,8
Koncentracja mln/ml 8,8 -- 16 -- 18,2
Całkowita liczba 22 -- 32 mln -- 54,6 mln
Ruchliwość 35% -- 30% -- 30%
Morfologia 2% --2% --4%
Leukocyty 0,4 -- 0,4 mln (norma <1 mln) -- 0,4
Aglutynacja + --- ++zlepy --- ++
W końcu udał się nam osiągnąć morfologię 4%
Miśkowa, dineh lubią tę wiadomość
-
Buko wrote:Mąż odebrał dziś wyniki badań z wczoraj i pierwszy raz wyszedł bez recepty od lekarza
Dla porównania wstawiam wyniki dwóch poprzednich badań z sierpnia i listopada (badanie manualne, czyli u nas zawsze sporo gorsze wyniki niż przy komputerowym...)
Objetość: 2,5 -- 2 ml -- 3 ml
Czas upomnienia: 30 min.-- nie nastąpiło (?) -- nie umiem odczytać co jest napisane
Ph 7,6 -- 8,0 -- 7,8
Koncentracja mln/ml 8,8 -- 16 -- 18,2
Całkowita liczba 22 -- 32 mln -- 54,6 mln
Ruchliwość 35% -- 30% -- 30%
Morfologia 2% --2% --4%
Leukocyty 0,4 -- 0,4 mln (norma <1 mln) -- 0,4
Aglutynacja + --- ++zlepy --- ++
W końcu udał się nam osiągnąć morfologię 4%Starania od 06.2014
28.07.2015 *11tc -
nick nieaktualnyMąż brał 1/2 tabletki clo, androvit, mucosolvan (1/2 tabl.), a od listopada jeszcze od drugiego androloga dostał polfilin i glutation 500 (to jest bez recepty, do kupienia tylko przez internet, a dr twierdził, że są już badania potwierdzające jego pozotywny wpływ na nasienie).