Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Lekarz optymista
Jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nic z tego pakietu nie wyszło. A to wszystko dlatego, że większość z tych mutacji jest zupełnie normalna mamy poza tym o wiele więcej genów odpowiedzialnych za krzepliwosc i metylacje a badamy sobie 5,bo tak naprawdę ta firma je wypromowala i zrobiła do tego super promocję, super obsługę klienta, portal i grupę na fb 🙃
Ale są dziewczyny, którym w tym badaniu wychodzi trombofilia, więc zawsze warto wykluczyćUltra-Dżasta lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ultra-Dżasta wrote:Dziewczyny, zastanawiam się teraz nad pakietem z testdna dotyczącym trombofilii właśnie. 🤔 Była chwila, kiedy uważałam, że to mus. Przeszło mi jak dowiedziałam się o trisomii a teraz jak piszecie o lekach to znów mam ochotę na to badanie, tzn. mam to z tyłu głowy. Lekarz mówił, że jak chcę to pewnie - mogę zrobić to będzie dodatkowa diagnostyka i będziemy działać w razie wu, jednak w moim przypadku nie sądzi, że cokolwiek wyjdzie, bo podstawowa koagulologia jest okej. 🤔
Za chwilę mam zamawiać mojemu mężowi pakiet na hemochromatozę i pewnie "przy okazji" wezmę trombofilię. 😅
Powiem tak u mnie w tym pakiecie wyszło "tylko" mthfr hetero i pai hetero koagulogram podstawowy w normie zespol antyfosfo wykluczony a mimo to dwa poronienia + ciaza biochemiczna i hematolog zlecił heparyne. Prawda jest taka że uszkodzony gen niekoniecznie musi Ci szkodzić, ale może więc wszystko zależy od historii i lekarza.Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość
-
Dobra, zamówiłam. 😁 Dzięki za info dziewczyny!
Wychodzę z tego założenia, że jak już tyle kasy wydałam na badania to kolejna kwota nie robi dla mnie różnicy...
Plus taki, że robi się je raz w życiu.
W ogóle myślę, że gdybym nie zapytała w szpitalu lekarza o kariotypy, czy ostatnio na wizycie o trombofilię to wątpię, czy cokolwiek by mi zalecił/zlecił/polecił (niepotrzebne skreślić 😂). On mi mówił, że jak kobieta nie wychodzi z własnej inicjatywy o takie badania po pierwszym poronieniu to nic o nich nie mówi, bo pierwsze poronienie nie wyklucza drugiej, zdrowej ciąży i z reguły dopiero po 2 poronieniu się zabierają za taką DIAGNOSTYKĘ przez wielkie litery. To dla mnie jest trochę dziwnym postępowaniem, bo jeżeli coś może wyjść wcześniej i może już być wdrożone leczenie to dlaczego zwlekać, do nie daj Boże, kolejnego poronienia. Zresztą, nie oszukujmy się - gdyby nie forum to nie byłabym taka obcykana w temacie i nie wiedziałabym o większości badań. 😂
Natomiast ostatnio załamuję ręce nad przypadkiem mojego męża i szukam mu kolejnego gastroentrologa.
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ultra jasne mogliby wcześniej kierować ale naprawdę poronień jest tyle i większość przez wady genetyczne a nie z powodu jakiś złych wyników u nas, dlatego właśnie dopiero po 2 się zabierają za diagnostykę.
Jak ma się kasę i dobrze poszuka to na własną rękę bardzo dużo można zrobić bo na NFZ niestety nie zrobi się wielu badań
Niestety za mało u nas się mówi o poronieniach, to nadal temat tabu i jak kobieta nie doświadczy poronienia to nawet nie zdaje sobie sprawy ile ciąż kończy się na wczesnym etapie i zwykle właśnie jedno ma poronienie a inne ciąże szczęśliwe i tego Wam życzę żeby to było pierwsze i ostatnie ❤️Rena87 lubi tę wiadomość
-
Ultra my tu jesteśmy na forum i ryjemy w tych wynikach badaniach itd, ale dużo jest kobiet, które wolą po prostu spróbować znowu. Trudno lekarzowi mówić każdej pacjentce, że ponieważ u kilku procent kobiet poronienie się powtórzy, to proszę teraz wykonać badania za 5 tys zł, gdzie dla ogromnej części społeczeństwa to jest niebotyczna kwota.
Też nie wyobrażam sobie, żeby nfz refundował każdej kobiecie po poronieniu pakiet badań, rocznie w Polsce jest ok 40000 poronien. To by wyszło 20mln zł a u ponad 95% kobiet następna ciąża będzie donoszona bez żadnych badań i leczenia. No to by nie było gospodarne 😅
Plus u wielu z tych kobiet pojawiły by się dodatkowe lęki w związku z tą diagnostyką itp.
W żadnym kraju nie ma poszerzonej diagnostyki po pierwszym wczesnym poronieniu.
Masz fajnego lekarza, że wszystko tak obszernie Ci tłumaczyBlondyna.B lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Blondyna.B, Babulka zgadzam się z Wami w 100%. Dla ginekologów poronienie to powszechna sprawa. Nic niezwykłego. To my po prostu przeżywamy, bo dla nas to wyjątkowa i trudna sytuacja. Oni mają swoje statystyki i obserwacje. Mój lekarz na pytania dotyczące szczegółowych badań odpowiadał, że nie widzi takiej potrzeby, bo poronienie w 8 tygodniu nie budzi jego niepokoju. Oczywiście, że zdenerwowałam się na początku, jak to usłyszałam, ale teraz, już po dłuższym czasie widzę, że niestety ma rację. I nie zrozumcie mnie źle, nie jestem przeciwna diagnostyce. Po prostu wyjaśniam, skąd takie podejście lekarzy i NFZ. Same wiecie, że nawet na głupią morfologię nie zawsze chcą wysłać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 13:46
-
Cześć, witam się z wątku W oczekiwaniu na poronienie.
Co do diagnostyki mogę dodać jeszcze od siebie - jeśli kobieta zachodzi łatwo w ciążę to też sytuacja jest zupełnie inna. W moim przypadku, gdy liczba prób jest ograniczona liczbą zamrożonych zarodków i budżetem na potencjalną kolejną procedurę, od razu po poronieniu wysłałam pakiet do badań mutacji i badanie zarodka. W głowie jeszcze mi chodzi zbadanie immunologii, ale uzależniam to od tego czy uda się zbadać zarodek i czy badanie wykaże jakieś nieprawidłowości.
Dlatego uważam, że diagnostyka powinna być indywidualną sprawą - jeśli na przykład kobieta ma powiedzmy 42 lata i ten czas na próby jest mocno ograniczony to powinna mieć refundowany pakiet badań już po pierwszym poronieniu, bo sytuacja jej jest inna niż osoby, która ma lat 20.Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Susannah przykro mi 😔
Oczywiście takie sytuacje jak opisujesz to co innego, my tu bardziej mówimy o takich statystykach.
Przy IVF to też wydaje mi się, że jest tyle badań przed tym że już po poronieniu jest mało co badać dalej i totalnie się na tym nie znam dlatego takich spraw nie poruszam nawet -
Susannah witaj
Zgadzam się z Tobą. Dlatego ja też porobiłam sobie mnóstwo badań, nie wszystkie możliwe, właśnie z immunologii tylko ana zrobiłam, ale mam już zdrowe dziecko a mój aniołek miał losową wadę letalną, więc uznałam, że badanie immunologii jest mocno na wyrost. Ale dużo innych rzeczy mam przebadanych, bo dało mi to poczucie bezpieczeństwa Ale to kwestia indywidualna, ja się ogólnie dużo badam i dbam w miarę możliwości o zdrowie
No ale ja jestem właśnie tym przykładem, że jedno poronienie na koncie, wszystkie badania wychodzą w miarę ok a zarodek był chory... Także w moim przypadku lekarze mieli rację.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Cześć Na to pytanie musi Ci niestety odpowiedzieć ginekolog na wizycie po poronieniu. Jeśli poroniłaś samoistnie, to prawdopodobnie będziesz mogła się starać już w cyklu po poronieniu, jeśli oczywiście w badaniu ginekologicznym i usg wszystko będzie w porządku.
drSylwia lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
drSylwia wrote:Dzięki za odpowiedź. To było poronienie chybione i w sumie super świeża sprawa, nadal czekam aż wszystko się oczyścić. 14.02 kontrola i będzie decyzja czy jest konieczne łyżeczkowanie. Mam nadzieję, że nie, bo strasznie się tego obawiam.
Tak się chciałam dowiedzieć mniej więcej jak to wygląda po.. szukam nadziei.
Po łyżeczkowaniu miałam zalecenie czekać dwa cykle po poronieniu samoistnym po pierwszej miesiączce. Ale to zależy też od tego jak przebiegnie poronienie czy wszystko się ładnie oczyści generalnie czy to po samoistne poronieniu czy po łyżeczkowaniu trzeba wybrać się na kontrolę zeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku no i przede wszystkim musisz być gotową psychicznie na kolejną ciążę.drSylwia lubi tę wiadomość
-
drSylwia wrote:Cześć dziewczyny!
Jestem tu nowa. Pierwsza ciąża, poronienie w 7 TC.
Powiedzcie mi proszę kiedy można ponownie zacząć się starać?
Dodam, że mam przewlekły brak owulacji, miesiączka tylko po duphastonie, a ciąża była dzięki Clostibegyt.drSylwia lubi tę wiadomość
-
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że lyzeczkowania nie należy się bać. Oczywiście lepiej jest zawsze oczyścić się samemu ale nie martw się wizją łyżeczkowania. Zwykle przy tym nie ma większych dolegliwości, nawet są mniejsze niż przy poronieniu samoistnym. Zabieg jest w narkozie, zasypiasz na fotelu i budzisz się po wszystkim na łóżku w pokoju. Mnie nic nie bolało, nawet nie wzięłam apapu. Ogólnie wiadomo, jest to tragedia psychicznie, chyba bez względu na to jaką metodą się to stanie, ale fizycznie to nie ma się czego obawiać.
czarneniebo, drSylwia, Ani0nka, Lili90 lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
drSylwia wrote:Cześć dziewczyny!
Dodam, że mam przewlekły brak owulacji, miesiączka tylko po duphastonie, a ciąża była dzięki Clostibegyt.
Cześć, tak jak piszą dziewczyny najlepiej jak zadecyduje lekarz... Ja byłam po lyzeczkowaniu i lekarz pozwolił już po pierwszej 🐵, jednak nie czułam się na siłach i zaczelam po trzech. Bardzo indywidualna sprawa...15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Babulka wrote:Ze swojej strony mogę powiedzieć, że lyzeczkowania nie należy się bać. Oczywiście lepiej jest zawsze oczyścić się samemu ale nie martw się wizją łyżeczkowania. Zwykle przy tym nie ma większych dolegliwości, nawet są mniejsze niż przy poronieniu samoistnym. Zabieg jest w narkozie, zasypiasz na fotelu i budzisz się po wszystkim na łóżku w pokoju. Mnie nic nie bolało, nawet nie wzięłam apapu. Ogólnie wiadomo, jest to tragedia psychicznie, chyba bez względu na to jaką metodą się to stanie, ale fizycznie to nie ma się czego obawiać.
A ja się dalej zastanawiam dlaczego ja miałam lyzeczkowanie bez narkozy tylko w znieczuleniu miejscowym...
Na początku myślałam że farmakologicznie wszystko prawie poronilam i dlatego, zabieg trwał minutę...
A teraz to już nie wiem..
Edit. Teraz tak poczytałam i po porodzie też nie stosuje się narkozy jak trzeba "doczyscic"Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 21:23
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Dodam, że mam przewlekły brak owulacji, miesiączka tylko po duphastonie, a ciąża była dzięki Clostibegyt.
Hej. Kochana przykro mi 😥
Wszystko zależy od tego czy tabletki wystarcza czy będzie też zabieg.
Jeżeli tabletki wystarcza i się oczyści to można odrazu się starać. Jeśli po zabiegu to lekarze przeważnie mówią aby po 3@ dopiero się starać.
Mi gin pozwolił już po 2@, miałam zabieg. .'' doczyszczanie ''. Wszystko zależy od tego jak się oczyścisz i od twojego gin.. Trzymaj się 😘
Anetka ciekawe... A nie wiesz ile dokładnie zostało? Może już przy wyjściu było.. ciężko powiedzieć dlaczego tak.drSylwia lubi tę wiadomość