Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Friends0608 wrote:No ale widzieli "ptaszka" ? Generalnie takie testy nie mylą sie nigdy w kwestii płci. Mogą się mylić w kwestii wady ale nie w kwestii płci więc o to się nie martw. Gratulacje dobrych wyników z DNA. Teraz musisz przemyśleć, czy ten wynik Ci wystarczy czy jednak amnio Ci da spokój ducha. Bo te T21 1:206, T18 1:65, to jednak wysokie ryzyka.
Tak, jak wspominałam - my zarykowalismy ale przy narodzinach od razu patrzyliśmy czy zdrowe i było zdrowe. Nawet list nie przyszedł po badaniach przesiewowych noworodka (badanie z krwi z piętki - robi to każdy szpital, każdemu noworodkowi).
Badania DNA tego rodzaju znacznie częściej mylą się co do płci niż co do wykrycia wad bądź ich braku. Po badaniach przesiewowych nie przychodzi nigdy list. Brak kontaktu telefonicznego oznacza zdrowe dziecko. Więc nie wiem jakiego listu się spodziewałas.
Uważam z eskoro psychicznie jesteś gotowa na amnio to się temu poddaj choć pewnie twoje dziecko jest zdrowe. -
Friends0608 wrote:No ale widzieli "ptaszka" ? Generalnie takie testy nie mylą sie nigdy w kwestii płci. Mogą się mylić w kwestii wady ale nie w kwestii płci więc o to się nie martw. Gratulacje dobrych wyników z DNA. Teraz musisz przemyśleć, czy ten wynik Ci wystarczy czy jednak amnio Ci da spokój ducha. Bo te T21 1:206, T18 1:65, to jednak wysokie ryzyka.
Tak, jak wspominałam - my zarykowalismy ale przy narodzinach od razu patrzyliśmy czy zdrowe i było zdrowe. Nawet list nie przyszedł po badaniach przesiewowych noworodka (badanie z krwi z piętki - robi to każdy szpital, każdemu noworodkowi).
Będę robić amniopunkcję, już jestem na nia w zasadzie zapisana na 1 września. Pierwsze prenatalne miałam 06.08. Na których wyszły właśnie te ryzyka, głównie przez biochemię, ale też przepływ wsteczny. Reszta była prawidłowa. 11.08 byłam na jeszcze jednym USG, bez biochemii nikogo innego. Pokazałam wyniki z pierwszych badań i Pani doktor doszukała się nieprawidłowego serca, ale też głowa była za duża w stosunku do reszty tułowia… coś wspomniała o triploidiidlatego będę robić amnio, żeby mieć 100% pewności. Nie ukrywam że dzisiejszy wynik testów dał mi jakąś namiastkę nadziei, bo ostatnie dni były kiepskie, ale nie chcę się nastawiać.
-
@ wrote:Nie, nie ma prawdopodobieństwa, nifty Pro Geneplanet.
Robiłam Nifty pro i inne test NIPT i faktycznie wygląda to tak, że w Nifty pro było kiedyś podawane prawdopodobieństwo przy głównych trisomiach, a obecnie nie ma. Jest tylko zapis wysokie / niskie ryzyko.
Z drugiej strony w badaniu FeliaTest Karyo Plus na wyniku jest informacja wykryto / nie wykryto, screen ze strony feliatest.pl/wp-content/uploads/2025/02/prenatal-testdna-karyo-plus-wyniki.png . Też nie ma prawdopodobieństwa.
-
Cześć,
Orientujecie się może jak to wygląda z amniopunkcja na NFZ w przypadku, gdy badanie prenatalne wykonywałam w innej placówce? Mam wysokie ryzyka T18 i T21. Mam możliwość wykonania amniopunkcji w innym miejscu u bardzo dobrego lekarza, profesora, już się zapisałam. Jeśli trzeb bardzie zapłacić, trudno. Bardziej z ciekawości pytam. -
Domi1002 wrote:Cześć,
Orientujecie się może jak to wygląda z amniopunkcja na NFZ w przypadku, gdy badanie prenatalne wykonywałam w innej placówce? Mam wysokie ryzyka T18 i T21. Mam możliwość wykonania amniopunkcji w innym miejscu u bardzo dobrego lekarza, profesora, już się zapisałam. Jeśli trzeb bardzie zapłacić, trudno. Bardziej z ciekawości pytam.
Sama amniopunkcja, bez względu na to gdzie przeprowadzona, jest refundowana przez NFZ, ale niestety można dość długo czekać na wynik. Warto mieć skierowanie. Dodatkowo płatne są opcje fish (w klinice na Śląsku było to ok. 1000 zł) czy badanie mikromacierzy (ok. 1700 zł). Najlepiej zadzwoń do ośrodka, w którym będziesz miała badanie i wszystko Ci powiedzą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 07:59
Domi1002 lubi tę wiadomość
-
Mirith wrote:Sama amniopunkcja, bez względu na to gdzie przeprowadzona, jest refundowana przez NFZ, ale niestety można dość długo czekać na wynik. Warto mieć skierowanie. Dodatkowo płatne są opcje fish (w klinice na Śląsku było to ok. 1000 zł) czy badanie mikromacierzy (ok. 1700 zł). Najlepiej zadzwoń do ośrodka, w którym będziesz miała badanie i wszystko Ci powiedzą.
-
Mirith wrote:Sama amniopunkcja, bez względu na to gdzie przeprowadzona, jest refundowana przez NFZ, ale niestety można dość długo czekać na wynik. Warto mieć skierowanie. Dodatkowo płatne są opcje fish (w klinice na Śląsku było to ok. 1000 zł) czy badanie mikromacierzy (ok. 1700 zł). Najlepiej zadzwoń do ośrodka, w którym będziesz miała badanie i wszystko Ci powiedzą.
-
Asia444 wrote:Mikromacierze tez moga byc refundowane. W warszawie na Starynkiewicza robią z mikromacierzami na NFZ. Skierowanie mialam od prywatnego gonekologa a amnio z mikromacierzami na Nfz , wynik 6 dni.
-
Domi1002 wrote:Tylko mój lekarz nie wystawił mi skierowania na amniopunkcję, twierdząc że przy takich ryzykach jest to niepotrzebne…
Dziwna praktyka. Lekarz na podstawie raportu z prenatalnych powinien dać skierowanie. Skoro ma być na NFZ to i tak musi być kod skierowania żeby to zrobili. -
Domi1002 wrote:Zapytałam go wprost po prenatalnych czy potrzebuje skierowania na amniopunkcję i odpowiedział że wystarczy mi wynik badania… no trudno, wykonam ja prywatnie, ponieważ bardzo zależy mi na badaniu u tego lekarza, do którego udało mi się zapisać.
Ale po co prywatnie. Porozmawiaj z tym lekarzem, że chcesz na NFZ skoro masz wysokie ryzyko i żeby opisał Ci procedurę postępowania. -
Domi1002 wrote:Zapytałam go wprost po prenatalnych czy potrzebuje skierowania na amniopunkcję i odpowiedział że wystarczy mi wynik badania… no trudno, wykonam ja prywatnie, ponieważ bardzo zależy mi na badaniu u tego lekarza, do którego udało mi się zapisać.
-
Kate95 wrote:I jak jesteś już po amniopunkcji?
Cześć,
W poniedziałek pojechałam do szpitala zamiast na amniopunkcję ze względu na krwawienie. Na miejscu okazało się, że serduszko nie bije 💔
Zostałam na miejscu, bo wczoraj mieli mi zacząć podawać tabletki, natomiast już w poniedziałek wieczorem zaczęło się samo i poroniłam samoistnie.
-
Domi1002 wrote:Cześć,
W poniedziałek pojechałam do szpitala zamiast na amniopunkcję ze względu na krwawienie. Na miejscu okazało się, że serduszko nie bije 💔
Zostałam na miejscu, bo wczoraj mieli mi zacząć podawać tabletki, natomiast już w poniedziałek wieczorem zaczęło się samo i poroniłam samoistnie. -
Hej, czy mogę do Was przycupnąć? Może moje wyniki nie są jakieś tragiczne bo ryzyko trisomii 21 wyszło 1:1258 ale białko pappa wyszło nisko bo 0,498 mom a beta hcg zaś za wysoko 2,626 mom. Mój ginekolog zaleca amniopunkcję albo test nipt z uwagi na ryzyko pośrednie. Na razie chce zrobić nipt, jak najszybciej, może jutro jeśli się uda. Tylko kompletnie nie wiem co wybrać, czym one się różnią 🫤
-
U mnie wyniki amniopunkcji coraz bliżej.Dzisiaj otrzymałam SMS,że wyniki w laboratorium są wykonane teraz czekać,aż dostarczą je do szpitala.Po miesiącu nerwów powoli stres że mnie schodzi.Pogodziłam się z tym,że co ma być to będzie i tak tego nie zmienię🫣Przykro mi,że nie mogę mieć spokojnej ciąży po przebojach w pierwszej że skracającą się szyjką,no cóż nie każdemu jest dane.