Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dalej nie dostałam okresu. Trochę mnie to martwi. Boję się, że znowu Może mi się przydarzyć cp. Dzisiaj też zrobiłam test i wyszedł negatywny. Pierwszy okres po usunieciu cp z jajowodem przyszedł po 28 dniach, A ten się spóźnia już kilka dni. Wiem, że niby tak może być, ale teraz się stresuję tym, że wspolzylismy bez zabezpieczenia i że znów mogę być w cp. Nie chce przez to kolejny raz przechodzić
-
Idź na betę będziesz miała pewność.👱♀️ 32l 👦🏻35l
12.2022 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 badanie HSG (oba jajowody drożne)
11.2023 histeroskopia (usunięcie polipa)
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest) -
ALA wrote:Robiłam killa testów, czułych. Wszystkie negatywne. Przy tamtej cp test był już pozytywny w 20 dniu cyklu.👱♀️ 32l 👦🏻35l
Mq1991 wrote:To sama sobie odpowiedziałaś na swoje wątpliwości
Czyli myślisz, że nie ma takiej możliwości żebym była znowu w cp? Czytałam, że przy cp nie zawsze test wychodzi pozytywny, ale raczej jest to rzadkość. Piszesz, że miałaś podobnie? O dużo wydłużały Ci się cykle? Długo to trwało? -
ALA wrote:Czyli myślisz, że nie ma takiej możliwości żebym była znowu w cp? Czytałam, że przy cp nie zawsze test wychodzi pozytywny, ale raczej jest to rzadkość. Piszesz, że miałaś podobnie? O dużo wydłużały Ci się cykle? Długo to trwało?
Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to po cp miałam dobre pół roku nieregularne cykle (okres czasem był na czas, czasem spoznial się o kilka dni a najdłużej o dwa tygodnie). Dodam, że robiłam wszystkie badania hormonalne, wszystko było w normie.
W związku z tym, że staramy się o dziecko lekarz wprowadził mi leki na stymulację owulacji. To mi dopiero pomogło uregulować cykle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia, 11:56
👱♀️ 32l 👦🏻35l
Mq1991 wrote:Myślę że żeby wykluczyć ciążę na 100% zrobiłabym betę. Test z moczu nieważne jak czuły nigdy nie da Ci całkowitej pewności.
Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to po cp miałam dobre pół roku nieregularne cykle (okres czasem był na czas, czasem spoznial się o kilka dni a najdłużej o dwa tygodnie). Dodam, że robiłam wszystkie badania hormonalne, wszystko było w normie.
W związku z tym, że staramy się o dziecko lekarz wprowadził mi leki na stymulację owulacji. To mi dopiero pomogło uregulować cykle.
Dziękuję Ci, trochę mnie uspokilas. Zrobię tą betę.
Poczekam do poniedziałku. My też staramy się już 3 lata, ale przez to wszystko co przeszłam ( 2 poronienia, cp) jestem bardzo wystraszona:-( -
ALA wrote:Dziękuję Ci, trochę mnie uspokilas. Zrobię tą betę.
Poczekam do poniedziałku. My też staramy się już 3 lata, ale przez to wszystko co przeszłam ( 2 poronienia, cp) jestem bardzo wystraszona:-(👱♀️ 32l 👦🏻35l
dziewczyny z CP na koncie i poronieniami - bardzo możliwe, że immunologia wchodzi w grę u Was. Proponuję się temu przyjrzeć.Ona: 87' - 57kg - zdrowa jak ryba 🐟
brak jajowodów / Kir bx - brak 3 ds ❌
histeroskopia/ ANA3/ AMH 3,91/ trombofilia/ PAI-1/ cd138/ cd56 ✅
On: 88' - zdrowy jak ryba 🐟
nasienie ✅
Hla-c: c2c2 ❌
12.2019 - CP - krwotok - pęknięty jajowód - laparoskopia 💔
I IVF
1 transfer - 7A ❌
II IVF
2 transfer - 4.1.1 ( cn ) CP brzuszna - laparoskopia 💔
Cross-match 7% , allo-mlr 25.9% ✅
3 transfer - 3.1.1 ( cs ) Atosiban, accofil, acard ❌
4 transfer - 4.2.2 ( cn ) Atosiban, accofil, acard ❌
Cross-match 39% ❌ → tarivid + metronizadol
5 transfer - 4.2.2 i 3.1.1 ( cn ) atosiban, accofil, acard - CB 💔
III IVF - 01.2025 -
Nadzieja871 wrote:dziewczyny z CP na koncie i poronieniami - bardzo możliwe, że immunologia wchodzi w grę u Was. Proponuję się temu przyjrzeć.👱♀️ 32l 👦🏻35l
Mq1991 wrote:Rozumiem Cie bardzo dobrze, też się długo staramy i nic nie wychodzi jak raz się udało, to okazało się że to cp. Też bardzo boję się powtórki, ale minąl ponad rok od cp i nie udało mi się zajść w ciążę
Bardzo współczuję. Wiem jakie to jest dołujące. Teoretycznie z mężem jesteśmy zdrowi, a jednak jest jakaś przeszkoda. Wierzę, że jednak się uda. I zajść w ciążę i szczęśliwie ją donosic. -
ALA wrote:Bardzo współczuję. Wiem jakie to jest dołujące. Teoretycznie z mężem jesteśmy zdrowi, a jednak jest jakaś przeszkoda. Wierzę, że jednak się uda. I zajść w ciążę i szczęśliwie ją donosic.
Trzymam kciuki za nas wszystkie 🤞👱♀️ 32l 👦🏻35l
Mq1991 wrote:U nas tak samo, ja mam dobre wyniki, jajowody drożne. Mąż też i nici...
Trzymam kciuki za nas wszystkie 🤞
A czy korzystacie z jakiejś kliniki niepłodności? Czy chodzisz po prostu do swojego lekarza ginekologa i on Cię prowadzi w tych staraniach? -
ALA wrote:A czy korzystacie z jakiejś kliniki niepłodności? Czy chodzisz po prostu do swojego lekarza ginekologa i on Cię prowadzi w tych staraniach?👱♀️ 32l 👦🏻35l
Szczerze jak chodziłam wcześniej do lekarzy z tym, że nie mogę zajść w ciążę to czułam się jak hipochondryczka wyszukująca sobie problemy...👱♀️ 32l 👦🏻35l
To my z kolei też korzystaliśmy z kliniki niepłodności, w Krakowie. Z tym , że u mnie właśnie zamiast od badań ( zrobiłam tylko te podstawowe na własną rękę) zaczęli od drożności. Jajowody ok, więc skoro hormony podstawowe ok to zabrali się za męża. Jego nasienie i podstawowe badania krwi może nie super, ale też nie jakieś złe. Zasugerowano nam inseminacje, ale postanowiliśmy dać sobie jeszcze trochę czasu zwłaszcza, że te dojazdy do Krk wiązały się z braniem co rusz urlopu przeze mnie i męża w pracy. Mamy do Krk 70 kilometrów. Koniec końców zaszlam w ciążę pozamaciczna. Nie miałam nawet konkretnego lekarza, który by mnie poprowadził bo ten, do którego chodziłam przeszedł na emeryturę. Koniec końców jak wszystko się unormuje i dostanę wreszcie ten okres to zrobię badania na własną rękę. Korzystając z rady koleżanki powyżej rozpisałam imnunologie ( w diagnostyce podają ceny na stronie) zamierzam też zrobić badania genetyczne i jak w miarę unormuja mi się miesiączki to znów się zgłoszę, ale tym razem do innej kliniki.
-
ALA wrote:To my z kolei też korzystaliśmy z kliniki niepłodności, w Krakowie. Z tym , że u mnie właśnie zamiast od badań ( zrobiłam tylko te podstawowe na własną rękę) zaczęli od drożności. Jajowody ok, więc skoro hormony podstawowe ok to zabrali się za męża. Jego nasienie i podstawowe badania krwi może nie super, ale też nie jakieś złe. Zasugerowano nam inseminacje, ale postanowiliśmy dać sobie jeszcze trochę czasu zwłaszcza, że te dojazdy do Krk wiązały się z braniem co rusz urlopu przeze mnie i męża w pracy. Mamy do Krk 70 kilometrów. Koniec końców zaszlam w ciążę pozamaciczna. Nie miałam nawet konkretnego lekarza, który by mnie poprowadził bo ten, do którego chodziłam przeszedł na emeryturę. Koniec końców jak wszystko się unormuje i dostanę wreszcie ten okres to zrobię badania na własną rękę. Korzystając z rady koleżanki powyżej rozpisałam imnunologie ( w diagnostyce podają ceny na stronie) zamierzam też zrobić badania genetyczne i jak w miarę unormuja mi się miesiączki to znów się zgłoszę, ale tym razem do innej kliniki.👱♀️ 32l 👦🏻35l
Mq1991 wrote:A powiedz mi jakie badania planujesz zrobić? Też zaczęłam o tym czytać, tylko nie wiem co mogłabym zrobić. Czy tylko KIR, czy coś jeszcze? Ja planuję tę inseminację, ale może nie zaszkodzi też zrobić tej immunologii w międzyczasie. Najgorsze jest to, ze ten czas tak ucieka A im później tym gorzej ;(
Ja też KIR HLA-C , całą imnunologie, do tego trombofilia jeszcze.
Myślę, że inseminacja nie zaszkodzi. My też pewnie do niej podjedziemy pod warunkiem , że wyjdą dobre winiki badań. Czasami to nawet bym chciała żeby coś wyszło nie tak bo przynajmniej byśmy mieli przyczynę, A tak to jest dodatkowo dobijajace, że wszystko jest ok, a tu nie ma ciąży albo jest tylko killa tygodni. Ja nie mogłam zajść od ostatniego poronienia 3 lata temu. Kiedy już byłam taka szczęśliwa, że się udało to się okazało, że to cp.