Czekając na poronienie - styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja właśnie wyszłam z gabinetu dr Sydora. Dziękuję wszystkim cudownym duszyczkom z forum, które mi poleciły tego lekarza. Macie wielkie, złote serca ❤️
Jak wrócę do domu przepiszę Wam co mi zalecił.
Ale wiecie co przede wszystkim mi powiedział? Że przy tak niskim AMH niemożliwe byłoby naturalne zajście w ciążę i że powinnam powtórzyć badanie gdzieś indziej 😭❤️ poronienie, w szczególności tak długo trwające (3tyg.) mogło mi namieszać w hormonach. Ogólnie nie był szczególnie tym przejęty, a wiecie że ja przez to nie śpię 😭Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2023, 16:04
Magda65, Elza1234, Pinkflower, Lia., Kasiek789, Butterfly23 lubią tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖ nieudana mezoterapia
- 11.2024 ✖
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
Lia. wrote:Ale koniecznie zapomnij podpaski! Wtedy lepiej działa 🤣
Zapomniałam o podpasce a o białych spodniach tylko pomyślałam i co? Przyszedł okres, miałam jeszcze plamienie lekkie po ostnim zabiegu( byl 2 tyg temu) i myślałam, ze na okres jeszcze będę musiała poczekać.
Chyba nigdy się tak nie cieszyłam z miesiączki 😂 oby wszystko z wynikami było Ok.Lia., Butterfly23, Echo lubią tę wiadomość
-
Stay wrote:Zapomniałam o podpasce a o białych spodniach tylko pomyślałam i co? Przyszedł okres, miałam jeszcze plamienie lekkie po ostnim zabiegu( byl 2 tyg temu) i myślałam, ze na okres jeszcze będę musiała poczekać.
Chyba nigdy się tak nie cieszyłam z miesiączki 😂 oby wszystko z wynikami było Ok.
Oj tak, ja z mojego dzisiejszego plamienia też się cieszę 😊 Trzymam kciuki za wyniki 🤞🤞Stay lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Stay wrote:Po pierwszym histo dostałam taki wynik : Fragmenty doczesnej i kosmki łożyskowe ze zmianami zapalnymi i martwicą.
Lekarz stwierdził ze jest Ok jednak na usg okazało się ze coś zostało kazał brać tabletki i zrobić betę. Beta powinna być bliska 0 a była Ok 100. Wtedy zdecydował o kolejnym zabiegu i zaczął wspominać o chorobie trofoblastycznej , 2gi wynik histo był niejednoznaczny dlatego zabrali bloczki z poprzedniego szpitala do ponownego badania.
Jak było u ciebie ? Oczyściło się ładnie wszytsko po 2gim zabiegu , robiłaś betę przed 2 zabiegiem ?
Ja betę kontrolowałam regularnie po pierwszym zabiegu, ponieważ w dniu poronienia miałam ją bardzo wysoką (o wiele wyższa niż powinnam mieć w tygodniu ciąży, w którym byłam). Spadała ona w dość wolnym tempie. Po 6 tygodniach od pierwszego zabiegu miałam wynik 50. Na USG widać było resztki po poronieniu, więc zapadła decyzja o kolejnym łyżeczkowaniu. Po drugim zabiegu, poszłam do ginekologa na kontrolę po 1,5 tygodnia i na USG wszystko ładnie wyglądało i wynik bety 0,76.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2023, 17:09
-
Wracam do Was z zaleceniami, może komuś się przydadzą.
W związku z tym, że czekałam bardzo długo na poronienie (ponad 3 tyg.) zalecił mi:
- KIR
- cross-match (to badanie wraz z partnerem)
- profil cytokin
- LA/aCl/aB2-GPI
- anty-TPO
- ANA2
Poza tym co powyżej zalecił:
- anty-TPO
- antykoagulant toczniowy
- p/c p. kardiolipinie w kl. IgG i IgM (łącznie) met. ELISA
- p/c p. beta-2-glikoproteinie I w kl. IGG i IgM (łącznie) met. ELSA
Bardzo był zmartwiony, że tak długo czekałam na poronienie. Jego zdaniem jest to bardzo złe, bo może dojść do stanu zapalnego i właśnie pod takim kątem wydał zalecenia. Nawet jeśli w USG jest wszysko ok. Jeśli jest stan zapalny, to od razu należy włączyć antybiotyk. Powiedział też,że warto badać materiał po pierwszym poronieniu i że szkoda, że mi to odradzono.Kasiek789, Butterfly23 lubią tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Stay, to piąteczka, wchodzimy w nowy cykl razem! 🖐🏼 tylko jak już będziemy czekały na ciążę, to białe spodnie chowamy głęboko do szafy 😂
Echo - ile nowej nadziei Ci dał ten lekarz ❤️ Tak jak Ci już pisałam, słyszałam historie, że to AMH lubi wychodzić różnie. Czasem powtórzenie badania potrafi zaoszczędzić wiele stresu. Choć pewnie na Twoim miejscu zachowałabym się tak samo. Co do badania po poronieniu to wiesz - jeśli to jest pierwszy raz, kobieta kompletnie nie wie co ma robić, czego się spodziewać. Tu trzeba działać i decydować szybko, w tych największych emocjach. Wtedy zdajesz się na lekarza, na to jak Cię pokieruje. Więc nie miej sobie tego za złe, ze nie wykonałaś tych badań, bo nie miałaś tu zbytnio możliwości własnej decyzji.Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
Mąż (37):
☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
Lia. wrote:Stay, to piąteczka, wchodzimy w nowy cykl razem! 🖐🏼 tylko jak już będziemy czekały na ciążę, to białe spodnie chowamy głęboko do szafy 😂
Echo - ile nowej nadziei Ci dał ten lekarz ❤️ Tak jak Ci już pisałam, słyszałam historie, że to AMH lubi wychodzić różnie. Czasem powtórzenie badania potrafi zaoszczędzić wiele stresu. Choć pewnie na Twoim miejscu zachowałabym się tak samo. Co do badania po poronieniu to wiesz - jeśli to jest pierwszy raz, kobieta kompletnie nie wie co ma robić, czego się spodziewać. Tu trzeba działać i decydować szybko, w tych największych emocjach. Wtedy zdajesz się na lekarza, na to jak Cię pokieruje. Więc nie miej sobie tego za złe, ze nie wykonałaś tych badań, bo nie miałaś tu zbytnio możliwości własnej decyzji.
Dołączam do klubu, u mnie pierwszy dzień plamień 😂
Przykro mi, że nie miałam szczęścia i nie trafiłam na dobrych lekarzy, którzy pokierowaliby mnie we właściwym kierunku. Chciałabym znaleźć dobrego ginekologa w Krakowie..2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Mam pytanko o ANA2. W diagnostyce znalazłam takie badanie:
PPJ (ANA2) met. IIF typ świecenia miano (dsDNA, AMA)
https://diag.pl/sklep/badania/ppj-ana2-met-iif-typ-swiecenia-miano-dsdna-ama/
Czy to jest właśnie ANA2?2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Echo wrote:Wracam do Was z zaleceniami, może komuś się przydadzą.
W związku z tym, że czekałam bardzo długo na poronienie (ponad 3 tyg.) zalecił mi:
- KIR
- cross-match (to badanie wraz z partnerem)
- profil cytokin
- LA/aCl/aB2-GPI
- anty-TPO
- ANA2
Poza tym co powyżej zalecił:
- anty-TPO
- antykoagulant toczniowy
- p/c p. kardiolipinie w kl. IgG i IgM (łącznie) met. ELISA
- p/c p. beta-2-glikoproteinie I w kl. IGG i IgM (łącznie) met. ELSA
Bardzo był zmartwiony, że tak długo czekałam na poronienie. Jego zdaniem jest to bardzo złe, bo może dojść do stanu zapalnego i właśnie pod takim kątem wydał zalecenia. Nawet jeśli w USG jest wszysko ok. Jeśli jest stan zapalny, to od razu należy włączyć antybiotyk. Powiedział też,że warto badać materiał po pierwszym poronieniu i że szkoda, że mi to odradzono.
Super ze sie do niego dostalas. Bardzo sensowne zalecenia i podejscie. Trzymam kciuki za powtorke AMH 💜Echo lubi tę wiadomość
🔹Ja 38 l.:
Endometrioza
MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
🔹Kariotypy oboje ✅
03/2019: 💔 👼
2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
2022: laparo - diagnoza endometriozy
01/2023 IVF
20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
03.03. 💔 7tc 💙👼
03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻
13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!
❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.) -
Lia. wrote:Stay, to piąteczka, wchodzimy w nowy cykl razem! 🖐🏼 tylko jak już będziemy czekały na ciążę, to białe spodnie chowamy głęboko do szafy 😂
Echo - ile nowej nadziei Ci dał ten lekarz ❤️ Tak jak Ci już pisałam, słyszałam historie, że to AMH lubi wychodzić różnie. Czasem powtórzenie badania potrafi zaoszczędzić wiele stresu. Choć pewnie na Twoim miejscu zachowałabym się tak samo. Co do badania po poronieniu to wiesz - jeśli to jest pierwszy raz, kobieta kompletnie nie wie co ma robić, czego się spodziewać. Tu trzeba działać i decydować szybko, w tych największych emocjach. Wtedy zdajesz się na lekarza, na to jak Cię pokieruje. Więc nie miej sobie tego za złe, ze nie wykonałaś tych badań, bo nie miałaś tu zbytnio możliwości własnej decyzji.
Planujesz w tym cyklu rozpocząć starania? Czy czekasz?
Zastanawiam się czy lekarz da mi zielone światło jeżeli wynik histo będzie Ok. Tylko ta beta jeszcze nie spadła…może po miesiączce…
-
Butterfly23 wrote:Stay, mi w wyniku histo wyszedł zaśniad groniasty. Beta ładnie spadała, miesiączka przyszła beta na poziomie 5 i dostaliśmy zielone światło od lekarza
A co zalecił lekarz po tej informacji o zaśniadzie ? Jakieś leki, dodatkowe badania? -
Tylko badanie bety. Powiedział, że to stan zapalny łożyska. I ja szczerze wątpię w ten zaśniad, bo nie miałam żadnych objawów, beta też bardzo szybko spadła. A stan zapalny łożyska mogła wywołać wysoka insulina. A u mnie jest to problem03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -
Stay wrote:Planujesz w tym cyklu rozpocząć starania? Czy czekasz?
Zastanawiam się czy lekarz da mi zielone światło jeżeli wynik histo będzie Ok. Tylko ta beta jeszcze nie spadła…może po miesiączce…
Hej Stay - rymuje się 😉
Kiedy masz dostać te wyniki? Wszystko będzie dobrze, nie ma innej opcji 😌
Ja w poniedziałek mam wizytę pt. "co dalej?" u mojej doktor, ale ostatnio już wspominała, że będziemy mogli zaczynać starania.Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
Mąż (37):
☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
Hej dziewczyny,
Odnośnie poniższych badań, będę je robic z krwi.
Czynnik V Leiden
Białko c
Białko s
Antytrombina
Gen protrombiny
Mutacja PAI 1
Przeciwciała przeciw glikoproteinie
Przeciwiciala przeciw kardiolipinie
Antykoagulat tocznia
Mutacja MTHFR
Czy orientujecie się Czy trzeba odstawić leki np metforminę przed wykonaniem ich ?
Pytanie 2, macie może jakaś zniżkę do diagnostyki?
Jesli tak to byłabym bardzo wdzięczna za kod 😊29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
syska wrote:Hej dziewczyny,
Czynnik V Leiden
Białko c
Białko s
Antytrombina
Gen protrombiny
Mutacja PAI 1
Antykoagulat tocznia
Mutacja MTHFR
Czy orientujecie się Czy trzeba odstawić leki np metforminę przed wykonaniem ich ?
Jesli tak to byłabym bardzo wdzięczna za kod 😊
Nie trzeba odstawiać, a sprawdź sobie ceny na testdna tam są badania na teombofilie: PAI, MTHFR, czynniki. Jak dobrze pamiętam pakiet niecałe 400 zł kosztujePinkflower lubi tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -
Butterfly23 wrote:Nie trzeba odstawiać, a sprawdź sobie ceny na testdna tam są badania na teombofilie: PAI, MTHFR, czynniki. Jak dobrze pamiętam pakiet niecałe 400 zł kosztuje
Butterfly23 ❤
Widzę, że bierzesz melatonine, czy to pod kątem stresu i lepszego snu? Przepraszam, jeśli była o tym informacja na forum . ogólnie jestem osobą ktora się wszystkie stresuje i przejmuje. Co tez źle wpływa na hormony, jakosc jajeczek itd. Zastanawiam się czy nie dorzucić jej do suplementów. Możesz polecić jakąś konkretną?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 19:40
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
syska wrote:Hej dziewczyny,
Czynnik V Leiden
Białko c
Białko s
Antytrombina
Gen protrombiny
Mutacja PAI 1
Antykoagulat tocznia
Mutacja MTHFR
Jesli tak to byłabym bardzo wdzięczna za kod 😊
Jest 5% zniżki dla posiadaczy karty stałego klienta
https://diag.pl/pacjent/e-diagnostyka/Pinkflower lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
syska wrote:Butterfly23 ❤
Widzę, że bierzesz melatonine, czy to pod kątem stresu i lepszego snu? Przepraszam, jeśli była o tym informacja na forum . ogólnie jestem osobą ktora się wszystkie stresuje i przejmuje. Co tez źle wpływa na hormony, jakosc jajeczek itd. Zastanawiam się czy nie dorzucić jej do suplementów. Możesz polecić jakąś konkretną?
Biorę melatoninę, bo ona dobrze działa na jajniki. Odmładza je. Biorę firmy lek-am 5mgPinkflower, Kasiek789 lubią tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -
Dziewczyny, tak się nad tym zastanawiam, że w cyklu, w którym zaszłam w ciążę, miałam covid. Wszystko minęło jeszcze przed owulacją, bo zaraziłam się na samym początku cyklu, dlatego po dodatnim teście, zaaferowana ciążą, całkiem o tym zapomniałam i nie wspomniałam nawet lekarzom. Czy któraś w was miała może podobną sytuację? Wiem, że kobiety w ciąży przy covidzie dostają heparynę, a teraz czytam, że epizody zakrzepowe mogą występować nawet do kilku tygodni po infekcji. Do tego mam mutację PAI.
I jeszcze Kasiek, ty wspominałaś, że prof J. kazała ci badać przeciwciała na covid?
Z jednej strony dobrze, gdyby to było to, ale z drugiej czy faktycznie tak prosto mogłam temu wszystkiemu zapobiec? Gdybym tylko połączyła fakty i dostała leki? Aż trudno uwierzyć mi, że całkiem pominęłam ten fakt, byłam na urlopie, nawet nie brałam zwolnienia, pół rodziny po świętach chorowało. Jestem tak na siebie zła… Nie wiem, co o tym myślećWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 21:42
🍼💗