Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Aleksandra 1234 wrote:Wczoraj odebraliśmy wyniki. Niestety, młody jest chory. Nie potwierdził się co prawda ZD, w którym wyskoczyło nam potężne ryzyko. Okazało się, że nasz syn ma sydrom Klinefeltera. Niby znacznie lepsza spośród złych diagnoz, ale trudno się cieszyć
Dużo sił życzę (mam corke z zespołem di George’a i najgorsze w tym to wada serca)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 10:52
-
Ania40 wrote:Ja robiłam w Libero w Katowicach (Gyncentrum dr Ilski) ale można też u Sodowskich. Też mi mówili 21 dni roboczych ale mikromacierze przyszły szybko.
Ale rozumiem ! Dla mnie też czas miał mega znaczenie by podjąć działania, życzę powodzenia 🤞
Witaj , dzisiaj jestem umówiona do tego lekarza na amniopunkcje , wszystko przebiegło okej ??Strasznie się boję i już troch panikuje ......Czyli rozumiem że w Libero można dokupić mikromacierze??? -
Sabina1988 wrote:Witaj , dzisiaj jestem umówiona do tego lekarza na amniopunkcje , wszystko przebiegło okej ??Strasznie się boję i już troch panikuje ......Czyli rozumiem że w Libero można dokupić mikromacierze???
To się chyba widzimy bo też dziś mam amnio i dr Ilskiego w Libero. Dziś nie można dokupić mikromacierzy, najbliższy termin kiedy można to zrobić to 3 marca, tak mi wczoraj przekazała pani z rejestracji. Dla mnie to jednak za długo, potwierdziłam dzisiejszą wizytę. -
Aleksandra 1234 wrote:Wczoraj odebraliśmy wyniki. Niestety, młody jest chory. Nie potwierdził się co prawda ZD, w którym wyskoczyło nam potężne ryzyko. Okazało się, że nasz syn ma sydrom Klinefeltera. Niby znacznie lepsza spośród złych diagnoz, ale trudno się cieszyć
Troszkę przeczytałam o tym syndromie. Oczywiście każda wiadomość o chorobie dziecka jest dobijająca ale myślę, że to naprawdę szczęście, że jednak nie wykryli ZD. Będzie dobrze, zobaczysz! -
Tylkoja wrote:To się chyba widzimy bo też dziś mam amnio i dr Ilskiego w Libero. Dziś nie można dokupić mikromacierzy, najbliższy termin kiedy można to zrobić to 3 marca, tak mi wczoraj przekazała pani z rejestracji. Dla mnie to jednak za długo, potwierdziłam dzisiejszą wizytę.
Szkoda , no nic trudnoCzyli wchodzisz przede mną , trzymam mocno kciuki za nas :*
-
Sabina1988 wrote:Szkoda , no nic trudno
Czyli wchodzisz przede mną , trzymam mocno kciuki za nas :*
Ja też! Musi i będzie dobrze 🤞
A powiedzieli Ci jak długo trzeba czekać na FISH? Mi wczoraj, że do 5 dni jest wynik a miesiąc temu inna pani posiedziała, że 10 dni. Już zgłupiałam. -
Tak, ja robiłam w Libero u dr Ilskiego amniopunkcję… doktor bardzo przyjemny, troszkę rozluźnił atmosferę , samo wkłucie i pobranie płynu to około 1 minutki. Ja poczułam dwa wkłucia (pierwsze przez skórę a drugie przez chyba macice i się wystraszyłam) ale to nie boli. Nie miałam żadnych skutków ubocznych a dodam,że w dniu zabiegu dostałam kataru.
Dopytajcie przy zabiegu Dr Ilskiego że wam zależy na mikromacierzy - może coś doradzi - bo to ile badań zależy ile płynu się pobiera. Ja miałam 3 badania (fast fish, kariotyp i mikromacierze) pobrano blisko 40 ml.
Powodzenia ! -
Ja w Libero za mikromacierze nie płaciłam nic, jedynie 900 zł za fast fish. Ja starałam się nie myśleć za dużo , po prostu jechaliśmy tam, weszłam i tyle… jak bym rozkminiala to bym nie weszła i nie zrobiła tego badania.
Wynik fast fish dostaliśmy w 5tym dniu roboczym , wynik mikromacierzy do 10ciu dni roboczych a kariotyp po 3 tygodniach i 1 dniu od amino.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 11:50
-
Ania40 wrote:Wyszło w kariotypie czy w mikrimacierzach?
Dużo sił życzę (mam corke z zespołem di George’a i najgorsze w tym to wada serca) -
Tylkoja wrote:Troszkę przeczytałam o tym syndromie. Oczywiście każda wiadomość o chorobie dziecka jest dobijająca ale myślę, że to naprawdę szczęście, że jednak nie wykryli ZD. Będzie dobrze, zobaczysz!
-
Sabina1988 wrote:Mi że 9 dni hehheh , i 900 zł koszt ???
Tak, 900zl.
Ania40 a kiedy robiłaś to badanie? Bo obecnie oni nie robią go na NFZ, kiedyś podobno robili. Teraz cena 2400zl i te 21 dni oczekiwania na wynik. Jeszcze trzeba umawiać się na konkretny termin. Szkoda tylko, że nie zaproponowali mi tego dzwoniąc z wynikiem 😕 a tak człowiek musi sam się dowiadywać że są inne, rozszerzone opcje badania i to na NFZ. Niestety czas czas czas. To jest dla mnie kluczowe. Dlatego zrobię dziś tylko tego fisha. -
Tylkoja wrote:Tak, 900zl.
Ania40 a kiedy robiłaś to badanie? Bo obecnie oni nie robią go na NFZ, kiedyś podobno robili. Teraz cena 2400zl i te 21 dni oczekiwania na wynik. Jeszcze trzeba umawiać się na konkretny termin. Szkoda tylko, że nie zaproponowali mi tego dzwoniąc z wynikiem 😕 a tak człowiek musi sam się dowiadywać że są inne, rozszerzone opcje badania i to na NFZ. Niestety czas czas czas. To jest dla mnie kluczowe. Dlatego zrobię dziś tylko tego fisha.
Generalnie ta pani co dzwoni z wynikami Pappa i umawia na badania typu amino czy panorama słabo rozeznana w temacie . Na wiele moich pytań nie potrafiła odpowiedzieć lub mówiła źle ;/
U mnie to wszystko od nas wychodziło po wcześniejszej konsultacji z panią genetyk którą znam ze względu na wadę u córki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 12:35
-
Cześć dziewczyny!
Na pierwszych badaniach prenatalnych które miałam półtora tyg temu wyszła mi przezierność karku 2,66 mam dla długości ciśnieniowo rdzeniowej 51,1 mm. Beta i pappa wyszły nie najgorzej
(B-hCG 75,10 IU/l co odpowiada 1,707 MOM
PAPP-A 2,090 IU/l co odpowiada 0,737 MOM)
ale w całości ryzyko trisomii 21 oceniono jako 1:71 czyli wysokie.
Cały tydzień myślałam już o amniopunkcji, ale dziś poszłam jeszcze powtórzyć samo USG i dziś dla CRL 69.2 mm NT wyszło 2.2 mm czyli całkowicie w normie.
Lekarz mówił że nie można uznać poprzedniego wyniku za nieprawidłowy, bo z jakiegoś powodu taki wyszedł. Zasugerował też że on nie robiłby w tej sytuacji amniopunkcji tylko SANCO.
Oddałam dziś więc krew do SANCO ale dalej jestem cała w stresie i nie wiem czy samo badanie SANCO mnie uspokoi.
Czy któraś z Was miała przypadek że NT zmalało mimo wzrostu dzieciątka?
Kogoś usatysfakcjonowały tylko te dokładne badania przesiewowe? -
Aleksaaaaa wrote:Cześć dziewczyny!
Na pierwszych badaniach prenatalnych które miałam półtora tyg temu wyszła mi przezierność karku 2,66 mam dla długości ciśnieniowo rdzeniowej 51,1 mm. Beta i pappa wyszły nie najgorzej
(B-hCG 75,10 IU/l co odpowiada 1,707 MOM
PAPP-A 2,090 IU/l co odpowiada 0,737 MOM)
ale w całości ryzyko trisomii 21 oceniono jako 1:71 czyli wysokie.
Cały tydzień myślałam już o amniopunkcji, ale dziś poszłam jeszcze powtórzyć samo USG i dziś dla CRL 69.2 mm NT wyszło 2.2 mm czyli całkowicie w normie.
Lekarz mówił że nie można uznać poprzedniego wyniku za nieprawidłowy, bo z jakiegoś powodu taki wyszedł. Zasugerował też że on nie robiłby w tej sytuacji amniopunkcji tylko SANCO.
Oddałam dziś więc krew do SANCO ale dalej jestem cała w stresie i nie wiem czy samo badanie SANCO mnie uspokoi.
Czy któraś z Was miała przypadek że NT zmalało mimo wzrostu dzieciątka?
Kogoś usatysfakcjonowały tylko te dokładne badania przesiewowe?
U nas przezierność była niska, ale biochemia plus wiek namieszały i ja miałam ryzyko 1 do 43 albo 46, mi wystarczyło samo nifty, ale to jest decyzja indywidualna i pytanie czy Tobie to wystarczy . Jeśli nie to moim zdaniem szkoda kasy i lepiej dopłacić do mikromacierzy i Fish, wynik będzie tak samo szybko jak sanco czy nifty. Edit: widziałam, że już oddałaś krew na sanco, trzymam kciuki zeby wyszło ok i żeby Cie to uspokoiło
PS. Co do badań usg to przecież duzo zależy od tego jak lekarz uchwyci obraz, przykładowo mój syn przed porodem miał niby wagę 4300, a urodził się 3690, a badanie miałam w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci i niby przez mega dokładny sprzęt.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 19:15
-
Tylkoja wrote:Sabina1988 Wiesz może w jaki sposób będą przekazywane wyniki? Czy będą do nas dzwonić z informacją czy są złe/dobre czy mimo wszystko będziemy musiały się zgłosić osobiście? Z tego wszystkiego nie zapytałam 🫣
Hej i co napisałaś już do nich ?? Jak dasz radę to prosze napisz jakbyś miała już wynik , miałam pisać dzisiaj ale chyba zrobię to jutro , tak się jakoś boję 🥹…. -
Bardzo mi przykro. Ja za Ciebie też trzymałam kciuki, by wszystko skończyło dobrze. To musi być bardzo trudne - niby dobrze bo nie jedna choroba, ale jednak druga 🫂
Życzę Ci bardzo dużo siły bez względu na to co zdecydujecie 🫂🫂🫂Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -