W oczekiwaniu na poronienie
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka, u mnie sytuacja wygląda tak: jestem w 9 tygodniu ciąży ale ciąża młodsza jakby o 3 tygodnie. Jest zarodek ale bez akcji serca. Lekarz mówił o poronieniu zatrzymanym. Jutro idę na jeszcze jedną kontrolę. I moje pytanie brzmi czy muszę odrazu pojechać do szpitala gdy lekarz wystawi skierowanie jeśli nic mi nie dolega, zero bóli, plamien, krwawień? Czy mogę np poczekać jeszcze tydzień gdy nic się nie zacznie i jechać po świętach? Chciałabym uniknąć szpitala przed albo w trakcie świąt, mam dwójkę dzieci w domu i chciałabym być z nimi. Od początku ciąży nic mnie nie boli i nie plamie. Nie wiem co o tym myśleć. Czy mi to nie zagrozi jeśli poczekam na poronienie samoistne ? Boje się zabiegu 😌 podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym trudnym czasie . Czy czekaliście na rozkręcenie samoistne? Czy jechaliście odrazu?Z 🩷 10.2016
👼 05.2020
M 🩵 04.2021
💔👼 04.2025 -
Hej Love Story
Ja ronilam dwukrotnie. Za pierwszym razem w 10 tc zaczelam plamic, na usg okazalo sie, ze nie ma akcji serca, zarodek zatrzymalsie w 7 tyg. czekalam jeszcze tydzien na samoistne rozkrecenie, potem przyjelam w domu tabletki. Drugi raz opisywalam wyzej. Lekarz niekoniecznie musi wystawiac Ci skierowanie do szpitala, mozesz dostac tabletki do domu. Rowniez czesc szpitali poda Ci tabletki i wypusci do domu.
Trzymaj sie cieplo.👩🏼🧔🏻♂️ 83 🧒🏼21
Starania od 2022, 2023 cb, 2024 👼🏻👼🏻
✅ kariotypy, 4 z 5 KIROW, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo ( wyleczony stan zapalny)
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), 1 nieobecny KIR, rozjechane cytokiny, lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Leki- metformina, acard, prograf
Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna -
Miracle25 wrote:Hej Love Story
Ja ronilam dwukrotnie. Za pierwszym razem w 10 tc zaczelam plamic, na usg okazalo sie, ze nie ma akcji serca, zarodek zatrzymalsie w 7 tyg. czekalam jeszcze tydzien na samoistne rozkrecenie, potem przyjelam w domu tabletki. Drugi raz opisywalam wyzej. Lekarz niekoniecznie musi wystawiac Ci skierowanie do szpitala, mozesz dostac tabletki do domu. Rowniez czesc szpitali poda Ci tabletki i wypusci do domu.
Trzymaj sie cieplo.
Dziękuję za odpowiedź, właśnie szpitala tak się boje. Wolałabym żeby zaczęło się samo. Jutro porozmawiam z lekarzem czy mogę przyjąć tabletki w domu np i jechać do szpitala gdy się zacznie.. 😌Z 🩷 10.2016
👼 05.2020
M 🩵 04.2021
💔👼 04.2025 -
Lovestory wrote:Dziękuję za odpowiedź, właśnie szpitala tak się boje. Wolałabym żeby zaczęło się samo. Jutro porozmawiam z lekarzem czy mogę przyjąć tabletki w domu np i jechać do szpitala gdy się zacznie.. 😌
Mozesz w ogole nie jechac do szpitala tylko ronic spokojnie w domu, a potem po ok tygodniu kontrola usg. Kazde rozwiazanie ma swoje plusy i minusy, zycze Ci przejscia tego jak najbardziej w zgodzie ze sobaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 09:43
Lovestory lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️ 83 🧒🏼21
✅ kariotypy, 4 z 5 KIROW, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo ( wyleczony stan zapalny)
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), 1 nieobecny KIR, rozjechane cytokiny, lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna -
Lovestory wrote:Hejka, u mnie sytuacja wygląda tak: jestem w 9 tygodniu ciąży ale ciąża młodsza jakby o 3 tygodnie. Jest zarodek ale bez akcji serca. Lekarz mówił o poronieniu zatrzymanym. Jutro idę na jeszcze jedną kontrolę. I moje pytanie brzmi czy muszę odrazu pojechać do szpitala gdy lekarz wystawi skierowanie jeśli nic mi nie dolega, zero bóli, plamien, krwawień? Czy mogę np poczekać jeszcze tydzień gdy nic się nie zacznie i jechać po świętach? Chciałabym uniknąć szpitala przed albo w trakcie świąt, mam dwójkę dzieci w domu i chciałabym być z nimi. Od początku ciąży nic mnie nie boli i nie plamie. Nie wiem co o tym myśleć. Czy mi to nie zagrozi jeśli poczekam na poronienie samoistne ? Boje się zabiegu 😌 podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym trudnym czasie . Czy czekaliście na rozkręcenie samoistne? Czy jechaliście odrazu?
Jestem z tobą ♥️ mam taką samą sytuację , mam receptę ale na razie czekam.
Czy Ty też tak się stresujesz ? -
Karola1122 wrote:Jestem z tobą ♥️ mam taką samą sytuację , mam receptę ale na razie czekam.
Czy Ty też tak się stresujesz ?
Okropnie się stresuje... Aż spać w nocy przez to nie mogę . Chciałabym być już po , a najlepiej to zasnąć i obudzić się za dwa trzy tyg gdyby się tak dałoZ 🩷 10.2016
👼 05.2020
M 🩵 04.2021
💔👼 04.2025 -
Ja gdy poroniłam wyglądało to tak. Dowiedziałam się na usg że serduszko się zatrzymało na etapie 9+3 tc w czwartek i dostałam skierowanie na szpital, gdzie mi mi moja lekarka poradziła zebym pojechała w poniedziałek (chyba, ze zacznie się krwawienie wcześniej). Odstawiłam progesteron I przez te 3 dni w domu wypłakałam się, przemyślałam co chce dalej zrobić. Bardzo się cieszyłam, że nie zostałam wysłana do szpitala od razu.... w poniedzielek zostałam przyjęta, zrobili usg, ponieważ to jest obowiązek żeby inny lekarz potwierdził diagnozę, została mi pobrana krew i po wynikach okolo 14 pani doktor założyła mi tabelki dopochwowe. Zaczęły się u mnie bole miesiączkowe około 17-18 i trwaly max 2 godziny, do tego bardzo delikatne krwawienie, przeczyściło mnie i mialam chyba przez chwilę gorączke. Pani doktor o 20 zrobila usg, powiedziała, że poroniłam. Bylam zdziwiona ze tak szybko bo spodziewalam się większego krwawienia, ale mowila ze sie zatrzymało w pochwie. Przed 22 wzieli mnie na zabieg, tam na fotelu poczułam jak się ze mnie "wylało" i zrobili mi zabieg. Po zabiegu nie krwawiłam jakos bardzo, położne w nocy sprawdzały mi podpaskę. Ogólnie fizycznie bardzo dobrze do przeszłam, psychicznie gorzej, ale jestem wdzięczna lekarzom i położnym które się mną zajmowali, mialam bardzo dobrą opiekę i wsparcie, oni też zabezpieczyli ciałko do pochówku oraz tkanki do badań. Wyszlam na drugi dzień i może jeszcze mialam z 3-4 dni plamien i tyle.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 22:13
