Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:Przy takim ryzyku zalecaja amnio? Oni sa powazni?????Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :*
-
Ja miałam słabe ryzyko, ale po tym jaki stres wywołał u mnie fałd karkowy po 20t i dodatkowo ta pępowina teraz wiem, że zrobiłabym amnio z takimi wynikami pappa i usg jakie miałam i byłabym spokojna do końca ciąży.NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Dziewczynki, Wam ufam bardziej niż sobie, uspokójcie mnie bo dzis jade do lekarza i muszę wiedzieć co mowic. Dziś odebrałam pappę. Krew pobierałam 3 dni po badaniu usg *nie wiem czy ma to w ogóle jakieś znaczenie
Mam 27 lat, 2 ciaza, brak chorób itp. Badanie w 13+6 wg usg (wg OM 13+0)
77.1 CRL
1.69 NT
153 tętno
Beta 1.145 mom
Pappa 0.441 mom
Ryzyko skorygowane które wyszło gorzej:
1:492 t21
1:4300 t13
Co mam myslec? Może za późno tą krew pobrana? Mamaginekolog pisała że w 14tc najpóźniej jakby się trzymać daty z usg, to może to jest wina?
Poza tym widzę że są błędy bo nie ma wprowadzonego NT w ogole, a wiek ciąży wg usg wpisali mi 6t4d wg CRL:/
19.07.2016 r. Aleksander
-
Hey, mi tez wzrosło ryzyko tyle ze przy t13, ale moj lelarz genetyk powiedzial ze jest spoko i tak.. jak jest ponizej 300 to lekarze zalecają amnio, ale co lekarz to inna praktyka
ale nie martw się na zapas, często ta pappa wychodzi gorzej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2017, 13:55
Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :* -
Mi również ryzyko wzrosło po wykonaniu testu PAPPA. I również miałam niskie białko PAPPA. Dostałam wówczas profilaktycznie Acard. Niska PAPPA może sugerować, że będzie problem z nadciśnieniem tętniczym u mamy lub że dziecko dotknie hipotrofia.
Mnie to uspokoiło. Jednak w czwartek mam drugie badanie prenatalne i zaczynam się stresować, czy NA PEWNO jest OK?! -
Ja mam wizytę 11 wrzesnia i tez czasem mnie.starch oblatuje tym.bardziej ze moje dziecko nie ma jednej tetnicy pępowinowej i mial jakas zmiane nad nerką prawdopodobnie torbiel..ale nie mozna przyciągac zlych myśli, ja wierze ze ta wizyta bedzie lepsza od poprzedniej ktora mi.przyniosła wiele stresuAntoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :*
-
Dzięki dziewczyny, dziś wstępnie uspokoiła mnie pielęgniarka w poradni - wzięła mój wynik z krwi i usg, na moich oczach poprawnie wpisała wszystkie dane (wpisana NT które było pominięte i odpowiednio wpisała wiek ciazy) i wyliczyło mi wynik 1:4000 zamiast 1:400 :o także już troszkę mogę głębiej oddychać, jutro idę do wiechecia do Krakowa na usg połówkowe to jeszcze małego obejrzy z każdej strony
mam też nadzieję że mnie uspokoi...
Elize- a długo brałaś acard? Wiem właśnie o tym ryzyku przy niskim białku pappa, jutro na pewno o to spytam na konsultacji19.07.2016 r. Aleksander
-
Dzień dobry, dziewczyny, jestem nowa, ale mam nadzieję,że pozwolicie przyłączyć się do grupy i pomożecie rozwiać moje wątpliwości...
mam 38 lat, to moja druga ciąża, ale pierwsze zetknięcia z badaniami prenatalnymi...
i oczywiście szok...
na usg kość nosowa widoczna, NT 1,64 mm
ale testy pappa
trisomia 21 ryzyko podstawawoe 1:137 a skorygowane 1:191
czy któraś z was miała może tak samo lub bardzo podobnie?
Proszę .... -
Ola fasola wrote:Dzień dobry, dziewczyny, jestem nowa, ale mam nadzieję,że pozwolicie przyłączyć się do grupy i pomożecie rozwiać moje wątpliwości...
mam 38 lat, to moja druga ciąża, ale pierwsze zetknięcia z badaniami prenatalnymi...
i oczywiście szok...
na usg kość nosowa widoczna, NT 1,64 mm
ale testy pappa
trisomia 21 ryzyko podstawawoe 1:137 a skorygowane 1:191
czy któraś z was miała może tak samo lub bardzo podobnie?
Proszę ....
Ola ale w czym problem?
NT przyzwoite.
Po testach pappa ryzyko się zmniejszyło...rozmawiałaś z lekarzem po badaniach? -
Ola ryzko oblicza się w pierwszej kolejności biorąc pod uwagę wiek ( taka Statystyka), potem dopiero parametry z usg i pappa. Ja w podobnym wieku miałam podobny wynik po usg a po pappa jeszcze o wiele gorszy. Synuś zdrowy jak rybka. NT masz super więc nie martwilabym się wcale. Ja teraz znów jestem w ciąży i nie będę wogole robić pappy bo nic nie wnosi to badanie a tylko stresu się najadlam. Zrobię tylko usg- wg mnie najważniejsze.
UKOCHANY FRANUŚ *09-02-2015r + 09-02-2015r. 29tc żył 1,5 godz.
-
nick nieaktualny
-
No właśnie w moim przypadku nic takiego nie miało miejsca. Znam wiele osób które pomimo fatalnych wyników urodziły zdrowe dzieci. Znam też takie które pomimo dobrych urodziły chore dziecko. Czysta statystyka.Zamiast tych badań powinny być robione od razu NIFTY jak w innych krajach. Znam nawet sporo lekarzy którzy doradzają te badanie. Oczywiście mówię tylko o biochemii.
UKOCHANY FRANUŚ *09-02-2015r + 09-02-2015r. 29tc żył 1,5 godz.
-
nick nieaktualny
-
chabrowa wrote:Ola ale w czym problem?
NT przyzwoite.
Po testach pappa ryzyko się zmniejszyło...rozmawiałaś z lekarzem po badaniach? -
Cześć dziewczyny!
dzisiaj byliśmy u genetyka. Bardzo fajny lekarz. Wytłumaczył co i jak- przeziernosc karkowa ok,USG też ok. A te białka troszkę podwyższyły ryzyko ale nieznacznie. Nie widzi wskazań do badan inwazyjnych. Też z krwi coś mogło tak wyjść przez krwiak-może już wtedy miałam. Kazał się cieszyć ciążą, dbać i uważać na siebieJak mam ułożyło! W poniedziałek umawiam się na drugie USG prenatalne. Aha, i jeszcze echo serca płodu mamy zrobić.
-
Hej
głupio mi do Was dołączać, bo nifty robię w sumie dla potwierdzenia, że jest ok ale i tak mnie czasami dopadają czarne myśli... Robiłam tylko usg, bez pappa. Nt 1,6, kość nosowa jest. Usg tobił sam dr Roszkowski w Warszawie więc niby nie powinnam się martwić a jednak wspomnienia z poprzedniej ciąży ciągle mnie prześladują... Poprzednio pierwsze usg książkowe, na połówkowym podejrzenie ubytku w przegrodzie międzykomorowej. W Warszawie okazało się, że jest gorzej, złożona wada serca i fałd karku 9mm. Amnio i niestety zd. Amnio robili mi dwa razy w tamtej ciąży (podobno coś im się popsuło za pierwszym razem). Teraz zdecydowaliśmy się na nifty. Krew pobrana w środę 30.08 i łudzę się, że będę miała najcudowniejszy prezent urodzinowy 9.09. ale pewnie będzie trzeba poczekać te 9 dni roboczych. Stres okropny mimo że teoretycznie wszystko ok... Przygarniecie?
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Właśnie robiłam w Lublinie. Tyle, że codziennie podobno kurier zabiera od nich próbki ok. 14 więc myślę, że najpóźniej następnego dnia mieli je już w miejscu docelowym. Na razie czekam ale myślę o tym coraz więcej... A na każdy telefon podskakuję przestraszona czy to już. Jak jakaś wariatkaTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka