🌱 Nowy początek 🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Daisy1 wrote:@Laurelli ja też nieraz o tym myślę, mieliśmy wybrane imię dla chłopczyka zanim jeszcze byłam w ciąży, i później zaczelismy mówić po imieniu do naszego maluszka. W drugiej ciąży byłam już bardziej ostrożna, chciałam poczekać aż poznamy płeć. Myślę, że teraz damy sobie czas, może z czasem będąc znów w ciąży poczuję to i wtedy zadecydujemy. Chociaż mój partner niezmiennie przywołuje imieniem naszego malucha, że czekamy na niego, bo wie jak bardzo chcę mieć syna 🥹
Ja po tym co widzę, że przechodzimy też chce mieć syna! Wiadomo, że faceci nas wspierają, są na każde zawołanie i są dużym oparciem, ale to jednak my jesteśmy w szpitalu, tak fizycznie my ronilysmy i my będziemy rodzić, więc zdecydowanie bycie facetem jest lepsze 😁 oczywiscie, obecnie bardzo chciałabym być znów w ciąży i to żeby była zdrowa jest najważniejsze, więc jak będzie dziewczynka to też się ucieszę.
Co do imion, my nie mamy wybranych, mamy kilka, które nam się podobają i aniołka nazywamy jednym z tych imion mimo że płci nie znaliśmy (tak według czuja) albo po prostu maleństwem. Jak będę w kolejnej ciąży, to raczej wtedy inne wybierzemy, ale nam akurat podoba się dużo imion, więc nie będzie problemu
Cień lubi tę wiadomość
👩❤️👨 92
Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
05.2025 ⏸️
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Do dziewczyn, które martwią się majowym terminem, mój termin zbliża się wielkimi krokami i nie będę czarować, jest coraz ciężej, też myślałam, że do tego czasu będę w ciąży, więc jest mi podwójnie przykro, ale trzymam się tego, co pisała Jusia92, że jak przekroczy się ten termin to jakoś jest lżej na sercu. Powoli nastawiam się na myślenie, że robimy wszystko co w naszej mocy żeby było dobrze, a będzie co ma być. Jak nie uda się do czerwca to pójdziemy do kliniki leczenia niepłodności.👩❤️👨 92
05.2025 ⏸️
Milunia wrote:Myślałam o tym ostatnio. Podoba mi się bardzo jedno z imion dla dziewczynki, gdyby Aniołek był dziewczynką pewnie by je dostał. Mimo, że nie wiem czy była to córcia czy synek, w myślach nazywałam tym imieniem i chyba już nie nadam go drugiemu dziecku. Mówię chyba, bo to tylko moje przemyślenia. Nie rozmawiałam o tym z mężem, być może jeszcze mi się odmieni.
Wgl strasznie źle się wczoraj czułam i dużo płakałam. Myślałam o straconym dzieciątku i jeszcze się dobiłam czytając wątek majowych mam. Przecież to już za chwilę będzie…. Dodatkowo zmienił mi się okres po tym wszystkim i też się stresuje czym jest to spowodowane.
I to razem na tym wątku Milunia byłyśmy 😢💃🏻 35 ✨
🦋 Niedoczynność tarczycy – leczona
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🌍 Ciąża i życie za granicą
🍬 first baby
💔👼 Poronienie X.2025 (9/7 tc)
12.01.2026 – ⏸️ + Acard 💊
03.02- 0,74 cm maluszka i mamy 💖
25.02-2,6 cm maluszka wszystko dobrze💖
02.03- 3,85 maluszka
06.03- NIPT niskie ryzyka i dziewczynka pod moim serduszkiem 💖👧🏻
🕊️ Poronienie zabiera marzenie, nie odbiera nadziei ✨🤍

-
Laurelli wrote:I to razem na tym wątku Milunia byłyśmy 😢
Dużo nas tutaj z maja jest niestety 😔
Tule bardzo mocno dziewczyny 🫂
Ja cały czas z ogromną rezerwą podchodzę do mojej aktualnej sytuacji - jakbym stała obok.
Laurelli lubi tę wiadomość
91'
10.2023⏸️->07.2024 🩵Synek
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
23.02 I prenatalne - 6,25cm FHR: 151bpm - ryzyka niskie- 🩵?

-
Mam podobnie jak wy, dziewczyny. Gdyby nie poronienie, w tę niedzielę zaczynałabym 32 tydzień. Szykowałabym torbę do szpitala, kompletowała wyprawkę dla maluszka. Termin miałam na 8 marca 2026 roku. Dzień Kobiet i urodziny bratanicy męża, mojej chrześnicy.
