X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 1 maja, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, szukam mam ktore byly w podobnej sytuacji lub są. Wczoraj mialam badanie USG 1trymestru. Wszystko wyszło dobrze poza przeziernoscia karkowa którą Pani doktor mierzyła 3 razy, raz wyszla 2.4, raz 2.6 i ostatecznie zapisała wynik 2.46. Powiedziała że wg tej siatki jest w górnej granicy, oczywiście ja już przerażona.. zrobione testy pappa ale z racji też wieku 35lat Pani doktor powiedziala, że również mogą wyjść niepokojące... wczoraj miałam 12tydz6d, crl 6.55cm
    Zastanawiam się czy mimo wszystko nie wydać tych 2tys i zrobić testy z krwi... oczywiście mąż twierdzi że panikuje więc wsparcia zero :(

• Lilka1 Debiutantka

Wysłany: 1 maja, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w usg wyszla przeziernosc 2.2 gorna granica (95percenttl) dla crl 54, tego samego dnia pobralam krew na pappa i veracity, bo ze wzgl na wiek spodziewalam sie ze pappa wyjdzie zle, a chxialam uniknac amniopunkcji gdyby nipt wyszlo ok. Niestety oba testy wskazaly na wysokie ryzyko t21. Ostatecznie i tak musze wykonac amniopunkcje, tylko nadzieja na pozytywne zakonczenie mniejsza :(

• Ania1507 Nowa

Wysłany: 1 maja, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim
    Szukam od kilku dni pocieszenia i pozytywnych historii ale przyznam, że strasznie się boję..
    Crl 54,9
    Przeziernosc 2,8

Po badaniu krwi
    Wolne beta 2,598 MoM
    Papp-a 0,385 MoM
    Trisomia 21 >1:4 skorygowane
    Trisomia 13 1:94 skorygowane

Jestem załamana, czekam na biopsje..

• Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 1 maja, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka1 wrote:
    U mnie w usg wyszla przeziernosc 2.2 gorna granica (95percenttl) dla crl 54, tego samego dnia pobralam krew na pappa i veracity, bo ze wzgl na wiek spodziewalam sie ze pappa wyjdzie zle, a chxialam uniknac amniopunkcji gdyby nipt wyszlo ok. Niestety oba testy wskazaly na wysokie ryzyko t21. Ostatecznie i tak musze wykonac amniopunkcje, tylko nadzieja na pozytywne zakonczenie mniejsza :(

A mogę zapytać ile masz lat? Wgl przy złych wynikach jakie obecnie są dalsze kroki? :(

• Robinson Znajoma

Wysłany: 1 maja, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    A mogę zapytać ile masz lat? Wgl przy złych wynikach jakie obecnie są dalsze kroki? :(
    Albo rodzisz chore, albo wycieczka do Holandii :D

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 2 maja, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robinson wrote:
    Albo rodzisz chore, albo wycieczka do Holandii :D

Co to za słaby i nie na miejscu komentarz... Chyba już zapomniałaś o swoim stresie jak ci ryzyko wyszło poniżej 1:100 i już chyba zapomniałaś jak pocieszenia i pokrzepienia szukałas. Dlaczego nie zastosowała się do swojej obecnej rady ?

Po_prostu_Ola, Gosiaczek.prosiaczek, Eustoma32, Night, Letycja lubią tę wiadomość

• Lilka1 Debiutantka

Wysłany: 2 maja, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:

38l
    Na razie jeszcze zrobię amniopunkcję, zeby uzyskać ostateczny wynik

Jednak nipt moga dawac wyniki falszywe, dlatego nie sa to badania doagnostyczne jak amnio tylko przesiewowe. Dla t21 ryzyko falszywie pozytywnego wynosi do 10%, wiec nikła szansa jest.
    Jesli się potwierdzi t21 w amnio jestem zdecydowana na terminację :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 12:55

• @ Autorytet

Wysłany: 2 maja, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka1 wrote:
    Na razie jeszcze zrobię amniopunkcję, zeby uzyskać ostateczny wynik

Jednak nipt moga dawac wyniki falszywe, dlatego nie sa to badania doagnostyczne jak amnio tylko przesiewowe. Dla t21 ryzyko falszywie pozytywnego wynosi do 10%, wiec nikła szansa jest.
    Jesli się potwierdzi t21 w amnio jestem zdecydowana na terminację :(

Z ciekawości pytam - t21 jest wskazaniem do amnio i jeśli się potwierdzi do terminacji? W sensie u nas w PL? Pytam z totalnej ciekawości, bez oceniania.

Ja 41 lat
    On 43 lata

luty 2021 - IUI - nieudana
    kwiecień 2021 - IUI - nieudana

Marzec 22:
    - Punkcja - 11 pobranych/8 dojrzałych/7 zapłodnionych
    - 5 blastek - witryfikacja:
    * 5 dniowe - 4AB, 4BB
    * 6 dniowe - 4BA, 4BB, 4BB

Kwiecień 2022
    IMSI 5 dniowa blastka AB
    13dpt<0.100

Czerwiec 2022
    - transfer 23.06.2022
    8dpt - 59,5; 11dpt-535; 13dpt-358; 15dpt-964; 18dpt-3187; 25dpt-33 753
    - 28 dpt - jest serduszko :)

29.08.2022 I prenatalne
    24.10.2022 II prenatalne - będzie dziewuszka :)
    09.01.2023 III prenatalne
    06.03.2023 CC - córcia :) 57 cm 3640 g

23.05.2025 - syn - [*] 19 tc - Zespół Edwardsa
  • Lilka1 Debiutantka

Wysłany: 2 maja, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wysokie ryzyko trisomii jest wskazaniem do amniopunkcji
    Co do terminacji w pl mozna jesli jest zagrozenie dla zdowia matki lub zly stan psychiczny matki lub z czynu zabronionego, TK w 2020 r zniosl mozliwosc aborcji z powodu wad plodu - jednak zawsze istnieje taka mozliwosc za granicą

• Lilka1 Debiutantka

Wysłany: 2 maja, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat222 wrote:
    U mnie to raczej przesądzone. Pappa ryzyko pośrednie, Veracity -bardzo duże ryzyko trisomii 21.
    Nie spotkałam nikogo , lekarz też nie slyszał o przypadku aby rapid fish czy amniopunkcja wyszły inaczej.
    Robię dla własnego sumienia. Nie łudzę się i nie mam nadziei.
    Moje wyniki Pappa robione 12 +3
    Beta : 0.968 Mom
    Pappa:1.018 Mom
    Przezierność karku : 2.4
    CRL : 63 mm
    Kość nosowa widoczna
    USG przepływy itp wszystko w porządku
    Wiek matki :38

Dziękuję za wsparcie. Zawsze to trochę lepiej
    Na pewno dam znać po teście i o wynikach

Ps. Jeszcze słabo się poruszam w tych forach bo nigdy nie pisałam

Nat jak u Ciebie wyszła amnio? Jestem w podobnej sytuacji nipt wysokie ryzyko t21, czekam na amnio
    Czytalam ze falszywie pozytywnych w nipt dla t21 moze byc ok 10%

• Robinson Znajoma

Wysłany: 2 maja, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    Co to za słaby i nie na miejscu komentarz... Chyba już zapomniałaś o swoim stresie jak ci ryzyko wyszło poniżej 1:100 i już chyba zapomniałaś jak pocieszenia i pokrzepienia szukałas. Dlaczego nie zastosowała się do swojej obecnej rady ?
    Nie zapomniałam o stresie, miałam cały czas takie podejście. U nas nie ma innych możliwości, a kobiety są w strachu przed usunięciem wadliwej ciąży.

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 2 maja, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robinson wrote:
    Nie zapomniałam o stresie, miałam cały czas takie podejście. U nas nie ma innych możliwości, a kobiety są w strachu przed usunięciem wadliwej ciąży.

Słabiutkie to było... Zdrowka życzę.

• promykk Autorytet

Wysłany: 3 maja, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można w Polsce terminować ciążę - potrzebne zaświadczenie o zagrożeniu zdrowia/życia np od psychiatry. Na tym wątku już były przypadki terminacji z ciężkimi wadami płodu.

Zdrowia i siły! 💖

https://federa.org.pl/aborcja-poradnik/

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • @ Autorytet

Wysłany: 6 maja, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Nifty potwierdziły wysokie ryzyko trisomii 18 (po prenatalnych mialam ryzyko 1: _8), pozostałe trisomie niskie ryzyka.

I tak czeka mnie amniopunkcja, jednak lekarz, który robił prenatalne i u którego byłam z wynikami Nifty powiedział, że jeśli 2 badania wykazują wysokie ryzyko to raczej amnio to potwierdzi. Cały czas mam z myślach, że usg jest prawidłowe i tutaj jest ok, pytam o to lekarza, a on mówi, że nawet jeśli usg jest prawidłowe to coś musi być nie tak, skoro 2 razy wyszly mi wysokie ryzyka.

Mój racjonalny umysł tego nie ogarnia, przecież usg jest ok to może amnio też wyjdzie ok? Z jednej strony wiem, że to złudzenia, z drugiej strach co wyjdzie a z trzeciej myśl, że przecież we mnie bije serduszko tego dziecka...To jest dobijające.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 07:34

Ja 41 lat
    On 43 lata

luty 2021 - IUI - nieudana
    kwiecień 2021 - IUI - nieudana

Marzec 22:
    - Punkcja - 11 pobranych/8 dojrzałych/7 zapłodnionych
    - 5 blastek - witryfikacja:
    * 5 dniowe - 4AB, 4BB
    * 6 dniowe - 4BA, 4BB, 4BB

Kwiecień 2022
    IMSI 5 dniowa blastka AB
    13dpt<0.100

Czerwiec 2022
    - transfer 23.06.2022
    8dpt - 59,5; 11dpt-535; 13dpt-358; 15dpt-964; 18dpt-3187; 25dpt-33 753
    - 28 dpt - jest serduszko :)

29.08.2022 I prenatalne
    24.10.2022 II prenatalne - będzie dziewuszka :)
    09.01.2023 III prenatalne
    06.03.2023 CC - córcia :) 57 cm 3640 g

23.05.2025 - syn - [*] 19 tc - Zespół Edwardsa
  • Janette Autorytet

Wysłany: 6 maja, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ wrote:
    U mnie Nifty potwierdziły wysokie ryzyko trisomii 18 (po prenatalnych mialam ryzyko 1: _8), pozostałe trisomie niskie ryzyka.

I tak czeka mnie amniopunkcja, jednak lekarz, który robił prenatalne i u którego byłam z wynikami Nifty powiedział, że jeśli 2 badania wykazują wysokie ryzyko to raczej amnio to potwierdzi. Cały czas mam z myślach, że usg jest prawidłowe i tutaj jest ok, pytam o to lekarza, a on mówi, że nawet jeśli usg jest prawidłowe to coś musi być nie tak, skoro 2 razy wyszly mi wysokie ryzyka.

Mój racjonalny umysł tego nie ogarnia, przecież usg jest ok to może amnio też wyjdzie ok? Z jednej strony wiem, że to złudzenia, z drugiej strach co wyjdzie a z trzeciej myśl, że przecież we mnie bije serduszko tego dziecka...To jest dobijające.
    To roznie moze byc ale warto zrobic amnio.Czytalam juz rozne przypadki,takie,ze usg bylo ok tez a wada byla. A bierzesz cos na podtrzymanie? Ja bralam duphaston ale moje ciaze widocznie byly z wadami,bo mi sie nie utrzymywaly mimo to. Pierwsza dociagnelam do 12 tyg i szczerze mowiac nie wiem po co bralam ten duphaston. Nie dotrwalam do prenatslnych w 13 tyg mialam miec. Mozliwe,ze podtrzymywalsm tylko ciaze z wada. W tej ciazy nic nie wzielam juz. Czekalam czy sama sie zskonczy czy bedzie trwala,bo lekarz w koncu mi powiedzial tak: ale wie pani,ze jak ciaza jest silna i zdrowa to te leki nie sa potrzebne? Bo sama sie utrzyma i te slowa spowodowaly,ze jak zaszlam teraz 4 raz to postanowilam nie brac nic,nic na sile nie trzymac bo bol wiekszy potem jak cos nie tak by bylo. Ciaza zdrowa,dzidzia wyrosla juz niezle i kopie mocno. Badania wszystkie ok. Jesli jest podejrzenie tej wady to ja bym ta amni zrobila,bo dzieciatka z ta wada nie dozywaja czasem porodu a czasem po porodzie a czasem zyja max do roku. Nie da sie insczej bo to ciezka wada,wiec wazne abys potwierdzila przez amnio. A decyzja dalsza bedzie juz zalezala od Ciebie.Trzymam kciuki aby to byla wielka pomylka z tych badan i moze nie wiem tylko cos z lozyskiem nie tak co da sie prowadzic. Przytulam.

@ lubi tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 6 maja, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w końcu nie czekałam na pappa i zrobilam wczoraj nifty. Dziś wynik pappa wysokie ryzyko trisomii 21 ;(
    Jestem przerażona...

• Janette Autorytet

Wysłany: 6 maja, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    Ja w końcu nie czekałam na pappa i zrobilam wczoraj nifty. Dziś wynik pappa wysokie ryzyko trisomii 21 ;(
    Jestem przerażona...
    To poczekaj na nifty bez paniki.Moze jeszcze byc wszystko ok.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 6 maja, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    To poczekaj na nifty bez paniki.Moze jeszcze byc wszystko ok.

Dziękuję za wsparcie. To czekanie jest najgorsze, czytam oczywiście cały internet jak to jest z tymi pappa. Położna nie chciala mi powiedzieć szczegółów więc znam tylko tyle że jest wysokie ryzyko. Zastanawiam się czy nie będzie mnie czekać jednak badanie inwazyjne...

• Janette Autorytet

Wysłany: 6 maja, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    Dziękuję za wsparcie. To czekanie jest najgorsze, czytam oczywiście cały internet jak to jest z tymi pappa. Położna nie chciala mi powiedzieć szczegółów więc znam tylko tyle że jest wysokie ryzyko. Zastanawiam się czy nie będzie mnie czekać jednak badanie inwazyjne...
    A jakie mialas bialko pappa i jaka beta? Usg juz bylo? Przeziernosc karkowa zmierzona? Ja ze wzgledu nw wiek na pappe nie czekalam nawet,zrobilam panorame i na badania szlam spokojna bo ryzyka wyszly niskie z panoramy.Z pappy wyszly mi srednie. Na usg przeziernosc mialam 1.9. Ja tez sie stresowalam bardzo czekaniem na wyniki,jedynie co mnie pocieszalo to to,ze jakis tam plan mialam troszke co jak to wyjdzie a co jak to. Doczekalam i bardzo przezywalam tel i wynik. Na szczescie byly dobre wiadomosci.Nie jestes chyba w Polsce bo w Polscs podaja duzo danych z badan samych krwi,nawet ryzyko preeklampsji,ja w UK i tez nic tu nie wiedzialam,gdybym nie weszla sobie sama na aplikacje nhs moja to bym nie wiedziala nawet jakie to bialko mialam o ryzyku preeklampsji nawet nie wspomne,nie podali albo nie zrobili badan z krwi.Dostalam tylko aspiryne bo po 40 kazda dostaje i stres tez bo bardzo mi to szkodzi i odstawilam,a ryzyka nie znalam,wiem tylko z prywatnych wizyt ze przeplywy byly i sa ok,dziecko zdrowo prawidlowo przybiera.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 18:03

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Lilka1 Debiutantka

Wysłany: 6 maja, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ wrote:

Wiem, co czujesz. U mnie jest podobnie, usg w porządku bez markerów zd, a pappa 1:37 i veracity wskazalo bardzo duze ryzyko.
    Dzisiaj bylam z tymi wynikami u gin prowadzącego ciążę, powiedział, że wynik pappa został wyszedł taki przez wiek, że biochemia nie wyszła aż tak źle. Był zszokowany ze test veracity podaje tylko informację, że ryzyko jest wysokie lub niskie bez wartosci liczbowych, bez jakiejkolwiek legendy co do punktów odcięcia dla wysoki/niski, co podobno jest w nifty. Oraz że frakcja była wg niego bardzo niska, bo tylko 5.3%. Powiedział ze tylko amniopunkcja może dać ostateczną odpowiedź. Na dzisiejszym usg synek wyglądał prawidłowo, wszystko w normie. Ciężko mi uwierzyć, że amnio potwierdzi t21, ale wiem, że ryzyko jest bardzo duże a szanse na zdrowe dzidcko małe, więc jesli wynik okaże sie prawidlowy to prawie bedzie jak cud. Jednak nie potrafię pozbyc sie tej nadziei, dopóki jest chocby najmniejsza szansa będę wierzyć, że to może skończyć sie dla nas dobrze.

Janette lubi tę wiadomość

‹‹ 654 655 656 657 658
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