X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Asia441 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze trzeba mieć nadzieję, u mnie nifty pro wyszło ok, ryzyko miałam 1:4. Zawsze jest szansa że to łożysko, nie płód amniopunkcja da odpowiedź, wiem co przeżywasz. Jeśli jesteś wierząca spróbuj modlić się do świętej Rity. Ściskam mocno

EBa lubi tę wiadomość

• walkaOrodzeństwo Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Św. Rita czyni cuda. Nigdy nie zawiodłam się. Zawsze w chwilach trudnych mogłam liczyć na jej wstawiennictwo. Polecam

• Irynka Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dałam radę wszystko przeczytać..

Hej Dziewczyny, podpowiedzcie mi proszę.

Trisomia 21 - 1:18
    Trisomia 18 - 1:8873
    Trisomia 13 - 1:278

Byłam na USG w 12 tygodniu, lekarz określił wiek ciąży jako 12+5.
    wiek 36 lat, nie pale, biorę duphaston 1x2, mam hashimoto, nedoczynność (tsh 0,8 )
    CRL 63.3
    NT 1.23
    FHR 171 ud/min (ale ja stresowałam się)
    Sriednia PI w tętnicy macicznej 1.135 (0,798 MOM)
    HCG 77.2 IU/l (2.12 MOM)
    PAPP-A 1.8 IU/l (0.411 MOM)
    PLGF 28.8 pg/ml

Po usg wszystko w porządku, nie było do czego przeczepić się

Czy może być tak, że moje dziecko jest po prostu trochę większe jak na swój termin? (dodam że urodziłam się 4150g i 54 cm, mąż 3500g i teraz wysoki i silnej budowy ciała). Bo według terminu wyliczonego przez lekarza wychodzi, że zaszłam w ciążę wtedy, kiedy nie było współżycia. Mój cykl trwa 27 dni, a współżycie było 11 dnia cyklu.

Jeśli policzyć moje dane w kalkulatorze na stronie fetalmedicine, to w 12 tygodniu ryzyko wychodzi 1:530. Jeśli uwzględnić, że mój cykl ma 26-27 dni, ryzyko wynosi 1:250 - na co osobiście nie zwracałabym większej uwagi i nie stresowałabym się. Nawet jeśli liczyć według wymiaru CRL, wychodzi 12+4 tygodnia (a nie 12+5 jak wpisano na USG), wtedy ryzyko wynosi 1:122, co też by mnie nie przestraszyło. No nie wiem skąd 1:18..

Mam takie wrażenie, że lekarz chce po prostu, żeby placówka dostała pieniądze z NFZ z amnio, bo sama placówka jest prywatna, ale część świadczeń realizują w ramach NFZ

Zrobiłam feliatest karyo plus, 12 lutego już były w laboratorium. Ale lekarz wysyła mnie odrazu na amnio

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 17:24

👩🏻36 🧔🏻‍♂️42

🍀 Początek starań 09.2024
    🤞🏻 Na poważnie od 01.2025
    10.2025 💔 4+3

01.12.2025 ⏸️
    09.12.2025 hcg 837,1 mIU/ml
    15.12.2025 hcg 10281,60 (+130%), TSH 1,054, FT4 1,23
    13.01.2026 2,75 cm 🥰
    02.02 1 prenatalne 6,33 cm 🥳
    17.02 wizyta Ok. FeliaTest - Zdrowy Chłopczyk 💙
    24.03 wizyta ...

👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy.

preg.png
  • galaretka Nowa

Wysłany: 16 lutego, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irynka,

Po tym ja uzyskałam wyniki badań krwi robione przy okazji testu Pappa doktoryzowałam się w temacie ryzyk kilka dni, zanim otrzymałam końcowy raport z badania. Chciałam zrozumieć jakiego wyniku mogę się spodziewać, bo moje białko Pappa było dużo powyżej górnej normy...
    Lekarz wylicza ryzyka trisomii korzystając ze specjalnego programu statystycznego, wprowadzając do niego różne parametry z badania prenatalnego (m.in. wiek pacjentki, wyniki usg, wyniki badań z krwi).

Skorygowane ryzyko ZD zapewne jest tak wysokie przez wyniki krwi (białko pappa i beta hcg). Zgodnie z informacjami, które można przeczytać na różnych medycznych stronach:
    "Niskie PAPP-A (< 0,5 MoM): W połączeniu z podwyższonym wolnym beta-hCG (> 2,52 MoM) sugeruje podwyższone ryzyko zespołu Downa (trisomia 21)."

Jednocześnie jest to test przesiewowy i niczego nie przesądza. Określa tylko ryzyko. Co do opinii o amnio się nie wypowiem, bo ostatecznie nie miałam wskazań do tego badania.

• Irynka Ekspertka

Wysłany: 17 lutego, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otrzymałam już wynik! Zdrowy chłopczyk! 💙
    Mam nadzieję, że więcej takich nerwów już nie będę mieć… Liczę na to, że ten test naprawdę pokazuje prawdę i nie będzie później żadnych niespodzianek. Na amniopunkcję się nie decyduję.

👩🏻36 🧔🏻‍♂️42

🍀 Początek starań 09.2024
    🤞🏻 Na poważnie od 01.2025
    10.2025 💔 4+3

01.12.2025 ⏸️
    09.12.2025 hcg 837,1 mIU/ml
    15.12.2025 hcg 10281,60 (+130%), TSH 1,054, FT4 1,23
    13.01.2026 2,75 cm 🥰
    02.02 1 prenatalne 6,33 cm 🥳
    17.02 wizyta Ok. FeliaTest - Zdrowy Chłopczyk 💙
    24.03 wizyta ...

👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy.

preg.png
  • Czekam_na_tęczę Nowa

Wysłany: 10 marca, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z wszystkimi mamami :)

Dokładnie tak jak w tytule... Zdecydowałam się napisać, żeby nie zwariować w oczekiwaniu na wynik amniopunkcji :( A czekamy już 3 tygodnie... Mimo że zdecydowaliśmy się dopłacić do mikromacierzy między innymi ze względu na szybszy wynik...
    Dopiero w zeszłym tygodniu kiedy zadzwoniłam do przychodni zostałam poinformowana, że szybszego wyniku nie otrzymamy ponieważ "DNA było słabej jakości"... Wydaje mi się, że chodziło im raczej o to, że w płynie owodniowym była mała ilość DNA płodu.
    Ostatecznie mamy czekać na pełny wynik bo w laboratorium muszą zrobić hodowlę komórek żebyśmy jakikolwiek wynik otrzymali.

Jak długo to może jeszcze potrwać? Czy ktoś jeszcze czekał tak długo na wyniki?

‹‹ 659 660 661 662 663
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