Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej nie dostałam okresu. Trochę mnie to martwi. Boję się, że znowu Może mi się przydarzyć cp. Dzisiaj też zrobiłam test i wyszedł negatywny. Pierwszy okres po usunieciu cp z jajowodem przyszedł po 28 dniach, A ten się spóźnia już kilka dni. Wiem, że niby tak może być, ale teraz się stresuję tym, że wspolzylismy bez zabezpieczenia i że znów mogę być w cp. Nie chce przez to kolejny raz przechodzić :-(

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idź na betę będziesz miała pewność.

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
    12.2022 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
    04.2023 badanie HSG (oba jajowody drożne)
    11.2023 histeroskopia (usunięcie polipa)
    12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Idź na betę będziesz miała pewność.

Robiłam killa testów, czułych. Wszystkie negatywne. Przy tamtej cp test był już pozytywny w 20 dniu cyklu.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    Robiłam killa testów, czułych. Wszystkie negatywne. Przy tamtej cp test był już pozytywny w 20 dniu cyklu.
    To sama sobie odpowiedziałaś na swoje wątpliwości ;)

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    To sama sobie odpowiedziałaś na swoje wątpliwości ;)

Czyli myślisz, że nie ma takiej możliwości żebym była znowu w cp? Czytałam, że przy cp nie zawsze test wychodzi pozytywny, ale raczej jest to rzadkość. Piszesz, że miałaś podobnie? O dużo wydłużały Ci się cykle? Długo to trwało?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    Czyli myślisz, że nie ma takiej możliwości żebym była znowu w cp? Czytałam, że przy cp nie zawsze test wychodzi pozytywny, ale raczej jest to rzadkość. Piszesz, że miałaś podobnie? O dużo wydłużały Ci się cykle? Długo to trwało?
    Myślę że żeby wykluczyć ciążę na 100% zrobiłabym betę. Test z moczu nieważne jak czuły nigdy nie da Ci całkowitej pewności.
    Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to po cp miałam dobre pół roku nieregularne cykle (okres czasem był na czas, czasem spoznial się o kilka dni a najdłużej o dwa tygodnie). Dodam, że robiłam wszystkie badania hormonalne, wszystko było w normie.
    W związku z tym, że staramy się o dziecko lekarz wprowadził mi leki na stymulację owulacji. To mi dopiero pomogło uregulować cykle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia, 11:56

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Myślę że żeby wykluczyć ciążę na 100% zrobiłabym betę. Test z moczu nieważne jak czuły nigdy nie da Ci całkowitej pewności.
    Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to po cp miałam dobre pół roku nieregularne cykle (okres czasem był na czas, czasem spoznial się o kilka dni a najdłużej o dwa tygodnie). Dodam, że robiłam wszystkie badania hormonalne, wszystko było w normie.
    W związku z tym, że staramy się o dziecko lekarz wprowadził mi leki na stymulację owulacji. To mi dopiero pomogło uregulować cykle.

Dziękuję Ci, trochę mnie uspokilas. Zrobię tą betę.
    Poczekam do poniedziałku. My też staramy się już 3 lata, ale przez to wszystko co przeszłam ( 2 poronienia, cp) jestem bardzo wystraszona:-(

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    Dziękuję Ci, trochę mnie uspokilas. Zrobię tą betę.
    Poczekam do poniedziałku. My też staramy się już 3 lata, ale przez to wszystko co przeszłam ( 2 poronienia, cp) jestem bardzo wystraszona:-(
    Rozumiem Cie bardzo dobrze, też się długo staramy i nic nie wychodzi :( jak raz się udało, to okazało się że to cp. Też bardzo boję się powtórki, ale minąl ponad rok od cp i nie udało mi się zajść w ciążę :(

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • Nadzieja871 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny z CP na koncie i poronieniami - bardzo możliwe, że immunologia wchodzi w grę u Was. Proponuję się temu przyjrzeć.

Ona: 87' - 57kg - zdrowa jak ryba 🐟

brak jajowodów / Kir bx - brak 3 ds ❌

histeroskopia/ ANA3/ AMH 3,91/ trombofilia/ PAI-1/ cd138/ cd56 ✅

On: 88' - zdrowy jak ryba 🐟
    nasienie ✅
    Hla-c: c2c2 ❌

12.2019 - CP - krwotok - pęknięty jajowód - laparoskopia 💔

I IVF
    1 transfer - 7A ❌

II IVF
    2 transfer - 4.1.1 ( cn ) CP brzuszna - laparoskopia 💔

Cross-match 7% , allo-mlr 25.9% ✅

3 transfer - 3.1.1 ( cs ) Atosiban, accofil, acard ❌

4 transfer - 4.2.2 ( cn ) Atosiban, accofil, acard ❌

Cross-match 39% ❌ → tarivid + metronizadol

5 transfer - 4.2.2 i 3.1.1 ( cn ) atosiban, accofil, acard - CB 💔

III IVF - 01.2025
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja871 wrote:
    dziewczyny z CP na koncie i poronieniami - bardzo możliwe, że immunologia wchodzi w grę u Was. Proponuję się temu przyjrzeć.

A masz na myśli jakieś komkretne badania?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja871 wrote:
    Dzięki, zapytam o to swojego lekarza na następnej wizycie

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Rozumiem Cie bardzo dobrze, też się długo staramy i nic nie wychodzi :( jak raz się udało, to okazało się że to cp. Też bardzo boję się powtórki, ale minąl ponad rok od cp i nie udało mi się zajść w ciążę :(

Bardzo współczuję. Wiem jakie to jest dołujące. Teoretycznie z mężem jesteśmy zdrowi, a jednak jest jakaś przeszkoda. Wierzę, że jednak się uda. I zajść w ciążę i szczęśliwie ją donosic.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    Bardzo współczuję. Wiem jakie to jest dołujące. Teoretycznie z mężem jesteśmy zdrowi, a jednak jest jakaś przeszkoda. Wierzę, że jednak się uda. I zajść w ciążę i szczęśliwie ją donosic.
    U nas tak samo, ja mam dobre wyniki, jajowody drożne. Mąż też i nici...
    Trzymam kciuki za nas wszystkie 🤞

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    U nas tak samo, ja mam dobre wyniki, jajowody drożne. Mąż też i nici...
    Trzymam kciuki za nas wszystkie 🤞

A czy korzystacie z jakiejś kliniki niepłodności? Czy chodzisz po prostu do swojego lekarza ginekologa i on Cię prowadzi w tych staraniach?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    A czy korzystacie z jakiejś kliniki niepłodności? Czy chodzisz po prostu do swojego lekarza ginekologa i on Cię prowadzi w tych staraniach?
    Wcześniej chodziłam normalnie do ginekologa, ale przez cały czas słyszałam żeby się jeszcze nie martwić, bo 1,5 roku starania o ciążę to normalne. Później zdarzyła mi się cp, po niej mialam ze szpitala zlecone badanie drożności i myślałam że moze po tym cos zaskoczy. Ale jak po paru miesiącach dalej nic nie wychodziło, to zdecydowałam się na klinikę leczenia niepłodności. Dopiero w klinice zaczęto zlecać mi dodatkowe badania, przepisują mi leki na owulację itp. Jesteśmy tam mniej więcej od października. W maju planujemy podejsc do inseminacji.

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze jak chodziłam wcześniej do lekarzy z tym, że nie mogę zajść w ciążę to czułam się jak hipochondryczka wyszukująca sobie problemy...

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To my z kolei też korzystaliśmy z kliniki niepłodności, w Krakowie. Z tym , że u mnie właśnie zamiast od badań ( zrobiłam tylko te podstawowe na własną rękę) zaczęli od drożności. Jajowody ok, więc skoro hormony podstawowe ok to zabrali się za męża. Jego nasienie i podstawowe badania krwi może nie super, ale też nie jakieś złe. Zasugerowano nam inseminacje, ale postanowiliśmy dać sobie jeszcze trochę czasu zwłaszcza, że te dojazdy do Krk wiązały się z braniem co rusz urlopu przeze mnie i męża w pracy. Mamy do Krk 70 kilometrów. Koniec końców zaszlam w ciążę pozamaciczna. Nie miałam nawet konkretnego lekarza, który by mnie poprowadził bo ten, do którego chodziłam przeszedł na emeryturę. Koniec końców jak wszystko się unormuje i dostanę wreszcie ten okres to zrobię badania na własną rękę. Korzystając z rady koleżanki powyżej rozpisałam imnunologie ( w diagnostyce podają ceny na stronie) zamierzam też zrobić badania genetyczne i jak w miarę unormuja mi się miesiączki to znów się zgłoszę, ale tym razem do innej kliniki.

• ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I z wynikami żeby nie marnować już czasu o nie jeździć na próżno kawał drogi.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    To my z kolei też korzystaliśmy z kliniki niepłodności, w Krakowie. Z tym , że u mnie właśnie zamiast od badań ( zrobiłam tylko te podstawowe na własną rękę) zaczęli od drożności. Jajowody ok, więc skoro hormony podstawowe ok to zabrali się za męża. Jego nasienie i podstawowe badania krwi może nie super, ale też nie jakieś złe. Zasugerowano nam inseminacje, ale postanowiliśmy dać sobie jeszcze trochę czasu zwłaszcza, że te dojazdy do Krk wiązały się z braniem co rusz urlopu przeze mnie i męża w pracy. Mamy do Krk 70 kilometrów. Koniec końców zaszlam w ciążę pozamaciczna. Nie miałam nawet konkretnego lekarza, który by mnie poprowadził bo ten, do którego chodziłam przeszedł na emeryturę. Koniec końców jak wszystko się unormuje i dostanę wreszcie ten okres to zrobię badania na własną rękę. Korzystając z rady koleżanki powyżej rozpisałam imnunologie ( w diagnostyce podają ceny na stronie) zamierzam też zrobić badania genetyczne i jak w miarę unormuja mi się miesiączki to znów się zgłoszę, ale tym razem do innej kliniki.
    A powiedz mi jakie badania planujesz zrobić? Też zaczęłam o tym czytać, tylko nie wiem co mogłabym zrobić. Czy tylko KIR, czy coś jeszcze? Ja planuję tę inseminację, ale może nie zaszkodzi też zrobić tej immunologii w międzyczasie. Najgorsze jest to, ze ten czas tak ucieka :( A im później tym gorzej ;(

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    A powiedz mi jakie badania planujesz zrobić? Też zaczęłam o tym czytać, tylko nie wiem co mogłabym zrobić. Czy tylko KIR, czy coś jeszcze? Ja planuję tę inseminację, ale może nie zaszkodzi też zrobić tej immunologii w międzyczasie. Najgorsze jest to, ze ten czas tak ucieka :( A im później tym gorzej ;(

Ja też KIR HLA-C , całą imnunologie, do tego trombofilia jeszcze.
    Myślę, że inseminacja nie zaszkodzi. My też pewnie do niej podjedziemy pod warunkiem , że wyjdą dobre winiki badań. Czasami to nawet bym chciała żeby coś wyszło nie tak bo przynajmniej byśmy mieli przyczynę, A tak to jest dodatkowo dobijajace, że wszystko jest ok, a tu nie ma ciąży albo jest tylko killa tygodni. Ja nie mogłam zajść od ostatniego poronienia 3 lata temu. Kiedy już byłam taka szczęśliwa, że się udało to się okazało, że to cp.

‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