Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Lilka1 wrote:Wiem, co czujesz. U mnie jest podobnie, usg w porządku bez markerów zd, a pappa 1:37 i veracity wskazalo bardzo duze ryzyko.
Dzisiaj bylam z tymi wynikami u gin prowadzącego ciążę, powiedział, że wynik pappa został wyszedł taki przez wiek, że biochemia nie wyszła aż tak źle. Był zszokowany ze test veracity podaje tylko informację, że ryzyko jest wysokie lub niskie bez wartosci liczbowych, bez jakiejkolwiek legendy co do punktów odcięcia dla wysoki/niski, co podobno jest w nifty. Oraz że frakcja była wg niego bardzo niska, bo tylko 5.3%. Powiedział ze tylko amniopunkcja może dać ostateczną odpowiedź. Na dzisiejszym usg synek wyglądał prawidłowo, wszystko w normie. Ciężko mi uwierzyć, że amnio potwierdzi t21, ale wiem, że ryzyko jest bardzo duże a szanse na zdrowe dzidcko małe, więc jesli wynik okaże sie prawidlowy to prawie bedzie jak cud. Jednak nie potrafię pozbyc sie tej nadziei, dopóki jest chocby najmniejsza szansa będę wierzyć, że to może skończyć sie dla nas dobrze.
Powiem Ci, że w Niftach mam tylko napisane "wysokie ryzyko" i czułość, nie mam jako takich wartości liczbowych.
W którym jesteś tc?Ja 41 lat
On 43 lata
luty 2021 - IUI - nieudana
kwiecień 2021 - IUI - nieudana
Marzec 22:
- Punkcja - 11 pobranych/8 dojrzałych/7 zapłodnionych
- 5 blastek - witryfikacja:
* 5 dniowe - 4AB, 4BB
* 6 dniowe - 4BA, 4BB, 4BB
Kwiecień 2022
IMSI 5 dniowa blastka AB
13dpt<0.100
Czerwiec 2022
- transfer 23.06.2022
8dpt - 59,5; 11dpt-535; 13dpt-358; 15dpt-964; 18dpt-3187; 25dpt-33 753
- 28 dpt - jest serduszko
29.08.2022 I prenatalne
24.10.2022 II prenatalne - będzie dziewuszka
09.01.2023 III prenatalne
06.03.2023 CC - córcia57 cm 3640 g
23.05.2025 - syn - [*] 19 tc - Zespół Edwardsa -
Obecnie jestem w 15 tyg (dokladnie minelo 14tyg2dni). Krew na veracity byla pobrana w 11t4d. Amniopunkcje mam 19.05
A nie masz podanego prawdopodobieństwa? Dr mowil ze w nifty jest podawane chyba ze masz test o innej nazwie albo cos sie zmieniło
Np tu jest przykladowy wynik Nifty i jest podane prawdopodobienstwo
https://images.app.goo.gl/WNWyW -
Lilka1 wrote:Obecnie jestem w 15 tyg (dokladnie minelo 14tyg2dni). Krew na veracity byla pobrana w 11t4d. Amniopunkcje mam 19.05
A nie masz podanego prawdopodobieństwa? Dr mowil ze w nifty jest podawane chyba ze masz test o innej nazwie albo cos sie zmieniło
Np tu jest przykladowy wynik Nifty i jest podane prawdopodobienstwo
https://images.app.goo.gl/WNWyW
Nie, nie ma prawdopodobieństwa, nifty Pro Geneplanet.
Trzymam kciuki za Twoje amnio, ja mam 13.05.Ja 41 lat
On 43 lata
luty 2021 - IUI - nieudana
kwiecień 2021 - IUI - nieudana
Marzec 22:
- Punkcja - 11 pobranych/8 dojrzałych/7 zapłodnionych
- 5 blastek - witryfikacja:
* 5 dniowe - 4AB, 4BB
* 6 dniowe - 4BA, 4BB, 4BB
Kwiecień 2022
IMSI 5 dniowa blastka AB
13dpt<0.100
Czerwiec 2022
- transfer 23.06.2022
8dpt - 59,5; 11dpt-535; 13dpt-358; 15dpt-964; 18dpt-3187; 25dpt-33 753
- 28 dpt - jest serduszko
29.08.2022 I prenatalne
24.10.2022 II prenatalne - będzie dziewuszka
09.01.2023 III prenatalne
06.03.2023 CC - córcia57 cm 3640 g
23.05.2025 - syn - [*] 19 tc - Zespół Edwardsa -
Janette wrote:A jakie mialas bialko pappa i jaka beta? Usg juz bylo? Przeziernosc karkowa zmierzona? Ja ze wzgledu nw wiek na pappe nie czekalam nawet,zrobilam panorame i na badania szlam spokojna bo ryzyka wyszly niskie z panoramy.Z pappy wyszly mi srednie. Na usg przeziernosc mialam 1.9. Ja tez sie stresowalam bardzo czekaniem na wyniki,jedynie co mnie pocieszalo to to,ze jakis tam plan mialam troszke co jak to wyjdzie a co jak to. Doczekalam i bardzo przezywalam tel i wynik. Na szczescie byly dobre wiadomosci.Nie jestes chyba w Polsce bo w Polscs podaja duzo danych z badan samych krwi,nawet ryzyko preeklampsji,ja w UK i tez nic tu nie wiedzialam,gdybym nie weszla sobie sama na aplikacje nhs moja to bym nie wiedziala nawet jakie to bialko mialam o ryzyku preeklampsji nawet nie wspomne,nie podali albo nie zrobili badan z krwi.Dostalam tylko aspiryne bo po 40 kazda dostaje i stres tez bo bardzo mi to szkodzi i odstawilam,a ryzyka nie znalam,wiem tylko z prywatnych wizyt ze przeplywy byly i sa ok,dziecko zdrowo prawidlowo przybiera.
Usg było nt w górnej granicy 2.46. Ja czekając na wyniki nifty nie chce myśleć o najgorszym ale czasem różne mam chwile. Pierwszy dzień jak dowiedziałam się o pappa to przeryczalam... mam już dwoje zdrowych dzieci.. więc trochę inaczej podchodzę do tematu...ale jestem przerażona. -
Trzymam za Was mocno kciuki!
Ja po pierwszym USG prenatalnym miałam ryzyko T21 1:107 (głównie przez wiek 40 lat, bo wszystkie parametry dziecka w normie, przezierność 1,7, kość nosowa widoczna), po skorygowaniu przez badanie papp-a ryzyko było już 1:28. Zrobiliśmy amniopunkcję i fish nie wykazał zmian w liczbie chromosomów u naszej córeczki. Czekamy jeszcze na pełen wynik amniopunkcji.
Wszystko będzie dobrze, głowa do góry! -
walkaOrodzeństwo wrote:A dodatkowo dodam że ta papa to o dupę... Nie dość że wskazuje ryzyka gdzie ich nie ma, to nie pokazuje tych gdzie są. Podczas CC dostałam ataku rzucawki. Ryzyko z papa bardzo niskie. Zero ciśnienia przez całą ciążę...Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Janette wrote:O jejku a skad nagle sie zrobil skok? Ktos cos powiedzial na ten temat? W jakim wieku jestes jesli moge zapytac? Ja 42 lata,najadlam sie aspiryny az odstawilam bo juz ze zgaga nie dawalam rady,mam cisnienie ok tak 100/70. Jakos myslalam ze zagrozenie jest wtedy gdy juz w ciazy wzrasta to cisnienie wiec jestem zaskoczona ze podczas cc tez. Jakie bialko wyszlo Ci w badaniu pappa?mam nadzieje ze nie nameczylas sie za bardzo,zycze zdrowka.
Nie miałam ciśnienia w ciąży ani żadnych innych objawowo mogących wskazywać na zatrucie ciążowe uważam z lykanie aspiryny nic ci nie da bo jest to loteria jak z pozostałymi innymi wadami które jednak jakieś dzieci dotykają. Stan ten jest po 20 tygodniu ciazy, lub w trakcie porodu, lub po porodzie. Nie nie męczyłam się ledwo co mnie odratowali ... Nie mam nawet 35 lat. -
walkaOrodzeństwo wrote:Nie miałam ciśnienia w ciąży ani żadnych innych objawowo mogących wskazywać na zatrucie ciążowe uważam z lykanie aspiryny nic ci nie da bo jest to loteria jak z pozostałymi innymi wadami które jednak jakieś dzieci dotykają. Stan ten jest po 20 tygodniu ciazy, lub w trakcie porodu, lub po porodzie. Nie nie męczyłam się ledwo co mnie odratowali ... Nie mam nawet 35 lat.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
walkaOrodzeństwo wrote:A dodatkowo dodam że ta papa to o dupę... Nie dość że wskazuje ryzyka gdzie ich nie ma, to nie pokazuje tych gdzie są. Podczas CC dostałam ataku rzucawki. Ryzyko z papa bardzo niskie. Zero ciśnienia przez całą ciążę...
Tak Pappa tylko straszy, ja miala posrednie t18 , robilam nawet amnio z mikromacierzami, synek urodzil sie zdrowy. Wysokie ryzyko preeklampsji, a cala ciaze mega niskie cisnienie. Bralam acard co prawda ale bardzo sie po nim czulam taka bez sil, bo wlasnie chyba az za bardzo mi obnizal cisnienie. -
Asia444 wrote:Tak Pappa tylko straszy, ja miala posrednie t18 , robilam nawet amnio z mikromacierzami, synek urodzil sie zdrowy. Wysokie ryzyko preeklampsji, a cala ciaze mega niskie cisnienie. Bralam acard co prawda ale bardzo sie po nim czulam taka bez sil, bo wlasnie chyba az za bardzo mi obnizal cisnienie.
Dodam jeszcze ze mialam ryzyko zahamowania wzorstu , a synek urodzil sie duzy… -