🌱 Nowy początek 🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję serduszka ❤️Fox wrote:Daisy dokładnie, dzisiaj USG i afera heparynowa.
Najpierw o USG - CRL 4mm i serduszko 117 bpm 🤞 także co do dnia wg OM 6+1
Aa co do afery, jak Wam wspominalam została mi heparyna po poprzedniej ciąży i w przypływie paniki włączyłam ja w momencie jak był mały przyrost. Mój lekarz nie widzi wskazań (poniekąd sie z nim zgadzam, bo nie badałam trombofilii ani innych rzeczy, a poprzednie poronienie to byla wada genetyczna) i uważa, że powinniśmy ja odstawić, bo i tak nie wypisze mi refundacji. Aa ja się po prostu boję ją odstawić. Argument, ze beta ruszyła po heparynie jest zderzony z tym, że to pewnie przypadek. Brak wskazań oraz znikomy pozytywny skutek działania popiera badaniami, glownie ALIFE oraz wypowiedziami profesorów na konferencjach. Ja naprawdę rozumiem, że to wbrew jego standardom pracy, ale co dalej? 🥺
Co byście dziewczyny zrobiły na moim miejscu?
Jeśli ten lekarz się upiera, żeby nie dawać Ci heparyny, to ja bym poszła do innego lekarza jak masz możliwość 🫣 Bałabym się ją odstawiac. Ja mam takie podejście, że jak coś ma pomóc, a nie zaszkodzi to czemu nie? Ja też przy transferach miałam włączaną profilaktycznie, chociaż wskazań nie było. Ale tak jak mówi lekarz- on w takim przypadku nie ma obowiązku Ci jej wypisywać niestety na refuncdację.
Cień, Fox lubią tę wiadomość
👱♀️ 34l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️
2025 I IVF
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08-12.2025 leczenie immunologiczne
-20.12 V FET(Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf) b-HCG 8dpt 36,5, 10dpt 67, 14dpt 17 💔
2026 II IVF ❔️ -
Bo heparynę bierze się nie tylko w przypadku trombofili, ma bardzo dużo wskazań w ciazy - np przy zespole antyfosfolipidowym. Można nie mieć żadnych objawów i nie mieć zielonego pojęcia że coś takiego się ma. Dopiero przy głębszej diagnostyce robi się takie badania. Więc tak, może to być przypadek że jej się udało z heparyną, a może to właśnie uratowało jej ciążę ❤️Mati01 wrote:Ja bym nie odstawiała, może poszukaj innego lekarza? A w między czasie zrób trombofilie żeby mieć
Pewność że jej nie masz… najlepiej skonsultować z innym lekarzem. Ja robiłam trombofilie i wyszło że nie mam, a po poronieniu zapytałam mojego
Gin czy mogę brać heparynę to powiedział że mogę bo było Poronienie; ale sam tego nie zasugerował musiałam zapytać. Znowoz moja immunolog nie kazała brać heparyny, tylko zrobić dedimery na początku ciąży i dopeiro
Podjąć decyzję. Ja czytałam że badanie dedimerow jest nierzetelne i na tej podstawie nie podejmuje się decyzji o wdrożeniu heparyny, także bądź tu mądry 🤷🏻♀️
Wiem jedno, jak tylko
Wróci moja owulacja to od owulacji wdrażam heparynę. Moja siostra miała dwa poronienia i za trzecim razem od owulacji brała heparynę i tak do końca
Ciąży, córka ma już 4 latka. A też nie ma trombofilii, może to przypadek ale jeśli to nie szkodzi to lepiej spróbować uważam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 14:16
Mati01, Cień, Fox lubią tę wiadomość
👱♀️ 34l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️
2025 I IVF
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08-12.2025 leczenie immunologiczne
-20.12 V FET(Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf) b-HCG 8dpt 36,5, 10dpt 67, 14dpt 17 💔
2026 II IVF ❔️ -
Dziewczynki ♥️ gratulacje serduszek !
