Czy to może być ciąża biochemiczna
-
WIADOMOŚĆ
-
Panna_M wrote:Tak jestem w szpitalu właśnie.
Jak myślicie które rozwiązanie jest najrozsądniejsze?
U mnie w macicy pusto, w jajowodach też, jedynie torbiel na jajniku.
Kurczę to łyżeczkować to nie ma co. Może faktycznie poczekaj jeszcze aż się samo zacznie? Chociaż ja bym pewnie wzięła tabletki żeby to się jak najszybciej skończyło 😭 -
Panna_M wrote:Tak jestem w szpitalu właśnie.
Jak myślicie które rozwiązanie jest najrozsądniejsze?
U mnie w macicy pusto, w jajowodach też, jedynie torbiel na jajniku.my nie wiemy jaka dokładnie masz sytuację i jak to u Ciebie wygląda.
Ja z mojego doświadczenia mogę powiedzieć tylko tyle że ja chciałam żeby ten koszmar się jak najszybciej zakończył. Więc w przypadku pozamacicznej powiedzieli mi się najszybszą i najbardziej pewna opcja jest laparoskopia, więc się zdecydowałam. Przy poronieniu powiedzieli że najszybciej i najdokladniej oczyszcze się po Cytotecu. W szpitalu bardzo nie chcieli mi robić łyżeczkowania, bo jeszcze nie rodziłam. Ale gdyby uznali, że jest taka konieczność to bez wahania bym się zgodziła.👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
-10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
-11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
-2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
-2024 3 x IUI ❌️
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
AMH 7,34, Cross-match 30,2%
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
Została ❄️ -
Póki co decyzja jest taka że zostawiają mnie na obserwacji, dzisiaj była pobierana krew na bete i w niedzielę też będzie. Nie kwalifikuje się do podania leku, może krwawienie wystąpię ani. Poza tym nie mają pewności czy to nie będzie ciąża pozamaciczna, a wtedy podobno leki nie pomagają za wiele. W sumie dalej nic nie wiem, jak kilka dni temu, ale raczej lekarze skłaniają się do tego, że sama się oczyszczę. Chociaż pozostawili też nadzieję na zdrową ciążę, jednak czy w to wierzyć…👧 30 👨31
•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
•macica dwurożna
•brak lewego płata tarczycy
Wyniki:
•AMH 9,46 ng/ml
•TSH 2,35 ~ może być lepiej!
•Ferrytyna 31,9 ng/ml ❌
•Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
•Żelazo 108✅
•Testosteron 45,3 ng/dl ❌
•Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅ -
Panna_M wrote:Póki co decyzja jest taka że zostawiają mnie na obserwacji, dzisiaj była pobierana krew na bete i w niedzielę też będzie. Nie kwalifikuje się do podania leku, może krwawienie wystąpię ani. Poza tym nie mają pewności czy to nie będzie ciąża pozamaciczna, a wtedy podobno leki nie pomagają za wiele. W sumie dalej nic nie wiem, jak kilka dni temu, ale raczej lekarze skłaniają się do tego, że sama się oczyszczę. Chociaż pozostawili też nadzieję na zdrową ciążę, jednak czy w to wierzyć…
Nie pozostało Ci nic innego jak tylko czekać w takim razie 😔 kurczę trochę skomplikowana Twoja sytuacja jest. No ale musisz zaufać lekarzom. Oni wiedzą co robią na pewno. Życzę Ci dużo siły kochana 🫂 -
Anett9300 wrote:Nie pozostało Ci nic innego jak tylko czekać w takim razie 😔 kurczę trochę skomplikowana Twoja sytuacja jest. No ale musisz zaufać lekarzom. Oni wiedzą co robią na pewno. Życzę Ci dużo siły kochana 🫂
Ciężkie to jest dla mnie, bo nie jest to klasyczny przypadek i ta niewiedza jest najgorszaczego się spodziewać ehhh
👧 30 👨31
•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
•macica dwurożna
•brak lewego płata tarczycy
Wyniki:
•AMH 9,46 ng/ml
•TSH 2,35 ~ może być lepiej!
•Ferrytyna 31,9 ng/ml ❌
•Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
•Żelazo 108✅
•Testosteron 45,3 ng/dl ❌
•Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅ -
Panna_M wrote:Dziękuję
Ciężkie to jest dla mnie, bo nie jest to klasyczny przypadek i ta niewiedza jest najgorszaczego się spodziewać ehhh
Mój też nie był klasyczny. Właśnie byłam u lekarza na kontroli i powiedział że bardzo bardzo rzadko się zdarza żeby w ciąży pozamacicznej były takie przyrosty bety jak u mnie. Gdybyśmy się sugerowali tylko przyrostem dziś bym nie miała jajowodu. Jak to powiedział mój lekarz- po prostu miałam pecha. Nie wiem czemu przyciągam takie anomalia 🙄 -
Anett9300 wrote:Mój też nie był klasyczny. Właśnie byłam u lekarza na kontroli i powiedział że bardzo bardzo rzadko się zdarza żeby w ciąży pozamacicznej były takie przyrosty bety jak u mnie. Gdybyśmy się sugerowali tylko przyrostem dziś bym nie miała jajowodu. Jak to powiedział mój lekarz- po prostu miałam pecha. Nie wiem czemu przyciągam takie anomalia 🙄👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
-10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
-11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
-2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
-2024 3 x IUI ❌️
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
AMH 7,34, Cross-match 30,2%
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
Została ❄️ -
Mq1991 wrote:Anett u mnie beta przy cp przyrastała książkowo 🫣 dosłownie idealne przyrosty. Poszłam do lekarki (polecanej dr n. med) na wizytę potwierdzająca ciąze z betą powyżej 1500. Powiedziała mi że wprawdzie nie widać nic w macicy, ale czasem tak się zdarza i jest wszystko w porządku, mam przyjść za dwa tygodnie 🤷🏼♀️ nic mnie nie bolało, mialam jedynie delikatne plamienie, które tez jest uznawane za normę w ciąży... gdybym posłuchała jej, a nie swojej intuicji i nie pojechała do innego lekarza, który wystawil mi na cito skierowanie do szpitala to pewnie też skończyło by się pękniętym jajowodem, albo i gorzej. Ostatecznie laparoskopię zrobiono mi przy becie ok. 7000
To widzę że miałysmy bardzo podobną sytuację. Ja też poszłam do lekarza przy becie 1512 ale powiedział od razu że obraz niejednoznaczny bo coś było widać w jajowodzie. No a dzień później zaczęło się pobolewanie podbrzusza to już byłam pewna że coś nie tak. No i dzień później już była laparoskopia -