stwierdzone przeciwciała przeciw jądrowe ANA 1,2,3 - czy udało wam się donosić ciąże bez sterydów ?
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkie dziewczyny. Jestem po 3 poronieniach stwierdzono u mnie dodatnie przeciwciała przeciw jądrowe ana1+ ana3 . Czy którejś z was udało się donosić ciąże przy stwierdzonych przeciwciałach przeciw jądrowych bez przyjmowania sterydów ?np tylko na clexane ? Zapraszam do wspólnej rozmowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 19:48
Angie1989 lubi tę wiadomość
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Hej, ja również podbijam pytanie Czarnulki. Mam podobny wywiad: Hashimoto, dodatnie ana 1 i ana 2, Mutację MTHFR (C677T i A1298C) i 4 poronienia. Ostatnie 15 grudnia w 13 tyg.
W ostatniej ciąży miałam clexane 0,4 mg. Lekarz powiedział, że ostatecznie da malą dawkę sterydów ok 8 mg.córcia 2009
4 poronienia , mutacja MTHFR, hashimoto, NK 18%, dodatnie ANA( miano 1:160)
Synuś 04.2019 -
Anulka0310 czy udało ci się jakąś ciąże donosić ?czy wszystkie skończyły się poronieniem? Ja ostatnio byłam u reumatologa i hematologa, żaden z nich, nie chce dać mi sterydów mówią ,żeby iść w kierunku clexane . Mój gin ostatecznie stwierdził, że spróbujemy na clexane 0.6 .. się boję ,że to może nie wystarczyć ..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 18:10
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Ja rownirz mam dodatnie ana1 ana 3 i mutacje MTHFR hereto, od dwoch cykli biore Encorton w dawce 7,5 mg jak narazie ciazy bra:(Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Antoninina mam ana1 typ homogenno- plamisty 1:160 w ana 3 mam wynik graniczny dsDna i RNPC ana 2 wszystko w normie. Według lekarzy u których byłam nie muszę brać sterydów bo mój wynik jest niski poza tym według nich trzeba mieć też jakieś objawy kliniczne a nie tylko pozytywny wynik badań.
Dlatego szukam dziewczyny które donosił ciążę z tymi przeciwciałami np na samym clexaneWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 18:10
07.06.2019 synek
A wy jakie macie miano tych przeciwciał?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 23:08
07.06.2019 synek
Czarnulko mi reumatolog powiedziała, że jeśli powtórzę wyniki ana3 profil i coś tam mi wyjdzie to wtedy do rozważenia jest steryd. Ja mam cały czas miano 1:100-wynik miałam powtarzany 3 razy, a profil ana3 cały ujemny. Sterydu nie dostanę.
I odnośnie twojego pytania znalazłam ostatnio tu na ovufriend dziewczynę, która donosiła ciąże bez sterydu: https://ovufriend.pl/pamietnik/dobrze-jak-nie-za-dobrze,107.html
Pamiętajmy, że każda z nas jest inna, wszystko trzeba analizować indywidualnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2017, 13:22
czarnulka24 lubi tę wiadomość
-
ja man ANA2 miano 1:160 typ ziarnisty. Mam córeczkę, urodziłam ją będąc na clexane, eutyroxie i luteinie. Bedąc w donoszonej ciąży wiedziałam tylko o hashimoto i mówiono, mi że to właśnie ta choroba nie zdiagnozowana wcześnie wpłynęła na 2 poronienia. Donoszona ciąża był moją 3 ciążą. Po kilku latach zaszłam ponownie jeszcze 2 razy w ciąże, które straciłam. Zaczęłam ponowne diagnozowanie, co jest przyczyną. Endokrynolog lecząca mnie mówi, że każda ciąża potęguje procesy autoimmunologiczne i za każdym kolejnym razem różne przeciwciała mogą atakować. Lekarz ginekolog, mówi, że najwięcej ciąż(poza błędami genetycznymi) traci sie przez choroby zakrzepowe.córcia 2009
Synuś 04.2019 -
A powiedzcie mi dziewczyny ,jak to jest, z tymi przeciwciałami , bo pytając kiedyś moja p.doktor o to, czy takie przeciwciała mogą być ,albo znikać odpowiedziała zdecydowanie , że nie , jeżeli już występują, to są obecne cały czas, tylko ich miano się zwiększa lub maleje, a ja miałam taką sytuacje, że będąc po 2 poronieniu, zrobiłam te ana wyszło, że dodatnie ,ale nie rozszerzałam wtedy tego badania o typ i miano bo moja p.ginekolog mówiła, że na to da mi clexane 0,2 i na pewno pomoże ,ale okazało się ,że nie pomogło.Przy kolejnej ciąży w 4 tyg zrobiłam ponownie ana wyszedł wynik UJEMNY zaś w 7 tyg znów powtórzyłam i już był wynik dodatni .. Czy możliwe , że takie przeciwciała znikają i się pojawiają ?