Czy może administrator tego wątku, wpisywać na pierwszej stronie osobyz którym się udało ? 😉 To byłoby bardzo mobilizuje ♥️
Ja powinnam rodzić właściwie już.. jeszcze się nie udało zajść w kolejną ciążę 😐
Już wiem, gdzie zostało pochowany Aniołek. Chowane było przez szpital.
Jak się dowiedziałam gdzie, chciałam jechać od razu.. ale to było przed sylwestrem, dużo śniegu. Mąż powiedział, żebyśmy to odłożyli bo będzie ciężko.
A teraz boję się cholernie tam jechać. Mam wrażenie, że to co wypracowałam przez ten czas. To żeby zaakceptować, przetworzyć, pokochać siebie od nowa - że to runie i zacznie się od nowa.
Nie umiałam spojrzeć na siebie, na brzuch, na piersi- bo przecież ciało maiło spełnić najpiękniejsza funkcje kobiety.
Ale pokochałam siebie ♥️
Boje się, że jak zajde w ciążę ten strach będzie a chciałabym żeby była znowu pełna radośc.
Tłumaczę sobie : to będzie nowa ciąża, inna. Zakończona Happy endem 😉
Uwielbiam was czytać, bo wiele trosk, zagwostek - które mam sama, też je macie. Czuję że jestem normalna 😁
Ja 94
On 93
Starania od 2017
10.04⏸️
10.06💔 8 tydzień -
Mucha94 brakowało Ciebie ❤️ ściskam, mi też nie udało się zajść, ale widocznie taki los nam pisany 😘🫂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 16:48
Mucha94 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 92
Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
05.2025 ⏸️
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Fox wrote:Daisy dokładnie, dzisiaj USG i afera heparynowa.
Najpierw o USG - CRL 4mm i serduszko 117 bpm 🤞 także co do dnia wg OM 6+1
Aa co do afery, jak Wam wspominalam została mi heparyna po poprzedniej ciąży i w przypływie paniki włączyłam ja w momencie jak był mały przyrost. Mój lekarz nie widzi wskazań (poniekąd sie z nim zgadzam, bo nie badałam trombofilii ani innych rzeczy, a poprzednie poronienie to byla wada genetyczna) i uważa, że powinniśmy ja odstawić, bo i tak nie wypisze mi refundacji. Aa ja się po prostu boję ją odstawić. Argument, ze beta ruszyła po heparynie jest zderzony z tym, że to pewnie przypadek. Brak wskazań oraz znikomy pozytywny skutek działania popiera badaniami, glownie ALIFE oraz wypowiedziami profesorów na konferencjach. Ja naprawdę rozumiem, że to wbrew jego standardom pracy, ale co dalej? 🥺
Co byście dziewczyny zrobiły na moim miejscu?
Ja bym skonsultowałam z innym lekarzem. Ja nie mam potwierdzonej trombofilii ale moj lekarz zapytal czy oba poronienia mam udokumentowane, tak sie sklada ze cb tez mam bo poszlam z betą 20 wtedy do lekarza. Dostaje od niego refundacje na heparyne i ja przyjmuje. Po prostu dał zapobiegawczo, tak samo jak polocard i luteine. Bylam raz na wizycie w luxmedzie, bo chcialam sprawdzić kontrolnie czy wszystko ok. Lekarz na mnie zaskoczył ze w ogole heparyne to sie dostaje po 3 poronieniu i ze on nie widzi wskazan i na pewno nie da mi na nia recepty bo moze miec kontrolę, ale ja w ogole o receptę nie prosiłam ani o komenatrz ani o nic. Krótko mu powiedziałam, ze to nie on prowadzi moją ciaze i ja ufam swojemu lekarzowi a jego o zdanie nie pytam. Zrobiło mu sie głupio i zaczął sie wykręcać ze swoich slow.
Moj lekarz twierdzi ze heparyna nie szkodzi a moze pomoc , wiec mu wierzę i przyjmuję. Mysle ze jakbym poszla teraz do innego i by wspomnial ze mam odstawić to bym go wyśmiała
Skonsultuj z innym lekarzem, będziesz miala pewność 😊
-
Gratulacje dziewczyny!!! Co za wspaniałe wiadomości♥️
Ja co do heparyny się nie wypowiem bo jakbym tylko była w PL i miała możliwość brałabym odrazu.
Lepiej dmuchać na zimne.
I dziękuję za uspokojenie mnie z tymi moim testem.
Ps mam pytanie. Jak przesunięta owulacja tak jak u mnie na 26 dnia cyklu wpływa na endometrium?
Czy jeśli dochodzi do zagnieżdżenia mą to jakiś wpływ na to?
💃🏻 34l.
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
X.25
9/7tydz.
🕊️ Poronienie zabiera marzenie, ale nie zabiera prawa do nadziei…
•Życie i ciąża za granica 🌍 -
Daisy1 wrote:@Laurelli, trzymam kciuki do samego końca!✊️
@Fox, dziś masz kontrolne Usg? ✊️
@Klaudia K, jak tam beta? Nie puszczam kciuków✊️
@Biochemiczka, z tego co czytałam na innym wątku, wróciliście już do starań w tym miesiącu? 😊 Zaczęłyśmy cykl w tym samym dniu, obyśmy mogły razem wysikać dwie kreski 😊☘️
U nas już po owulce - 13dc, endo 9mm, to jakiś absolutnie mój rekord. Jeśli starczy nam dziś jeszcze sił (i chęci) to poprawimy jeszcze raz wieczorem.
Ogólnie mam bardzo dobre wrażenia po NAC, że fajnie u mnie zadziałał, cały ten tydzień czułam, że jest "wilgotniej" i śluz jest bardziej wodnisty, więc ze swojej strony też polecam jeśli któraś chce spróbować 😊 Użyłam też raz globulki feminum pregna, bo fajnie nawilża i daje takie jakby uczucie "nawoskowania". Teraz pozostaje nam czekać czy będą tego efekty 😜
Miłego dnia Dziewczyny ✨️
Daisy ❤️ taak właśnie dzisiaj chciałam tutaj do was wpaść z updatem 😄 zazwyczaj ma owulację 15/16dc, ale w czwartek byłam na monitoringu (11dc) i okazało się że owulacja będzie szybciej także ruszyliśmy pełną parą ze staraniami 🤣 dzisiaj mam wysoki wynik testu (0.9-1.0 wg premom), więc zakładam, że pik w nocy i owulka jutro? Pierwszy raz się staram z testami i czuję się zestresowana, zawsze polegałam na tym jak się czuje. Jest jeszcze sens jutro powtarzać starania? Dziwnie jest wróci do starań, czuję się bardzo zestresowana, ciężko mi uwierzyć, że to się nie powtórzy - o ile w ogóle uda się zajść…
Fox, o ile nie krwawisz nadmiernie to ja bym brała heparynę. 90% ginekologów daje profilaktycznie po poronieniu, więc póki nie masz efektów ubocznych to bym brała. Jak potrzebujesz to mi został neoparin to ci mogę wysłać w zamian za kw, bo ja nie będę używać
Chciałam jeszcze w innym temacie pochwalić się że mój syn został prawilnym przedszkolakiem i pięknie zniósł pierwszy dzień sam w przedszkolu. Panie go chwalą jak pięknie się komunikuje i ogarnia rzeczy jakby od dawna chodził do placówki. Powiem Wam, że to jest naprawdę niesamowite jak te dzieci rosną i wierzę, że za 3,5-4 lata wy też będziecie przeżywać takie chwile 🥹
Daisy1, Laurelli, Cień, Arisia, Fox, Jusia92 lubią tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️ cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, wit C, omega3, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna, immunosupresja
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA -
@Biochemiczka jak dobrze Cię tu wiedziec i jak dobrze słyszeć że staracie się ♥️
Jestem tak dobrej myśli dla Nas wszystkie ✨🫶
Właśnie wróciłam też od koleżanki która pochwaliła mi się ciążą, to byla pierwsza osoba z zew z którą rozmawiałam o moim poronieniu i trzymam sie z nią blisko. Wiedziałam ze się starają wprost rozmawiałyśmy o różnych rzeczach.
Naprawde ucieszyłam się niesamowicie, jeszcze jakby nam się udało w najbliżej przyszłość to będziemy dwie brzuszkowe 🫧
Cień, Biochemiczka, Daisy1, Jusia92 lubią tę wiadomość
💃🏻 34l.
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
X.25
9/7tydz.
@Fox co do heparyny, mój ginekolog zlecił mi ją zapobiegawczo po drugiej stracie gdy nie mogliśmy znaleźć przyczyny niepowodzeń - tzn. byłam jeszcze przed wynikami ANXA5 i immuno. Opowiadał mi o pacjentce, która miała kilka strat (chyba 5) i dopiero gdy włączył jej heparynę zaskoczylo. Fun fact, u mnie wszystkie badania na zakrzepy wyszły bez zastrzeżeń, a zrobilam ich cały pakiet i dopiero to jedno aneksyny pokazało mutację. To badanie robi kobieta i mężczyzna, bo mutację może przekazać każde z rodziców. Niestety jest drogie i nie każdy lekarz o nim wie - mój nie wiedział i dopiero klinika je zleciła. A z refundacją - ostatnio immunolog wypisał mi pełnopłatną receptę, a ginekolog ryczałt, także nie wiem jaka w tym logika 🤡
👧🏼36 🧑🏼
02.2024 starania o pierwsze 👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
❌️ ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, NK 16%, KIR Bx nieobecne 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, HLA-C on: C2C2‼️
💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, estrogen na uparte endo, Acard
Jeszcze będzie pięknie ✨️ -
Laurelli wrote:@Biochemiczka jak dobrze Cię tu wiedziec i jak dobrze słyszeć że staracie się ♥️
Jestem tak dobrej myśli dla Nas wszystkie ✨🫶
Właśnie wróciłam też od koleżanki która pochwaliła mi się ciążą, to byla pierwsza osoba z zew z którą rozmawiałam o moim poronieniu i trzymam sie z nią blisko. Wiedziałam ze się starają wprost rozmawiałyśmy o różnych rzeczach.
Naprawde ucieszyłam się niesamowicie, jeszcze jakby nam się udało w najbliżej przyszłość to będziemy dwie brzuszkowe 🫧
Ja w ciąży z synem miałam owulację 33dc, także myśle że nie 🙂 ale też nie jestem pewna na 100%
Ja też się dzisiaj dowiedziałam, że znajoma z pracy zaszła w ciążę. Lubię ją bardzo, ale nie powiem, zabolało i łzy popłynęły 🙁👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero
07.2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
12.2025r. wracamy do starań 💪
✨23.08.2022r. F 🩵 🌈
2021r. - 2x 5tc 💔 -
@Biochemiczka, Oo super update 😄 Owulka tuż za rogiem. U mnie kilka razy była w drugi dzień po piku, dlatego zdecydowanie bym powtórzyła 😊 Miesiąc temu ginekolog od monitoringu widziała pęknięty pęcherzyk i jeszcze zalecała nam powtórzyć, komórka jajowa może przeżyć 12-24h. Także jeżeli czujecie, że możecie, to warto spróbować, reszta jest już poza naszą kontrolą 💚
Gratulacje dla małego przedszkolaka 😊 to naprawdę wspaniałe momenty, aż serce rośnie 🥹
Biochemiczka lubi tę wiadomość
👧🏼36 🧑🏼
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
❌️ ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, NK 16%, KIR Bx nieobecne 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, HLA-C on: C2C2‼️
💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, estrogen na uparte endo, Acard
Witaj, Mucha94 😊 Zgłasza się admin 😄 Z przyjemnością wpiszę po kolei nas wszystkie na pierwszej stronie 🌱 , oczywiście jeśli nie macie nic przeciwko 🥹Mucha94 wrote:Dziewczynki ♥️ gratulacje serduszek !
Czy może administrator tego wątku, wpisywać na pierwszej stronie osobyz którym się udało ? 😉 To byłoby bardzo mobilizuje ♥️
Olcykowa, Arisia, Laurelli, Cień, Fox, Mucha94, Jusia92 lubią tę wiadomość
👧🏼36 🧑🏼
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
Olcykowa wrote:Ja w ciąży z synem miałam owulację 33dc, także myśle że nie 🙂 ale też nie jestem pewna na 100%
Ja też się dzisiaj dowiedziałam, że znajoma z pracy zaszła w ciążę. Lubię ją bardzo, ale nie powiem, zabolało i łzy popłynęły 🙁
Rozumiem i przytulam 🫂
To jest ciężkie po stratach.
Odnosnie mojej historii wczesnych testów, to ona właśnie mi mówiła że zrobiła w dzień spodziewanej miesiączki, biel vizira, dzień później zrobiła wyszedł pozytywy 🙈
Dziewczyny ale Wam poprostu zazdroszczę tak dostępnej heparyny.
Będą dwie kreski będę się dobijać do położnej i podpierać wynikami badań żeby coś zadziałała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 21:27
💃🏻 34l.
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
X.25
9/7tydz.
Dziękuję dziewczyny za Wasze rady ❤️ też jestem zdania, że bym ją zostawiła i najwyżej będę płacić 100%. Ani ja ani lekarz nie weźmiemy odpowiedzialności za jej odstawienie, więc mamy patową sytuację. W ogóle jak na spokojnie przeanalizowałam moją dzisiejszą wizytę to w pewnym momencie lekarz jakby tracił cierpliwość i na siłę próbował mi zasugerować, że mam podjac decyzję i odstawic heparyne.
Umówiłam sie natomiast 14.01 do perinatologa - może coś doradzi jak spojrzy z boku na moją sytuację? Co myslicie?
Biochemiczka jeśli tylko Ci się ta heparyna nie przyda to chętnie odkupię 😇91'
10.2023->07.2024 ❤️Syn 3810g 41+3 SN
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
30.12 Włączone Neoparin + Acard
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
03.01 USG GS: 0,5cm YS: 0,19cm
09.01 beta 11744,7 mIU/ml || prog 22,00
10.01 USG CRL: 4mm FHR: 117bpm -
Aaaa i apropo przedszkolaczka - ja obserwuję mojego malucha, co prawda dopiero żłobek, ale to jest niesamowite jak dzieci nas obserwują, jak wyciągają same wnioski, jak kopiują!! To jak próbują byc samodzielne, ale nie do końca wychodzi 🥹
Biochemiczko a Twój synuś chodził wczesniej do jakiejs placówki? Czy to jego debiut? Bo jesli debiut to naprawdę duma rozpiera, że tak cudownie sobie radzi ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 22:13
91'
10.2023->07.2024 ❤️Syn 3810g 41+3 SN
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
30.12 Włączone Neoparin + Acard
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
03.01 USG GS: 0,5cm YS: 0,19cm
09.01 beta 11744,7 mIU/ml || prog 22,00
10.01 USG CRL: 4mm FHR: 117bpm -
Arisia wrote:Mucha94 brakowało Ciebie ❤️ ściskam, mi też nie udało się zajść, ale widocznie taki los nam pisany 😘🫂
Daisy1 ♥️ dziękuję 😁
Tego brakowało mi na poprzednim wątku 😉
Arisia a jak u Ciebie ? ♥️
Ja 94
On 93
Starania od 2017
10.04⏸️
10.06💔 8 tydzień -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH