Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Janette Autorytet

Wysłany: 5 marca, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_ewelajna wrote:
    Witam. Prześledziłam ten wątek wzdłuż i wszerz. Szukałam pocieszenia, trochę nadziei. Zaglądam często, czekając na nowe wpisy. Czy są jakieś mamy czekające na wyniki po kiepskim Pappa?

U nas wyszło duże ryzyko zespołu Downa 1:79.
    Ogólnie przyjęłam to na spokojnie ponieważ z uwagi na to że mam prawie 37 lat spodziewałam się tego😉 w sumie to forum mnie trochę na to przygotowało.
    Badanie USG bez zastrzeżeń.

24lutego zrobiłam harmony i czekam🫣 grubo ponad tydzień a wyniku nie ma.
    Juz na dniach pewnie bedzie wynik.Ja zrobilam panorame( wynik dostalam po 10 dniach)mimo ze mniejsze ryzyko pokazala mi pappa ale wiek i poprzednie poronienia daly mi tego stresu. Pamietam ze oczekiwanie to tez dla mnie byl stres ale w koncu stwierdzilam ze co ma byc to bedzie to bedziemy myslec co dalej. Wyniki przyszly dobre. Kamien z serca.Z samej pappy to tak ciezko cos wnioskowac bo tak roznie wychodzi ale najczesciej jest ze ryzyko pokazuje wieksze a finslnie jest wszystko ok za co tez trzymam kciuki mocno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 19:53

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Janette Autorytet

Wysłany: 5 marca, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Juz na dniach pewnie bedzie wynik.Ja zrobilam panorame( wynik dostalam po 10 dniach)mimo ze mniejsze ryzyko pokazala mi pappa ale wiek i poprzednie poronienia daly mi tego stresu. Pamietam ze oczekiwanie to tez dla mnie byl stres ale w koncu stwierdzilam ze co ma byc to bedzie to bedziemy myslec co dalej. Wyniki przyszly dobre. Kamien z serca.Z samej pappy to tak ciezko cos wnioskowac bo tak roznie wychodzi ale najczesciej jest ze ryzyko pokazuje wieksze a finslnie jest wszystko ok za co tez trzymam kciuki mocno.
    Wlasnie teraz ktos napisal ze te badania nifty to tylko statystyka i jak jest podejrzenie bo zle wyniki to tylko amniopunkcja. Mnie nie wyszly zle ale troche sie przestarszylam teraz bo myslalam ze nifty czy panorama maja taki sam % wykrywalnosci jak amnio. I teraz ja sie obawiam a do polowkowego jeszcze mi tydz zostal. Jestem ciekawa na ile bylo przypadkow ze te badania sie pomylily. Mnie lekarz po panoramie powiedzial ze te sa wazniejsze niz pappa,ze cokolwiek wyjdzie po panoramie z pappy to juz nie ma znaczenia bo to jest wazniejsze badanie. I sama juz nic nie wiem.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 5 marca, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Wlasnie teraz ktos napisal ze te badania nifty to tylko statystyka i jak jest podejrzenie bo zle wyniki to tylko amniopunkcja. Mnie nie wyszly zle ale troche sie przestarszylam teraz bo myslalam ze nifty czy panorama maja taki sam % wykrywalnosci jak amnio. I teraz ja sie obawiam a do polowkowego jeszcze mi tydz zostal. Jestem ciekawa na ile bylo przypadkow ze te badania sie pomylily. Mnie lekarz po panoramie powiedzial ze te sa wazniejsze niz pappa,ze cokolwiek wyjdzie po panoramie z pappy to juz nie ma znaczenia bo to jest wazniejsze badanie. I sama juz nic nie wiem.

Jeśli chodzi o czułość dotyczącą trisomii to nifty czy panorama są wiarygodne. Natomiast amnio plus mikromacierze są w stanie wyłapać inne wady na które mogłyby wskazywać zle wyniki pappy np. Za niskie białko . Wszystko zależy czy wyniki panorama Cie uspokoją. Mi nifty wystarczyły i dały mi spokój, ale to zależy od osoby. Moja gin uwaza, że jak usg jest ok to nifty wystarcza, ale ile osób tyle opinii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 22:39

Janette lubi tę wiadomość

age.png
  • Janette Autorytet

Wysłany: 5 marca, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Jeśli chodzi o czułość dotyczącą trisomii to nifty czy panorama są wiarygodne. Natomiast amnio plus mikromacierze są w stanie wyłapać inne wady na które mogłyby wskazywać zle wyniki pappy np. Za niskie białko . Wszystko zależy czy wyniki panorama Cie uspokoją. Mi nifty wystarczyły i dały mi spokój, ale to zależy od osoby. Moja gin uwaza, że jak usg jest ok to nifty wystarcza, ale ile osób tyle opinii.
    To troszke sie uspokoilam. Ja zrobilam test panorama z mikrodelecjami gdzie pisalo ze od drobnych tez jest w stanie wykryc. Tez mam opisane ze tam ryzyka sa niskie bardzo. Mnie uspokoilo bo usg wyszlo ok.Tylko bardzo krotko trwalo bo nie jestem w Polsce i tak na szybko tu zrobili,ze troche bylam rozczarowana.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 6 marca, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    To troszke sie uspokoilam. Ja zrobilam test panorama z mikrodelecjami gdzie pisalo ze od drobnych tez jest w stanie wykryc. Tez mam opisane ze tam ryzyka sa niskie bardzo. Mnie uspokoilo bo usg wyszlo ok.Tylko bardzo krotko trwalo bo nie jestem w Polsce i tak na szybko tu zrobili,ze troche bylam rozczarowana.