07.06.2019 synek
1 ciąża po poronieniu była bez clexane a druga z clexane. Zaczęłam od dawki 0,6 a 2 tygodnia przed poronueniem lekarz zmiejszyl mi dawkę do 0,4. W ciąży, którą odnosiłem miałam dawkę 0,2. A co do wzrostu przeciwciał to podobno mogą w ciąży szaleć. Tak jest też z różnymi czynnikami zakrzepowymi. Można mieć wszystkie badania nie będąc w ciąży w normie a w ciąży nagle okazuje się ze w normie nie są.córcia 2009
Synuś 04.2019 -
Anulka0310 wrote:1 ciąża po poronieniu była bez clexane a druga z clexane. Zaczęłam od dawki 0,6 a 2 tygodnia przed poronueniem lekarz zmiejszyl mi dawkę do 0,4. W ciąży, którą odnosiłem miałam dawkę 0,2. A co do wzrostu przeciwciał to podobno mogą w ciąży szaleć. Tak jest też z różnymi czynnikami zakrzepowymi. Można mieć wszystkie badania nie będąc w ciąży w normie a w ciąży nagle okazuje się ze w normie nie są.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 18:12
07.06.2019 synek
Witajcie Dziewczyny.
Pytałam jakie macie miano tych przeciwciał, ponieważ dla mnie te wyniki są ciągle nie do końca zrozumiałe. Dodam, że kontroluję je już ponad rok, konsultowałam z panią dr reumatolog (z polecenia), ale do rzeczy.
Po porodzie w ANA1 wychodziły mi p/ciała jądrowe typ świecenia ziarnisty, zlecono dalsze badania w kierunku ANA2 i ANA3. Wyniki to miano 1:320, ale wynik opisany jest jako ujemy. Wszystkie z tych szczegółowo rozpisanych przeciwciał są na poziomie 0-1-2 i żaden nie osiąga poziomu próbki kontrolnej.
Pani dr powiedziała, że ogólnie miano jest 1:320, ale w rozbiciu na poszczególne p/ciała, żadne z nich nie wykazują zwiększonej aktywności, więc nie jest to powód do zmartwień. Powinnam to kontrolować w przypadku ciąży lub innych obciążeń organizmu, ale na co dzień wynik jest dla mnie bez znaczenia, tak jakby był ujemny.
Czytam, że Wy macie 1:100 lub 1:160 i zastanawiacie się na sterydami... nie wiem co mam o tym myśleć.Nasza Zochulka 34 tc [*] 11.09.2015
slodkogorzkiswiat.blog.pl
Antoś nasza radość, ur. szczęśliwie 07-08-2017 -
antoninina wrote:Dziewczyny, a jakie macie miano tych przeciwciał ANA1 i ANA3?
-
Ja mam zielone światło do staranek dopiero po 3 miesiączce. Od 1 dnia cyklu po 3 miesiączce mam brać acard. Wtedy idę też do lekarza ze wszystkimi wynikami. Zobaczymy, co powie... Wstępnie powiedział, że rozważy ok 8 mg sterydu. Ze sterydami czułabym się bezpiecznej. Gin powiedział, że do 10 mg jest to dawka bezpieczna zarówno dla mamy i dziecka. Powiedział, że w przypadku miana 1:160 to raczej jest to dawka profilaktyczna, chyba, że z wyników wyjdzie toczeń. Dał skierowanie na badania w kierunku tocznia - określenie komórek LA. Wyniki mam ujemne. Wiec sterydu w dawkach leczniczych nie będzie. Ale dokładnie wszystko będę wiedziała na początku kwietnia więc wtedy napiszę....
A tak z innej beczki to jestem osobą bardzo niecierpliwą i ciężko mi jest czekać do kwietnia. Mam poczucie zmarnowanych cylki... Przedostatnie poronienie miałam na przełomie lipca/sierpnia 2016 i zaszłam w ciąże po 1 miesiączce po poronieniu więc teraz logika nakazuje mi czekać te trzy miesiące.córcia 2009
Synuś 04.2019 -
Anulka0310 wrote:Ja mam zielone światło do staranek dopiero po 3 miesiączce. Od 1 dnia cyklu po 3 miesiączce mam brać acard. Wtedy idę też do lekarza ze wszystkimi wynikami. Zobaczymy, co powie... Wstępnie powiedział, że rozważy ok 8 mg sterydu. Ze sterydami czułabym się bezpiecznej. Gin powiedział, że do 10 mg jest to dawka bezpieczna zarówno dla mamy i dziecka. Powiedział, że w przypadku miana 1:160 to raczej jest to dawka profilaktyczna, chyba, że z wyników wyjdzie toczeń. Dał skierowanie na badania w kierunku tocznia - określenie komórek LA. Wyniki mam ujemne. Wiec sterydu w dawkach leczniczych nie będzie. Ale dokładnie wszystko będę wiedziała na początku kwietnia więc wtedy napiszę....
A tak z innej beczki to jestem osobą bardzo niecierpliwą i ciężko mi jest czekać do kwietnia. Mam poczucie zmarnowanych cylki... Przedostatnie poronienie miałam na przełomie lipca/sierpnia 2016 i zaszłam w ciąże po 1 miesiączce po poronieniu więc teraz logika nakazuje mi czekać te trzy miesiące.
Anulka koniecznie daj znać jak się coś dowiesz ..dziękuję27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
antoninina wrote:Witajcie Dziewczyny.
Pytałam jakie macie miano tych przeciwciał, ponieważ dla mnie te wyniki są ciągle nie do końca zrozumiałe. Dodam, że kontroluję je już ponad rok, konsultowałam z panią dr reumatolog (z polecenia), ale do rzeczy.
Po porodzie w ANA1 wychodziły mi p/ciała jądrowe typ świecenia ziarnisty, zlecono dalsze badania w kierunku ANA2 i ANA3. Wyniki to miano 1:320, ale wynik opisany jest jako ujemy. Wszystkie z tych szczegółowo rozpisanych przeciwciał są na poziomie 0-1-2 i żaden nie osiąga poziomu próbki kontrolnej.
Pani dr powiedziała, że ogólnie miano jest 1:320, ale w rozbiciu na poszczególne p/ciała, żadne z nich nie wykazują zwiększonej aktywności, więc nie jest to powód do zmartwień. Powinnam to kontrolować w przypadku ciąży lub innych obciążeń organizmu, ale na co dzień wynik jest dla mnie bez znaczenia, tak jakby był ujemny.
Czytam, że Wy macie 1:100 lub 1:160 i zastanawiacie się na sterydami... nie wiem co mam o tym myśleć.
no ja mam 3 ciąże stracone 2 ostatnie dokładne na takim samym etapie nawet co do dnia.. ..
byłam już na prawdę u dużo lekarzy , mam całą teczkę badań jedynie wskazuje że albo ana jest odpowiedzialne za poronienia albo zakrzepy ..jeżeli to drugie to clexane 0.6 powinno sobie z tym poradzić
07.06.2019 synek
Czarnulka, a czy po poronieniach robiłaś badania np. genetyczne, aby wykluczyć wady wrodzone, które uniemożliwiły dalszy rozwój Maleństw?
Podrzucam link do artykułu o ANA:
https://portal.abczdrowie.pl/przeciwciala-przeciwjadrowe
Jest tam m.in. napisane, że dodanie ANA mogą występować razem z zespołem antyfosfolipidowym. A to on dość często odpowiada za utraty ciąż w I i III trymestrze - jest to też choroba autoimmunologiczna, w której wytwarzane są przeciwciała przeciwko strukturom własnych tkanek. Dochodzi wtedy do stanów zakrzepowych lub samoistnych poronień.
Miałaś diagnostykę w tym kierunku?
Po namyśle stwierdzam, ze u mnie to by się zgadzało. Na sam zespół antyfosfolipidowy Clexane powinien wystarczyć. Jeśli ANA utrzymują się na stałym poziomie to wg mnie nie ma potrzeby podawania sterydów. Dopiero w momencie, kiedy ANA rośnie.
czarnulka24 lubi tę wiadomość
Nasza Zochulka 34 tc [*] 11.09.2015
slodkogorzkiswiat.blog.pl
Antoś nasza radość, ur. szczęśliwie 07-08-2017 -
antoninina wrote:Czarnulka, a czy po poronieniach robiłaś badania np. genetyczne, aby wykluczyć wady wrodzone, które uniemożliwiły dalszy rozwój Maleństw?
Podrzucam link do artykułu o ANA:
https://portal.abczdrowie.pl/przeciwciala-przeciwjadrowe
Jest tam m.in. napisane, że dodanie ANA mogą występować razem z zespołem antyfosfolipidowym. A to on dość często odpowiada za utraty ciąż w I i III trymestrze - jest to też choroba autoimmunologiczna, w której wytwarzane są przeciwciała przeciwko strukturom własnych tkanek. Dochodzi wtedy do stanów zakrzepowych lub samoistnych poronień.
Miałaś diagnostykę w tym kierunku?
Po namyśle stwierdzam, ze u mnie to by się zgadzało. Na sam zespół antyfosfolipidowy Clexane powinien wystarczyć. Jeśli ANA utrzymują się na stałym poziomie to wg mnie nie ma potrzeby podawania sterydów. Dopiero w momencie, kiedy ANA rośnie.
Dzięuję , antoninina dałaś mi nadzieję , że może się uda na samym clexane .
Tak,genetyczne robiłam, nie udało im się ustalić nic , tylko płeć płodu. Teraz też robiłam po 3 stracie w połowie marca powinna być informacja z tym że teraz nie będzie na płeć bo było za wczesne poronienie . A z innych to zespół wyszedł ujemny tylko te ana dodatnie ale robiłam po 2 poronieniu a wiem , że zespół anty.czasem on lubi się pojawiać tylko i wyłącznie podczas ciąży poza nią jest ujemny, ale z genetycznym wyszła mi mutacja, o której lekarz mówił , że właśnie można by było ją podpiąć pod zespół, tak samo ANA ponoć też może właśnie wskazywać pod zespół u mnie w 7 tyg ciąży wykryto ana w mianie 1:160 nie wiem jaki był poziom w 9 gdy dzidziuś obumarł ;/ tylko martwi mnie to ana 3 w którym wyszło dsdna i rnpc .. bo to już chyba nie świadczy o zespole.. tylko o toczniu ..
a co może świadczyć o podwyższonej wartości w morfologii P-lcr bo zawsze mam to podwyższone
przy następnej ciąży spróbuję kontrolować te ana cały czas ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 17:01
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity