Forum Poronienie 1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
Odpowiedz

1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak

Oceń ten wątek:
  • Angie1989 Autorytet
    Postów: 624 412

    Wysłany: 12 listopada 2018, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzik, czytałam, ze w wyjatkowych sytuacjach prof Jerzak konsultowała mailowo, a lekarz na miejscu wypisuje już receptę na heparynę wg dawek profesor. Albo po prostu bierzesz jej zalecenia i zdajesz sie na lekarza na miejscu, bo ta dawka i tak jest chyba stała.

    Dziewczyny, a jak mocno Wam spadła insulina po Glucophagu XR i w jakim czasie?

    Kolka1234 lubi tę wiadomość

    Duża hiperinsulinemia, Insulinooporność, Dodatnie przeciwciała ANA
  • magdzik96 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 12 listopada 2018, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Angie1989 za odpowiedź. Niestety ja emaila nie dostałam od prof., a właściwie nawet nie zapytałam. Czy ktoś posiada może? Niestety wątpię, że taka receptę uzyskam od lekarzy w Anglii, a prof nie chciała przepisać, bo powiedziała, że dopiero jak będę już w ciąży to będzie mogła wydać taką receptę.

  • Ela14 Debiutantka
    Postów: 14 1

    Wysłany: 14 listopada 2018, 12:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tu nowa, wczoraj kolejny raz poroniłam - ciąża biochemiczna.
    W marcu w 5tyg ciąży doszło to krwawienia przy Bhcg tylko 200, zrobili w szpitalu, nie wiem jakie były przyrosty, bo wcześniej tylko testy wyszły pozytywne. Wtedy lekarze kazali starać się dalej. Mam zdiagnozowane od 9lat (po pierwszym dziecku) hashimoto ale tsh ładne w okolicy 1. Teraz w 25dc po południu wyszedł mi już pozytywny test. W 27dc rano Bhcg tylko 11,8, testy dalej pozytywne. Po 72h w 30dc Bhcg tylko 14,5 ale najgorsze, ze zrobiłam pierwszy raz progesteron i wyszedł tylko 0,338 przy normach na I trymestr 11-44,3!!!
    Znaczy, ze dochodzi do zapłodnienia i zagnieżdżenia a potem zamiast rosnąć progesteron gwałtownie spada? Dobrze to rozumiem? Po pierwszym poronieniu lekarz zapytał jaki mam progesteron, ale ja nie nigdy nie badałam, nie kazał mi spr, jedyne co to zbadał różyczkę i morfologię ob i tsh.
    Mam do was pytanie, lekarza mam za 3tyg. Czy branie duphastonu/luteiny może od razu pomoc? Czy waszym zdaniem robić szereg różnych badań czy skupić się na progesteronie na razie? Do tej pory od niedawna brałam pregne plus, d3, acard 150, omega 3-6-9 plus euthyrox 137.

  • Angie1989 Autorytet
    Postów: 624 412

    Wysłany: 14 listopada 2018, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ela, bardzo mi przykro :( Po swoich doświadczeniach, mogę Ci powiedzieć tylko, co ja bym zrobiła, z mojej perspektywy.
    Nie poprzestawałabym na progesteronie, ale na pewno trzeba to wyjaśnić, dodatkowo prolaktyna. Są tutaj też wątki o niskim progesteronie: https://ovufriend.pl/forum/poronienie/niski-progesteron-przed-zajsciem-w-ciaze,3586,4.html

    Jako, że to wątek o leczeniu prof. Jerzak, to myślę, że warto zobaczyć tą insulinę i glukozę po obciążeniu (75g) - nieprawidłowości z nią to cichy zabójca. I może mimo wszystko warto zbadać p/c. przeciw kardiolipinie, beta-2-glikoproteinie I w kl. IgG i IgM i antykoagulant toczniowy (niektórzy twierdzą, że do 6 tyg po poronieniu, inni, że dopiero 3 miesiące po).

    Duża hiperinsulinemia, Insulinooporność, Dodatnie przeciwciała ANA
  • Ela14 Debiutantka
    Postów: 14 1

    Wysłany: 14 listopada 2018, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ci bardzo za odpowiedz

  • Cer Autorytet
    Postów: 556 528

    Wysłany: 19 listopada 2018, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, odzywam się bogatsza o doświadczenie wizytowe u dr Dębskiego. Jakbym miała wybierać, Jerzak czy Dębski, to cholera ciężki wybór. Z mojego odczucia, oboje mają ogromną wiedzę. Jerzak jest o wiele bardziej małomówna, Dębski lubi trochę zagadać. I jak to zwykle bywa, mają nieco odmienne zdanie co do przyczyny moich strat - Dębski już po pierwszej wizycie jest pewien, że problemem jest nadkrzepliwość i mam brać przez 2 miesiące Acard a potem podejść do kolejnego transferu. Kolejnych badań już nie zlecił. Zadzwonił też od razu do zaufanej doktorki, która pracuje w Novum i powiedział jej, że ma mi zrobić transfer, nie żaden inny lekarz. Ok, krótka piłka. Z kolei Jerzak na razie wysłała mnie na kolejne badania i po nich ma postawić diagnozę. Na razie z badań, które zleciła mi Jerzak miałam tylko już gotowe wyniki mutacji PAI-1 i czynnik V (R2), Dębski twierdzi, że te mutacje nie mają wpływu na poronienie, że jakby coś było nie tak z protrombiną i mthfr to już bardziej by to miało znaczenie.
    No dobra,to został mi jeszcze dr Paśnik w połowie grudnia i będzie komplet.

    hajka lubi tę wiadomość

    32 lata, starania od 2014

    Wojtek - 02.05.2020 :)
  • Angie1989 Autorytet
    Postów: 624 412

    Wysłany: 20 listopada 2018, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I badz tu madry, każdy mówi co innego .... A nadkrzepliwosc to po jakich wynikach masz? Dębski kazał Ci pokazywac badania wit D albo homocysteiny czy insuliny?

    A mowil Ci coś na dawki heparyny? Albo sens brania sterydu?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2018, 19:51

    Duża hiperinsulinemia, Insulinooporność, Dodatnie przeciwciała ANA
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 773 263

    Wysłany: 20 listopada 2018, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer,
    nie masz wrażenia, że prof. Dębski działa trochę za szybko? Nie byłam u Niego osobiście, więc nie chcę też oceniać, ale jak czytam Twoją wypowiedź, to mam wrażenie, że jest za szybki :) :) Chyba wybrałabym profesor Jerzak...

    Odnośnie dr Paśnika. U niego, w zależności co wyjdzie są standardowe opcje:
    - wlewy z Intralipid (jeżeli znajdzie się pielęgniarkę można robić te wlewy w domu lub trzeba znaleźć placówkę gdzie to podadzą,
    - Encorton,
    - szczepienia limfocytami partnera lub dawcy,
    - jeżeli wyjdzie "zły" wynik KIR, to Accofil domacicznie lub podskórnie.

    Osobiście dostałam od dr Paśnika zalecenia na wlewy z Intralipid i Accofil domacznie. Ale spotkałam się z opinią innych kobiet, że Accofil podany domacicznie zablokował im owulacje, więc wtedy już mając tę wiedzę, poprosiłam doktora o zamianę na zastrzyki i dostałam Nivestim. Byłam nawet w aptece, żeby zrealizować receptę. Na drugi dzień miałam to odebrać, ale po przeczytaniu ulotki w internecie i informacji o możliwych skutkach ubocznych jak i innego wątku na ovufriend zrezygnowałam z tego. Dla mnie to już za dużo i nie jestem tak odważna :/
    Spotkałam się ostatnią z opinią ginekolog, która powiedziała, że muszę mieć świadomość, że te zalecenia i leki od immunologa, to eksperymentowanie i ona mi tego nie poda.

    hajka lubi tę wiadomość

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Cer Autorytet
    Postów: 556 528

    Wysłany: 21 listopada 2018, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dębski rzucił okiem na badania,ale powiedział, że żadne z nich nie wykazuje nic niepokojącego. Na badania immunologiczne, które zrobiłam u Dubrawskiego, powiedział,że to bełkot, ale tego się spodziewałam, bo z tego co o nim czytałam jest przeciwnikiem robienia szczepień, wlewów itp. Nie mówił nic o braniu sterydu i heparyny. Branie Acardu jeszcze przed zajściem zlecił jak obejrzał moje wyniki robione w czasie ciąży, miałam obniżone APTT. No i może te mutacje od Jerzak, choć są w lekkim wariancie, go do tego skłoniły.
    Chciałabym mieć już komplet badań od Jerzak, by móc się z nią skonsultować, bo dobija mnie to wszystko:/ A w ogóle jak się liczy te 2 cykle od poronienia,aby zrobić usg z przepływami? Skoro poroniłam na początku października, czy cykl 1 to cykl październikowy, rozpoczynający się po łyżeczkowaniu, czy to się liczy dopiero od listopada (tj. czy usg powinnam zrobić w grudniu, czy w styczniu)? Sorry, jeśli to głupie pytanie, ale jestem w tym trochę skołowana:/

    32 lata, starania od 2014

    Wojtek - 02.05.2020 :)
  • Angie1989 Autorytet
    Postów: 624 412

    Wysłany: 21 listopada 2018, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer, mnie Jerzak napisala na skierowaniu, że badanie powinno być podczas trzeciej miesiaczki po poronieniu. Ja poroniłam w sierpniu, pierwszy okres dostałam na poczatku pazdziernika, potem w listopadzie i teraz czekam na kolejny do usg. Tak to zrozumiałam, nie wspominała mi nic o dwóch cyklach..

    Duża hiperinsulinemia, Insulinooporność, Dodatnie przeciwciała ANA
  • Cer Autorytet
    Postów: 556 528

    Wysłany: 21 listopada 2018, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za podpowiedź, w takim razie wychodzi mi, że styczeń. No to zbroję się w cierpliwość.

    32 lata, starania od 2014

    Wojtek - 02.05.2020 :)
  • izalika Autorytet
    Postów: 334 256

    Wysłany: 21 listopada 2018, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pomóżcie proszę, 14 grudnia mam wizytę u dr Jerzak, jestem z Katowic i mam do niej 300km i chciałabym być w pełni przygotowana z badaniami do niej. Poniżej wklejam co już mam zrobione i bardzo prosiłabym was abyście powiedziały czy brakuje mi jakichś badań z tych które wam zleca. Z góry wam bardzo dziękuję.

    kariotypy męża prawidłowy
    - moje kariotypy prawidłowy
    - trombofilia
    Czynnik V leiden prawidłowy
    Czynnik V R2 prawidłowy
    Czynnik II protronbina prawidłowy
    MTHFR C6775 prawidłowy
    MTHFR A1298C NIEPRAWIDŁOWY HETEROZYGOTYCZNY
    PAI - 1 4G NIEPRAWIDŁOWY HETEROZYGOTYCZNY
    celiakia - nie wykryto
    Morfologia - podwyższone leukocyty i monocyty
    Crp - 4,5 (0-10)
    Białko S 113,2 (60,1-113,6)
    Białko C 145,7 (70-140)
    ANA 2 typ święcenia ziarnisty 1:160
    Zespół antyfosfolipidowy:
    -p/c kardiolipinie IGG 2,0
    -P/c kardiolipinie IGM 2,0
    -antykoagulant tocznia 33 (31-44) LA nie stwierdzono
    P/c p.beta-2-glikoproteinie igm ujemny
    P/c p.beta-2-glikoproteinie Igg ujemny
    cytomelagia IGG >468 IGM 0,2
    P/p plemnikowe - nie stwierdzono
    P/p łożyskowe - ujemny
    Homocysteina 14,4 (5,1 - 15,4)
    Kwas foliowy 17,28 (4,6 - 18,7)
    Wit B12 365 (211 - 911)
    Wit b6
    TSH 4,56
    FT3 4,00
    FT4 0,90
    Anty tpo 41 (28 - 60)
    Anty tg 180 (15-60)

    12.06.2017 1 aniołek 9tc
    28.09.2017 2 aniołek 11tc
    14.10.2018 3 aniołek 11tc
    Hashimoto, MTHFR 1298 Hetero, PAI1 4GHETERO, wysoka homocysteina, Ana2 typ ziarnisty 1:160, insulinoopornosc, niedoczynność tarczycy
  • Kolka1234 Znajoma
    Postów: 29 10

    Wysłany: 22 listopada 2018, 00:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, warto jeszcze zrobić Wit D3 i AMH

  • Hope89 Autorytet
    Postów: 773 263

    Wysłany: 22 listopada 2018, 08:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izalka,
    na pewno profesor zleci Ci jeszcze test obciążenia glukozą. Coś takiego jak w linku.

    https://www.alablaboratoria.pl/pakiet/49/pakiet_krzywa_cukrowa_i_insulinowa_3_pomiary_glukozy_i_3_pomiary_insuliny_

    Tylko chyba nie każdej każe robić 3 pomiary glukozy. Jak dobrze pamiętam mi kazała tylko na czczo ale w alab pani zrobiła 3 pomiary. Profesor najbardziej zwraca uwagę na wynik
    insuliny na czczo, po 1h i po 2h.

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 773 263

    Wysłany: 22 listopada 2018, 08:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer,
    z jednej strony wierzę, że te szczepienia, wlewy itp. mogą pomóc kobietom ale z drugiej strony jest to dla mnie trochę eksperymentowanie... Są kobiety które mają jedno dziecko z bezproblemowej ciąży, potem 4,5 poronień, po czym po tylu poronieniach zachodzą w ciążę i w końcu udaje im się urodzić zdrowe dziecko z 5,6 albo i 7 ciąży. Od czego to zależy....??? :( zauważyłam, że wielu lekarzy nie wierzy w łódzkie leczenie. Mam ma myśli ginekologów z Warszawy u których byłam. Jeden nawet na mnie nawrzeszczał, mówiąc że te badania to naciąganie pieniędzy. Fakt, że z tym ginem ogólnie coś było nie tak, ale te jego teksty odchorowałam po wizycie :/ Lekarz pracujący na Żelaznej, już nawet sobie wyobrażałam przed wizyta, ze może on będzie odbierać mój potencjalny poród na Zelaznej.

    Każda z Nas musi w końcu jakiemuś specjaliście zaufać. Inaczej idzie zwariować.

    ♥ 07.2020 córeczka
  • izalika Autorytet
    Postów: 334 256

    Wysłany: 22 listopada 2018, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka1234, hope89 dziękuję za odpowiedź

    12.06.2017 1 aniołek 9tc
    28.09.2017 2 aniołek 11tc
    14.10.2018 3 aniołek 11tc
    Hashimoto, MTHFR 1298 Hetero, PAI1 4GHETERO, wysoka homocysteina, Ana2 typ ziarnisty 1:160, insulinoopornosc, niedoczynność tarczycy
  • Angie1989 Autorytet
    Postów: 624 412

    Wysłany: 22 listopada 2018, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izalika, miałam podobny zestaw badań u niej do Twojego (powiedziała, że w większości strata pieniędzy.. no cóż...), faktycznie zleciła też:
    - wit D,
    - badanie insuliny po obciążeniu (na czczo, po 1 h i po 2 h), ja glukozę też zrobiłam tak samo,
    - usg z mierzeniem przepływów podczas trzeciej miesiączki od poronienia - i to badanie zleca u trzech swoich lekarzy w Warszawie. Może więc jej się zapytaj, czy możesz to zrobić u siebie.
    Na pewno czepi się Twojej homocysteiny, ale ona ładnie spada po witaminach z grupy B, które zapisuje, więc tym się u niej nie przejmuj :)

    A czy miałaś już ciążę prowadzoną na acardzie i clexane wcześniej?

    Duża hiperinsulinemia, Insulinooporność, Dodatnie przeciwciała ANA
  • izalika Autorytet
    Postów: 334 256

    Wysłany: 22 listopada 2018, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie1989 wrote:
    Izalika, miałam podobny zestaw badań u niej do Twojego (powiedziała, że w większości strata pieniędzy.. no cóż...), faktycznie zleciła też:
    - wit D,
    - badanie insuliny po obciążeniu (na czczo, po 1 h i po 2 h), ja glukozę też zrobiłam tak samo,
    - usg z mierzeniem przepływów podczas trzeciej miesiączki od poronienia - i to badanie zleca u trzech swoich lekarzy w Warszawie. Może więc jej się zapytaj, czy możesz to zrobić u siebie.
    Na pewno czepi się Twojej homocysteiny, ale ona ładnie spada po witaminach z grupy B, które zapisuje, więc tym się u niej nie przejmuj :)

    A czy miałaś już ciążę prowadzoną na acardzie i clexane wcześniej?
    Angie wszystkie ciąże miałam prowadzone na:luteina 2x100,clexane 0,4,duphaston 3x1,acard,femibion1,euthyrox50 i każda obumierala 9-11tydzien

    12.06.2017 1 aniołek 9tc
    28.09.2017 2 aniołek 11tc
    14.10.2018 3 aniołek 11tc
    Hashimoto, MTHFR 1298 Hetero, PAI1 4GHETERO, wysoka homocysteina, Ana2 typ ziarnisty 1:160, insulinoopornosc, niedoczynność tarczycy
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 773 263

    Wysłany: 22 listopada 2018, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izalika,
    Od którego momentu bralas clexane w ciążach? Od pozytywnego testu?

    ♥ 07.2020 córeczka
  • izalika Autorytet
    Postów: 334 256

    Wysłany: 22 listopada 2018, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope89 wrote:
    Izalika,
    Od którego momentu bralas clexane w ciążach? Od pozytywnego testu?
    Tak od pozytywnego, z badań wychodzi ze nie mam zespołu antyfosfolipidowego ani trombofili

    12.06.2017 1 aniołek 9tc
    28.09.2017 2 aniołek 11tc
    14.10.2018 3 aniołek 11tc
    Hashimoto, MTHFR 1298 Hetero, PAI1 4GHETERO, wysoka homocysteina, Ana2 typ ziarnisty 1:160, insulinoopornosc, niedoczynność tarczycy
‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego