Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie nie..w takich jednostkach jest podany na moim koncie internetowym..resztę ma lekarz, z którym się zobaczę za kilka dni..do tego czasu próbuje szukać czegoś w sieci, ale właśnie tak jak chcesz wlasnie wszędzie są wyniki w jednostkach w MoM..Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
triti wrote:Zobacz mam wszystko dokładnie opisane na dole
U Ciebie pewnie też wszystko dobrze się skończysprawdź tę plamkę bo tak wcześnie to może jakaś "pomyłka" lekarza. A co do pępowiny żaden z lekarzy, który mnie badał nie przejął się tą pępowiną..... a w sumie jak zostało to potwierdzone to byłam u chyba 5 różnych lekarzy (nie licząc tych, których pytałam w szpitalu przy okazji szycia szyjki też po 20t) do końca ciąży chodziłam do 2 różnych lekarzy i żaden nie podejmował tematu nawet jak mały słabo rósł po 30t to zwalali to na cukrzycę.
uspokoiłas mnie
Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :* -
Ilona04 wrote:Lena7 a nie mozesz zadzwonic do lekarza ? On powienien to przeliczyc w programie komputerowym na jednostke Mom
u tego lekarza na prenatalnych sobotę byłam pierwszy raz..kurcze że nigdzie nie ma przelicznika w necie..
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
nick nieaktualny
-
Ilona04 wrote:Mam wyniki, nie mam wskazan do amnipunkcji..badania wyszly dobrze
moge ją rozważyc pod kątem tej plamki nad nerką, ale raczej się nie zdecyduje.. wierze, że ona się wchłonie
UKOCHANY FRANUŚ *09-02-2015r + 09-02-2015r. 29tc żył 1,5 godz.
-
Ilona04 wrote:To z jakiej przyczyny wykonywalas Pappa? Myslalam ze przez tą tetnice
uspokoiłas mnie
bo miałam 38 lat
a Ty sprawdź tylko tę plamkę może u innego lekarza - skąd jesteś ? może dziewczyny podrzucą jakieś nazwisko.
Mnie też kilka dziewczyn pocieszało w związku z tą pępowiną co oznacza, że wcale rzadko się nie zdarza.
Co do nerek wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie żeby coś powiedzieć - tak przynajmniej lekarz mi powiedział (najlepiej widać na połówkowych).
Ty zrób badanie, które da Ci spokój do końca ciąży, a pępowiną dwunaczyniową nie przejmuj się
A jakiem masz wyniki pappa ?
To szczęśliwe forum i maluszek urodzi się zdrowiutki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2017, 21:24
NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Trisomia 21 z usg 901 po pappa 18017
Trisomia 18 z usg 2175 po pappa 4743
Trisomia 13 z usg 6830 po pappa 808no czekam na kolejne Usg moze ta plamka sie wchlonie
no bylam u dwoch lekarzy i dwoch widziało tą zmiane takze jest to jest .
Teraz ja obserwowac trzebaKero, triti lubią tę wiadomość
Ilona04,
nic nie brałam.
maluszek rozwijał się dobrze. Zawsze był odrobinę mniejszy, ale córkę urodziłam w 37t i ważyła 2800 więc też wielka nie była, a zdrowiutka 10pkt dostała
Ja bardziej przejęłam się tym fałdem karkowym po 20t - ponad 6mm (fałd i pępowina = 2 cechy przy wadach genetycznych).
Natomiast synek po 30t mało przybierał i nóżki miał krótsze....więc mimo, że i nifty (u nas słabo bo około 50tys) i harmony wyszły ok i tak się stresowałam na maxa bo ciągle coś było nie tak.
I ta szyjka szyta przez wewnętrzne rozwarcie po 20t - zaczęłam sobie wmawiać, że maluszek jest chory i dlatego jak to często bywa poród następuje wcześniej... aż głupio się przyznać co ja wtedy myślałam !!!! Nawet przed szyciem pytałam jeszcze lekarza czy jest pewny, że dziecko jest zdrowe bo może jednak coś jest nie tak i organizm sam chce pozbyć się płodu..... MASAKRA CO SIĘ ZE MNĄ DZIAŁO !!!!
Jedyne co to musiałam częściej robić usg po 30t (ale ja już po prenatalnych zaczęłam chodzić regularnie do 2 różnych lekarzy).
Koniecznie uważaj na to co jesz bo przy pępowinie dwunaczyniowej często pojawia się cukrzyca ciążowa, a przy cukrzycy maluszek nie zawsze rośnie ponad miarę. Jedz zdrowo - dużo jajek i wartościowych = jak najmniej przetworzonych produktów i oczywiście unikaj słodyczy - ale to każda z nas wie
Masz świetne wyniki pappa !!!! Ile masz lat ?
Wiele dziewczyn - tych którym pappa wyszła źle twierdzą, że to badanie jest zbędne i że wiele czynników wpływa na jego wynik. Ja brałam luteinę i dodatkowo miałam najprawdopodobniej bostonkę jakieś 2-3t przed badaniem i wyniki miałam dobre co może oznaczać, że jestem potwierdzeniem tezy lekarzy, że ani luteina ani infekcje nie wpływają na wynik.
Oczywiście teraz łatwo mi się mówi, a wcześniej wariowałamjak to jest, co jest prawdą czy coś wpływa na wyniki pappa czy nie, dlaczego u mnie jest ok mimo luteiny i choroby itp....
U mnie było coś około:
t21 - 1:2501
a reszta chyba około 1:5000 - nie wiem czy dobrze pamiętam.
Oliwier urodził się tak jak córeczka przez cc w 38t (problem z ktg - okazało się, że był jeszcze węzeł prawdziwy na tej nieszczęsnej pępowinie...) ważył 2460 i dostał 10pkt.
Nadrobił całkiem dobrze - we wtorek byliśmy u lekarza i ważył 5940wagę podwoił zaraz po skończeniu 2m.
Hipotrofiki ponoć tak mają
NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Oczywiście mi.ucielo
ah u mnie maly mial jeszcze tetno 176 ale mysle ze to tym spowodowane ze badal je przy koncu badania..a wczesniej go troche wymeczylismy bo ja musiałam go podrzucac tak jak by zeby mogl mu zrobic pomiar nt, i poza tym ja sie strasznie denerwowoalam az mi nogi sie cale trzesly
bo 2 dni wczesniej u mojego gina mial tetno 150
Cześć dziewczyny. Właśnie odebrałam wyniki badań prenstslnych I trymestru ...
Mój wiek 26 lat
CRL 62mm - 12t4d
Przeziernosc karkowa NT 1,1mm
Na USG wszystko wyglądało w porządku. Tylko wyniki z badań krwi....
Wolne beta HCG 58,4 IU/l co odp. 1,395 MOM
PAPP-A 1,950 IU/l co odp. 0,393 MOM
Za tydzień w piątek mam konsultacje genetyczną.... Tak się boję.... -
Mam się zastanowić nad amnipunkcja...
Jak myślicie -robić? -
Tokarzynka wrote:Cześć dziewczyny. Właśnie odebrałam wyniki badań prenstslnych I trymestru ...
Mój wiek 26 lat
CRL 62mm - 12t4d
Przeziernosc karkowa NT 1,1mm
Na USG wszystko wyglądało w porządku. Tylko wyniki z badań krwi....
Wolne beta HCG 58,4 IU/l co odp. 1,395 MOM
PAPP-A 1,950 IU/l co odp. 0,393 MOM
Za tydzień w piątek mam konsultacje genetyczną.... Tak się boję....widzialas tamte moje wyniki na gorze to ja mialam tak : beta Hcg 0.345 i pappa 0.520
a mamy tyle samo lat
Właśnie beta podwyższone,A pappa niskie. Ryzyko trisomii21
- podstawowe 1:904
-skorygowane 1:844