Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2022/2023
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2022/2023

Oceń ten wątek:
  • Roxie_eS Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nn6 wrote:
    hej czy brałaś heparyne? Immunolog Sydor nie zalecał, ale gin w klinice już tak, inny u którego byliśmy na konsultacji zalecił nawet większą dawkę z 400 na 600, mimo że ważę 47kg. I kogo tu słuchać?!? Niestety mimo obstawy różnych leków nie udało się tym razem, będziemy się konsultować z immuno, choć u mnie problemem może być wodniak. Nie widać go na usg, ale w sono hsg wyszło. Jedynie laparoskopia da prawidłowy wgląd w sytuację. Czekam na miesiączkę, żeby coś dalej zacząć działać. Ale ilość leków mnie przeraża, a ich ewentualne skutki uboczne przyprawiają o dodatkowy stres.

Nie, nie bralam. Nie było wskazań i uważam, że wielu lekarzy daje heparyne jako "cudowny lek" A on może wywołać wiele komplikacji, np obniżać ilość płytek krwi. A to jest problematyczne, ja miałam teraz w ciąży skrajna małopłytkowość immunologiczną, musiałam brać sterydy i do samego końca walczyłam o wyniki przyzwoite na tyle, żeby poród nie był po prostu niebezpieczny.
    W poprzedniej ciąży brałam hydroxychroloquine i accofil. Teraz nic nieplodnosciowego

Kir AA, MTHFR, wysokie NK maciczne i we krwi obwodowej, rozjechane cytokiny.

W latach 2022-2023 - 7 ciąż biochemicznych.
    03.23 - 8+6 poronienie chybione na etapie 6+1- synuś z trisomią chromosomu 3 🥺

Nowe rozdanie:
    Acard, Accofil, Hydroxychloroquine, Intralipidy

20.07.2024 - 40+1 Jerzy 🥰
  • Minevra Mg. Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa Roxie... czyli ta ciąża bez leków na immuno? Czekając na tęczę, Gilgotek... gratuluję maluszków. Straszny rozstrzał czasowy nam się zrobił na tym forum i tak trudno śledzić, co u kogo się dzieje.
    U mnie niestety potwierdziło się puste jajo płodowe. Zrobiłam badania genetyczne, ale okazało się, że materiał nie nadawał się i nie wiem do tej pory. Ciąża była mega dziwna i mam wrażenie, że za późno ją zauważyłam, że 5 tydz wg USG powinien być 8 tygodniem wg terminu owulacji. Acard, w moim przypadku konieczny, był wzięty dopiero po 1 usg. Progesteronu nie brałam że względu na karmienie. W ogóle dziewczyny, którąś z Was karmiła w ciąży i udało się?
    Teraz mówi się, że to przesąd, że nie można karmić, ale może w ryzykownych ciążach...

Mam takie dziwne poczucie winy, że w tej drugiej ciąży nie zrobiłam wszystkiego, że nie dałam z siebie 200% jak w pierwszej ciąży.

💔 poronienie/wrzesień 2022
  • Roxie_eS Autorytet

Wysłany: 21 czerwca, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, druga ciąża bez leków na immuno. Lekarze byli zg
    odni co do tego, że po pierwszej ciąży albo mi się poprawi, albo pogorszy, ciężko powiedziec. Na szczescie było ok. Acard brałam od zakończenia karmienia syna do 13 tygodnia, bo miałam baardzo niskie ryzyko preeclampsji. Progestorn brałam na początku (krwiaki) i po 25 tygodniu bo szyjka się skracala. I w sumie tyle. Ale generalnie cała ciąża była zupełnie inna. Zupełnie inne objawy, łożysko raz na przedniej raz na tylej ścianie więc odczuwanie też różne. Pierwszy poród zaczal sie skurczami, drugi - odejściem wód. Wszystko kompletnie odwrotnie 😅

Strasznie mi przykro, że znowu Cię to spotkalo Minevra :( natomiast czytalam że puste jajo to najczęściej po prostu ciąża, która zatrzymała się w rozwoju, najczęściej z przyczyn genetycznych. U mnie jedna ciąża też taka była, ok 2000 przyrosty bety były nieprawidłowe - jajo rosło, zarodek się znalazł, miał 2,6mm ale trzeba go było baaardzo długo szukać. Niejeden lekarz na pewno bybpowiedzial że puste jajo, bo mój ginekolog (dr nauk, specjalista fmf) szukał go dłużej niż trwa przeciętna wizyta. I co? Intrisomia chromosomu 3.
    Co do karmienia i ciąży - znam wiele takich przypadkow. Natomiast rzadko moje koleżanki dawalynrade do porodu - najczęściej ok 6msc rezygnowały bo było im ciężko z brzuchem karmić. Ja intymnych rozmawiałam też z położna teraz w szpitalu i mówiła że jak najbardziej karmić i się nie martwić. Myślę, że można się zastanawiać jak się ma np. Krwiaki, bo potencjalnie karmienie może powodować skurcze macicy i np. Wzrasta ryzyko odklejeniansie kosmówki, ale w stwoim przypadku myślę, że nie powinnaś się w ogóle obwiniać.

Kir AA, MTHFR, wysokie NK maciczne i we krwi obwodowej, rozjechane cytokiny.

W latach 2022-2023 - 7 ciąż biochemicznych.
    03.23 - 8+6 poronienie chybione na etapie 6+1- synuś z trisomią chromosomu 3 🥺

Nowe rozdanie:
    Acard, Accofil, Hydroxychloroquine, Intralipidy

20.07.2024 - 40+1 Jerzy 🥰
‹‹ 209 210 211 212 213
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