30 👱♀️ 32👱♂️
Ch. Hashimoto, nieoznaczalne przeciwciała anty TPO, ANA dodatnie, Kir Bx
09.2024 poronienie zatrzymane w 9+3 💔👼
22.01.2025- pozytywny test ciążowy
24.01 Pierwsze 🩺 - w usg nic nie widać
7.02 - Drugie 🩺 6+1 -widać serduszko ❤️, dzieciątko 4mm
25.02 Trzecie 🩺 8+6 -dzieciątko 2,19 cm 🥰❤️pięknie bije
11.03 🩺 10+6, 4,08 cm szczęścia 🫶
25.03 USG prenatalne 12+6, CRL 6,59cm, 159 ❤️ czyżby 🩷?
31.03 🩺 13+5, CRL 7,5 cm ❤️
EythyroxN 112, Cyclogest 2x400mg, progesteron besins 2x100mg, Encorton 2×2,5mg, Hydroksychlorochina 200mg, Acard 150mg
-
Lovestory wrote:Hejka, u mnie sytuacja wygląda tak: jestem w 9 tygodniu ciąży ale ciąża młodsza jakby o 3 tygodnie. Jest zarodek ale bez akcji serca. Lekarz mówił o poronieniu zatrzymanym. Jutro idę na jeszcze jedną kontrolę. I moje pytanie brzmi czy muszę odrazu pojechać do szpitala gdy lekarz wystawi skierowanie jeśli nic mi nie dolega, zero bóli, plamien, krwawień? Czy mogę np poczekać jeszcze tydzień gdy nic się nie zacznie i jechać po świętach? Chciałabym uniknąć szpitala przed albo w trakcie świąt, mam dwójkę dzieci w domu i chciałabym być z nimi. Od początku ciąży nic mnie nie boli i nie plamie. Nie wiem co o tym myśleć. Czy mi to nie zagrozi jeśli poczekam na poronienie samoistne ? Boje się zabiegu 😌 podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym trudnym czasie . Czy czekaliście na rozkręcenie samoistne? Czy jechaliście odrazu?
Zgłosiłam się do szpitala około 14 jednego dnia, a drugiego dnia o 16 byłam już w domu. Jak tak będziesz czekała to może Cię dopaść w każdym momencie a po szpitalu będziesz już to miała za sobą na święta.
Btw dziewczyny, czy Wy mieszkacie w Polsce? Bo moja lekarka w szpitalu powiedziała że nie mogą dawać leków poronnych i wypuszczać do domu, a tymbardziej dawać ich żebyśmy same przyjęty w domu.starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
✅ ANA3
⚠️ ANA1 miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
⚠️Zespół antyfosfolipidowy: antykoagulant tocznia - wynik wątpliwy
⌛️kariotyp
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm i ❤️, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Hej. Ja okropnie bałam się szpitala. Okazało się, że niepotrzebnie.
Puste jajo w 8tc. Mogłam około miesiąca czekać w domu na poronienie. I fakt poroniłam w domu. Było tak ciężko, że mąż wezwał pogotowie. Po kilku dniach od poronienia i tak dostałam skierowanie na zabieg i powiem, że żałowałam, że nie poszłam wcześniej.
Przez ten miesiąc, który czekałam w domu byłam ciągle w stresie czy czasem się nie zacznie. Bałam się gdzieś chodzić.
Zabieg był jednodniowy. Rano przyszłam a o 15 tego samego dnia wyszlam -
Btw dziewczyny, czy Wy mieszkacie w Polsce? Bo moja lekarka w szpitalu powiedziała że nie mogą dawać leków poronnych i wypuszczać do domu, a tymbardziej dawać ich żebyśmy same przyjęty w domu.[/QUOTE]
Tak, w Polsce. Z tego co wiem to szpitale maja rozna polityke. Ja poronienie potwierdzalam u 2 lekarek, od obu dostalam recepte do domu, od jednej z info ze moge dostac u niej w szpitalu leki i isc domu po zaaplikowaniu
👩🏼🧔🏻♂️ 83 🧒🏼21
Karola1122 wrote:Dziewczyny , a jeszcze zapytam . Konsultowałyście to z innym lekarzem ? . Bo ja ciągle o tym myślę , strasznie sie boje przyjąć leki , ale też się boje, że to będzie wiecznie trwało . Ciągle płaczę , spać nie mogę.
Bylam u dwoch. Moim zdaniem- zrob wszystko co potrzebujesz zeby miec pewnosc.👩🏼🧔🏻♂️ 83 🧒🏼21
Proszę o jakieś wsparcie 😭 oszaleje. We wtorek dowiedziałam się że nasz zarodek przestał się rozwijać. Byłam w 8tc , wielkość zarodka dwa tygodnie wcześniej.
Odstawiłam leki od razu we wtorek, a jeszcze dzisiaj czuję okropne mdłości, mam ochotę wymiotować, nie mogę jeść. Co się dzieje, kiedy to minie. Myślałam że jak ciąża się nie rozwija to dolegliwości mijają jak ręką odjął.33 lata | AMH 3,8
1 IUI ❌ 2 IUI ❌3 IUI • 10 tydzień 💔
Start IVF I - 13.11.20 punkcja
❄️❄️❄️❄️❄️ (3 zarodki prawidłowe genetycznie, dwa nieprawidłowe)
1 FET • 14.01.21 ❌
2 FET • 14.03.2021 🩷 Nasz mały cud od 24.11.2021 z Nami 🥹🌸
3 FET • 04.11.23 ❌
IVF II 21.11.23
7.12 punkcja
❄️❄️❄️ (2 zarodki prawidłowe genetycznie, jeden nieprawidłowy)
4 FET • 27.03.2024 ❌
5 FET • 13.07.2024 ❌
✅Kariotypy
✅Czynnik V (Leiden)
✅Czynnik V (R2)
✅Czynnik II (protrombina)
✅CD 138
✅EndomeTrio
❌MTHFR
❌PAI-1
❌Trombofilie
❌Cross Match 23,4 %
✅Allo MRL 25 %
IVF III start sierpień
❄️❄️ PGT-A ✅✅
6 FET • 08.01.25 ❌
7FET 6.1.1 • 09.03.25 | 6dpt ⏸️
7dpt 89,50 uml/ml
9 dpt 316 uml/ml
11 dpt 968 uml/ml
💔 6+4 dni. Ciąża zatrzymana. -
Awokado30 wrote:Proszę o jakieś wsparcie 😭 oszaleje. We wtorek dowiedziałam się że nasz zarodek przestał się rozwijać. Byłam w 8tc , wielkość zarodka dwa tygodnie wcześniej.
Odstawiłam leki od razu we wtorek, a jeszcze dzisiaj czuję okropne mdłości, mam ochotę wymiotować, nie mogę jeść. Co się dzieje, kiedy to minie. Myślałam że jak ciąża się nie rozwija to dolegliwości mijają jak ręką odjął.
