Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Z tego co się dowiedziałam jeszcze na tym forum, to najlepiej robić w amh w labie które bada na miejscu żeby uniknąć transportu próbki, bo wynik też może być zaniżony
Mq1991 lubi tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
07/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36.6%
❗️Homocysteina 9.2 ➡️ 11.3 umol/l; kwas foliowy 12.0 ➡️ 34.9 ng/ml. Zmiana 💊
❗️guz w macicy? Resztki po poronieniu? histeroskopia zabiegowa ⏳
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3 -
✅ antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność
✅ B12, D3, Żelazo, Ferrytyna 19.7 ng/ml 08.25 ➡️ 33.8 ng/ml 09.25 (💊Sorbifer)
✅ TSH 1.11 uIU/ml, Ft4 21.7 pmol/l 07.25
❔Zespół antyfosfolipidowy
❔biopsja cd56, cd138 ⏳10/11.25
Zerowanie bety 30.07 19710 ➡️ 25.08 65.7 ➡️ 10.09 7.3 ➡️ 23.09 2.11 🙄
On
✅ HLA-C1, kariotyp
❔Morfologia nasienia
❔Fragmentacja DNA -
Zrobiłam test, prawdopodobnie dziś 9 lub 10 dpo. Negatywny i chyba tak już zostanie. Nawet nie wiecie jaka jestem zdesperowana i ile tych testów kupiłam. Czas odpuścić 😌31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔 -
Hej Dziewczyny, wpadły mi wyniki tych dodatkowych badań🥴:
Testosteron wolny 5.74 - norma do 5.45 ❗️
Androstendion 2.58 - norma 0.49-1.31 ❗️
17-OHP 1.39 - norma w tej fazie <1.05 ❗️
DHEA-S 251 - norma 60.9-337 ✅️
AMH 1.53
U mnie miesiączki były zawsze jak w zegarku, na usg nigdy nie było zastrzeżeń do jajników, nie wiem czy to może być nadal PCOS, czy jednak coś z nadnerczami i tam szukać przyczyny.
Myślę czy ogarnąć wcześniej wizytę u ginekologa-endokrynologa czy grzecznie zaczekać miesiąc na wizytę u swojego gina z pozostałymi wynikami 🙉 Coś tu jest na rzeczy. No i oczywiście od poniedziałku ruch i treningi 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września, 16:47
👧🏼36
02.2024 starania o pierwsze 👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
diagnostyka‼️
❌️ferrytyna 19.6 ng/ml, testosteron 87.5, wolny 5.74, Androstendion 2.58, 17-OHP 1.39, ANA1 1:80
❎️ TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG, TRAb, DHEA-SO4, LH/FSH 1.18, AMH 1.53, trombofilia wrodzona
🔜APS, ANA2, ANXA5, kariotypy, immunologia -
@Piwonia tak tak, widziałam że stymulowany Lamettą ale to i tak bardzo ładny wynik jak na taką delikatną stymulację, więc myślę że bardzo się nie musisz przejmować 😊 skonsultuj wynik ginekologiem, ale może faktycznie tak jest jak pisze Biochemiczka, że wynik jest zanizony jeśli krew jest transportowana 🤔
@Marty.Na 🫂
@Daisy ciekawa jestem co lekarz Ci powie 🤔 jeśli problem jest z nadnerczami, to może faktycznie lepiej endokrynolog?Piwoniaaa lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻36l
Starania od 08.2020
-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
-10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
-11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
-2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
-2024 3 x IUI ❌️
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
AMH 7,34, Cross-match 30,2%
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
Została ❄️ -
Marty.Na wrote:Zrobiłam test, prawdopodobnie dziś 9 lub 10 dpo. Negatywny i chyba tak już zostanie. Nawet nie wiecie jaka jestem zdesperowana i ile tych testów kupiłam. Czas odpuścić 😌
Marty.Na lubi tę wiadomość
👧🏼36
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
diagnostyka‼️
❌️ferrytyna 19.6 ng/ml, testosteron 87.5, wolny 5.74, Androstendion 2.58, 17-OHP 1.39, ANA1 1:80
❎️ TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG, TRAb, DHEA-SO4, LH/FSH 1.18, AMH 1.53, trombofilia wrodzona
Daisy1 wrote:Marty.Na ściskam mocno, bo wiem jak boli biel na teście 🫂 Jeśli jesteś 9-10 dpo, to jest naprawdę wcześnie, u niektórych kobiet test wychodzi pozytywny dopiero w okolicach 12dpo, czasem po terminie miesiączki. Trzymam za Ciebie mocno kciuki ✨ Zrób coś dziś dla siebie miłego, przyjemnego, coś co odciąży głowę 💚31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
