stwierdzone przeciwciała przeciw jądrowe ANA 1,2,3 - czy udało wam się donosić ciąże bez sterydów ?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dziś dziewczyny bylam u genetyka. Powiedział, że mutacja MTHFR bardzo często powoduje poroniena. Jest przyczyną złej wchlanialnosci kwasu foliowego i wit b 12. niedonory tych witamin powoduja szereg wadz u dziecka a co za tym idzie poronien. Dodatkowo zwiększają zakrzepy. Powiedziala , że oprocz folianow brac syntetyczny ok 4 mg. Zle wczesniej kazala zbadac poziom kwasu foliwego we krwi. Pod koniec lutego idę na badania.
czarnulka24 lubi tę wiadomość
córcia 2009
4 poronienia , mutacja MTHFR, hashimoto, NK 18%, dodatnie ANA( miano 1:160)
Synuś 04.2019 -
Anulka0310 wrote:Ja dziś dziewczyny bylam u genetyka. Powiedział, że mutacja MTHFR bardzo często powoduje poroniena. Jest przyczyną złej wchlanialnosci kwasu foliowego i wit b 12. niedonory tych witamin powoduja szereg wadz u dziecka a co za tym idzie poronien. Dodatkowo zwiększają zakrzepy. Powiedziala , że oprocz folianow brac syntetyczny ok 4 mg. Zle wczesniej kazala zbadac poziom kwasu foliwego we krwi. Pod koniec lutego idę na badania.
Tak Anulka dokładnie jak napisałaś , te Mthfr to dziadostwo . Ja mam tą łagodniejsza formę heterozygotyczną a1298c która prawdopodobnie przyswaja jakąś część też zwykłego kwasu dlatego ja mam zalecenia właśnie od genetyka brać actifolin 2 tabletki dziennie, gdzie jedna tabletka to 1mg zwykłego i 1mg metylowanego = 2mg.
moja mutacja A1298C dodatkowo odpowiada za czynniki krzepnięcia krwi i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. W okresie ciąży może doprowadzić np. do zakrzepicy, stanowiącej zagrożenie także dla zdrowia matki (zwłaszcza podczas porodu)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 20:50
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Macie rację dziewczyny, a MTHFR w połączeniu z zespołem antyfosfolipidowym czy jeszcze do tego dodatnimi ANA to już w ogóle... mieszanka wybuchowa
też nam się przytrafiło
Anulka, przy przyjmowaniu 4mg kwasu bardzo prawdopodobne jest, że będziesz miała wyniki ponad normę. Ja biorę Actifolin 2 mg rano i wieczorem femibion (tam też jest zmetylowana forma kwasu) i mam ciągle wyniki ponad normę. Ważne jest, żeby kontrolować też poziom homocysteiny. Jeśli ona jest w normie to OK.
Czarnulka, niestety nie potrafię się wypowiedzieć na temat tych podwyższonych parametrów morfologii. Lekarz musi to ocenić w oparciu o pozostałe wyniki.
I jeszcze jedno. U mnie te podstawowe p/ciała oznaczane w zespole antyf. czyli przeciwciała antykardiolipinowe wyszły ujemne. Dopiero drugie badanie na przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie wyszło dodatnie (kilka miesięcy po porodzie zanikły) i na tej podtawie stwierdzono u mnie zespół antyfosfolipidowy. Oczywiście oznaczenia przeciwciał we wszystkich klasach: IgG,IgM, a to drugie też w IgA.czarnulka24 lubi tę wiadomość
Nasza Zochulka 34 tc [*] 11.09.2015
slodkogorzkiswiat.blog.pl
Antoś nasza radość, ur. szczęśliwie 07-08-2017 -
antoninina wrote:Macie rację dziewczyny, a MTHFR w połączeniu z zespołem antyfosfolipidowym czy jeszcze do tego dodatnimi ANA to już w ogóle... mieszanka wybuchowa
też nam się przytrafiło
Anulka, przy przyjmowaniu 4mg kwasu bardzo prawdopodobne jest, że będziesz miała wyniki ponad normę. Ja biorę Actifolin 2 mg rano i wieczorem femibion (tam też jest zmetylowana forma kwasu) i mam ciągle wyniki ponad normę. Ważne jest, żeby kontrolować też poziom homocysteiny. Jeśli ona jest w normie to OK.
Czarnulka, niestety nie potrafię się wypowiedzieć na temat tych podwyższonych parametrów morfologii. Lekarz musi to ocenić w oparciu o pozostałe wyniki.
I jeszcze jedno. U mnie te podstawowe p/ciała oznaczane w zespole antyf. czyli przeciwciała antykardiolipinowe wyszły ujemne. Dopiero drugie badanie na przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie wyszło dodatnie (kilka miesięcy po porodzie zanikły) i na tej podtawie stwierdzono u mnie zespół antyfosfolipidowy. Oczywiście oznaczenia przeciwciał we wszystkich klasach: IgG,IgM, a to drugie też w IgA.
U mnie właśnie mutacja pai1 mówi o problemach z krzepnięcia do tego ten mthf 1298 tez właśnie ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 18:14
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
A mam pytanie do was czy wy będąc w ciąży też miałyście non stop bóle brzucha?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
czarnulka24 wrote:A mam pytanie do was czy wy będąc w ciąży też miałyście non stop bóle brzucha?
W ciąży z Zosią nie miałam żadnych problemów, ani z brzuchem ani w ogóle żadnych innych. Tylko pod koniec brzuch mi twardniał, ale to już macica się stawiała.
Teraz jestem w 14tc i niedawno wylądowałam na IP właśnie z bolem brzucha. Badania nic nie wykazały, a ja mało nie zeszłam na serce, bo myślałam, że ronię prawdopodobnie to zrosty po cc, macica się rozciąga i stąd ból.
A Ty mialaś takie ciągłe bóle?Nasza Zochulka 34 tc [*] 11.09.2015
antoninina wrote:W ciąży z Zosią nie miałam żadnych problemów, ani z brzuchem ani w ogóle żadnych innych. Tylko pod koniec brzuch mi twardniał, ale to już macica się stawiała.
Teraz jestem w 14tc i niedawno wylądowałam na IP właśnie z bolem brzucha. Badania nic nie wykazały, a ja mało nie zeszłam na serce, bo myślałam, że ronię prawdopodobnie to zrosty po cc, macica się rozciąga i stąd ból.
A Ty mialaś takie ciągłe bóle?
Tak właśnie podczas każdej ciąży były - tylko podczas 3 jak brałam acard i clexan 0,2 to nie było ich do 7 tyg .. nieraz brzuch bolał codziennie każdy mówił że to się macica rozciąga ale ja jakoś w to nie mogę uwierzyć żeby aż tak często ?czasami musiałam brać no spę tak bolało .. ból podobny do okresu takie ciśnienie dziwne jakby wszystko chciało wylecieć ..
A ty obecnie jesteś na jakiś lekach ?bierzesz sterydy na te ana ?lub clexane ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2017, 12:45
07.06.2019 synek
czarnulka24 wrote:Tak właśnie podczas każdej ciąży były - tylko podczas 3 jak brałam acard i clexan 0,2 to nie było ich do 7 tyg .. nieraz brzuch bolał codziennie każdy mówił że to się macica rozciąga ale ja jakoś w to nie mogę uwierzyć żeby aż tak często ?czasami musiałam brać no spę tak bolało .. ból podobny do okresu takie ciśnienie dziwne jakby wszystko chciało wylecieć ..
A ty obecnie jesteś na jakiś lekach ?bierzesz sterydy na te ana ?lub clexane ?
To faktycznie, dziwne.
Ja nic takiego nie miałam. Teraz ból trwał kilkanaście minut i minął sam.
Biorę clexane 0,4, acard, luteinę plus oczywiście kwas foliowy, wit. B12 i magnez z wit. B6 i femibion.Nasza Zochulka 34 tc [*] 11.09.2015
hejka!! Ja przy każdej ciąży odczuwałam lekkie pobolewnie brzucha. W ciąży donoszonej też tak było (mówię o początkowym etapie ciąży). Nigdy nie łączyłam tego z objawami poronienia. Zawsze o stracie dowiadywałam się z usg. Nigdy nie miał plamień itp.
Dzwoniłam do ginekologa i ten kazał kupić actifolin 2. niestety nigdzie go nie mogę dostać.córcia 2009
Synuś 04.2019 -
Anulka0310 wrote:hejka!! Ja przy każdej ciąży odczuwałam lekkie pobolewnie brzucha. W ciąży donoszonej też tak było (mówię o początkowym etapie ciąży). Nigdy nie łączyłam tego z objawami poronienia. Zawsze o stracie dowiadywałam się z usg. Nigdy nie miał plamień itp.
Dzwoniłam do ginekologa i ten kazał kupić actifolin 2. niestety nigdzie go nie mogę dostać.
poszukaj na allegro ja tam zamawiałam , a z 2 tyg temu jak chciałam dokupić to już nie było , ale może teraz już będzie . A jak nie to z ich oryginalnej stronki możesz zamówić ale jest tylko opcja kurierska ..
No moja ciąża nad zwyczaj rozwijała się pięknie mino że bolał brzuch , na każdym usg wszystko dobrze a tu nagle 10 tydzień -serduszko nie bije , i tak 3 razy .. niby wszystko ładnie a serduszko staje .. dziecko rośnie jak powinno itdWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2017, 15:12
07.06.2019 synek
antoninina wrote:To faktycznie, dziwne.
Ja nic takiego nie miałam. Teraz ból trwał kilkanaście minut i minął sam.
Biorę clexane 0,4, acard, luteinę plus oczywiście kwas foliowy, wit. B12 i magnez z wit. B6 i femibion.
aha czyli masz te ana przeciwciała przeciwjądrowe i nie bierzesz sterydów tak ?
wow dajesz nadzieję
07.06.2019 synek
czarnulka24 wrote:poszukaj na allegro ja tam zamawiałam , a z 2 tyg temu jak chciałam dokupić to już nie było , ale może teraz już będzie . A jak nie to z ich oryginalnej stronki możesz zamówić ale jest tylko opcja kurierska ..
dzięki za info. czarnulka24 kiedy zaczynasz starania?
miałyśmy podobnie poronienie. Ty 10 a ja 15 grudnia.córcia 2009
Synuś 04.2019 -
Anulka
Ja myślałam, że w tym cyklu bo już 2 od czekałam ale chyba się wstrzymam ,w poprzednim miesiącu miałam mega skąpą miesiączkę bardziej plamienie i było troszkę skrzepów. . Pewnie jeszcze się dobrze nie wyregulowalo. . Będziemy współżyć normalnie ale bez presji ,że muszę bo dni płodne itd jak się uda to będę się cieszyć a jak nie to kolejny miesiąc . nawet nie liczę, że za pierwszym razem się uda. Choć nie powiem bo bym chciała. .
A ty kiedy zaczynasz starania?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 21:50
07.06.2019 synek
czarnulka24 wrote:aha czyli masz te ana przeciwciała przeciwjądrowe i nie bierzesz sterydów tak ?
wow dajesz nadzieję
Czarnulka, dziękuję :*
ale wiesz... po moich przeżyciach i innych dziewczyn tutaj z tego forum, wiem, że do momentu aż szczęśliwie urodzę nie mogę być niczego pewna
Ciężka i smutna jest taka świadomość, ale... chcę wierzyć, że tym razem się uda
Ostatnio też mialam problem, żeby gdziekolwiek dostać actifolin. Wycofują go ze sprzedaży czy co? Wiecie coś?Nasza Zochulka 34 tc [*] 11.09.2015
antoninina wrote:Czarnulka, dziękuję :*
ale wiesz... po moich przeżyciach i innych dziewczyn tutaj z tego forum, wiem, że do momentu aż szczęśliwie urodzę nie mogę być niczego pewna
Ciężka i smutna jest taka świadomość, ale... chcę wierzyć, że tym razem się uda
Ostatnio też mialam problem, żeby gdziekolwiek dostać actifolin. Wycofują go ze sprzedaży czy co? Wiecie coś?
Wiem rozumiem, ja też zawsze się boję i będę nawet jak dotrwam poza okres w którym ciążę obumierały. Co do Actifolinu to może dlatego bo mało kto o nim wie i go kupuje większość kobiet bierze zwykły kwas lub ten na receptę 5mg lub większy. Ja jak nie mogę dostać actifolinu to kupuje metylowany z firmy solgar 0.8 mg27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
hej dziewczyny
Antoninina trzymam za ciebie kciuki. W naszej sytuacji już strach i lęk zawsze pozostanie na każdym etapie ciąży. W ciąży z córcią też fiksowałam. Miałam detektor tętna i słuchałam serduszka. Potem budziłam ją w brzuchu żeby poruszała się. W brzuchu i teraz była bardzo ruchliwa . Wystarczyło, że zjadłam coś a ona od razu szalała. Myślę, że teraz - jak zajdę w ciąże również będzie ciężko. Ale jestem gotowa na wszystko. Trzymaj się kochana i staraj się myśleć pozytywnie !!!! Kiedyś musi wyjść i zaświecić nam słońce. !!!!
