X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • collet Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka94 wrote:
    Ja na razie nie konsultowałam się z żadnym lekarzem. Ci w szpitalu nie zalecali mi robić badań bo „tak się zdarza”. Ale ja i tak chcę się zbadać. Zrobiłam pakiet na trombofilię, celiaklię i zespół antyfosfolipidowy, badanie ogólne i posiew moczu, CRP, OB. Dalej będę robiła badanie na pasożyty, posiewy z pochwy - na pewno chce zbadać chlamydię bo przez nią przechodziłam (mam przeciwciała) i chce sprawdzić czy nie mam przewlekłej aktywnej infekcji. Jeśli macie dziewczyny do polecenia jakie posiewy, badania z pochwy wykonać na jakie infekcje to dajcie mi znać, bo tu trochę błądzę. Po pierwszej miesiączce zbadam hormony - tutaj na bank będą rzeczy do naprawy. Mąż zbada nasienie i fragmentację dna plemników. Jeszcze pomyślę o tych KIRach ale to podobno jest bardzo rzadka przyczyna? Jak już będziemy mieli wyniki to pójdziemy do lekarza (chętnie przyjmę polecenia lekarzy z Warszawy). Zobaczymy czy lekarz zaleci inne badania, jeśli tak to na pewno je zrobimy. Wyleczymy co trzeba i będziemy wracać do starań ;)

Hormony według mojej wiedzy mogą być rozchwiane nawet do 3 miesięcy po poronieniu, więc z ich badaniem na razie bym się wstrzymała :)

Starania od 06.2023
    10.2024 monitoring USG + badania hormonów
    3 dc:
    Kwas foliowy 10.3 ng/ml
    FSH 5.42 mIY/ml
    LH 3.95 mIU/ml
    Estradiol 30.5 pg/ml
    witamina D3 31.5 ng/ml
    21 dc:
    TSH 1.019, FT3 2.52, FT4 0.92, progesteron 14.8, AMG 16.72 pmol/l
    27 dc: glukoza na czczo: 97, glukoza po OGGT 95, kortyzol 20,6, insulina na czczo: 7,9
    05.12.2024 sonoHSG jajowody drożne
    24.12.2024 r. II kreski <3
    15.01.2025 r. 6t6d. ciąża pojedyncza, CRL 9,9 mm, FHR 151/min
    15.02.2025 Poronienie chybione w 7tc. Brak czynności serca😭
  • Stokrotka94 Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Collet - Też o tym słyszałam ale chcę działać jak najszybciej, zobaczę co powie mi lekarz jak przyjdę z wynikami 😉 Ostatecznie to on będzie decydował więc krzywdy sobie nie zrobię i mam nadzieję że wcześniej będziemy mogli się tym zająć.

👩‍❤️‍👨 31&35
    💔 15.05.25 6 /9 tydz.

Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
    APS wykluczony ✅
    Celiakia wykluczona ✅
    TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
    Infekcje i pasożyty ⏳
    Badanie komputerowe nasienia ⏳
    Fragmentacja DNA plemników ⏳
  • Mary27 Ekspertka

Wysłany: 30 maja, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś dostałam wyniki badania genetycznego próbki po poronieniu.
    Ta jakaś ściema. Najpierw obiecują, że będzie wiadomo czy wina zarodka, czy że strony kobiety. A potem dostaję wynik: "Aberracji chromosomu nie wykryto, ale to nie wyklucza innych aberracji, które metodą mpla nie można wykryć. Mozaikowatość dna może spowodować nieprawidłowy wynik ujemny"
    Jestem zawiedziona takim wynikiem. Bo nadal nie masz konkretnej odpowiedzi 😔

Starania od 2020
    7.04.2025. ET 4.1.1
    8dpt-137, 10dpt-350, 12dpt - 831, 15dpt - 3250
    25 dpt - CRL 7,5mm i serduszko
    7+4 tc 💔👼♂️

Wysłany: 30 maja, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary, wydaje mi się że taki wynik oznacza duże prawdopodobieństwo że zarodek był zdrowy i nie miał tych najczęstszych wad jak np ZD. Ta metoda MPLA widocznie z założenia nie jest w stanie wykryć niektórch wad więc została dodana taka adnotacja. Sama zastanawiałam się nad badaniem zarodka i nawet nie wiedziałam że są różne metody i różna wykrywalność wad...

👩‍❤️‍👨 31&35
    💔 15.05.25 6 /9 tydz.

