Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Domcik wrote:Dziewczyny po metotrexacie z zachowanym jajowodem , mam pytanie trochę z innej beczki, czy zdarzało się tak, ze podczas zbliżenia czuliyscie dyskomfort, nawet lekki bol w miejscu w którym była cp?
Miałam robione usg, ostatnie całkiem niedawno, nic tam już nie ma, ale ostatnio poczułam lekki bol w tym miejscu, który po chwili Przeszedł..11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
nick nieaktualnyAgula wrote:Ja tak mialam. Prawdopodobnie jeszcze do końca ciąża nie wydaliła się z jajowodu. Sprawdzałaś poziom bety?
Sprawdzałam, nawet po tym jak miałam betę poniżej 0,2 dla pewności sprawdziłam po miesiącu i tez było 0... to jest dziwne bo przez 5 msc było ok o tu nagle teraz taka niespodzianka..Janinka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć - jestem tu zupełnie nowa, widzę, że wątek jest bardzo długi - nie dam rady przejść przez wszystkie wiadomości jestem po CP w lipcu - próba leczenia MTX, ostatecznie laparoskopia i usunięcie jajowodu czy którejś z Was udało się zajść w ciążę z jednym jajowodem? Jakie badania lekarze Wam zlecali po CP? Z góry Wam dziękuję za odpowiedzi 😊14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Usunięcie to nie wyrok ale daje mocno popalić psychice. Miałam usunięty 30 stycznia i szybko zaszłam w kolejną ciążę. Po dwóch cyklach staran.
Niektórzy lekarze zalecają czekanie i staranie się z wolna głową a niektórzy odrazu zlecają hsg i wymazy na bakterie chlamydia ueroplazma i mykoplazma czy jakoś tak. Musisz sama zdecydować jaką drogą chcesz iść i poszukać odpowiedniego lekarza.
Ja chciałam iść drogą diagnostyki ale był koronawirus i starałam się bez tego. I to był plus usuniętego jajowodu bo nie bałam się aż tak powtorki. Robiłam okłady z borowiny połczyńskiej i piłam zioła na zrosty. Nie wiem czy to coś pomogło ale dało poczucie działania.
Będzie dobrze!cp (usunięcie prawego jajowodu) 01.2020 -
Janinka wrote:Cześć - jestem tu zupełnie nowa, widzę, że wątek jest bardzo długi - nie dam rady przejść przez wszystkie wiadomości jestem po CP w lipcu - próba leczenia MTX, ostatecznie laparoskopia i usunięcie jajowodu czy którejś z Was udało się zajść w ciążę z jednym jajowodem? Jakie badania lekarze Wam zlecali po CP? Z góry Wam dziękuję za odpowiedzi 😊
Tak, były tu dziewczyny, które zaszły z jednym, niektóre nawet szybko.
Co do badań, to jedną ciążę pozamaciczną zazwyczaj traktuje się jako przypadek i raczej nie robi się badań. No chyba, że któraś bardzo chce to HSG, ale nie ma z tym się co spieszyć i dać spokój drugiemu jajowodowi Nie załamuj się, bądź silna! Wszystkie się tu wspieramy, a sama z czasem zobaczysz, że są tu dziewczyny z bardziej skomplikowanymi historiami (np. ja 😝). Trzeba wierzyć, że się uda! -
Bardzo Wam dziękuję prawdę mówiąc, więcej u mnie ochoty do działania niż podłamania niestety, zalecono mi przymusową przerwę 6mc przez metotrexat. Niecierpliwię się bardzo, bo „zabrałam się „ dość późno za dzieci i czas ucieka 😂
@ Luśka91 dość sceptycznie podchodzę do takich tematów, ale poczytam sobie o borowinie.
Czy dobrze rozumiem, że jesteś w ciąży ?
@Asia11 A Ty na jakim etapie jesteś?14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Gratulacje
Wiem, ze borowina ogólnie przyjętą terapią jest będzie próbowane. Ogólnie gdyby nie pandemia, to zapewne bym podchodziła do inseminacji, a tu się okazało, ze mogę naturalnie. Rozumiem też i popieram potrzebę działania14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Janinka wrote:Bardzo Wam dziękuję prawdę mówiąc, więcej u mnie ochoty do działania niż podłamania niestety, zalecono mi przymusową przerwę 6mc przez metotrexat. Niecierpliwię się bardzo, bo „zabrałam się „ dość późno za dzieci i czas ucieka 😂
@ Luśka91 dość sceptycznie podchodzę do takich tematów, ale poczytam sobie o borowinie.
Czy dobrze rozumiem, że jesteś w ciąży ?
@Asia11 A Ty na jakim etapie jesteś?
Ja od lipca wróciłam do starań. Za 2 tyg. mam rezonans, bo po ostatniej cp coś zostało między jelitami. Początkowo były podejrzenia, że to przy jajniku, ale czerwcowa laparoskopia to wykluczyła. -
Dziewczyny, tak się zastanawiam.. Dostałam wczoraj miesiączkę (w końcu! - poprzedni cykl miał 42 dni 🤦) I pojawiła się myśl na temat powtoru do starań. 25.06 otrzymałam 1 dawkę metotreksatu. Teraz będą 2 miesiące od podania. Teoretycznie pytałam lekarza o rozpoczęcie starań 3 tygodnie temu na wizycie (powiedział, żeby z miesiąc poczekać jeszcze,ale jak wiecie moje zaufanie do lekarzy jest mocno ograniczone) i tak myślę, że jakbyśmy rozpoczęli w tym cyklu i w optymistycznym scenariuszu jakby się udało, to będą tak akurat 3 miesiące..💁 A głowię się dlatego, bo w razie czego jutro musiała bym włączyć Letrozol. Jeszcze myślałam żeby pójść do lekarza w połowie cyklu około owulacji żeby sprawdził czy wszystko w porządku i po której stronie będzie owu.
Jest tu ktoś kto po 2 miesiącach zaczął się starać a w 3 miesiącu po mtx zaszedł w ciążę?11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Dziewczyny czy od początku były u was przesłanki, że to ciąża pozamaciczna? Jestem prawie w 6tc. Moja beta spowolnila przyrost pon. 735 śr. 1110 pt. 1487. Rozmawiałam z różnymi lekarzami i większość sugeruje, że to może być ciąża pozamaciczna. Dodam, że nie plamie nic mnie nie boli czuje tylko taki ucisk w jajniku Ale w tym z którego nie było teraz owulacji... jak to było u was?
-
nick nieaktualnyAgula wrote:Dziewczyny, tak się zastanawiam.. Dostałam wczoraj miesiączkę (w końcu! - poprzedni cykl miał 42 dni 🤦) I pojawiła się myśl na temat powtoru do starań. 25.06 otrzymałam 1 dawkę metotreksatu. Teraz będą 2 miesiące od podania. Teoretycznie pytałam lekarza o rozpoczęcie starań 3 tygodnie temu na wizycie (powiedział, żeby z miesiąc poczekać jeszcze,ale jak wiecie moje zaufanie do lekarzy jest mocno ograniczone) i tak myślę, że jakbyśmy rozpoczęli w tym cyklu i w optymistycznym scenariuszu jakby się udało, to będą tak akurat 3 miesiące..💁 A głowię się dlatego, bo w razie czego jutro musiała bym włączyć Letrozol. Jeszcze myślałam żeby pójść do lekarza w połowie cyklu około owulacji żeby sprawdził czy wszystko w porządku i po której stronie będzie owu.
Jest tu ktoś kto po 2 miesiącach zaczął się starać a w 3 miesiącu po mtx zaszedł w ciążę? -
nick nieaktualnyLajna wrote:Dziewczyny czy od początku były u was przesłanki, że to ciąża pozamaciczna? Jestem prawie w 6tc. Moja beta spowolnila przyrost pon. 735 śr. 1110 pt. 1487. Rozmawiałam z różnymi lekarzami i większość sugeruje, że to może być ciąża pozamaciczna. Dodam, że nie plamie nic mnie nie boli czuje tylko taki ucisk w jajniku Ale w tym z którego nie było teraz owulacji... jak to było u was?
-
Mysza wrote:U mnie od początku beta była za niska na dany czas ciąży, rosła nieprawidłowo, a potem doszły plamienia ze skrzepami.
-
nick nieaktualnyLajna wrote:A pamiętasz może jakie miałaś wartości bety? Kiedy przestała prawidłowo przysrastac? A plemienia kiedy się pojawiły?
Dodam, że plamienia miałam również w prawidłowej ciąży, co spowodowało mnóstwo stresu na samym początku. Ale wtedy beta rosła prawidłowo i była na wyższym poziomie. -
nick nieaktualnyLajna wrote:Ja jestem już 2 tygodnie po terminie miesiączki nie mam plamien nic mnie nie boli tylko słaby przyrost... może ty "tylko" poronienie...
Miałaś robione usg? W moim przypadku do 7 tyg. nie można było uwidocznić pęcherzyka, potem przy wartościach powyżej 1000 był widoczny w jajowodzie tuż przy jajniku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2020, 13:22
-
Lajna wrote:Dziewczyny czy od początku były u was przesłanki, że to ciąża pozamaciczna? Jestem prawie w 6tc. Moja beta spowolnila przyrost pon. 735 śr. 1110 pt. 1487. Rozmawiałam z różnymi lekarzami i większość sugeruje, że to może być ciąża pozamaciczna. Dodam, że nie plamie nic mnie nie boli czuje tylko taki ucisk w jajniku Ale w tym z którego nie było teraz owulacji... jak to było u was?
Każda z nas miała różne objawy ja np poza krwawieniem w dniu spodziewanej miesiączki o którym myślałam ze to okres ale trwał dłużej niż zwykle to nie miałam żadnych objawów ani bólu ani plamien tylko beta przyrastala wolniej po pierwszym usg i becie 2500 odrazu lekarz stwierdził ze to CP bo powinien już być pecherzyk w macicy to był 7 tydz dopiero przy becie 8000 zauważyli ciąże w jajowodzie , miałam objawy tylko typowo ciążowe bol piersi , sennosc i częste oddawanie moczu . Myśle ze u Ciebie to wcale nie musi być CP miedzy 6-7 tyg po usg powinnaś wiedziec czy pecherzyk jest czy go nie ma w macicy . Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze ✊🏻✊🏻Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Mysza wrote:Agula, ja miałam zarówno metotreksat, jak i laparoskopię i lekarze byli zgodni- odczekać 3 miesiące po MTX i laparoskopii. Ostatnią dawkę miałam podaną 30.12.2018,a laparoskopia(usunięty prawy jajowód) była 07.01.2019. To jest Twoja decyzja, ja po wcześniejszym zajściu zamartwiałabym się czy wszystko będzie w porządku
Mysza w którym cyklu zaszłaś w ciąże po CP ? Ja miałam zachowany jajowod ale tez czekałam ze staraniami 3 miesiące tak zalecali lekarze tak tez tez zrobiłamStarania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