Hej, cholernie mi przykro, ze przez to przechodzisz. Raz mialam tak, ze faktycznie dolegliwisci odeszly ( ale dopiero w 10 tyg, zarodek stanal na 7) i zaczelam plamic. Za drugim razem, biorac sporo lekow, dochodzilam do siebie dluzej. To wszystko jest szokiem, hormony, schodzace leki, emocje tez robia swoje. Otocz sie jak najlepsza opieka i daj sobie czas. Obiecuje, ze to minie.👩🏼🧔🏻♂️ 83 🧒🏼21
Miracle25 wrote:Hej, cholernie mi przykro, ze przez to przechodzisz. Raz mialam tak, ze faktycznie dolegliwisci odeszly ( ale dopiero w 10 tyg, zarodek stanal na 7) i zaczelam plamic. Za drugim razem, biorac sporo lekow, dochodzilam do siebie dluzej. To wszystko jest szokiem, hormony, schodzace leki, emocje tez robia swoje. Otocz sie jak najlepsza opieka i daj sobie czas. Obiecuje, ze to minie.33 lata | AMH 3,8
1 FET • 14.01.21 ❌
3 FET • 04.11.23 ❌
IVF II 21.11.23
7.12 punkcja
4 FET • 27.03.2024 ❌
5 FET • 13.07.2024 ❌
✅Kariotypy
✅Czynnik V (Leiden)
✅Czynnik V (R2)
✅CD 138
✅EndomeTrio
❌MTHFR
❌PAI-1
❌Trombofilie
❌Cross Match 23,4 %
✅Allo MRL 25 %
IVF III start sierpień
❄️❄️ PGT-A ✅✅
6 FET • 08.01.25 ❌
7dpt 89,50 uml/ml
9 dpt 316 uml/ml
11 dpt 968 uml/ml
Awokado30 wrote:Dziękuję Ci za odpowiedź. To samopoczucie jest potworne , mam ochotę zasnąć i obudzić się jak to się skończy. Nie mogę funkcjonować 😭😭😭ciągle mdłości, chęć wymiotowania a ciąży nie ma
Wieeeem…
Dobrze rozumiem ze jestes jeszcze w ciazy czy juz poronilas po odstawieniu lekow?👩🏼🧔🏻♂️ 83 🧒🏼21
Miracle25 wrote:Wieeeem…
Dobrze rozumiem ze jestes jeszcze w ciazy czy juz poronilas po odstawieniu lekow?
Lekarz kazał mi brać jeszcze dwa dni duphaston więc właściwie wczoraj skończyłam. Chodziło o to że dziś miałam ważny dzień w pracy i nie mogło mnie nie być, z powodu krwawienia intensywnego 😭😢33 lata | AMH 3,8
1 FET • 14.01.21 ❌
3 FET • 04.11.23 ❌
IVF II 21.11.23
7.12 punkcja
4 FET • 27.03.2024 ❌
5 FET • 13.07.2024 ❌
✅Kariotypy
✅Czynnik V (Leiden)
✅Czynnik V (R2)
✅CD 138
✅EndomeTrio
❌MTHFR
❌PAI-1
❌Trombofilie
❌Cross Match 23,4 %
✅Allo MRL 25 %
IVF III start sierpień
❄️❄️ PGT-A ✅✅
6 FET • 08.01.25 ❌
7dpt 89,50 uml/ml
9 dpt 316 uml/ml
11 dpt 968 uml/ml
Awokado30 wrote:Jeszcze przed ;( odstawiłam leki we wtorek, ale miałam ich bardzo dużo bo byłam po procedurze invitro.
Lekarz kazał mi brać jeszcze dwa dni duphaston więc właściwie wczoraj skończyłam. Chodziło o to że dziś miałam ważny dzień w pracy i nie mogło mnie nie być, z powodu krwawienia intensywnego 😭😢
To od samego progesteronu moglo byc kiepsko z mdlosciami, mozliwe ze zaraz bedzie lepiej👩🏼🧔🏻♂️ 83 🧒🏼21
Cześć
Chciałabym się trochę wygadać.
Poroniłam w 16 tygodniu +3 dni. Dzieciątko pochowaliśmy sami.
Wyszły nam prawidłowe badania USG i bardzo złe wyniki PAPPA. Dostałam Acard od razu po pierwszym badaniu prenatalnym.
Lekarze cisnęli o amniopunkcję, dozwolona od 16 tygodnia, ja jednak wcześniej zrobiłam Nifty Pro, wszystko wyszło prawidłowo... Oczywiście zdecydowaliśmy się na badania DNA z łożyska, czekamy na wyniki. Niemniej jednak ja mam wciąż potworne uczucie, że to wszystko moja wina, że coś zrobiłam źle ... Zadręcza mnie to wszystko, horror rozpętał się w ubiegły wtorek.
Pojęcia nie mam jak sobie z tym radzić