APS wykluczony ✅
    Celiakia wykluczona ✅
    Infekcje i pasożyty ⏳
  • Mary27 Ekspertka

Wysłany: 30 maja, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka94 wrote:
    Mary, wydaje mi się że taki wynik oznacza duże prawdopodobieństwo że zarodek był zdrowy i nie miał tych najczęstszych wad jak np ZD. Ta metoda MPLA widocznie z założenia nie jest w stanie wykryć niektórch wad więc została dodana taka adnotacja. Sama zastanawiałam się nad badaniem zarodka i nawet nie wiedziałam że są różne metody i różna wykrywalność wad...
    Dziękuję. Też zadzwoniłam na linie testdna i mnie to powiedzieli.
    Trudne to informacje, że jednak dziecko było zdrowe, a znaczy jest jest problem z mojej strony 😢
    Ale już nic z tym nie zrobię, starałam się w ciąży być maksymalnie ostrożna etc. Teraz muszę zacząć pogłębiać diagnostykę, żeby następny transfer był tym szczęśliwym 🤞☘️

Starania od 2020
    7.04.2025. ET 4.1.1
    7+4 tc 💔👼♂️
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny 😭 możliwe, że macie mnie może niektóre dość z wątku martwego porodu ale teraz jestem znowu w ciąży w środę byłam na pierwszej wizycie 5+5 jeszcze nie było serduszka i o jejuniu jak ja się teraz martwię o to czy te serduszko będzie… jest to moja druga ciąża a pierwsza straciłam w 31tygodniu i przez cały okres było wszystko w porządku a teraz jakie ja mam obawy o wszystko 😭 jeszcze teraz mnie kluje w brzuchu tak znikąd mam nadzieje ze bedzie w porządku ale ja w tej ciąży chyba wykituję psychicznie bo cieszę się ogromnie ale strach jest równie wielki troche nie wiem jak się trzymać

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
  • Mary27 Ekspertka

Wysłany: 31 maja, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Dziewczyny 😭 możliwe, że macie mnie może niektóre dość z wątku martwego porodu ale teraz jestem znowu w ciąży w środę byłam na pierwszej wizycie 5+5 jeszcze nie było serduszka i o jejuniu jak ja się teraz martwię o to czy te serduszko będzie… jest to moja druga ciąża a pierwsza straciłam w 31tygodniu i przez cały okres było wszystko w porządku a teraz jakie ja mam obawy o wszystko 😭 jeszcze teraz mnie kluje w brzuchu tak znikąd mam nadzieje ze bedzie w porządku ale ja w tej ciąży chyba wykituję psychicznie bo cieszę się ogromnie ale strach jest równie wielki troche nie wiem jak się trzymać
    Myślę, że każda kobieta, która straciła jedną ciąże, będzie bardzo trudno przeżywać następną, bo zostaje ten okropny strach.

Nie myślałaś o terapii? W innym wątku widziałam dziewczynę po stracie, której terapia bardzo pomogła w następnej ciąży. Bo niby musisz nie stresować, bo to jest źle dla dziecka, ale to jest bardzo trudne, bo strach jeszcze jednej straty jest zbyt mocny.

W każdym razie trzymam za ciebie i kropka kciuki i wierzę, że to jest twoja tęczowa ciąża 🤞☘️

Ang3llica lubi tę wiadomość

Starania od 2020
    7.04.2025. ET 4.1.1
    7+4 tc 💔👼♂️

Wysłany: 31 maja, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może być jeszcze za wcześnie na serduszko w 5+5. Ja jak byłam na początku 6 tygodnia to lekarz mówił że widzi że coś migocze na ekranie i to tyle. Jeśli owulacja była później to serduszko tym bardziej może być widoczne później. Wiem że po stracie i traumie którą to wywołuje bardzo ciężko się nie martwić. Myślę że Mary podsunęła bardzo dobry pomysł odnośnie psychologa. Ja pierwszy raz miałam do czynienia z psychologiem w szpitalu po poronieniu i po rozmowie czułam się o wiele lepiej. W takiej sytuacji gdy mamy ciążę ale się boimy myślę że to też może pomóc. Mam jeszcze jedno przemyślenie… Nie chcę z góry negować niczyich potrzeb oglądania dzidziusia na USG, to wybór każdej mamy, sama w swojej ciąży miałam ogromną potrzebę kontroli i sprawdzania co chwilę, robiłam badania betahcg i badania USG które właściwie nie były potrzebne. Ale z perspektywy czasu zastanawiam się czy był sens, bo często jest tak że wywołuje to w nas ogrom stresu, bo przyrosty są za małe, bo nie widać zarodka, bo nie widać serduszka. My się stresujemy a w rzeczywistości może być jeszcze na to za wcześnie… Ja na ten moment myślę że w kolejnej ciąży chyba pójdę na początku na USG sprawdzić tylko czy ciąża jest ulokowana w macicy a kolejne USG zrobię w 8 tygodniu. Chyba że rzeczywiście jest jakaś podstawa medyczna żeby wykonywać je wcześniej.
    Trzymam mocno kciuki że serduszko twojego dzidziusia ❤️

