Forum Poronienie Oczekiwanie na zielone swiatlo - dla tych ktore czekaja na wznowienie staran
Odpowiedz

Oczekiwanie na zielone swiatlo - dla tych ktore czekaja na wznowienie staran

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7658 10884

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzę i zapisuje sobie w zeszyciku od napro i w aplikacji w telefonie. Nie do końca ufam aplikacji w kwestii wyznaczania dnia owu, tym bardziej że teraz zaczynam drugi cykl z Clo. Temperatura mi skacze dopiero 2-3 dni po owulacji, przynajmniej tak by wynikało z obserwacji szyjki i śluzu. W tym cyklu zamawiam sobie też testy owulacyjne, bo nie mam siły biegać co chwilę na monitoring do gina. Pójdę dopiero w 17dc żeby sprawdzić czy pęcherzyk pękł. Mam więc nadzieję, że z pomocą testów dam radę wyznaczyć dokładną datę owulacji, bo muszę wiedzieć kiedy włączyć dodatkowe leki. Jeśli masz jakieś pytania dot obserwacji, to pisz śmiało. Postaram się pomóc ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2018, 12:28

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mi tez skacze po owulacji ta temperatura bardzo wysoko około 2-3 dni po. Gdzie już czułam ze jajnik pobolewa i wszystko na nią wskazywało.
    Teraz mam już 20 dc a temp skoczyło dopiero wczoraj i dzisiaj jeszcze wyższa jest. Wiec już nie wiem kiedy powinnam mieć owulacje. Zanim poroniłam napewno miałam około 11dnia bo wtedy był szczęśliwy traf. A teraz całkiem się pomieszało bo wychodzi ze jest sporo później

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7658 10884

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiespełnionaMama wrote:
    Właśnie mi tez skacze po owulacji ta temperatura bardzo wysoko około 2-3 dni po. Gdzie już czułam ze jajnik pobolewa i wszystko na nią wskazywało.
    Teraz mam już 20 dc a temp skoczyło dopiero wczoraj i dzisiaj jeszcze wyższa jest. Wiec już nie wiem kiedy powinnam mieć owulacje. Zanim poroniłam napewno miałam około 11dnia bo wtedy był szczęśliwy traf. A teraz całkiem się pomieszało bo wychodzi ze jest sporo później
    Jak 19dc skoczyła temperatura to owulację mogłaś mieć około 16dc. A kłucie w jajniku kiedy czułaś? Zaobserwowałaś śluz płodny?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2018, 16:15

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 17:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u mnie ze śluzem ciężko wiecznie dość sucho. A ból był dość wcześnie bo około 11-12 dnia cyklu

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 19:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i 17 dc zauważyłam plamkę krwi. Internet mówi ze to mogła być owulacja. A ja sama nie wiem bo nigdy tak nie miałam.

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • trodde Autorytet
    Postów: 587 670

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 07:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mi też jakoś dziwnie skacze temperatura w tym cyklu. Do pierwszej @ po poronieniu cały czas była w granicach 37 ale to pewnie kwestia utrzymujących się hormonów, więc ok. W pierwszych dniach tego cyklu spadła do 66.6, to taka jaką miałam zawsze przed poronieniem w pierwszej fazie, a od kilku dni znowu wariuje, raz 36,5 to znowu 36,8. Na owulację zdecydowanie za wcześnie, bo dziś 10 dzień. Boję się że takie skoki mogą oznaczać wahania hormonów i owulki wcale nie będzie przez co cykl zmarnowany. Szkoda by było, bo zaczynam dzisiaj branie leków i szczerze mówiąc bardzo liczę na prezent na Święta :) Wcześniej miałam cykle jak w zegarku, boję się że teraz się wszystko pokiełbasiło.
    MonikA_89! ja też zaopatrzyłam się w testy owulacyjne, u mnie świetnie się sprawdzały do tej pory. Powodzenia!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2018, 07:05

    f2w3s65gbua2zx6i.png

    Starania od 07.2018, 36 lat
    NK 11%, kariotypy ok, fragmentacja DNA 8%
    alloMLR 0% !
    szczepienia limfocytami

    10.2018 - poronienie 9 tc
    02.2019 - poronienie 6 tc
    12.2019 - poronienie 11 tc - Córeczka

    09.2020 - II ❤️ rośnie nam Dominik 💙

    Lublin

    "kto raz posmakował latania już zawsze będzie chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo raz już tam był i zawsze będzie chciał tam wrócić..."
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7658 10884

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiespełnionaMama wrote:
    A i 17 dc zauważyłam plamkę krwi. Internet mówi ze to mogła być owulacja. A ja sama nie wiem bo nigdy tak nie miałam.
    Lekarka mi mówiła, że czasem jest więcej "podejść" do owulacji. Jajnik może dawać sygnały, a potem się rozmyśli i po 2-4 dniach znowu się odzywa ;P

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 18:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli ze to mogła być spóźniona owulka ?

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7658 10884

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoretycznie tak. Trzeba by biegać co chwilę na USG i badania hormonów, żeby mieć pewność kiedy owulacja występuje :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2018, 20:45

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 05:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedz

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1213 1165

    Wysłany: 7 grudnia 2018, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastał mój szczęśliwy dzień.Mikołaj przyniósł mi w nocy spóźniony prezent- @ ;) a zatem starania czas zacząć ;) wyposażona w leki i suplementy zaczynam :)

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR = 5.17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
    *2021-badania: HOMA IR = 4.72, AMH = 0.87
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7658 10884

    Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Nastał mój szczęśliwy dzień.Mikołaj przyniósł mi w nocy spóźniony prezent- @ ;) a zatem starania czas zacząć ;) wyposażona w leki i suplementy zaczynam :)
    Trochę się naczekałaś, ale najważniejsze że już przyszła i możecie się zabrać do działania. Oby to była ostatnia @ przez dłuższy czas :)

    5ylwian lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 grudnia 2018, 23:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Szukam miejsca i nie umiem sie nigdzie zagrzac :( dzis mam 64dzien po zabiegu łyżeczkwania. Perełka utracona ok 10tc. Czekam na @. Dzis poszlam na hcg sprawdzic czy zeszlo do 0. 2tyg temu mialam 25. Na ostatnim usg bylo widac ze endometrium jest grube i nieregularne i mam sie spodziewac ciezkiego okresu. Ale ani widu ani slychu. Juz nawet myslalam zenmoze szybko zaskoczylam znowu (troche dwa razy zaszalelismy z mezem) ale boje sie zrobic test przez weekend :(

  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 8 grudnia 2018, 14:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melunia - Zrób test :)

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 grudnia 2018, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupie... Zrobie. Ale boje sie jak cholera... Wyjdzie albo dlatego ze jestem w ciazy albo dlatego ze mi hcg poszlo do gory i znowu zabieg...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 grudnia 2018, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    melunia91 wrote:
    Kupie... Zrobie. Ale boje sie jak cholera... Wyjdzie albo dlatego ze jestem w ciazy albo dlatego ze mi hcg poszlo do gory i znowu zabieg...


    Malunia a nie chcieli wywołać okresu? Staraliście się od razu po zabiegu?

  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melunia co tam ?

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj robiłam test wyszły dwie wyraźne kreski. Dziś zrobiłam powtórkę i niestety druga kreska bardzo słaba :( boje się ze to biochemiczna. Wzięłam luteinę pod język. Na razie 100 mg ale ile lepiej wziąć ?

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7658 10884

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiespełnionaMama wrote:
    Ja wczoraj robiłam test wyszły dwie wyraźne kreski. Dziś zrobiłam powtórkę i niestety druga kreska bardzo słaba :( boje się ze to biochemiczna. Wzięłam luteinę pod język. Na razie 100 mg ale ile lepiej wziąć ?
    Myślę, że 2-3 x 1 to dawka bezpieczna. Ja brałam profilaktycznie po transferze, ale "dowcipnie" :P Może pójdź na betę, to się uspokoisz trochę?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • NiespełnionaMama Ekspertka
    Postów: 170 57

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Myślę, że 2-3 x 1 to dawka bezpieczna. Ja brałam profilaktycznie po transferze, ale "dowcipnie" :P Może pójdź na betę, to się uspokoisz trochę?
    Jutro przed praca mam nadzieje ze uda mi się pójść zrobić betę

    Patryk ur. 17.01.2011
    Aniołek [*] 6-7 tc- 15.10.2015
    Lilianka [*] 11 tc- 11.09.2018

    Graves Basedow -Nadczynność tarczycy/niedoczynność / PAI1 4G heterozygota / MTHFR 677C-T homozygota / ANA1 graniczny / ANA2 graniczny, typ świecenia: ziarnisty
‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego