Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Asia441 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze trzeba mieć nadzieję, u mnie nifty pro wyszło ok, ryzyko miałam 1:4. Zawsze jest szansa że to łożysko, nie płód amniopunkcja da odpowiedź, wiem co przeżywasz. Jeśli jesteś wierząca spróbuj modlić się do świętej Rity. Ściskam mocno

EBa lubi tę wiadomość

• walkaOrodzeństwo Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Św. Rita czyni cuda. Nigdy nie zawiodłam się. Zawsze w chwilach trudnych mogłam liczyć na jej wstawiennictwo. Polecam

• Irynka Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dałam radę wszystko przeczytać..

Hej Dziewczyny, podpowiedzcie mi proszę.

Trisomia 21 - 1:18
    Trisomia 18 - 1:8873
    Trisomia 13 - 1:278

Byłam na USG w 12 tygodniu, lekarz określił wiek ciąży jako 12+5.
    wiek 36 lat, nie pale, biorę duphaston 1x2, mam hashimoto, nedoczynność (tsh 0,8 )
    CRL 63.3
    NT 1.23
    FHR 171 ud/min (ale ja stresowałam się)
    Sriednia PI w tętnicy macicznej 1.135 (0,798 MOM)
    HCG 77.2 IU/l (2.12 MOM)
    PAPP-A 1.8 IU/l (0.411 MOM)
    PLGF 28.8 pg/ml

Po usg wszystko w porządku, nie było do czego przeczepić się

Czy może być tak, że moje dziecko jest po prostu trochę większe jak na swój termin? (dodam że urodziłam się 4150g i 54 cm, mąż 3500g i teraz wysoki i silnej budowy ciała). Bo według terminu wyliczonego przez lekarza wychodzi, że zaszłam w ciążę wtedy, kiedy nie było współżycia. Mój cykl trwa 27 dni, a współżycie było 11 dnia cyklu.

Jeśli policzyć moje dane w kalkulatorze na stronie fetalmedicine, to w 12 tygodniu ryzyko wychodzi 1:530. Jeśli uwzględnić, że mój cykl ma 26-27 dni, ryzyko wynosi 1:250 - na co osobiście nie zwracałabym większej uwagi i nie stresowałabym się. Nawet jeśli liczyć według wymiaru CRL, wychodzi 12+4 tygodnia (a nie 12+5 jak wpisano na USG), wtedy ryzyko wynosi 1:122, co też by mnie nie przestraszyło. No nie wiem skąd 1:18..

Mam takie wrażenie, że lekarz chce po prostu, żeby placówka dostała pieniądze z NFZ z amnio, bo sama placówka jest prywatna, ale część świadczeń realizują w ramach NFZ

Zrobiłam feliatest karyo plus, 12 lutego już były w laboratorium. Ale lekarz wysyła mnie odrazu na amnio

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 17:24

👩🏻36 🧔🏻‍♂️42

🍀 Początek starań 09.2024
    🤞🏻 Na poważnie od 01.2025
    10.2025 💔 4+3

01.12.2025 ⏸️
    09.12.2025 hcg 837,1 mIU/ml
    15.12.2025 hcg 10281,60 (+130%), TSH 1,054, FT4 1,23
    13.01.2026 2,75 cm 🥰
    02.02 1 prenatalne 6,33 cm 🥳
    17.02 wizyta Ok. FeliaTest - Zdrowy Chłopczyk 💙
    17.03 wizyta ...

👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy.

preg.png
  • galaretka Nowa

Wysłany: 16 lutego, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irynka,

Po tym ja uzyskałam wyniki badań krwi robione przy okazji testu Pappa doktoryzowałam się w temacie ryzyk kilka dni, zanim otrzymałam końcowy raport z badania. Chciałam zrozumieć jakiego wyniku mogę się spodziewać, bo moje białko Pappa było dużo powyżej górnej normy...
    Lekarz wylicza ryzyka trisomii korzystając ze specjalnego programu statystycznego, wprowadzając do niego różne parametry z badania prenatalnego (m.in. wiek pacjentki, wyniki usg, wyniki badań z krwi).

Skorygowane ryzyko ZD zapewne jest tak wysokie przez wyniki krwi (białko pappa i beta hcg). Zgodnie z informacjami, które można przeczytać na różnych medycznych stronach:
    "Niskie PAPP-A (< 0,5 MoM): W połączeniu z podwyższonym wolnym beta-hCG (> 2,52 MoM) sugeruje podwyższone ryzyko zespołu Downa (trisomia 21)."

Jednocześnie jest to test przesiewowy i niczego nie przesądza. Określa tylko ryzyko. Co do opinii o amnio się nie wypowiem, bo ostatecznie nie miałam wskazań do tego badania.

• Irynka Ekspertka

Wysłany: 17 lutego, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otrzymałam już wynik! Zdrowy chłopczyk! 💙
    Mam nadzieję, że więcej takich nerwów już nie będę mieć… Liczę na to, że ten test naprawdę pokazuje prawdę i nie będzie później żadnych niespodzianek. Na amniopunkcję się nie decyduję.

👩🏻36 🧔🏻‍♂️42

🍀 Początek starań 09.2024
    🤞🏻 Na poważnie od 01.2025
    10.2025 💔 4+3

01.12.2025 ⏸️
    09.12.2025 hcg 837,1 mIU/ml
    15.12.2025 hcg 10281,60 (+130%), TSH 1,054, FT4 1,23
    13.01.2026 2,75 cm 🥰
    02.02 1 prenatalne 6,33 cm 🥳
    17.02 wizyta Ok. FeliaTest - Zdrowy Chłopczyk 💙
    17.03 wizyta ...

👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy.

preg.png
‹‹ 659 660 661 662 663
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