Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamaokruszka wrote:Leki mam od ginekologa zwykłego ale zalecenia mam od immunologa, babka z Luxmedu dała mi zalecenia na papierze, elegancko z pieczątką, ginek jak zobaczył to nawet nie dyskutował tylko dał recepty
-
Ja przepraszam ze sie wcinam nieczytajac was ....ale musze na juz... Bo tyle mialam czasu a decyzji nie podjelam.
Tradycyjnie nfz czy ta wersje 6w1
Prosze o porade. To sie rozni iloscia kluc...i eeentualna reakcja poszczepienna..???..
Nie wiem co lepsze???
Mamuski jak wy robilyscie
?
Bardzo prosze o rade...wiem ze jest duza za duze przeciw... Pomozecie??? -
I to u immunologa zalatwilas? No niezle. Wprawdze mi gin z kliniki przepisac fraxiparine, ale nie wiem czy bede do niego chodzic. Zapewne wroce do niego jak zajde w ciaze.. Ale wydaje mi sie, ze on tak w razie czego mi to przepisal, a nie ze wzgledu na mutacje. Jeszcze tylko immunologa nie nawiedziłam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 19:46
-
Helooo lady
Koteczko matko Bosko.. współczuję Ci przeżyć z tym lekarzem.. wrr co za nie empatyczny człowiek.. jak tak można kobiety po poronieniu traktować.. Bożesz Ty trzymajcie mnie ..
Skrzacie jakie wspaniałe wieścisuper, super
oby tak dalej !
Natikka hehe no zdjęcie mistrzowskiechyba rośnie Nam tu e-Anja Rubik
Gratulację dziewczynki
pozytywnie zazdroszczę !
Magdzia ja Ci kiedyś pisałam.. że braliśmy kiedyś normalnie wg kalendarza pojedyńcze szczepienia.. ale teraz będę miała te 6w1 ... bo nie mam wyboru.. ale jeśli bym miała to raczej też te 6w1 bym wzięła
Natikka123, Koteczka82 lubią tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
MonaLiza wrote:I to u immunologa zalatwilas? No niezle. Wprawdze mi gin z kliniki przepisac fraxiparine, ale nie wiem czy bede do niego chodzic. Zapewne wroce do niego jak zajde w ciaze.. Ale wydaje mi sie, ze on tak w razie czego mi to przepisal, a nie ze wzgledu na mutacje. Jeszcze tylko immunologa nie nawiedziłam.
Mona ja mam samo pai ale homo i mi przepisal clexane . moze wlasnie dlatego Ci je zlecil bo te mutacje to trombofilia odpowiadającą za problemy z krzepilwoscia ?05.12.2017 Kubuś
Aktualnie 6/7 tyg?
Chwilo trwaj.... -
KammaMarra wrote:Mona ja mam samo pai ale homo i mi przepisal clexane . moze wlasnie dlatego Ci je zlecil bo te mutacje to trombofilia odpowiadającą za problemy z krzepilwoscia ?
Ja mam hetero obie. -
MonaLiza wrote:I to u immunologa zalatwilas? No niezle. Wprawdze mi gin z kliniki przepisac fraxiparine, ale nie wiem czy bede do niego chodzic. Zapewne wroce do niego jak zajde w ciaze.. Ale wydaje mi sie, ze on tak w razie czego mi to przepisal, a nie ze wzgledu na mutacje. Jeszcze tylko immunologa nie nawiedziłam.
PS. Ja jako diagnozę mam wpisaną trombofilię wrodzoną złożoną.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 19:56
-
Mamaokruszka wrote:No właśnie byłam w szoku, że właśnie immunolog wypisała mi takie zalecenia. Ale ja jej wytłumaczyłam, że ginekolog robi problemy z wypisaniem refundacji i ona stwierdziła, że napisze do niego "list miłosny" uzasadniający dlaczego muszę mieć heparynę w ciąży. I w razie problemów z NFZ ginekolog ma podkładkę, że nie wypisał refundacji na Clexane ot tak tylko z konkretnych wskazań medycznych.
PS. Ja jako diagnozę mam wpisaną trombofilię wrodzoną złożoną.
Ciekawe czy to tylko Twoj immunolog tak wypisał, czy dla kazdego to by bylo normalna akcja. Może i ja sie wybiore , ale u mnie w miescie nie ma. -
Gaduaa dzieki tak pamietam ale widzisz dalej nie wiem co robic...
Wczoraj laska na forum marcowek na fb napisala ze wczoraj miala 6w1 i zaluje bo wieczorem dziecko fioletowe w lozeczku cos z oddechem mialo i w szpitalu sa....
-
MonaLiza wrote:Kamma nie strasz mnie, że te mutacje to już jest trombofilia ?
Ja mam hetero obie.
Moj gin - ze zastrzyki bo moze zabrzucac krzepniecie
Genetyk- ee nic nie brac
Hematolog- i tak i nie ale ostatecznie na tak.
Tak jak ikarek wspomniał te mutacje to trombofilia ale Mona patrz ile Nas tu jest
Ty masz homo czyli lzejsze wersje bo pol geny zlego. Ale ja wchodze z zalozenia ze jezeli pai sprzyja chorobom zatorowo naczyniowym i pwodouje problem w zagneizdzaniu to lepiej brac. Ja mam dawke do 58kg 0.4Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 20:03
05.12.2017 Kubuś
Aktualnie 6/7 tyg?
Chwilo trwaj.... -
Magdzia88 wrote:Gaduaa dzieki tak pamietam ale widzisz dalej nie wiem co robic...
Wczoraj laska na forum marcowek na fb napisala ze wczoraj miala 6w1 i zaluje bo wieczorem dziecko fioletowe w lozeczku cos z oddechem mialo i w szpitalu sa....FabianCyprian
Tymuś
-
KammaMarra wrote:Wiesz co Mona różnie traktują myślę ze to zalezy od wiedzy lekarza.
Moj gin - ze zastrzyki bo moze zabrzucac krzepniecie
Genetyk- ee nic nie brac
Hematolog- i tak i nie ale ostatecznie na tak.
Tak jak ikarek wspomniał te mutacje to trombofilia ale Mona patrz ile Nas tu jest
Ale ja nie mam mutacji leiden i protrombiny tylko PAI i MTHFR i to juz trombofilia jest?
Moi lekarze tez roznie mowili:
- hematolog : te mutacje nie są powodem podawania heparyny.
- genetyk : te mutacje są łagodne, nalezy brać kwas foliowy w większych dawkach
- ginekolog z kliniki: te mutacje są łagodne, nie sa przyczyną poronień, brać folian np femibion i leki przeciwzakrzepowe w ciąży.
- ginekolog zwykły : można brac przeciwzakrzepowe ale to raczej placebo, co ma być to będzie - czynników poronień jest tyle, że to niezbadane. czekać na swój czas na swój cud.
Sprawdziłam swoja dawkę i dostałam 0,3 a ważę 69 kg 174 cm. Czyli za mała dawka... Kurcze znowu zaczynam sie nakrecac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 20:08
-
MonaLiza wrote:Ale ja nie mam mutacji leiden i protrombiny tylko PAI i MTHFR i to juz trombofilia jest?
Moi lekarze tez roznie mowili:
- hematolog : te mutacje nie są powodem podawania heparyny.
- genetyk : te mutacje są łagodne, nalezy brać kwas foliowy w większych dawkach
- ginekolog z kliniki: te mutacje są łagodne, nie sa przyczyną poronień, brać folian np femibion i leki przeciwzakrzepowe w ciąży.
- ginekolog zwykły : można brac przeciwzakrzepowe ale to raczej placebo, co ma być to będzie - czynników poronień jest tyle, że to niezbadane. czekać na swój czas na swój cud.
Wg mojej genetyczki nie - MTHFR nie podchodzi pod trombifilię. Z powodu samego MTHFR raczej nie dają heparyny. Pai to już zagnieżdzanie - więc raczej acard i ewentualnie heparyna na początku może być włączona.
No widzisz Mona, mamy podobny gabarytJa mam dawkę 0,4 na obecne 66 kg przy 174 cm - narazie się nie nakręcam tylko "keep calm i trzymaj heparynę w szafce".
Jak już będę w ciąży to wtedy pogadam z lekarzem o dawce.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 20:12
MonaLiza lubi tę wiadomość
-
MonaLiza - ja mam też tak jak Mamaokruszka mutacje pai 1 , mthfr 1289ac, a do tego też mam dodatkowo przeciwciała przeciwjądrowe ANA 1,2,3 i też dostałam na to clexane 0.6 i acard .
Mi powiedzieli że te mutacje nie są wskazaniem do heparyny. Ale że już 3x poroniłam a coś tam wyszło to lekarz to zastosował. Głównie że względu na PAI 1. Poprzednia ciaża na clexane 0.2 i acard niestety się nie utrzymała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 20:15
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Ikarzyca wrote:Wg mojej genetyczki nie - MTHFR nie podchodzi pod trombifilię. Z powodu samego MTHFR raczej nie dają heparyny. Pai to już zagnieżdzanie - więc raczej acard i ewentualnie heparyna na początku może być włączona.
Chyba zacznę brać ten acard juz teraz. O ile zostanę w starej robocie, bo jak pojde do nowej to na pol roku absytnencja staraniowa -
MonaLiza wrote:Chyba zacznę brać ten acard juz teraz. O ile zostanę w starej robocie, bo jak pojde do nowej to na pol roku absytnencja staraniowa
Czarnulka ja też mam ANA 1,2. ANA 3 nie robiłam. Bo ANA 2 mi wyszły słabo dodatnie.
Ikarzyca ja to juz niebawem ponadgabaryt tak sobie folgujęAch zresztą już serio mogłabym być nawet ciężąrówką
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 20:23
-
czarnulka24 wrote:MonaLiza - ja mam też tak jak Mamaokruszka mutacje pai 1 , mthfr 1289ac, a do tego też mam dodatkowo przeciwciała przeciwjądrowe ANA 1,2,3 i też dostałam na to clexane 0.6 i acard .
Mi powiedzieli że te mutacje nie są wskazaniem do heparyny. Ale że już 3x poroniłam a coś tam wyszło to lekarz to zastosował. Głównie że względu na PAI 1. Poprzednia ciaża na clexane 0.2 i acard niestety się nie utrzymała.
Mona
To moja 3 ciaza
1 do 9 tyg- wiesz co zgodnie ppwiedzieli lekarze zakrzep.
Druga biochem - czyli pai sie pdewalo
A aktualnie jestem od pozytywnej bety na clexanie acard bralam od stycznia. I biore dalej05.12.2017 Kubuś
Aktualnie 6/7 tyg?
Chwilo trwaj....