🌱 Nowy początek 🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Olcykowa wrote:Co do lekarzy to mnie zadziwia i imponuje profesor Ludwin (nie wiem czy kojarzycie). Usuwa ogromne zmiany, mięśniaki laparoskopowo (gdzie mój mięśniak 4x4cm chcieli usuwać tylko chirurgicznie i jeszcze mnie nastraszyli usunięciem macicy 🤡)
Dysia a jesteś pewna, że owulacja się nie przesunęła? Na jaki test sikałaś? Pokazuj tu fotę szybko!
Słyszałam o profesorze Ludwinie dużo dobrego.
Cerva lubi tę wiadomość
🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ), niska odpowiedź (często 0 oocytów, max 1 pęcherzyk)
🔹 Transfery: 5 ET/KET 2-dniowe → ✖
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB🤍
🔹 AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 💔
🧫 CD138: 44 / 1 d.p.w
🧫 CD56: 192 / 1 d.p.w
🏥 Obecnie: Bocian W-wa | Novum (2019–2024)
kolejny transfer AZ: 2026? -
Cerva wrote:🌿
🌿Cień ja też spotkałam lekarzy naprawdę empatycznych i super specjalistów więc nie przekreślam wszystkich. Wszędzie to tylko ludzie, zdarzają się przeróżni. Zdrówka dla Mamy ☺️
Niestety konowałów jest więcej, ale na szczęście trafiają się też prawdziwe perełki medycyny.
Dziękuję za życzenia zdrowia dla mamy 😘🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ), niska odpowiedź (często 0 oocytów, max 1 pęcherzyk)
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB🤍
No właśnie problem jest taki, że na fotce nic nie widać. W rzeczywistości coś tam widać, nawet nie potrzeba latarki żeby zobaczyć ten cień no ale jako, że to testy facelle to jakoś im nie ufam 😅 niby ten rano to ten najtańszy sam pasek a ten teraz to zwykły sikaniec ale za cholere im nie ufam 😂
Cerva beta na pewno się wyzerowała bo właśnie 2 tygodnie temu robiłam kilka testów i były wtedy jeszcze jasne kreski a później już biało
Olcykowa niby ból owulacyjny czułam jakieś + - 14 dni temu ale wiem, że u niektórych takie bóle są już kilka dni przed owulką więc całkiem możliwe, że była później niż zakładałam🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
💔12.2025 poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
🌈W oczekiwaniu na tęczę po deszczu🌈 -
Ja tam testuje tylko na facelle paskowych i nigdy mnie nie oszukały 🙂
Cień lubi tę wiadomość
👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero
💉 Acard, Duphaston
2026r. ⏳
badanie nasienia ✅ fDNA☑️
07.2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
✨23.08.2022r. F 🩵 🌈
2021r. - 2x 5tc 💔 -
_Dysia_ wrote:No właśnie problem jest taki, że na fotce nic nie widać. W rzeczywistości coś tam widać, nawet nie potrzeba latarki żeby zobaczyć ten cień no ale jako, że to testy facelle to jakoś im nie ufam 😅 niby ten rano to ten najtańszy sam pasek a ten teraz to zwykły sikaniec ale za cholere im nie ufam 😂
Cerva beta na pewno się wyzerowała bo właśnie 2 tygodnie temu robiłam kilka testów i były wtedy jeszcze jasne kreski a później już biało
Olcykowa niby ból owulacyjny czułam jakieś + - 14 dni temu ale wiem, że u niektórych takie bóle są już kilka dni przed owulką więc całkiem możliwe, że była później niż zakładałam
To co,jutro beta?🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB🤍
Olcykowa wrote:Ja tam testuje tylko na facelle paskowych i nigdy mnie nie oszukały 🙂
Mnie niby też nie ale słyszałam, że wiele dziewczyn tak oszukało więc nie nakręcam się nawet. Jutro wyprawa do gina ale on w sumie i tak nic nie zobaczy, także pozostaje mi czekanie 😅🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
_Dysia_ wrote:Cień chciałabym ale pracuję cały tydzień na 6 i dopiero w poniedziałek mogę iść na betę także cudownie 🙈
To naprawdę niesprawiedliwe, że musisz tyle czekać.
Masz ogromną cierpliwość — ja bym chyba nie dała rady.
Pewnie już po południu pojechałabym zrobić betę prywatnie, w jakimś szpitalnym laboratorium.
Praca w takich momentach strasznie ciąży…
Trzymam kciuki, żeby to czekanie jak najszybciej się skończyło 🤍
_Dysia_ lubi tę wiadomość
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB🤍
Cień wrote:To naprawdę niesprawiedliwe, że musisz tyle czekać.
Masz ogromną cierpliwość — ja bym chyba nie dała rady.
Pewnie już po południu pojechałabym zrobić betę prywatnie, w jakimś szpitalnym laboratorium.