Wtedy myślałam, że dogadam się z lekarzami i poród będzie nieco wcześniej, żeby chrześniaczka nie musiała dzielić się urodzinami. Ona niczym się nie dzieli. Moja lekarka mówiła, że i tak w moim wieku mało realne jest donoszenie ciąży do 40 tygodnia i że pewnie skończy się na cesarskim cięciu w 38 tygodniu, czyli około 22 lutego.
Moja siostra cioteczna, którą lata temu „zaklepałam” na chrzestną moich ewentualnych dzieci, ma urodziny 24 lutego. Myślałam wtedy, że zrobiłabym jej taki prezent…
Ale nie wyszło.
I mimo że to niby tylko daty, to myśli wciąż krążą wokół tych cyferek. Im bliżej tego, co miało być, tym trudniej o tym zapomnieć.
Te wszystkie daty, liczby, tygodnie one zostają w głowie i sercu, nawet jeśli ktoś z boku mówi „to tylko kalendarz”. Dla mnie to nie są tylko cyfry, tylko konkretne wyobrażenia, plany, myśli o tym, jak miało być.
Ehhhh… I znowu się rozpisałam jak na wypracowaniu, ale chyba potrzebowałam to napisać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 21:48
🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 endo/ adeno | 🧪 AMH 0,34
🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
💉 IVF od 2019 r.
→ 8 procedur IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ)
→ bardzo niska odpowiedź: często 0 oocytów, maks. 1 pęcherzyk
🔹 Transfery: 5× ET/KET (zarodki 2-dniowe) → ✖
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
🔹 AZ VI’2025 → ciąża → poronienie w 8 tc 💔
🧫 Biopsja endometrium
CD138: 44/1 d.p.w.
CD56: 192/1 d.p.w.
💊 Leczenie: ciprofloxacin, metronidazol, doxycyclinum
🗓 Luty 2026 – biopsja kontrolna
CD138: 0/1 d.p.w.
CD56: 54/1 d.p.w.
🏥 Obecnie: Bocian Warszawa | wcześniej Novum (2019–2024)
➡️ Plan: kolejny transfer AZ – IV 2026?
„Przekonaj się, co się stanie, jeśli się nie poddasz.” 🤍 -
@Fox polubialam za przytulaski 🫂
@Cień zupełnie nie przeszkadzam nam Twoje rozpisanie się, opisujesz w punkt to pewnie każda z Nas odczuwa odnośnie daty porodu.
Ja nie wiem jak się odnajdę w maju z tym a miałam termin w dzień matki 😢
I właśnie tak jak @Cień opisujesz, wszystko sobie zaplanowałyśmy przy pierwszych tyg ciąży już.ale to normalne prawdę? Każda z Nas tak robiła? Że tyle do przodu wybiegała ?
Czy przy kolejnej będzie tak samo? Czy już ostrożność i strach nie pozwoli się cieszyć?
Fox, Cień lubią tę wiadomość
💃🏻 35 ✨
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🍬 first baby
02.03- 3,85 maluszka

-
Dziewczyny a mnie dzisiaj poniosło i w 8-9 dpo zrobiłam test i to po południu o 18.
Oczywiście biel
Co ja liczyłam💃🏻 35 ✨
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🍬 first baby
02.03- 3,85 maluszka

-
Laurelli wrote:Dziewczyny a mnie dzisiaj poniosło i w 8-9 dpo zrobiłam test i to po południu o 18.
Oczywiście biel
Co ja liczyłam
Kochana, to jeszcze wcześnie, może za 2 dni będzie już pozytyw z porannego moczu 🫂👩❤️👨 92
05.2025 ⏸️
Arisia wrote:Kochana, to jeszcze wcześnie, może za 2 dni będzie już pozytyw z porannego moczu 🫂
Wiem wiem wiem 🙈🙊🙈🙊
Nosiło mnie i o 🤡
💃🏻 35 ✨
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🍬 first baby
02.03- 3,85 maluszka

-
Ale teraz odkrywam testy z mężem.
Jak zrobiłam wtedy ten przy poronieniu, to zrobiłam sama w łazience i poszłam do niego i pokazałam mu i daliśmy sobie buzi, troszkę się wzruszyłam i wyszliśmy bo musieliśmy gdzieś jechać. Tak na szybko troszkę….pozniej robiłam te extra z napisanem ciąża i który tydzień i mamy zdj schowane w folderze.
