X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Olcykowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinka1011 wrote:
    Cześć Dziewczyny, ja z takim zapytaniem. Jestem po poronieniu w 21tc i łyżeczkowaniu 10.11. Pytanie moje do Was - czy po poronieniu ta pierwsza miesiączka występuje po owulacji? Chodzi mi o to, czy możliwe jest to, że owulacji w tym cyklu nie będzie, a krwawienie wystapi? Niewątpliwie czekam jak na zbawienie, żeby wreszcie ta miesiączka przyszła, minęło 5 tygodni. Robię testy owulacyjne, żeby wyłapać jakiś skok LH, ale nie wiem już sama czy to w ogóle będzie w tej sytuacji miarodajne? Przed ciążą miałam nieregularne cykle - stwierdzony PCOS. Zrobiłam betę 4 dni temu - wynik 1,8, więc już ładnie spadła.

Może być miesiączka bez owulacji. Ja na pierwszy okres po zabiegu czekałam 2 miesiące. Nie robiłabym chyba testów owulacyjnych na tym etapie, dopiero od nowego cyklu, bo hormony mogą się różnie zachowywać po poronieniu :)

ŚWIEŻYNKA97 lubi tę wiadomość

👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
    Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero

2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
    2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.

12.2025r. wracamy do starań 💪

✨23.08.2022r. F 🩵 🌈

2021r. - 2x 5tc 💔
  • nadzieja09 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milunia wrote:
    Teraz sie zastanawiam czy moje 12 to dobry wynik.
    Hej, wynik Homocysteiny do starań powinien być maksymalnie w granicach 7-8. Mnóstwo dietetyków na ig trąbi o tym, że wyższe wyniki zwiększają prawdopodobieństwo poronień. Jaki masz wynik b12 i kwasu foliowego? Bierzesz metylowane formy?

• nadzieja09 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    -Żalipost-
    Dziewczyny, miałam okropną wizytę u immuno, po której się rozsypałam 😔 Myślałam, że mam już jakąś wiedzę na tematy, które mnie dotyczą, a lekarz nawet nie spojrzał na moje kiry, bo przecież mam Bx, stwierdził, że mój przypadek to poronienia idiopatyczne o podłożu immuno.
    O Accofil sama się upomniałam, a jedyna szansa dla mnie na szczęśliwą ciążę to szczepienia limfocytami. Chociaż i tak jak to lekarz określił szanse wtedy to 60-70%. Bez szczepień na samych lekach lekarz ocenia 40% szans na powodzenie. Wróciłam do domu i porozmawiałam z partnerem, że spróbujemy u dr J, bo mamy duże wątpliwości co do tej terapii. I jezeli mam przyjmować silne leki immuno, to wolałabym usłyszeć jakąś większą wiarę w powodzenie takiego leczenia 😔
    Kurcze! U jakiego immunologa byłaś? Z tego co widziałam to masz chyba podobny wynik do mnie? Ja mam kir bx (jeden implantacyjny tylko) i mój mąż ma c2c2. U nas przy takim wyniku Jarosz powiedziała, że to jest na pewno jeden z powodów niepowodzeń i powiedziała że ona się jeszcze dziwi, że przy takich wynikach nie miałam do tej pory żadnej ciąży pozamacicznej bo jest duże ryzyko. Dostałam od niej od razu accofil. Ja wysyłałam jej wszystkie badania moje. Do tej pory zrobiłam wszystkie trombofilie i APS i badania z tym związane, biopsje z cd138, homocysteine, pakiet ana i kiry moje i hla-c męża. W sumie mnóstwo jeszcze innych wyników ale głównie na to zwróciła uwagę. Kazala mi dorobić jeszcze albo badanie cd56 albo cross match (jedno lub drugie) i wysłać jej wynik. Wtedy na podstawie tego wyniku zdecyduje czy nie potrzebuje jeszcze immunosupresji i encortonu. Zwiększyła mi ten dawkę heparyny bo mam zespół antyfosfolipidowy i powiedziała że dawka profilaktyczna 40 to u mnie jest za mało i zwiększyła do 60. Czekam na wynik cd56 i będę jej wysyłać. Zobaczymy co dalej będzie

• Daisy1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nadzieja09 Tak, mamy dosyć podobny profil. Byłam w Łodzi, tutaj jest kilku znanych Immunologów ale są oni jakby po jednej szkole i przepisują od razu szczepienia jako jedyną słuszną ścieżkę leczenia. Opinie co do szczepień są podzielone, niektórzy lekarze ich wręcz nie zalecają, niektórzy się na nie decydują. My nie jesteśmy jeszcze na nie zdecydowani. Spróbujemy z lekami, dostałam Accofil, Encorton, Clexane 0.4 i Acard, wszystko od pozytywnego testu. Zapytałam skąd Encorton ale usłyszałam tylko, że bez niego nie mam w ogóle szans na powodzenie. O wszystko musiałam dopytywać, zero informacji czy powinnam później badać krew kontrolnie po rozpoczęciu przyjmowaniu tych leków. J ma terminy dopiero na marzec, wiec liczę, że jakimś cudem uda mi się dostać do niej wcześniej.
    Mam nadzieję, że u Ciebie będzie wszystko dobrze z takim zestawem☘️

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze bobo👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ❌️ ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, NK 16%, KIR Bx nieobecne 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, obecny 2DL1, HLA-C on: C2C2‼️, mięśniaki
    💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, estrogen na uparte endometrium, Acard, heparyna od II kresek
  • nadzieja09 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    @Nadzieja09 Tak, mamy dosyć podobny profil. Byłam w Łodzi, tutaj jest kilku znanych Immunologów ale są oni jakby po jednej szkole i przepisują od razu szczepienia jako jedyną słuszną ścieżkę leczenia. Opinie co do szczepień są podzielone, niektórzy lekarze ich wręcz nie zalecają, niektórzy się na nie decydują. My nie jesteśmy jeszcze na nie zdecydowani. Spróbujemy z lekami, dostałam Accofil, Encorton, Clexane 0.4 i Acard, wszystko od pozytywnego testu. Zapytałam skąd Encorton ale usłyszałam tylko, że bez niego nie mam w ogóle szans na powodzenie. O wszystko musiałam dopytywać, zero informacji czy powinnam później badać krew kontrolnie po rozpoczęciu przyjmowaniu tych leków. J ma terminy dopiero na marzec, wiec liczę, że jakimś cudem uda mi się dostać do niej wcześniej.
    Mam nadzieję, że u Ciebie będzie wszystko dobrze z takim zestawem☘️
    Ja właśnie mam wątpliwości co do tego że nie dostałam np encortonu, ale chyba moje wyniki na razie nie wskazują na to żebym go potrzebowała. Zobaczymy jak wyjdzie to badanie komórek nk.

Ja wybrałam właśnie Jarosz ze względu na moje wątpliwości do tych szczepień limfocytami i obaw że będą mi je wciskać, a ja raczej traktuje to jako ostateczność jakby nic innego nie zadziałało. Jarosz nie akceptuje szczepień limfocytami, nie bierze pod uwagę chyba wcale wyniku badania allo-mlr.

Mi Jarosz kazała accofil pierwszą dawkę w dniu owulacji tak żeby działała na czas implantacji (ok 7dpo). Ale moje poronienia też są bardzo wczesne (ok 16dpo już beta mi spada) także u ciebie może rzeczywiście ten accofil po pozytywnym teście wystarczy z racji tak późnych poronień. Dodatkowo u mnie kontrola morfologii co 4 dawki accofilu i kontrola parametru antyXa co 2-3 tygodnie w celu dobrania dawki heparyny do wyników. Wszystko Jarosz będzie analizować i zlecać zwiększenie lub zmniejszenie dawek. 4 miesiące starań z accofilem podczas owulacji a później jak nie wyjdzie to przerwa 3-4 miesiące i accofil dopiero od pozytywnego testu

Daisy1 lubi tę wiadomość

• Daisy1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @nadzieja09 to brzmi jak solidny plan i opieka nad pacjentem. Nie wyobrażam sobie nie sprawdzać później krwi i zostać sama z tym leczeniem lub prosić ginekologa o pomoc. Gdyby nie forum nie miałabym świadomości jak może wyglądać inna droga i że nie jestem aż tak beznadziejnym przypadkiem 🙄

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze bobo👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ❌️ ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, NK 16%, KIR Bx nieobecne 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, obecny 2DL1, HLA-C on: C2C2‼️, mięśniaki
    💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, estrogen na uparte endometrium, Acard, heparyna od II kresek
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy przykro mi że miałaś mało przyjemną wizytę u immuno 🥺 dr Jarosz ma zabieg w styczniu stąd na cały luty wolne i terminy są dopiero na marzec. Ja bym się zapisała tak czy siak i ewentualnie w lutym dzwoniła czy dr już wróciła żeby przyspieszyć. A po upomnieniu dostałaś acco?
    Jest jeszcze immunolog z Bydgoszczy (przyjmuje online) polecana, ma podobne podejście do Jarosz i dość szybkie terminy, może u niej spróbuj?

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️ cross-match 36,6%
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
    💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
    On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • Paola2604 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Daisy przykro mi że miałaś mało przyjemną wizytę u immuno 🥺 dr Jarosz ma zabieg w styczniu stąd na cały luty wolne i terminy są dopiero na marzec. Ja bym się zapisała tak czy siak i ewentualnie w lutym dzwoniła czy dr już wróciła żeby przyspieszyć. A po upomnieniu dostałaś acco?
    Jest jeszcze immunolog z Bydgoszczy (przyjmuje online) polecana, ma podobne podejście do Jarosz i dość szybkie terminy, może u niej spróbuj?

Polecam p. doktor z Bydgoszczy. Przyjmuje online i stacjonarnie . Na 1 wizycie dostałam już accofil z planem działania. Teraz po niepowodzeniach dostałam kolejne badania do zrobienia. Warto spróbować ☺️

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Klaudia k Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milunia wrote:
    Teraz sie zastanawiam czy moje 12 to dobry wynik.
    Nie, homocysteina 12 to jest zły wynik. Między 5-8 była by ok. Ja też mam mutacje mthfr i mam homocysteine 4,89, wczesniej przed suplementacja miałam 8,4.

K 👩&L👨
    Ja:
    B12: maj: 413 | czerwiec: 523 | sierpień : 701
    D3: maj: 37,6 | czerwiec: 42,9 | sierpień: 85,7
    Ferrytyna: maj:16,9 | czerwiec: 44,2 | sierpień: 55,7
    Kwas foliowy: maj: 6,53 | czerwiec: 12,2 | sierpień : 14,1
    2dc
    FSH: czerwiec: 5,55 |
    LH: czerwiec: 5,3 |
    TSH: maj: 1,96 | czerwiec: 2,3 |sierpien: 1,7 | wrzesień: 1,3
    FT4: czerwiec: 1,29 (0,92-1,68) | wrzesień : 1,41
    FT3: czerwiec: 3,28 (2-4,4)| wrzesień: 3,52
    A-tpo:10 (0-34) | wrzesień <9
    A-tg: 19,2 (0-115) | wrzesień: 13,5
    Testosteron: czerwiec : 43 (8,4-48,1)
    SHBG: czerwiec: 55,7 (32,4-128)
    Insulina: czerwiec: 9,8 (2,6-24,9)
    Glukoza: czerwiec: 88 (70-99)
    AMH: 46,9[6,56]( brak objawów PCos
    5cs
    7.10.2025 ⏸️ beta: 11,4
    11.10.2025 beta: 104
    13.10.2025 beta: 522
    18.10.2025 beta: 3118
    3.11.2025 mamy 1 cm zarodka z ♥️
    18.11.2025 poronienie chybione, łyżeczkowanie 🪽❤️‍🩹
    „Kiedy wydaje się, że wszystko się skończyło, wtedy dopiero wszystko się zaczyna”
‹‹ 277 278 279 280 281
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