Ang3llica lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 31&35
    💔 15.05.25 6 /9 tydz.

APS wykluczony ✅
    Celiakia wykluczona ✅
    Infekcje i pasożyty ⏳
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dołączę do Was do wątku, bo w czwartek poroniłam swoją długo wyczekiwaną ciążę 😥 to był 6 tydzień, trafiłam do lekarza z plamieniem i w czwartek przed samym poronieniem widoczne było jeszcze serduszko :( na szczęście obyło się bez łyżeczkowania, macica oczyściła się po tabletkach i wypuścili mnie ze szpitala do domu.
    Mam pytanie, czy Wam lekarze po poronieniu zalecali jakieś badania? Planuję rozszerzyć diagnostykę immunologiczną (dlugo nie moglam zajsc w ciaze, poza tym lekarz w szpitalu zasugerował ze to moze byc przyczyna), ale z tego co widzialam, z wieloma badaniami trzeba odczekać 6-8 tygodni po poronieniu. Na pewno planuję zrobić badania na trombofilię, zastanawiam się co jeszcze mogę zbadać...

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    -25.01 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.04 transfer FET (leki jak wyżej)❌️
    -08.05 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 29.05 💔😥
    Zostały ❄️❄️
  • blazi Znajoma

Wysłany: 31 maja, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym tygodniu moja żona również poroniła... Również długo wyczekiwaną ciążę.. i lekarz prowadzący, i położne sugerowali diagnostykę, badanie genetyczne zarodka po 2-3 poronieniach. Pierwsze, jak to określił lekarz, to "statystyka" 😔
    Ciężko nam wrócić do "normalnego" życia.

♂️'90 ♀️'94

Starania od 07.2022.

♂️: wizyta u androloga 03.2022: obustronne żylaki powrózka nasiennego❌ ; badanie nasienia 10.2023: upłynnienie, objętość, pH, lepkość, aglutynacja:✅ ; liczba plemników 65,30 mln/ml, 208,96 mln/ejakulat ✅; ruch postępowy 30,78%, ruch całkowity 52,40%✅; morfologia- plemniki o prawidłowej budowie 10%✅; badanie fragmentacji chromatyny DNA plemników 08.2024: 29% plemników z nieprawidłową strukturą ❌.

♀️: 07.2024: glukoza, CRP, TSH, FT4, prolaktyna✅; AMH 1,27✅; sono-HSG 10.2024- jajowody 100% drożne✅

♀️♂️ 4.12.2024- wspólna wizyta w klinice -> niepłodność idiopatyczna z delikatnym wskazaniem na czynnik męski

11.04.2025 (11 dpo) ⏸️🤩
    12.04.2025 (12 dpo) beta 94,80, prog. 27,70
    14.04.2025 (14 dpo) beta 248,00, prog. 28,30
    17.04.2025 (17 dpo) beta 1690,00, prog. 33,60
    15.05.2025/28.05.2025 💔😭 (9/10 tydz.)
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blazi wrote:
    W tym tygodniu moja żona również poroniła... Również długo wyczekiwaną ciążę.. i lekarz prowadzący, i położne sugerowali diagnostykę, badanie genetyczne zarodka po 2-3 poronieniach. Pierwsze, jak to określił lekarz, to "statystyka" 😔
    Ciężko nam wrócić do "normalnego" życia.
    Współczuję Wam, sama czuję się jakby ktoś wyrwał mi serce i kazal żyć dalej :( my chyba się zdecydujemy na badania, bo do tej pory nie wychodziły ani starania naturalne, ani inseminacje, ani IVF. Wiec cos musi byc nie tak. Tylko chyba poproszę lekarza, żeby ustalił nam jakiś konkretny plan...

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    -25.01 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.04 transfer FET (leki jak wyżej)❌️
    -08.05 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 29.05 💔😥
    Zostały ❄️❄️
‹‹ 73 74 75 76 77
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