Ale teraz robię z tego moment tak jak powinno być, wierzę w te sprawy, że ma być magicznie ✨
Powiedziałam robiąc w 8-9 dpo co hahah
Aha i od wczoraj biorę Acard. 75
Fox, Cień lubią tę wiadomość
💃🏻 35 ✨
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🍬 first baby
02.03- 3,85 maluszka

-
@Laurelli
Przytulam Cię za tę biel na teście i za datę 26 maja🫂❤️🩹
Ale z nas numerolożki 😉…
Przy kolejnej ciąży nie wiem, jaka będę. Czy bardziej zachowawcza, czy pozwolę sobie na radość i spontaniczność.
Rozczarowanie naprawdę boli.
Zobaczymy, co ta moja główka jeszcze wymyśli.
Laurelli lubi tę wiadomość
💉 IVF od 2019 r.
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
🧫 Biopsja endometrium
@Laurelli 8/9dpo to wcześnie, także nic się nie przejmuj 🙂
Ja w zeszłym cyklu byłam jakaś zafiksowana i chyba zrobiłam z 5 testów 🙈 mam w planie, żeby się trochę ogarnąć w tym cyklu. Zobaczymy jak mi pójdzie 😂😂😂
Cień, Daisy1, Laurelli lubią tę wiadomość
👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero
💉 Acard, Duphaston
2026r. ⏳
👦🏻 badanie nasienia ✅ chromatyna ✅
👩🏻 Androgeny ❌ HOMA-IR ✅
07.2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
✨23.08.2022r. F 🩵 🌈
2021r. - 2x 5tc 💔 -
@Laurelli, trzymam kciuki do samego końca!✊️
@Fox, dziś masz kontrolne Usg? ✊️
@Klaudia K, jak tam beta? Nie puszczam kciuków✊️
@Biochemiczka, z tego co czytałam na innym wątku, wróciliście już do starań w tym miesiącu? 😊 Zaczęłyśmy cykl w tym samym dniu, obyśmy mogły razem wysikać dwie kreski 😊☘️
U nas już po owulce - 13dc, endo 9mm, to jakiś absolutnie mój rekord. Jeśli starczy nam dziś jeszcze sił (i chęci) to poprawimy jeszcze raz wieczorem.
Ogólnie mam bardzo dobre wrażenia po NAC, że fajnie u mnie zadziałał, cały ten tydzień czułam, że jest "wilgotniej" i śluz jest bardziej wodnisty, więc ze swojej strony też polecam jeśli któraś chce spróbować 😊 Użyłam też raz globulki feminum pregna, bo fajnie nawilża i daje takie jakby uczucie "nawoskowania". Teraz pozostaje nam czekać czy będą tego efekty 😜
Miłego dnia Dziewczyny ✨️Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 12:48
Arisia, Cień, Biochemiczka, Fox, Jusia92, Void lubią tę wiadomość
👧🏼37 🧑🏼
02.2024 starania o pierwsze 👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
📍6cs - Accofil, Encorton, Duphaston
🔜 histero + biopsja
⚠️ANXA5 M2/N, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS4, 2DS5, 3DS1, HLA-C on: C2C2
💊 Żelazo, wit. C, D, B12, B9, Norsan Omega-3, Q10 Ubichinol, L-arginina, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, NAC, resweratrol, Kerabione
Jeszcze będzie pięknie ✨️ -
Daisy dokładnie, dzisiaj USG i afera heparynowa.
Najpierw o USG - CRL 4mm i serduszko 117 bpm 🤞 także co do dnia wg OM 6+1
Aa co do afery, jak Wam wspominalam została mi heparyna po poprzedniej ciąży i w przypływie paniki włączyłam ja w momencie jak był mały przyrost. Mój lekarz nie widzi wskazań (poniekąd sie z nim zgadzam, bo nie badałam trombofilii ani innych rzeczy, a poprzednie poronienie to byla wada genetyczna) i uważa, że powinniśmy ja odstawić, bo i tak nie wypisze mi refundacji. Aa ja się po prostu boję ją odstawić. Argument, ze beta ruszyła po heparynie jest zderzony z tym, że to pewnie przypadek. Brak wskazań oraz znikomy pozytywny skutek działania popiera badaniami, glownie ALIFE oraz wypowiedziami profesorów na konferencjach. Ja naprawdę rozumiem, że to wbrew jego standardom pracy, ale co dalej? 🥺
Co byście dziewczyny zrobiły na moim miejscu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 12:48
91'
10.2023⏸️->07.2024 🩵Synek
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
23.02 I prenatalne - 6,25cm FHR: 151bpm - ryzyka niskie- 🩵?

-
Daisy1 wrote:@Laurelli, trzymam kciuki do samego końca!✊️
@Fox, dziś masz kontrolne Usg? ✊️
@Klaudia K, jak tam beta? Nie puszczam kciuków✊️
@Biochemiczka, z tego co czytałam na innym wątku, wróciliście już do starań w tym miesiącu? 😊 Zaczęłyśmy cykl w tym samym dniu, obyśmy mogły razem wysikać dwie kreski 😊☘️
U nas już po owulce - 13dc, endo 9mm, to jakiś absolutnie mój rekord. Jeśli starczy nam dziś jeszcze sił (i chęci) to poprawimy jeszcze raz wieczorem.
Ogólnie mam bardzo dobre wrażenia po NAC, że fajnie u mnie zadziałał, cały ten tydzień czułam, że jest "wilgotniej" i śluz jest bardziej wodnisty, więc ze swojej strony też polecam jeśli któraś chce spróbować 😊 Użyłam też raz globulki feminum pregna, bo fajnie nawilża i daje takie jakby uczucie "nawoskowania". Teraz pozostaje nam czekać czy będą tego efekty 😜
Miłego dnia Dziewczyny ✨️
U mnie beta 30, po 48h beta 80 no i więcej nie badałam, bo nie chciało mi się odkuwac auta żeby tam jechać i szkoda kasy na badanie co chwile. Zbadam w poniedziałek, bo i tak będę w diagnostyce. Ale robiłam testy ciążowe za każdym razem z beta i dzisiaj zrobiłam i jest zdecydowanie ciemniejszy od poprzedniego (robię zdjęcia po 5 minutach za każdym razem i porównuje fotki ) więc się nie martwię. Ogólnie staram się nie przejmować, co będzie to będzie
Daisy1, Cień, Marysia996, Biochemiczka, Fox, Jusia92, Milunia lubią tę wiadomość
K 👩&L👨
Ja:
B12: maj: 413 | czerwiec: 523 | sierpień : 701|grudzien: 802
D3: maj: 37,6 | czerwiec: 42,9 | sierpień: 85,7|grudzien: 60
Ferrytyna: maj:16,9 | czerwiec: 44,2 | sierpień: 55,7
Kwas foliowy: maj: 6,53 | czerwiec: 12,2 | sierpień : 14,1| grudzień: 30
2dc
FSH: czerwiec: 5,55 |
LH: czerwiec: 5,3 |
Testosteron: czerwiec : 43 (8,4-48,1)
SHBG: czerwiec: 55,7 (32,4-128)
Insulina: czerwiec: 9,8 (2,6-24,9)
Glukoza: czerwiec: 88 (70-99)
AMH: 46,9[6,56]( brak objawów PCos)
18.11.2025 poronienie chybione,
5.01.26 beta 31
7.01.26 beta 84
12.01.26 beta 1247
14.01.26 beta 2327
19.01.26 beta 9732

-
@Fox
Za moich czasów w Novum przy każdym z trzech transferów podawali mi heparynę. Było to pełnopłatnie, raczej profilaktycznie, „na wszelki wypadek”, bez konkretnych wskazań z badań.
Gdybym była na Twoim miejscu, chyba też skłaniałabym się ku temu, żeby heparyna została.
Nie mówię tego z dumą, ale kiedy została mi heparyna z transferu w Novum, to po transferze w Bocianie sama zdecydowałam się ją brać.
I tak sobie myślę: skoro już ją bierzesz i płacisz za nią w 100%, to lekarz tak naprawdę nic nie traci. W dokumentacji pewnie jest zapisane, że to Twoja decyzja.
Czy teraz nagle ją odstawiać? Czy to na pewno rozsądne, skoro nie było pełnej diagnostyki w tym kierunku?
Ciąża bez heparyny to trochę loteria. A może właśnie ona ją „podtrzymuje”? Tego nikt nie wie.
Wytyczne naukowe są ważne. Ale zawsze jest ten czynnik ludzki, te 1–2% przypadków, które nie mieszczą się w tabelkach. I co, jeśli to właśnie taki przypadek?
Może heparyna była tym brakującym elementem.
Bo jeśli coś pójdzie nie tak, to Ty będziesz z tym żyła a nie lekarz.
To tylko moje zdanie, ale ja chyba walczyłabym o to, żeby heparyna została.
Przepraszam, jeśli brzmi to emocjonalnie, ale te „standardy” medyczne czasami naprawdę doprowadzają mnie do szału.
Edit.
Zapomniałam o najważniejszym, gratuluję serduszka 💗, wspaniałe wieści.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 13:13
Fox lubi tę wiadomość
💉 IVF od 2019 r.
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
🧫 Biopsja endometrium
Klaudia k wrote:U mnie beta 30, po 48h beta 80 no i więcej nie badałam, bo nie chciało mi się odkuwac auta żeby tam jechać i szkoda kasy na badanie co chwile. Zbadam w poniedziałek, bo i tak będę w diagnostyce. Ale robiłam testy ciążowe za każdym razem z beta i dzisiaj zrobiłam i jest zdecydowanie ciemniejszy od poprzedniego (robię zdjęcia po 5 minutach za każdym razem i porównuje fotki ) więc się nie martwię. Ogólnie staram się nie przejmować, co będzie to będzie

Gratuluję ❤️🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 endo/ adeno | 🧪 AMH 0,34
💉 IVF od 2019 r.
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
🧫 Biopsja endometrium
Ja bym nie odstawiała, może poszukaj innego lekarza? A w między czasie zrób trombofilie żeby miećFox wrote:Daisy dokładnie, dzisiaj USG i afera heparynowa.
Aa co do afery, jak Wam wspominalam została mi heparyna po poprzedniej ciąży i w przypływie paniki włączyłam ja w momencie jak był mały przyrost. Mój lekarz nie widzi wskazań (poniekąd sie z nim zgadzam, bo nie badałam trombofilii ani innych rzeczy, a poprzednie poronienie to byla wada genetyczna) i uważa, że powinniśmy ja odstawić, bo i tak nie wypisze mi refundacji. Aa ja się po prostu boję ją odstawić. Argument, ze beta ruszyła po heparynie jest zderzony z tym, że to pewnie przypadek. Brak wskazań oraz znikomy pozytywny skutek działania popiera badaniami, glownie ALIFE oraz wypowiedziami profesorów na konferencjach. Ja naprawdę rozumiem, że to wbrew jego standardom pracy, ale co dalej? 🥺
Co byście dziewczyny zrobiły na moim miejscu?
Pewność że jej nie masz… najlepiej skonsultować z innym lekarzem. Ja robiłam trombofilie i wyszło że nie mam, a po poronieniu zapytałam mojego
Gin czy mogę brać heparynę to powiedział że mogę bo było Poronienie; ale sam tego nie zasugerował musiałam zapytać. Znowoz moja immunolog nie kazała brać heparyny, tylko zrobić dedimery na początku ciąży i dopeiro
Podjąć decyzję. Ja czytałam że badanie dedimerow jest nierzetelne i na tej podstawie nie podejmuje się decyzji o wdrożeniu heparyny, także bądź tu mądry 🤷🏻♀️
Wiem jedno, jak tylko
Wróci moja owulacja to od owulacji wdrażam heparynę. Moja siostra miała dwa poronienia i za trzecim razem od owulacji brała heparynę i tak do końca
Ciąży, córka ma już 4 latka. A też nie ma trombofilii, może to przypadek ale jeśli to nie szkodzi to lepiej spróbować uważam.
Cień, Mq1991, Fox lubią tę wiadomość
Starania od 2022
🙋🏻♀️ 34
🙋🏻♂️26
Nasienie ✅
Owulacja ✅
Hormony ✅
AMH 2,8 ✅
HSG ✅
Witaminy ✅
Immunologia (nadreaktywność układu odpornościowego)
Kir Bx 3/5
Kariotypy ✅
Niedoczynność tarczycy Euthyrox 88
12.2024 hsg z lipiodolem
02.2025 kwalifikacja in vitro
03.2025 scratching endometrium
04.2025 start stymulacji, protokół krótki
19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
❄️❄️❄️
19.05 scratching endometrium
28.07 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
08.2025 naturalna ciąża
24.09.2025 6+0 poronienie chybione💔
21.01.2026 histeroskopia ✅ -
Oj to jest ciężka sprawa. Moze skonsultuj z innym lekarzem, to jest duży dylemat. Ja sama sobie wzięłam duphaston, bo po pierwszej becie miałam jakiś śluz zabarwiony na brzozowy kolor (lekko) i się wystraszyłam….tylko że mój duphaston przy Twojej heparynie to pikuśFox wrote:Daisy dokładnie, dzisiaj USG i afera heparynowa.
Co byście dziewczyny zrobiły na moim miejscu?
Też się stresowałam co zrobić, bo ja chyba jestem pokroju twojego lekarza, on chyba nie lubi nadmiarowo leków przepisywać, jeśli nie widzi wskazań, tak samo ja jak nie lubię nadmiaru leków przyjmować. Zbadałam proga za drugim razem i wyszedł mi ponad 20 to biłam się z myślami i wczoraj już dupka nie wzięłam, dodatkowo nigdy z progiem i z krawieniami u mnie nie było problemu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 13:14
Fox lubi tę wiadomość
K 👩&L👨
Ja:
B12: maj: 413 | czerwiec: 523 | sierpień : 701|grudzien: 802
D3: maj: 37,6 | czerwiec: 42,9 | sierpień: 85,7|grudzien: 60
Ferrytyna: maj:16,9 | czerwiec: 44,2 | sierpień: 55,7
Kwas foliowy: maj: 6,53 | czerwiec: 12,2 | sierpień : 14,1| grudzień: 30
2dc
FSH: czerwiec: 5,55 |
LH: czerwiec: 5,3 |
Testosteron: czerwiec : 43 (8,4-48,1)
SHBG: czerwiec: 55,7 (32,4-128)
Insulina: czerwiec: 9,8 (2,6-24,9)
Glukoza: czerwiec: 88 (70-99)
AMH: 46,9[6,56]( brak objawów PCos)
18.11.2025 poronienie chybione,
5.01.26 beta 31
7.01.26 beta 84
12.01.26 beta 1247
14.01.26 beta 2327
19.01.26 beta 9732

-
Ja również przed transferem miałam heparyne wdrożoną, do transferu nie doszło ale tak robią dają heparynę i acard mimo braku wskazań więc chyba wiedzą że jedyną opcją to żeCień wrote:@Fox
Za moich czasów w Novum przy każdym z trzech transferów podawali mi heparynę. Było to pełnopłatnie, raczej profilaktycznie, „na wszelki wypadek”, bez konkretnych wskazań z badań.
Gdybym była na Twoim miejscu, chyba też skłaniałabym się ku temu, żeby heparyna została.
Nie mówię tego z dumą, ale kiedy została mi heparyna z transferu w Novum, to po transferze w Bocianie sama zdecydowałam się ją brać.
I tak sobie myślę: skoro już ją bierzesz i płacisz za nią w 100%, to lekarz tak naprawdę nic nie traci. W dokumentacji pewnie jest zapisane, że to Twoja decyzja.
Czy teraz nagle ją odstawiać? Czy to na pewno rozsądne, skoro nie było pełnej diagnostyki w tym kierunku?
Ciąża bez heparyny to trochę loteria. A może właśnie ona ją „podtrzymuje”? Tego nikt nie wie.
Wytyczne naukowe są ważne. Ale zawsze jest ten czynnik ludzki, te 1–2% przypadków, które nie mieszczą się w tabelkach. I co, jeśli to właśnie taki przypadek?
Może heparyna była tym brakującym elementem.
Bo jeśli coś pójdzie nie tak, to Ty będziesz z tym żyła a nie lekarz.
To tylko moje zdanie, ale ja chyba walczyłabym o to, żeby heparyna została.
Przepraszam, jeśli brzmi to emocjonalnie, ale te „standardy” medyczne czasami naprawdę doprowadzają mnie do szału.
Może pomóc
Nie zaszkodzić
Cień, Fox lubią tę wiadomość
Starania od 2022
🙋🏻♀️ 34
🙋🏻♂️26
Nasienie ✅
Owulacja ✅
Hormony ✅
AMH 2,8 ✅
HSG ✅
Witaminy ✅
Immunologia (nadreaktywność układu odpornościowego)
Kir Bx 3/5
Kariotypy ✅
Niedoczynność tarczycy Euthyrox 88
12.2024 hsg z lipiodolem
02.2025 kwalifikacja in vitro
03.2025 scratching endometrium
04.2025 start stymulacji, protokół krótki
19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
❄️❄️❄️
19.05 scratching endometrium
28.07 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
08.2025 naturalna ciąża
24.09.2025 6+0 poronienie chybione💔
21.01.2026 histeroskopia ✅