Na Trisomie 21,18,13 sa bardzo czułe. Z tego co czytałam to bardzo radzko zdazaja sie wyniki falszywie negatywne. Czesciej chyba falszywie pozytywne.
    Jednak w daszym ciagu jest to statystyka i bada dna lozyska. Podobno najczesciej dochodzi do pomylek orzy dziewczynkach bo latwo pomylic dna plodu z matki. I wazna jest tez ilosc frakcji plodowej.
    Sa lekarze ktorzy uznaja nifty przy wysokim ryzyku, ale ale moja lekarka powiedziala ze jak ryzyko wyoskie to ona kieruje na amniopunkcje. Przy posrednim zleca nifty.
    A na koniec dnia to Twoja decyzja i samopoczucie. Ale jezeli na usg nie ma markerow i test nipt ok to wydaje mi sie ze naprawde nie masz sie czym martwic na ten moment.

• Mama_ewelajna Nowa

Wysłany: 6 marca, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mija mi 8 dzień roboczy więc zadzwoniłam do laboratorium. Wyniki mam mieć najpóźniej we wtorek🫣

Na badaniu jest 8dni, na infolinię powiedzieli 9 a ostatecznie dają sobie 11 dni🫣

• Mama_ewelajna Nowa

Wysłany: 6 marca, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki. Wszystkie ryzyka niskie 😊😉

Nie mam oznaczenia płci 🫣

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_ewelajna wrote:

A wybrałaś opcje z oznaczeniem płci ?

• Janette Autorytet

Wysłany: 6 marca, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_ewelajna wrote:

Masz podany pobrany % frakcji dna?

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Mama_ewelajna Nowa

Wysłany: 6 marca, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    A wybrałaś opcje z oznaczeniem płci ?
    Tak

• Mama_ewelajna Nowa

Wysłany: 6 marca, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Masz podany pobrany % frakcji dna?
    Tak 9%

• catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 7 marca, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o amniopunkcję mogę z czystym sercem polecić amniopunkcję w ICZMP. Wynik FISH był następnego dnia roboczego (w czwartek pobranie, w piątek popołudniu dzwonili do mnie że wynik prawidłowy) w kolejny piątek dzwonili ze mikromacierze również prawidłowe. Oba na NFZ, nic nie mu musiałam dopłacać. Ja miałam wysokie ryzyko ZD z Pappa (1:9).

• Wiedzmarta Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Miałam dziś prenatalne i przeziernosc karkowa 13+2 jest 3.9. Czekam na PAPPA ale się boję. Jestem już umówiona na amniopunkcję. Miał ktoś taka przeziernosc?

👱🏻‍♂️39👩🏻‍🦳35
    ❤️10.06.2024 z pierwszym mężem
    Starania od 2021
    04.2021 biochemiczna
    👰‍♀️🤵‍♂️23.04.2022
    27.01.2024 IUI
    23.04.2024 IUI
    03.06 start in vitro
    28.08.2024 punkcja
    18 pobranych, 5 zamrożonych ❄️❄️❄️❄️❄️
    Transfer odroczony-ryzyko hiperstymulacji
    18.11 transfer ❄️4.1.1.
    7dpt -beta 2,93😭
    3.01 transfer ❄️4.1.1.
    01.02 jest ❤️
    preg.png
  • Mada1544 Nowa

Wysłany: 12 marca, 03:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudziczka wrote:
    Cześć wszystkim. Chciałabym się podzielić z Wami moją sytuacja, bo już kompletnie nie wiem gdzie mogę szukać pomocy ,wsparcia czy paru słow otuchy.
    Jestem w 3 ciąży (dwie zdrowe nastolatki ) Na początku wszystko było ok , na pierwszych prenatalnych anatomicznie wszystko ok , miałam duże ryzyko zd z testu papa,ale to ze względu na wiek (42),z USG przezierność karkowa itp wszystko w normie. Na drugich badaniach prenatalnych świat się nam zawalil. Okazało się ,że synuś ma wodogłowie , dość mocno poszerzone komory boczne 16mm i 21 mm. Na drugi dzień pojechaliśmy do innego lekarza, potwierdził wentrikulomegalie, ale dał nadzieję ,że po założeniu zastawki takie dzieci świetnie się rozwijają i daja sobie radę. Poleciła skontaktować się z dobrym neurochirurgiem dziecięcym oraz dobrym ginekologiem ażeby prowadził mi ciążę do porodu. Z racji ,że kiedyś pracowałam na neurochirurgii w Katowicach polapalam sobie kontakty do profesora neurochirurga dziecięcego. Po konsultacji z nim nie zostawił mi chyba złudzeń ,a może i dobrze. Że gdybyśmy żyli w Holandii na pewno zaproponowaliby mi aborcję. A tak to mam dwa wyjścia. Albo założenie tzw. shuntow wewnątrzmaciczne albo poczekać ,donosić i zaraz po porodzie założyć małemu zastawke. Jestem zdruzgotana i załamana. Nie mam chyba już czym płakać. Czeka mnie jeszcze w czwartek MRI płodu i te badanie będzie decydujące co dalej. Czy któras z Was miała podobna sytuację ? Lub słyszały o takich przypadkach? Nie wiem kompletnie na co się nastawiać . 😞

Witaj moja droga, opisuje bo mam bardzo zbliżone wyniki jedna komora nawet 22 mm, proszę napisz czy po rezonansie coś się wyjaśniło czy masz jakąś diagnozę ja czekam na to badanie, wariuje, nie śpię... Dużo jest przypadków ok 15 mm a o takich jak u nas ciężko coś znaleźć, proszę podziel się swoją historią

‹‹ 651 652 653 654 655
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