Daisy1 wrote:Marty.Na ściskam mocno, bo wiem jak boli biel na teście 🫂 Jeśli jesteś 9-10 dpo, to jest naprawdę wcześnie, u niektórych kobiet test wychodzi pozytywny dopiero w okolicach 12dpo, czasem po terminie miesiączki. Trzymam za Ciebie mocno kciuki ✨ Zrób coś dziś dla siebie miłego, przyjemnego, coś co odciąży głowę 💚31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
🔬
♀️
💊
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
Marty.Na wrote:Bo raczej gdyby miało coś być, to by był jakiś cień cienia kuzyna na teście, prawda?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września, 18:14
👧🏼36
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
diagnostyka‼️
Hej dziewczyny, przeczytałam tych kilka stron i mam nadzieję, że w weekend trochę odsapniecie od przykrych myśli i wykorzystacie jeszcze te ostatnie podrygi lata 🌼
Oczywiście przytulam Was za biele na testach i trzymam kciuki za te, które są jeszcze w okienku implantacji - marty.na, trzymam kciuki 🍀
Odniosę się do badań nasienia u partnera, mój mąż miał fragmentację DNA 29% czyli ta górna granica wyniku, który jest ok. Według mnie to już był zły wynik bo 1% w górę i jesteśmy w zakresie słabego wyniku. Ale androlog powiedział, że nie ma tragedii i polecił więcej antyoksydantow w diecie plus suplementację D3, cynk, wit. C, omega 3 czyli klasyka. Minęły 3 miesiące i powinniśmy sprawdzić czy coś uległo poprawie, szczególnie, że mąż rzucił palenie ale mam taki wewnętrzny strach, że pomimo starania się o polepszenie stanu nasienia ten wynik się pogorszył... Więc chyba po prostu nie będziemy kolejny raz wydawać kasy na rozszerzone badanie bo co mieliśmy zrobić to zrobiliśmy.
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
Ponowne starania - czas start!🍀🌈
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~29 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
*Homocysteina ✅
*Białko C&S, antytrombina ✅
*TSH ✅
💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno, Acard + zalecenie heparyny od II
On:
Seminogram w normie poza:
*DFI 29%
*Aglutynacja II
💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg -
Emciak, mój mąż ma fragmentację 30% (badane rok temu). Reszta parametrów super, nawet jeden lekarz powiedział, że dawno nie widział tak dobrych wyników. Konsultowaliśmy fragmentację z 4 różnymi lekarzami, w tym dwoje z kliniki, i wszyscy mówili, żeby się nie martwić tak ta fragmentacja, bo reszta super. Co mnie bardzo dziwiło (stąd tyle tych konsultacji), bo wszędzie jest napisane, że to niedobrze że taki wynik… w każdym razie, my też już nie badaliśmy od tamtej pory, bo szczerze mówiąc jestem już bardzo zmęczona tym wszystkim
emciak lubi tę wiadomość
-
emciak wrote:Hej dziewczyny, przeczytałam tych kilka stron i mam nadzieję, że w weekend trochę odsapniecie od przykrych myśli i wykorzystacie jeszcze te ostatnie podrygi lata 🌼
Oczywiście przytulam Was za biele na testach i trzymam kciuki za te, które są jeszcze w okienku implantacji - marty.na, trzymam kciuki 🍀
Odniosę się do badań nasienia u partnera, mój mąż miał fragmentację DNA 29% czyli ta górna granica wyniku, który jest ok. Według mnie to już był zły wynik bo 1% w górę i jesteśmy w zakresie słabego wyniku. Ale androlog powiedział, że nie ma tragedii i polecił więcej antyoksydantow w diecie plus suplementację D3, cynk, wit. C, omega 3 czyli klasyka. Minęły 3 miesiące i powinniśmy sprawdzić czy coś uległo poprawie, szczególnie, że mąż rzucił palenie ale mam taki wewnętrzny strach, że pomimo starania się o polepszenie stanu nasienia ten wynik się pogorszył... Więc chyba po prostu nie będziemy kolejny raz wydawać kasy na rozszerzone badanie bo co mieliśmy zrobić to zrobiliśmy.
Ja na wyniki też patrzę całościowo, u nas z ruchliwością i ilością jest ok, więc myślę, żeby kontynuować suplementację i tyle - kupiłam mu na początku roku FertilMan (ktoś kiedyś polecał na forum). Z samymi suplami pilnuję go codziennie czy bierze, więc cieszę się, że będziemy u mnie dalej grzebać, bo on nie ogarnia tych wszystkich badań 😆 Dzisiaj np. mówi mi, że badania genetyczne ma już odhaczone, tłumaczyłam mu, że to tylko jedne, czyli kariotypy, została jeszcze immunologia do zrobienia, a on dalej swoje, że on już genetykę zbadał 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 12:02
emciak lubi tę wiadomość
👧🏼36
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
diagnostyka‼️
emciak wrote:Hej dziewczyny, przeczytałam tych kilka stron i mam nadzieję, że w weekend trochę odsapniecie od przykrych myśli i wykorzystacie jeszcze te ostatnie podrygi lata 🌼
Odniosę się do badań nasienia u partnera, mój mąż miał fragmentację DNA 29% czyli ta górna granica wyniku, który jest ok. Według mnie to już był zły wynik bo 1% w górę i jesteśmy w zakresie słabego wyniku. Ale androlog powiedział, że nie ma tragedii i polecił więcej antyoksydantow w diecie plus suplementację D3, cynk, wit. C, omega 3 czyli klasyka. Minęły 3 miesiące i powinniśmy sprawdzić czy coś uległo poprawie, szczególnie, że mąż rzucił palenie ale mam taki wewnętrzny strach, że pomimo starania się o polepszenie stanu nasienia ten wynik się pogorszył... Więc chyba po prostu nie będziemy kolejny raz wydawać kasy na rozszerzone badanie bo co mieliśmy zrobić to zrobiliśmy.emciak lubi tę wiadomość
-
Daisy, mój był mogło się wydawać przypadkiem beznadziejnym jeśli chodzi o rzucanie palenia. Nie chciał o tym słyszeć, moje naciski powodowały, że jeszcze bardziej się zniechęcał do rzucania. Wszyscy w jego otoczeniu rzucili tylko on nadal kurzył. No i dopiero to poronienie coś otworzyło w jego głowie. Nie ukrywam, że mieliśmy bardzo trudną rozmowę na ten temat, że ja daje z siebie 100%, zmieniłam swój styl życia o 180 stopni i nawet cholernego wina się nie napiję a on sobie pali jak smok i liczy na to, że wszystko będzie dobrze. Poukładał to sobie w głowie i po prostu przestał palić. Jestem z niego bardzo dumna, że podszedł do tematu zadaniowo i dał radę się pozbyć nałogu. Mam nadzieję, że Twój facet też dojdzie do tego momentu, że przekalkuluje to sobie i postanowi się uporać z tym syfem
Aha, żeby nie było to ja też nałogowo paliłam i już prawie dwa lata żyje bez fajek więc kiedyś byłam po tej drugiej stronie gdzie wydawało mi się, że na łożu śmierci będę z paczką papierosów 🙈😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 14:08
Daisy1, Nessie lubią tę wiadomość
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
Ponowne starania - czas start!🍀🌈
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~29 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
*Homocysteina ✅
*Białko C&S, antytrombina ✅
*TSH ✅
💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno, Acard + zalecenie heparyny od II
On:
Seminogram w normie poza:
*DFI 29%
*Aglutynacja II
💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg -
Ja dziś spotkałam się z koleżanką z dawnej pracy i powiedziała mi, że jej synek jest z szóstej ciąży, że pięć wcześniejszych poroniła. I wiecie co jest najgorsze? Że jestem tym tak rozbita. Nie umiem znaleźć plusów, typu, że w końcu się udało, że ma syna tylko bez przerwy myślę o tym ile strat miała i już mam czarne wizje, że i u mnie tak będzie
a tak poza to ja ją tak podziwiam, nie wiem czy dałaby radę tyle znieść.
Widze, że piszecie o mężach/partnerach. U mnie też ciężki przypadek. Mąż jest ze mną zawsze, pomaga mi we wszystkim, przesiedział u mnie w szpitalu cały dzień, wspiera mnie psychicznie, ale ostatnio mamy spiny o badania. Mąż akurat nie pali, prowadzi zdrowy tryb życia, ale nie chce wcale się badać. On z góry założył, że dziecko było chore i że tak się zdarza. Ja chodzę od lekarzy, podnoszę swoje wyniki, szukam przyczyny, robię badania. Nie mamy powodów do kłótni poza tym jednym. Ja bardzo chcę żeby się przebadał, żeby sprawdzić jakość jego nasienia, zobaczyć jak u niego z hormonami, a on uważa, że nie ma takiej potrzeby. Robi mi się wtedy strasznie przykro, bo ja fatalnie zniosłam psychicznie poronienie, jak tylko pomyślę, że miałabym znów to przechodzić to wpadam w rozpacz i ta moja chęć szukania wynika z tego, że nie chce drugi raz tego doświadczyć. Wiem, że nic na to nie poradzicie, ale dziś mieliśmy dużą kłótnie o to i po prostu chciałam się wygadać.Rosomak85 lubi tę wiadomość
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Arisia wrote:Ja dziś spotkałam się z koleżanką z dawnej pracy i powiedziała mi, że jej synek jest z szóstej ciąży, że pięć wcześniejszych poroniła. I wiecie co jest najgorsze? Że jestem tym tak rozbita. Nie umiem znaleźć plusów, typu, że w końcu się udało, że ma syna tylko bez przerwy myślę o tym ile strat miała i już mam czarne wizje, że i u mnie tak będzie
a tak poza to ja ją tak podziwiam, nie wiem czy dałaby radę tyle znieść.
Widze, że piszecie o mężach/partnerach. U mnie też ciężki przypadek. Mąż jest ze mną zawsze, pomaga mi we wszystkim, przesiedział u mnie w szpitalu cały dzień, wspiera mnie psychicznie, ale ostatnio mamy spiny o badania. Mąż akurat nie pali, prowadzi zdrowy tryb życia, ale nie chce wcale się badać. On z góry założył, że dziecko było chore i że tak się zdarza. Ja chodzę od lekarzy, podnoszę swoje wyniki, szukam przyczyny, robię badania. Nie mamy powodów do kłótni poza tym jednym. Ja bardzo chcę żeby się przebadał, żeby sprawdzić jakość jego nasienia, zobaczyć jak u niego z hormonami, a on uważa, że nie ma takiej potrzeby. Robi mi się wtedy strasznie przykro, bo ja fatalnie zniosłam psychicznie poronienie, jak tylko pomyślę, że miałabym znów to przechodzić to wpadam w rozpacz i ta moja chęć szukania wynika z tego, że nie chce drugi raz tego doświadczyć. Wiem, że nic na to nie poradzicie, ale dziś mieliśmy dużą kłótnie o to i po prostu chciałam się wygadać.
Rozumiem, ze chcesz uniknąć powtórki, ale przy 1 stracie faktycznie bardziej możliwe jest, że to był przypadek i jakaś wada. Po 1 poronieniu żaden lekarz nie zaleca diagnostyki, tym bardziej badań od A-Z w tym u partnera. Wdech wydech i próbujcie dalej bez spiny, bo ten stres i obawy w niczym nie pomogą. Nie ma co sobie wkręcać 😉Arisia, Rosomak85 lubią tę wiadomość
12.24 cb 😞
06.25 9t/11t 💔
25.09 ⏸️ 🌈🤞 -
*Julia* wrote:Rozumiem, ze chcesz uniknąć powtórki, ale przy 1 stracie faktycznie bardziej możliwe jest, że to był przypadek i jakaś wada. Po 1 poronieniu żaden lekarz nie zaleca diagnostyki, tym bardziej badań od A-Z w tym u partnera. Wdech wydech i próbujcie dalej bez spiny, bo ten stres i obawy w niczym nie pomogą. Nie ma co sobie wkręcać 😉
-
emciak wrote:Daisy, mój był mogło się wydawać przypadkiem beznadziejnym jeśli chodzi o rzucanie palenia. Nie chciał o tym słyszeć, moje naciski powodowały, że jeszcze bardziej się zniechęcał do rzucania. Wszyscy w jego otoczeniu rzucili tylko on nadal kurzył. No i dopiero to poronienie coś otworzyło w jego głowie. Nie ukrywam, że mieliśmy bardzo trudną rozmowę na ten temat, że ja daje z siebie 100%, zmieniłam swój styl życia o 180 stopni i nawet cholernego wina się nie napiję a on sobie pali jak smok i liczy na to, że wszystko będzie dobrze. Poukładał to sobie w głowie i po prostu przestał palić. Jestem z niego bardzo dumna, że podszedł do tematu zadaniowo i dał radę się pozbyć nałogu. Mam nadzieję, że Twój facet też dojdzie do tego momentu, że przekalkuluje to sobie i postanowi się uporać z tym syfem
Aha, żeby nie było to ja też nałogowo paliłam i już prawie dwa lata żyje bez fajek więc kiedyś byłam po tej drugiej stronie gdzie wydawało mi się, że na łożu śmierci będę z paczką papierosów 🙈😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 08:33
emciak lubi tę wiadomość
👧🏼36
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
diagnostyka‼️
🔜APS, ANA2, ANXA5, kariotypy, immunologia