Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • Gagatka Autorytet
    Postów: 1494 1368

    Wysłany: 22 lutego, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nobis wrote:
    Mi lekarz za to mówił, że taka morfologia nie wyklucza zajścia w ciąże. Zalecił dalej brać witaminy i się starać. Mimo negatywnych myśli z mojej strony zdecydowaliśmy się na IUI i teraz się cieszymy. Nie skreślaj możliwości. Twój mężczyzna niech bierze suplementy i wykluczcie jeszcze żylaki. Trzymam kciuki za powodzenie.

    Dziekuje! Zylaki wykluczone kiedys, ale moze faktycznie trzeba bedzie jeszcze sprawdzic. Za 3 miesiace powtorka badan i androlog

    hchy90bv6n6w8bt4.png

    It ain't about how hard you can hit. It's about how hard you can get hit and keep getting forward. That's how the winning is done".


    09.06 (12 dpo, owu w 19 dc) beta 78,9
    14.06 g. 21.00 600,0
    15.06 g. 10.00 789
    19.06 pecherzyk 5,5 mm (wg ovu 5+1)
    26.06 <3
    08.07 15,8 mm, 160/min (8+0)
    22.07 32 mm (10+0)

    metformina, letrox, clexane 0,6, acard, metypred, metyle

    33 l Warszawa
    córka 2016
    06.2019, 03.2020


    Ja: Hashimoto (TSH 0,3)

    owulacja jest - monitoring ok
    sono hsg (grudzień 2019) - ok
    MTHFR_1298A>C w układzie homozygotycznym nieprawidłowym
    wit D3 ok
    homocysteina ok
    graniczna insulinooporność ==> dieta + metformina
    zespół antyfosfolipidowe - ujemne
    ANA 1 ujemne

    On: teratozoospermia (02.2020), słaba morfologia, reszta ok
    Suple: androvit, wit c 1500, cynk, selen, folian, d3, l-karnityna
  • Sylwucha Autorytet
    Postów: 1668 2701

    Wysłany: 22 lutego, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gagatka wrote:
    Cześć, jestem nowa na forum. Gratuluję wszystkim, którym się udało, mimo trudności.

    Dziś odebrałam wyniki męża, teratozoospermia, morfologia 0,97% (nawet nie 1!), reszta parametrów dobra. Mój ginekolog powiedział, że przykro mu, ale ciąży z tego nie będzie. Kazał powtórzyć badania, ale nastawiać się na inne metody. i bardzo mi źle...
    Co to za lekarz?!
    Mój wręcz odwrotnie. Nie pozwolił nam się zalamać. Myśleliśmy, że morfologia 0%, to wyrok. Po 2 miesiącach suplementacji i lekkiej zmiany stylu życia spodziewamy się bliźniaków 😊 i to całkowicie naturalnie 💚

    Sarita35, Gagatka, Nuch2 lubią tę wiadomość

    8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Aktualne TSH 2,65
    Od 24.04.20 Letrox 100
    Ponadto: pregna plus
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    f2w3vfxmfp9bv9xp.png
  • Gagatka Autorytet
    Postów: 1494 1368

    Wysłany: 22 lutego, 18:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwucha wrote:
    Co to za lekarz?!
    Mój wręcz odwrotnie. Nie pozwolił nam się zalamać. Myśleliśmy, że morfologia 0%, to wyrok. Po 2 miesiącach suplementacji i lekkiej zmiany stylu życia spodziewamy się bliźniaków 😊 i to całkowicie naturalnie 💚

    Dzieki. Dzieki takim słowom troche mi lepiej :)

    Sylwucha lubi tę wiadomość

    hchy90bv6n6w8bt4.png

    It ain't about how hard you can hit. It's about how hard you can get hit and keep getting forward. That's how the winning is done".


    09.06 (12 dpo, owu w 19 dc) beta 78,9
    14.06 g. 21.00 600,0
    15.06 g. 10.00 789
    19.06 pecherzyk 5,5 mm (wg ovu 5+1)
    26.06 <3
    08.07 15,8 mm, 160/min (8+0)
    22.07 32 mm (10+0)

    metformina, letrox, clexane 0,6, acard, metypred, metyle

    33 l Warszawa
    córka 2016
    06.2019, 03.2020


    Ja: Hashimoto (TSH 0,3)

    owulacja jest - monitoring ok
    sono hsg (grudzień 2019) - ok
    MTHFR_1298A>C w układzie homozygotycznym nieprawidłowym
    wit D3 ok
    homocysteina ok
    graniczna insulinooporność ==> dieta + metformina
    zespół antyfosfolipidowe - ujemne
    ANA 1 ujemne

    On: teratozoospermia (02.2020), słaba morfologia, reszta ok
    Suple: androvit, wit c 1500, cynk, selen, folian, d3, l-karnityna
  • Majami Znajoma
    Postów: 20 14

    Wysłany: 25 lutego, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałem 0%morfologii badanie komputerowe, potem badanie manualne i 13% nie wiem jakim cudem, do tego fragmentacja 20% po 8 miesiącach 15%, 3 lata starań, inseminacja i udało się za pierwszym razem.

    Gagatka lubi tę wiadomość

    Jest śluz jest impreza.
  • Lalala Przyjaciółka
    Postów: 69 23

    Wysłany: 2 marca, 09:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z tą morfologią. Mój mąż ma 2% prawidłowych plemników przy ilości 75 mln. Już od roku staramy się o dziecko. Jesteśmy na etapie leczenia w klinice niepłodności. Lekarz stwierdził, że taka morfologia nie powinna przeszkadzać w zajściu w ciążę, mogłaby tylko stanowić problem z jej późniejszym utrzymaniem. Ja póki co nie byłam w ciąży ani razu. Wg lekarza to nie wina morfologii. Nie proponuje nam inseminacji ani innego wspomagania, bo wg niego to nie pomoże. Nie mam wrogiego śluzu, ruch plemników jest prawidłowy. Tylko morfologia niska. Proponuje nam in vitro jak nam się nie uda np. w przeciągu pół roku. A jak jest w Waszym przypadku? Co Wasi lekarze Wam proponują?

    4c3t3e3khuiozrva.png
  • VR Koleżanka
    Postów: 165 12

    Wysłany: 2 marca, 10:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zgodzę się z Twoim lekarzem. Mój mąż też miał niską morfologię i dużo plemników i przez bardzo długi czas się nie udało. Nasz lekarz tłumaczył nam, że mąż ma nadprodukcję plemników i niedobory witaminowe, co wpływa na ilość produkowanych hormonów. W takim przypadku tworzy się wiele plemników, ale one nie zdążą się prawidłowo wykształcić. Biorąc odpowiednie witaminy sytuacja powinna się poprawić i tak rzeczywiście było.

    Morfologia ma znaczenie i można ją poprawić, więc nie rozumiem, czemu tego nie spróbować? Mój mąż brał supramen przez około kwartał i po tym udało nam się. Być może poprawa morfologii w waszym przypadku również pomoże.

    Na twoim miejscu nie przejmowałabym się lekarzem, dałabym sobie jeszcze z pół roku i kazałabym mężowi brać spramen zgodnie z instrukcją, czyli dwa razy po jednej. Supramen jest suplementem bez recepty. Jeśli to by nie pomogło, to wtedy rozważałabym inseminację.

    52f668246f.png

    [*] 8tc 10.2016 łyżeczkowanie
    [*] 5tc 08.2017 cp
    Kraków

    MTHFR C6ttC-T hetero
    PAI-1 4G/5G homo
    hiperprolaktynemia czynnościowa
  • VR Koleżanka
    Postów: 165 12

    Wysłany: 2 marca, 10:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zgodzę się z Twoim lekarzem. Mój mąż też miał niską morfologię i dużo plemników i przez bardzo długi czas się nie udało. Nasz lekarz tłumaczył nam, że mąż ma nadprodukcję plemników i niedobory witaminowe, co wpływa na ilość produkowanych hormonów. W takim przypadku tworzy się wiele plemników, ale one nie zdążą się prawidłowo wykształcić. Biorąc odpowiednie witaminy sytuacja powinna się poprawić i tak rzeczywiście było.

    Morfologia ma znaczenie i można ją poprawić, więc nie rozumiem, czemu tego nie spróbować? Mój mąż brał supramen przez około kwartał i po tym udało nam się. Być może poprawa morfologii w waszym przypadku również pomoże.

    Na twoim miejscu nie przejmowałabym się lekarzem, dałabym sobie jeszcze z pół roku i kazałabym mężowi brać spramen zgodnie z instrukcją, czyli dwa razy po jednej. Supramen jest suplementem bez recepty. Jeśli to by nie pomogło, to wtedy rozważałabym inseminację.

    Gagatka lubi tę wiadomość

    52f668246f.png

    [*] 8tc 10.2016 łyżeczkowanie
    [*] 5tc 08.2017 cp
    Kraków

    MTHFR C6ttC-T hetero
    PAI-1 4G/5G homo
    hiperprolaktynemia czynnościowa
  • Lalala Przyjaciółka
    Postów: 69 23

    Wysłany: 2 marca, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż od 2,5 mies. bierze fertilman plus. Po skończeniu trzeciego opakowania chcemy powtórzyć badanie nasienia. Wcześniej byliśmy na konsultacji u androloga, który wykluczył żylaki. Posiewy też są ujemne. Zastanawiam się jeszcze nad badaniem hormonów, czy jest sens je robić. Tego mężowi nie zalecono.

    4c3t3e3khuiozrva.png
  • VR Koleżanka
    Postów: 165 12

    Wysłany: 2 marca, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest sens, jak najbardziej :) Właśnie osobiście nie mam zdania co co andrologów. Nigdy u żadnego mąż nie był, a słyszałam różne opinie. Ale na pewno warto skonsultować hormony z endokrynologiem.

    52f668246f.png

    [*] 8tc 10.2016 łyżeczkowanie
    [*] 5tc 08.2017 cp
    Kraków

    MTHFR C6ttC-T hetero
    PAI-1 4G/5G homo
    hiperprolaktynemia czynnościowa
  • Magda603 Przyjaciółka
    Postów: 111 50

    Wysłany: 12 marca, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, proszę o pomoc. Dzisiaj odebraliśmy z Mężem wyniki badań nasienia. Wyniki są następujące:
    Objętość 5,1 ml a norma to więcej niż 1,5ml
    pH 8,1 a norma to powyżej 7,2
    Aglutycjacja brak
    Komorki okrągłe mniej niż 1 mln/ml a norma to mniej niż 5
    Liczba plemników w 1 ml to 73, 8 mln/ml a norma więcej niż 15 mln/ml
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie 376,2 mln/ejak a norma to więcej niż 39 mln/ejakulat
    Plemniki o ruchu progresywnym 55 % a norma to więcej niż 32 %
    Plemniki o ruchu nieprogresywnym to 16 %
    Plemniki nieruchome 29 %
    Ruchliwość 71 % a norma to więcej niż 40 %
    Liczba plemników progresywnych 40 mln/ml
    Plemniki o prawidłowej budowie to 2 % a norma to 4 i więcej %.

    Czy z taką ilością plemników o prawidłowej budowie może udać się zajść naturalnie w ciążę? Czy jest szansa na poprawienie tego parametru? Mąż jest pod kontrolą endokrynolog. Najpierw nadczynność tarczycy i eutyrox, po unormowaniu tarczycy lekarz kazał odstawić leki. Po odstawieniu leków i po kontroli po kilku miesiącach okazało się że teraz mąż ma niedoczynność tarczycy. Czy to może mieć wpływ? Dodam że podczas badania nasienia mąż był trochę przeziębiony tzn. katar i lekki ból gardła ale nie brał leków na przeziębienie.

  • Sarita35 Autorytet
    Postów: 821 296

    Wysłany: 12 marca, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprocz morfologii wyniki super. 2% z 360 mln to bardzo duzo. Nie martwilabym się. Mozna stosowac fertilman plus i antyoksydanty. Dlugo się staracie? Ja bym zrobila jeszcze fragmentację dna. Choroby tarczycy mogą miec wpływ, ale Wasze wyniki są naprawdę niezle. ;)

    Ja:
    ana2 slabo dodatnie,
    amh: 7.35

    On: niska morfologia :
    08.2019 2.5%
    10.2019 2%
    03.2020 1%, 309mln
    ŻPN - 1 stopień
    test mar 0%
    Hba: 86%
    Msome 0%, 2 klasa 9%
    Dfi 18%

    Angelius Provita 02.2020
    🍀16.04 b. hcg 263,1 iu/l
    🍀18.04 b. hcg 621,7 iu/l
    😍04.05 mamy 💓🙏🙏

    8599s65gqxyknpv6.png
  • Magda603 Przyjaciółka
    Postów: 111 50

    Wysłany: 12 marca, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarita35 staramy się właściwie od grudnia 2018 roku z tym że na początku 2019 roku wykryto u mnie polipa endometrialnego, który uniemożliwia zajście w ciążę, w listopadzie 2019 histeroskopią go usunięto. I znowu zaczęliśmy się starać od końca grudnia 2019 i póki co nic. 2 cykle monitoring owulacji, pod tym kątem mój ginekolog mówił że ok, ładne endometrium ale ciąży brak.

  • Sarita35 Autorytet
    Postów: 821 296

    Wysłany: 12 marca, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda603 wrote:
    Sarita35 staramy się właściwie od grudnia 2018 roku z tym że na początku 2019 roku wykryto u mnie polipa endometrialnego, który uniemożliwia zajście w ciążę, w listopadzie 2019 histeroskopią go usunięto. I znowu zaczęliśmy się starać od końca grudnia 2019 i póki co nic. 2 cykle monitoring owulacji, pod tym kątem mój ginekolog mówił że ok, ładne endometrium ale ciąży brak.


    polip faktycznie utrudnia, wiec tamtego czasu nie traktuj jako nieudane starania. U nas morfologia tez 2% z 275 mln i kazdy lekarz ( a bylo ich wielu) mówi, ze to nie problem. Liczy się ilosc i ruch. Nam.lekarz zalecil urologa, zeby zobaczyc czy nie ma zylakow. Tak mozecie zrobic, ale ja bym się poki co nie martwila.

    Gagatka lubi tę wiadomość

    Ja:
    ana2 slabo dodatnie,
    amh: 7.35

    On: niska morfologia :
    08.2019 2.5%
    10.2019 2%
    03.2020 1%, 309mln
    ŻPN - 1 stopień
    test mar 0%
    Hba: 86%
    Msome 0%, 2 klasa 9%
    Dfi 18%

    Angelius Provita 02.2020
    🍀16.04 b. hcg 263,1 iu/l
    🍀18.04 b. hcg 621,7 iu/l
    😍04.05 mamy 💓🙏🙏

    8599s65gqxyknpv6.png
  • Magda603 Przyjaciółka
    Postów: 111 50

    Wysłany: 16 marca, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarita35 nie uwierzysz. W środę byliśmy na badaniu nasienia i tak jak pisałam 2 % zdrowych plemników. Spóźnial mi się okres 3 dni a raczej mam regularne i od głupiego dzisiajzrobiłam test. I pokazały się 2 kreski. Aż nie mogę uwierzyć. Póki co ze względu na epidemie beta HCG nie mam jak zrobić. Mój ginekolog też kazał poczekać 2 tyg bo mówi że póki co na usg nic nie będzie widać. Nie mogę uwierzyć.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca, 17:33

    Sarita35 lubi tę wiadomość

  • Sarita35 Autorytet
    Postów: 821 296

    Wysłany: 17 marca, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coooos Ty! Gratulacje! Mowilam Ci ;) mialas jalies objawy? ;)

    Ja:
    ana2 slabo dodatnie,
    amh: 7.35

    On: niska morfologia :
    08.2019 2.5%
    10.2019 2%
    03.2020 1%, 309mln
    ŻPN - 1 stopień
    test mar 0%
    Hba: 86%
    Msome 0%, 2 klasa 9%
    Dfi 18%

    Angelius Provita 02.2020
    🍀16.04 b. hcg 263,1 iu/l
    🍀18.04 b. hcg 621,7 iu/l
    😍04.05 mamy 💓🙏🙏

    8599s65gqxyknpv6.png
  • Magda603 Przyjaciółka
    Postów: 111 50

    Wysłany: 17 marca, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprócz braku miesiączki to właściwie nie. Ciągle jestem w szoku, a obecna pandemia w tej sytuacji jeszcze bardziej mnie przeraża. Ani zrobić bety, ani nie wiadomo co z usg czy lekarz będzie przyjmował pacjentki.

  • Sarita35 Autorytet
    Postów: 821 296

    Wysłany: 18 marca, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda603 wrote:
    Oprócz braku miesiączki to właściwie nie. Ciągle jestem w szoku, a obecna pandemia w tej sytuacji jeszcze bardziej mnie przeraża. Ani zrobić bety, ani nie wiadomo co z usg czy lekarz będzie przyjmował pacjentki.


    Spokojnie, bedzie dobrze;) Nie ma zadnego laba? Tak zeby umowic się przez telefon bez kolejki? Ja za to dostalam okres. Brakuje mi juz sil ;(

    Ja:
    ana2 slabo dodatnie,
    amh: 7.35

    On: niska morfologia :
    08.2019 2.5%
    10.2019 2%
    03.2020 1%, 309mln
    ŻPN - 1 stopień
    test mar 0%
    Hba: 86%
    Msome 0%, 2 klasa 9%
    Dfi 18%

    Angelius Provita 02.2020
    🍀16.04 b. hcg 263,1 iu/l
    🍀18.04 b. hcg 621,7 iu/l
    😍04.05 mamy 💓🙏🙏

    8599s65gqxyknpv6.png
  • Magda603 Przyjaciółka
    Postów: 111 50

    Wysłany: 18 marca, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarita35 bardzo mi przykro :(

  • hannah_92 Ekspertka
    Postów: 246 109

    Wysłany: 19 marca, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,

    Z mężem staramy się o dziecko od 8 miesięcy. Wynik badania ginekologicznego bardzo dobry, ginekolog powiedziała że jajniki mam idealne i nie ma się do czego przyczepić. Wyniki badań hormonalnych też dobre, aczkolwiek martwi mnie stosunek LH/FSH który wynosi u mnie 0,47. Moja ginekolog nawet nie patrzyła na to, bo powiedziała ze ważny jest stosunek LF/FSH, ale jeśli chodzi o PCOS.
    Mój mąż zrobił badanie nasienia, w zeszłym tygodniu dostaliśmy wyniki. Póki co przez wirusa nie jesteśmy w stanie się skonsultować z lekarzem,ale co myślicie o tych wynikach?

    Wstrzemięźliwość: 4 dni
    Upłynnienie: 25 min
    Objętość: 3,5 ml
    pH: 8,1
    Barwa: szaro-biała
    Lepkość: prawidłowa
    Aglutynacja: brak
    Ruch postępowy: 61% (norma >32%)
    Ruch niepostępowy: 1%
    Plemniki nieruchome: 38%
    Żywotność: 64% (norma>58%)
    Plemniki o prawidłowej budowie: 6% (norma>4%)
    Ilość plemników w ml: 184 mln (norma>15 mln/ml)
    Całkowita ilość plemników: 644 mln (norma >39 mln)

    Martwi mnie bardzo morfologia plemników, która wynosi tylko 6%. Niby mieści się w normie, ale nie daje mi to spokoju.
    Czy możecie cokolwiek powiedzieć na temat tych wyników? Będę bardzo wdzięczna:)
    Dodam, że jestem trochę panikarą (niestety). Ginekolog zleciła także zrobienie homocysteiny, beta2- mikroglobuliny, przeciwciała antykardiolipinowe, antykoagulant tocznia oraz testy DNA. Póki co się wstrzymuje, nie dość że są bardzo drogie, to na początek wolałabym żeby mąż się porządnie przebadał.

    Dla mnie te 7 miesięcy to naprawdę dużo:(( Każdy kolejny okres to ogromny ból i rozczarowanie....

    💊 Witamina D3 3000j.m, 💊B12-Forte 💊Cynk, Maca

    Badania tarczycy (czerwiec):
    TSH 0,937 (0,350-4,940)✔️
    fT3 3,42 pg/mL (1,71-3,71) 85,5%✔️
    fT4 1,09 ng/dl (0,7-1,48) 50%✔️

    Badania (grudzień):
    3dc (faza folikularna)
    estradiol: 65,95 pg/ml
    LH: 3,14 mlU/ml
    FSH: 6,73 mlU/ml
    LH/FSH = 0,466

    22 dc (faza lutealna)
    prolaktyna: 21,0 mg/ml (2,8-29,3) ✔️
    progesteron 21,70 ng/ml (norma 1,83-23,9) ✔️
    testosteron: 1,32 nmol/l (norma 0,48-1,85) ✔️

    Pozostałe badania:
    badanie nasienia (marzec)✔️ morfologia 6%
    witamina D 23 (30-50)❌ (maj)
    witamina B12 332 (187-883) (maj)✔️
    kwas foliowy 14,9 (3,1-20,5) (maj)✔️
    żelazo 74 (50-170) maj→ 24,5 (4,1-24 umol/l) czerwiec ✔️
    magnez 1,96 (1,6-2,6) (maj)✔️
    glukoza 78 (70-99) maj → 4,5 (3,9-5,5mmol/l) czerwiec✔️
    insulina 6,8 (2,6-24,9)✔️ czerwiec
    ferrytyna 38,6 (13-150)✔️ czerwiec
    CRP - 0,1 (<5,0)✔️ czerwiec

    Pozostałe badania:
    morfologia krwi✔️, wapń✔️,
  • Sarita35 Autorytet
    Postów: 821 296

    Wysłany: 19 marca, 17:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki super! Marzę o takich.

    Ja:
    ana2 slabo dodatnie,
    amh: 7.35

    On: niska morfologia :
    08.2019 2.5%
    10.2019 2%
    03.2020 1%, 309mln
    ŻPN - 1 stopień
    test mar 0%
    Hba: 86%
    Msome 0%, 2 klasa 9%
    Dfi 18%

    Angelius Provita 02.2020
    🍀16.04 b. hcg 263,1 iu/l
    🍀18.04 b. hcg 621,7 iu/l
    😍04.05 mamy 💓🙏🙏

    8599s65gqxyknpv6.png
‹‹ 256 257 258 259 260 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.