Czarnulaka wizytę u gina przełożyłam na 16 marca. Jeśli dostanę od niego zielone światło to działamy
trzymajcie się !!!antoninina lubi tę wiadomość
córcia 2009
Synuś 04.2019 -
Mam stwierdzone przeciwciala przeciwjadrowe w mianie 1:320typ swiecenia. Moja druga ciaze donosilam bez wiekszych problemow,bez zadnych lekow, jednakze wtedy nie wiedzialam o zadnych moich niedoskonalosciach.
Od jakis siedmiu lat staramy sie o rodzenstwo i nic. W badaniach wyszledl mi tez antykolagulant tocznia. Ostatnie 4 ciaze byly na heparynie 0,4 , acardzie i progesteronie , niestety nie pomoglo. Dodamm , ze wszystkie te ciaze ma usg byly zbyt male do wieku z om.
Udalo mi sie zbic homocysteine, niestety zwyklym kwasem foliowym , bo lekarz nie wspomnial o metylach, a ja dowiedzialam sie o nich od Was Czekam na testowanie badz na @ jeszcze 4 dni.
Daje sobie 3 miesiace jesli sie nie uda to pojade do Polski na badania mutacji MTHFR bo to chyba jedyne badanie, kktorego mi brakuje, a wszystko wskazuje na to.1.XII 2004 8tc [*],2.X 2005 16.07.2006 2650g moje szczescie,3.XI 2007 13 tc [*] usg 7tc,4.IV 2012 12 tc [*] usg 6tc,5.IV 2013 10 tc[*],6.VII 2013 6tc [*],7.VII 2014 10tc [*] heparyna, acard,prog,8.VIII 2015 5tc [*] haparyna, acard, prog,9.III 2016 7tc [*] heparyna, acard, prog.
-
Kiniusia (!!!)
8 Aniołków?? 8 utraconych ciąż?? Matko, taka liczba robi wrażenie (jeśli to właściwe określenie!)
Ściskam Cię bardzo mocno. Wyrazy współczucia...
Mozesz powiedzieć na jakim etapie traciłaś te ostatnie ciąże na heparynie?
I czy znaleziono jakąś przyczynę?
kiniusia00 lubi tę wiadomość
Nasza Zochulka 34 tc [*] 11.09.2015
Anulka0310 wrote:hej dziewczyny
Antoninina trzymam za ciebie kciuki. W naszej sytuacji już strach i lęk zawsze pozostanie na każdym etapie ciąży. W ciąży z córcią też fiksowałam. Miałam detektor tętna i słuchałam serduszka. Potem budziłam ją w brzuchu żeby poruszała się. W brzuchu i teraz była bardzo ruchliwa . Wystarczyło, że zjadłam coś a ona od razu szalała. Myślę, że teraz - jak zajdę w ciąże również będzie ciężko. Ale jestem gotowa na wszystko. Trzymaj się kochana i staraj się myśleć pozytywnie !!!! Kiedyś musi wyjść i zaświecić nam słońce. !!!!
Czarnulaka wizytę u gina przełożyłam na 16 marca. Jeśli dostanę od niego zielone światło to działamy
trzymajcie się !!!
Kochana daj znać co i jak po wizycie . Mam nadzieję , że dostaniesz zielone światło -podejmiesz ponowne starania i wszytko będzie dobrze ..
07.06.2019 synek
kiniusia00 wrote:Mam stwierdzone przeciwciala przeciwjadrowe w mianie 1:320typ swiecenia. Moja druga ciaze donosilam bez wiekszych problemow,bez zadnych lekow, jednakze wtedy nie wiedzialam o zadnych moich niedoskonalosciach.
Od jakis siedmiu lat staramy sie o rodzenstwo i nic. W badaniach wyszledl mi tez antykolagulant tocznia. Ostatnie 4 ciaze byly na heparynie 0,4 , acardzie i progesteronie , niestety nie pomoglo. Dodamm , ze wszystkie te ciaze ma usg byly zbyt male do wieku z om.
Udalo mi sie zbic homocysteine, niestety zwyklym kwasem foliowym , bo lekarz nie wspomnial o metylach, a ja dowiedzialam sie o nich od Was Czekam na testowanie badz na @ jeszcze 4 dni.
Daje sobie 3 miesiace jesli sie nie uda to pojade do Polski na badania mutacji MTHFR bo to chyba jedyne badanie, kktorego mi brakuje, a wszystko wskazuje na to.27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity