Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnnaZ wrote:bajlov mi lekarz powiedział, że w tych witaminach dla kobiet w ciąży jest spora dawka jodu i jeśli nie jesteś w ciąży, to ten nadmiar jodu też nie będzie korzystny. Zalecił łykać tylko kwas foliowy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2017, 20:18
-
Ikarzyca wrote:Nie Edzia - Wojtek Biernacki jest przed 50 może lekko szpakowaty. Ma spore zakola a resztę włosów scieta na krótko. Taki sympatyczny z twarzy.
dziękuję za informacje
:*
KARIOTYPY OK
ZASTRZYKI Z HEPARYNY mutacje + obniżone białko S
Mama dwóch Aniołów
[*] Okruszek grudzień 2016 6tc
[*] Okruszek czerwiec 2017 10tc -
AnnaZ wrote:Edzia 1993, myślę że to nie @, skoro była żywa krew. Miałam podobnie, nawet pisałam dziewczynom tu na forum, że cieszę się, bo dostałam @ , ale prawdziwa przyszła 35 dnia. Może jeszcze się oczyściłaś do końca i teraz przyjdzie normalny @.
bajlov mi lekarz powiedział, że w tych witaminach dla kobiet w ciąży jest spora dawka jodu i jeśli nie jesteś w ciąży, to ten nadmiar jodu też nie będzie korzystny. Zalecił łykać tylko kwas foliowy.
Też tak myślę, teraz czekam na prawdziwy okres. Powiedz mi bolał Cir bardzo brzuch na dole? Dostawalas takie skurcze? Mnie dzisiaj mąż musiał trzymać bo mialam ogromny skurcz i ciagle czuje bol jajnika. Nie wiem jak to tlumaczyc ale moze to macica sie obkurcza bo jeszcze tydzien temu miałam otwarta i to tak boli?
Odnośnie preparatów dla kobiet w ciąży ja biore femibion1 jest tam jod ale na opakowaniu pisze ze jest to preparat również dla kobiet które starają się o dziecko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2017, 23:21
KARIOTYPY OK
Mama dwóch Aniołów
nick nieaktualnyEdzia1993 wrote:Odnośnie preparatów dla kobiet w ciąży ja biore femibion1 jest tam jod ale na opakowaniu pisze ze jest to preparat również dla kobiet które starają się o dziecko.
-
baljov wrote:Zapytam lekarki w przyszłym tygodniu, a do tego czasu będę brała kwas foliowy tylko. Dzięki za rady:)
KARIOTYPY OK
Mama dwóch Aniołów
Edzie zobaczy czy nie masz jakiegoś stanu podgorączkowego i może pojedz do lekarza jednak?i co do witamin jeśli już zaczniesz diagnostykę to zrob MTHFR i wtedy ( jeśli masz ten gen do d...) femibion nie jest ok, tylko inne formy witamin z gr b.
Ikarku co tam ? jak samopoczucie ? to już 2 trymestr!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2017, 08:37
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Justa87 wrote:Edzie zobaczy czy nie masz jakiegoś stanu podgorączkowego i może pojedz do lekarza jednak?i co do witamin jeśli już zaczniesz diagnostykę to zrob MTHFR i wtedy ( jeśli masz ten gen do d...) femibion nie jest ok, tylko inne formy witamin z gr b.
Ikarku co tam ? jak samopoczucie ? to już 2 trymestr!
Dzisiaj czuje się super, stanu podgorączkowego nie mam, wczoraj myśleliśmy czy nie podjechać do szpitala, bo chyba tylko nam to zostało weekend, ale pisałam do mojego ginekologa, odpisał żebym się pokazała we wtorek - to mnie troche uspokoiło bo gdyby to było cos bardzo złego to chyba by nie zwlekał. We wtorek mamy jeszcze poradnie genetyczną, zobacze jakie badania nam zlecą, a reszte zrobie na własną ręke. Do mojego starego gina już się nie wybieram, ale nie miałam do kogo napisać, a nie wiedziałam co się dzieje. Spróbuje w Bielsku w tej klinice - zobaczymy może znajdę nareszcie swojego lekarza.
Dziękuje za tą informacje, bo nawet nie wiedziałam, że w takim przypadku ten preparat jest do bani.
KARIOTYPY OK
Mama dwóch Aniołów
nick nieaktualnyJusta87 wrote:co do witamin jeśli już zaczniesz diagnostykę to zrob MTHFR i wtedy ( jeśli masz ten gen do d...) femibion nie jest ok, tylko inne formy witamin z gr b.
-
Edzia1993 wrote:Też tak myślę, teraz czekam na prawdziwy okres. Powiedz mi bolał Cir bardzo brzuch na dole? Dostawalas takie skurcze? Mnie dzisiaj mąż musiał trzymać bo mialam ogromny skurcz i ciagle czuje bol jajnika. Nie wiem jak to tlumaczyc ale moze to macica sie obkurcza bo jeszcze tydzien temu miałam otwarta i to tak boli?
Odnośnie preparatów dla kobiet w ciąży ja biore femibion1 jest tam jod ale na opakowaniu pisze ze jest to preparat również dla kobiet które starają się o dziecko.Edzia1993 lubi tę wiadomość
2013 Córka - największa miłość
7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
12.2017 cp
-
baljov wrote:A czy wystarczy, że najpierw zrobię poziom homocysteiny czy od razu powinnam zrobić MTHFR? Bo ja słaba w tych badaniach jestem...Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
nick nieaktualnyJusta87 wrote:Ula ma racje,ja mam poziom homocysteiny super ok 6(zaraz po kolejnym poronieniu)a homozygote 677mam czyli ta najgorsza postac mthfr.Sprawdzilam poziom kw foliowego i byl niziutki a b12za duzy wiec metylacja zawodzila pomimo homocysteiny.
-
ja mam homo 677 i hetero Pai1 homocysteine miałam 12.8 kwas foliowy w dolnej granicy normy i b12 też dość nisko, więc same te badania bez wiedzy o mutacji dają niewiele choć mogą ja sugerować jeśli któreś wychodzi poza normę ( o ile nie suplemwntowano sztucznie kwasu i b12)Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
nick nieaktualny
-
AnnaZ - a no dzięki - samopoczucie całkiem całkiem
wizytę mam w piątek najbliższy więc zobaczę co u Dziedzica - bo widziałam ostatnio Dzieciatko na prenatalnych. W ogóle się nie czuje jak w ciąży - więc czasem dopada mnie myśl czy wciąż w tym brzuszku jest dziecko i czy wszystko ok - no ale robię wszystko co mogę żeby było dobrze no i w sumie nic nie zwiastuje kłopotów. Jakbym czuła ruchy byłabym spokojniejsza ale to jeszcze trochę oczekiwania.
Justa87 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny... Jak zawsze wracam do Was w chwilach, gdy moja nadzieja mnie zawodzi...
Nie wiem nawet, co moglybyscie mi napisac, ale chyba musze sie po prostu komus wyzalic, kto wie co to znaczy przechodzic przez ciaze po poronieniu. To juz moja trzecia ciaza w tym roku i naprawde emocje i stres biora gore nad racjonalnym mysleniem.
W piatek bylam na moim pierwszym usg i wszystko bylo super, dzidzius mierzyl 5.4mm (6t2d, wiec tyle ile powinien, wg ostatniej @ powinnam byc 6t1d albo 6t2d) i byl dobrze umiejscowiony, ale serduszko bilo dosc wolno wg mnie - 88 uderzen na minute. Lekarz (powazany w srodowisku ginekologow, ktory zajmuje sie tylko poronieniami nawykowymi i nieplodnoscia) tylko raz sprawdzil tetno, powiedzial, ze wszystko jest w porzadku i jest zadowolony i widzimy sie na nastepne usg za 2 tygodnie. Nawet nie skomentowal tetna dziecka, bo przed samym usg powiedzial, ze w 6t2d nie zmartwi sie, jesli wcale go nie zobaczymy.
Od razu po wizycie zajrzalam do internetu, bo tetno dziecka wydawalo mi sie dosc niskie - pamietam historie kolezanek, ktore na takim samym etapie ciazy widzialy ponad 120 uderzen na minute. I rzeczywiscie - normy na skonczony 6-7 tydzien ciazy byly od 90 uderzen na minute w gore. Strasznie sie zmartwilam i od usg nie moge sobie miejsca znalezc, bo martwie sie, ze i ta ciaza moze byc zagrozona.
Wiem, ze na dobra sprawe moglismy zlapac dopiero pierwsze uderzenia serduszka i do nastepnej wizyty sie rozbuja na calego, ale nastepne usg mam wyznaczone dopiero na 8t0d i naprawde ciezko mi jest, wiedzac, ze niskie tetno moze wrozyc cos niedobrego...Czy ktoras z Was miala moze taka sytuacje?
Jesli chodzi o leki, jestem na zastrzykach clexane 0.4mg, biore progesteron 400mg w czopkach dwa razy dziennie, do tego aspiryna 150mg, metylowany kwas foliowy i normalny kwas foliowy (mam mutacje MTHFR 1298ac heterozygotyczna), witamine D, kwas omega 3 i witaminy prenatalne. Ach, i jestem super zla na mojego lekarza, ze kazal mi przyjsc tak wczesnie na wizyte, poczatkowo zapisalam sie na 7t0d, ale przepisal mnie na 6t2d. Ile stresu moglabym sobie zaoszczedzic... -
Ulli88 wrote:wysoka homocysteina może sugerować mthfr, jednak jej odpowiedni poziom nie wyklucza istnienia mutacji
tak jak Ulli88 napisala, normalna homocysteina nie wyklucza mutacji. moja homocysteina jest w normie i mimo tego mam mutacje MTHFR heterozygotyczna 1298ac, czyli podobno lagodniejsza.
a jesli chodzi o badania, to tam gdzie ja robilam swoje, mutacja MTHFR jest w pakiecie badan na trombofilie. W moim pakiecie bylo 6 roznych mutacji: mutacje czynnik V Leiden i genu protrombiny, mutacje C677T i A1298C MTHFR, PAI-1 oraz VR2.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2017, 21:04