Praca w takich momentach strasznie ciąży…
Trzymam kciuki, żeby to czekanie jak najszybciej się skończyło 🤍
Ja to mieszkam na takim zadupiu, że nawet nie mam gdzie zrobić. Jedyny punkt pobrań u mnie działa 7-11 także straszna lipa. Inaczej bym musiała kilka kilometrów jechać do miasta ale też nie mam jak bo mąż ma drugą zmianę i bierze auto do pracy. Także czekam i zobaczę jak się sytuacja rozwinie, dzięki za kciukasy 🥰🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
_Dysia_ wrote:Ja to mieszkam na takim zadupiu, że nawet nie mam gdzie zrobić. Jedyny punkt pobrań u mnie działa 7-11 także straszna lipa. Inaczej bym musiała kilka kilometrów jechać do miasta ale też nie mam jak bo mąż ma drugą zmianę i bierze auto do pracy. Także czekam i zobaczę jak się sytuacja rozwinie, dzięki za kciukasy 🥰
Rozumiem, to myślami będziemy z Tobą.
🤞🤞🤞🍀
_Dysia_ lubi tę wiadomość
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB🤍
Dysia ooo wow czekam na rozwój sytuacji i trzymam kciuki 🍀🌸🤗🥰
Cień zdrowka dla Mamusi i to wspaniałe że trafiłyście pod dobrą opiekę. Anioły są wsród nas🙏🏻
_Dysia_, Cień lubią tę wiadomość
-
Mnie oszukaly chyba wszystkie możliwe testy do wykrywania wczesnej ciazy 🙈
2 cykle temu to w ogóle jakies jaja, bo rozne testy, rozne firmy, a beta <2,3.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Cerva wrote:🌿Olcykowa to może już wraca do Twojej normy. 8 dni to długo
Ja po wizycie, obraz USG prawidłowy. Wg niego na okres nie będę czekać długo, bo endometrium dość grube ale jednorodne. Jajniki w porządku.
Więcej nie dopytałam, bo już na starcie (bez USG) mi powiedział, że muszę odczekać minimum 3 miesiące do kolejnych starań. 🤭 i żeby brać Folik. To nawet mu nie zawracałam głowy mutacjami. 🤪
Jesli zalezy Ci na wcześniejszych staraniach to skonsultowałabym sie z kimś jeszcze innym 😉Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Hej dziewczyny, to ja jeszcze dorzucę info o swoim okresie, równo miesiąc po wyjściu ze szpitala, dwa dni temu nadszedł. Do tego wszystkiego czymś się zatrułam i wczoraj wymiotowałam strasznie w nocy. Następnego dnia wizyta u lekarki w sprawie wyników badań - wszystkie ok. Nie wiem dlaczego ANA wyszło dodatnie (1:160). Badania bardziej szczegółowe nic nie pokazały.
Upierała się przy tej aspirynie i Plaquenilu (jakiś lek na malarię między innymi). Po kilku jeszcze jej tekstach opuściłam gabinet z płaczem.
Że nie ma sensu nic więcej sprawdzać, a po co mi te badania od dr Paśnika (mieszkamy w Azji), dlaczego szukam przyczyny skoro uważam, że doppler w 7 tc mógł spowodować zatrzymanie serca dwa tyg później. Potraktowała mnie jak idiotkę. Serio najgorsze doświadczenia mam z kobietami lekarzami po poronieniach. Facet przynajmniej nic nie komentuje. A i jeszcze "nie jesteś jedyna ktora miala poronienie", "nie ty pierwsza bedziesz brac aspirynę" itp... -
@_Dysia_ gratuluję i trzymam kciuki ✊️
@Cień super, że są tacy lekarze 😉 oby Twoja mama bardzo dobrze zniosła tę operację! 🍀
@Plumplum Przykro się czyta o tym co przeszlaś na wizycie 🫂 Nie wiem o co chodzi, ale ja tez mam gorsze doświadczenia z kobietami ginekolożkami. Chyba nigdy nie byłam zadowolona z wizyty, a jedna w ogóle olała moją ciążę pozamaciczną, kazała przyjść za 2 tygodnie na kontrolę i gdybym jej posłuchała, to prawdopodobnie trafilabym do szpitala z pęknięciem jajowodu 🤷🏼♀️
Co do Twoich wyników, to moim zdaniem nie masz wysokiego wyniku ANA. Często zdarza się, że te przeciwciała są podwyższone z różnych względów nawet u zdrowych osób, ale jeśli nie masz objawów, to nie ma to znaczenia diagnostycznego. Co do tego czy powoduje to poronienia- moja dr immunolog twierdzi, że to nie ma bezpośredniego wpływu, ale wiadomo że stan zapalny w organizmie nie sprzyja dobrze implantacji i ciąży.
Ja zdecydowałam się na leczenie Hydroxychloroquine (czyli Plaquenil), ale ja tez miałam wyzszy wynik niż Ty, poza tym ja od długiego czasu szukam przyczyn niepłodności.
Jeśli to było Twoje pierwsze poronienie i nie miałaś problemu z zajściem w ciążę, to może faktycznie to był po prostu bardzo przykry z tym poronieniem? 😢
Plumplum lubi tę wiadomość
👱♀️ 34l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️
2025 I IVF
-25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 I i II FET ❌️
-08.05 III FET 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08-12.2025 leczenie immunologiczne
-20.12 V FET CB 💔
2026 II IVF
-10.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-22.01 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
-12.02 VI FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf) ⏳️ -
Księgowa wrote:Jesli zalezy Ci na wcześniejszych staraniach to skonsultowałabym sie z kimś jeszcze innym 😉
Tak, idę do swojego ginekologa 17 lutego i tak pogadamy dłużej. 🙂
W szpitalu powiedzieli, że można działać jak beta się wyzeruje. Najlepiej po pierwszej miesiączce.
🌿Plumplum przykro mi, że tak Cię lekarka potraktowała. Brak słów. Zdecydujesz się na aspirynę?
Księgowa lubi tę wiadomość
32 🙋🏼♀️
👶🏼 2024
01.2026 💔 poronienie zatrzymane
PAI homo
MTHFR homo -
To było moje drugie poronienie zatrzymane (w 10 tc, poprzednie w 11 tc) i ogółem trzecia już strata (w pierwszej ciąży 11 lat temu mikrocefalia i inne wady, dotrwałam do 24 tc), mam zdrową córkę lat 7.Mq1991 wrote:@_Dysia_ gratuluję i trzymam kciuki ✊️
@Cień super, że są tacy lekarze 😉 oby Twoja mama bardzo dobrze zniosła tę operację! 🍀
@Plumplum Przykro się czyta o tym co przeszlaś na wizycie 🫂 Nie wiem o co chodzi, ale ja tez mam gorsze doświadczenia z kobietami ginekolożkami. Chyba nigdy nie byłam zadowolona z wizyty, a jedna w ogóle olała moją ciążę pozamaciczną, kazała przyjść za 2 tygodnie na kontrolę i gdybym jej posłuchała, to prawdopodobnie trafilabym do szpitala z pęknięciem jajowodu 🤷🏼♀️
Co do Twoich wyników, to moim zdaniem nie masz wysokiego wyniku ANA. Często zdarza się, że te przeciwciała są podwyższone z różnych względów nawet u zdrowych osób, ale jeśli nie masz objawów, to nie ma to znaczenia diagnostycznego. Co do tego czy powoduje to poronienia- moja dr immunolog twierdzi, że to nie ma bezpośredniego wpływu, ale wiadomo że stan zapalny w organizmie nie sprzyja dobrze implantacji i ciąży.
Ja zdecydowałam się na leczenie Hydroxychloroquine (czyli Plaquenil), ale ja tez miałam wyzszy wynik niż Ty, poza tym ja od długiego czasu szukam przyczyn niepłodności.
Jeśli to było Twoje pierwsze poronienie i nie miałaś problemu z zajściem w ciążę, to może faktycznie to był po prostu bardzo przykry z tym poronieniem? 😢
Cały czas mam obawy związane z tą aspiryną, jak przeczytałam skutki uboczne Plaquenil to się przeraziłam.
Generalnie jedyna zagadka u mnie to hiper IgE całkowite, nigdy żaden specjalista nie znalazł przyczyny. ALE ! Ja, dr House od niedawna
odkryłam kilka tygodni temu, że spadło mi to IgE całkowite o 1000 po poprzednim poronieniu (podawali mi Arthrotec i Cytotec w szpitalu). Później znowu wróciło do pierwotnego stanu (około 1600-1900). Kiedyś w ogóle było powyżej 3 tys.
-
Nie wiem, na ten moment ściągam z Polski Zaax i spróbuję to brać.Cerva wrote:Tak, idę do swojego ginekologa 17 lutego i tak pogadamy dłużej. 🙂
W szpitalu powiedzieli, że można działać jak beta się wyzeruje. Najlepiej po pierwszej miesiączce.
🌿Plumplum przykro mi, że tak Cię lekarka potraktowała. Brak słów. Zdecydujesz się na aspirynę?
Naczytałam się o teratogenności aspiryny, że w 1 trymestrze lepiej nie itp. Ja ogólnie bardzo źle reaguje na jakiekolwiek substancje nienaturalne
W necie jest mnóstwo sprzecznych informacji.
Z drugiej strony artykuły typu "Aspiryna zamiast in vitro" tak bardzo chcą zachęcić do brania, że mnie to odrzuca.
Tym bardziej, że ani nie mam trombofilii, zespołu antyfosfolipidowego, w ANA 2 wszystko negatywne, białko S, C i inne rzeczy tez w normie. Kariotypy są ok. Ciężko się doprosić o badania bardziej specjalistyczne tutaj w Azji, ale dalej próbujemy.
kleopatr4 lubi tę wiadomość