X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    Cześć,
    W czwartek miałam prenatalne i nifty. Wyników nifty jeszcze nie ma, ale dziś dostałam wyniki biochemii z prenatalnych. Na USG wszystko wyszło ok oprócz przezierności. Miałam 2,9 przy 60 crl (12+3tc). Także powyżej 95 percentylu ale wciąż w 99. Ale po skorygowaniu z wynikami, gdzie wyszła mi niska pappa wyszło
    Ryzyko trisomi 21 1:5
    Z nerwów prawie chodzę po ścianach. Wciąż się trzymam nadziei, że nifty wyjdą dobre, ale ogólnie jestem załamana takim ryzykiem.
    Czy znacie przypadki, gdzie mimo bardzo wysokich ryzyk wszystko się skończyło dobrze?
    Chyba potrzebuję teraz tylko pozytywnych historii...

Hej. Pełno tu było pozytywnych zakończeń. Wiem, że 1:5 wydaje się przerażające, ale po pierwsze to tylko statystyką, a po drugie nie jest to 1:1. Trzymam kciuki żeby dzidzia była zdrowa ❤️

Mikea lubi tę wiadomość

age.png
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 11 lutego, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    Cześć,
    W czwartek miałam prenatalne i nifty. Wyników nifty jeszcze nie ma, ale dziś dostałam wyniki biochemii z prenatalnych. Na USG wszystko wyszło ok oprócz przezierności. Miałam 2,9 przy 60 crl (12+3tc). Także powyżej 95 percentylu ale wciąż w 99. Ale po skorygowaniu z wynikami, gdzie wyszła mi niska pappa wyszło
    Ryzyko trisomi 21 1:5
    Z nerwów prawie chodzę po ścianach. Wciąż się trzymam nadziei, że nifty wyjdą dobre, ale ogólnie jestem załamana takim ryzykiem.
    Czy znacie przypadki, gdzie mimo bardzo wysokich ryzyk wszystko się skończyło dobrze?
    Chyba potrzebuję teraz tylko pozytywnych historii...

Znam przypadek 1:4 i dziecko zdrowe :)

Mikea lubi tę wiadomość

• Kreska41 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to ta glupia pappa jest chyba tylko po to żeby później kupować testy za 2000!serio.
    Nie wiem dlaczego w ogole się to robi skoro w tylu krajach już się tego nie robi a w Pl tyle kobiet później kupuje płatne testy...bo nawet jak amnio zrobisz to też Fish kosztuje 900zl

Wiem coś o tym.
    A teraz sama czekam na pappe...

Kaktusowa, Ania40 lubią tę wiadomość

12.12.2019- 4kg,54cm- zdrowa Izabela!
    03.10.202💔 3480g,58cm,38tc Różyczka.👼😭
    Mutacje hetero pai1 i mthfr1
    12.12.24--->II 🤰
    8.02.25----> I prenatalne. Bez zastrzeżeń!
    22.08.2025---> termin 🙏
    Heparyna,acard,metylowany kwas foliowy,...duphrason,
    Nie da się zastąpić utraconego dziecka. Ale wiarą w Niego jest niezłomna. Kocham Was dzieci !

Świat rozsypal się jak cienkie lustro. Na miliony kawałków a ja trwam.

Boże,dlaczego wymyśliłeś los człowieka który musi iść przez życie sam? Całkiem Sam.
  • walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kreska41 wrote:
    Dla mnie to ta glupia pappa jest chyba tylko po to żeby później kupować testy za 2000!serio.
    Nie wiem dlaczego w ogole się to robi skoro w tylu krajach już się tego nie robi a w Pl tyle kobiet później kupuje płatne testy...bo nawet jak amnio zrobisz to też Fish kosztuje 900zl

Wiem coś o tym.
    A teraz sama czekam na pappe...

Może dlatego że Polska to taki kraj, że chyba nie powinno to dziwić? W innych krajach inaczej pacjentki są w tym zakresie uświadamiane, w jeszcze innych badania typu Nifty są refundowane, a w jeszcze innych kobieta ma wolny wybór w przypadku nieprawidłowości i to daje inny komfort. A u nas dostanie się u lekarza na NFZ to jakoby inny stan umysłu, a co dopiero diagnostyka. U nas lepiej zapłacić za dużo droższą amniopunkcję o dużo wyższym ryzyku dlatego kierują na nią tysiace pacjentek bo kasa w szpitalach za to zostaje. A pozostała - inna, diagnostyka to kasa w laboratoriach, co chyba systemowi nie na rękę. Te Gądki że amniounkcje jest za darmo... Nie nie jest ktoś za nią płaci tak jak ty czy ja zapłaciliśmy sobie za test.

• Aleksandra 1234 Debiutantka

Wysłany: 12 lutego, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam się do wszystkich zaniepokojonych mam. W naszym przypadku, podobnie jak u wielu z Was wyszło idealne USG, ale zła biochemia : pappa 0.350 MoM, bHGC 3.5 MoM. Ze względu na sam wiek (35 lat) ryzyko ZD już było wysokie, bo 1:250. Natomiast po przeliczeniu z biochemią wyszło tragiczne- 1:18. Załamaliśmy się, tydzień płaczu i nerwów za nami. Wczoraj byłam na amniopunkcji. Ze względu na bardzo wysokie ryzyko genetyk sam zaproponował opcję z mikromacierzami. Badanie nie jest ani takie straszne, ani szczególnie bolesne, a ryzyko utraty ciąży w tej chwili szacuje się na 1:1000. Ja póki co czuję się fizycznie bez zarzutu, ale psychicznie jest dramat. Zgodnie z tym co mówił lekarz na wyniki będę musiała poczekać 2-3 tygodnie. Jestem przerażona

Ania40 lubi tę wiadomość

• pelasia Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po prenatalnych (USG+pappa) wyszło ryzyko 1:20. Wyszła przezierność 2.9 i test podwójny nieciekawy, charakterystyczne wartości dla T21.

Właśnie odebrałam panoramę, wszystkie ryzyka niskie. :) Amniopunkcji już raczej nie będę robić, wierzę, że będzie dobrze. Zrobię natomiast echo serca, lekarz skierował przez to NT.

@ Mikea, Pamiętaj, ryzyko 1:5 oznacza, że na 80% wszystko będzie dobrze. Dodatkowo kalkulator zawyża ryzyka przez wiek. Ja mam 31 lat, pewnie gdybyśmy były w tym samym wieku, miałybyśmy podobne ryzyka. Moja historia idzie w dobrym kierunku - Panorama wyszła okej. Bardzo mocno trzymam kciuki, aby u Ciebie także było dobrze i abyś odetchnęła. Wiem, jaki ten czas jest ciężki. Mi pomagała modlitwa i wiara. Gdyby nie to, chyba bym oszalała. Warto też z kimś porozmawiać, może wyjść gdzieś z domu, na spacer. Wiem, że można zwariować przez te nerwy.

Kaktusowa, Mikea lubią tę wiadomość

adenomioza i endometrioza
    podwyższone androgeny
    Euthyrox 0,25

01.12.24: ⏸️
    18.12: wizyta, 0,47 cm człowieczka i bijące serduszko
    28.12: plamienia, wizyta, 1,17 cm i bijące serduszko
    09.01: wizyta, 2,5 cm dzidzi, bijące serduszko

Wysłany: 12 lutego, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:
    U nas po prenatalnych (USG+pappa) wyszło ryzyko 1:20. Wyszła przezierność 2.9 i test podwójny nieciekawy, charakterystyczne wartości dla T21.

Właśnie odebrałam panoramę, wszystkie ryzyka niskie. :) Amniopunkcji już raczej nie będę robić, wierzę, że będzie dobrze. Zrobię natomiast echo serca, lekarz skierował przez to NT.

@ Mikea, Pamiętaj, ryzyko 1:5 oznacza, że na 80% wszystko będzie dobrze. Dodatkowo kalkulator zawyża ryzyka przez wiek. Ja mam 31 lat, pewnie gdybyśmy były w tym samym wieku, miałybyśmy podobne ryzyka. Moja historia idzie w dobrym kierunku - Panorama wyszła okej. Bardzo mocno trzymam kciuki, aby u Ciebie także było dobrze i abyś odetchnęła. Wiem, jaki ten czas jest ciężki. Mi pomagała modlitwa i wiara. Gdyby nie to, chyba bym oszalała. Warto też z kimś porozmawiać, może wyjść gdzieś z domu, na spacer. Wiem, że można zwariować przez te nerwy.
    Jeśli Panorama w zupełności Cię uspakaja, to jasne, nie masz obowiązku wykonywać innych badań. Nam amniopunkcję zalecał genetyk, bo u nas podobnie jak u Ciebie b. wysokie ryzyko, a testy przesiewowe (Panomara, Nifty, Sanco) nie informują najczęściej o innych możliwych zmianach, pozostałych trisomiach, delekcjach itd.

Ania40 lubi tę wiadomość

• smoothie Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra 1234 wrote:
    Dołączam się do wszystkich zaniepokojonych mam. W naszym przypadku, podobnie jak u wielu z Was wyszło idealne USG, ale zła biochemia : pappa 0.350 MoM, bHGC 3.5 MoM. Ze względu na sam wiek (35 lat) ryzyko ZD już było wysokie, bo 1:250. Natomiast po przeliczeniu z biochemią wyszło tragiczne- 1:18. Załamaliśmy się, tydzień płaczu i nerwów za nami. Wczoraj byłam na amniopunkcji. Ze względu na bardzo wysokie ryzyko genetyk sam zaproponował opcję z mikromacierzami. Badanie nie jest ani takie straszne, ani szczególnie bolesne, a ryzyko utraty ciąży w tej chwili szacuje się na 1:1000. Ja póki co czuję się fizycznie bez zarzutu, ale psychicznie jest dramat. Zgodnie z tym co mówił lekarz na wyniki będę musiała poczekać 2-3 tygodnie. Jestem przerażona

Hej, a gdzie miałaś amniopunkcję? to razem z mikromacierzami taki czas oczekiwania 2-3 tyg?bo acgh zwykle jest szybciej.
    Ogólnie czas oczekiwania na wyniki jest ciężki, nie ma co się oszukiwać. Trzeba znaleźć swój sposób na zajęcie myśli w tym czasie i przetrwać .
    Trzymam kciuki za wynik 🫶

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:

Gratulacje dobrych wyników.

Wysłany: 12 lutego, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Hej, a gdzie miałaś amniopunkcję? to razem z mikromacierzami taki czas oczekiwania 2-3 tyg?bo acgh zwykle jest szybciej.
    Ogólnie czas oczekiwania na wyniki jest ciężki, nie ma co się oszukiwać. Trzeba znaleźć swój sposób na zajęcie myśli w tym czasie i przetrwać .
    Trzymam kciuki za wynik 🫶
    W szpitalu klinicznym w Łodzi. Też właśnie czytałam, że wyniki achg są zazwyczaj szybciej, ale pytałam lekarza i mówił, że to może potrwać 2-3 tygodnie. Nie ukrywam, że każdy dzień oczekiwania to męka i mam nadzieję, że jakimś cudem te wyniki dotrą szybciej

• smoothie Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra 1234 wrote:
    W szpitalu klinicznym w Łodzi. Też właśnie czytałam, że wyniki achg są zazwyczaj szybciej, ale pytałam lekarza i mówił, że to może potrwać 2-3 tygodnie. Nie ukrywam, że każdy dzień oczekiwania to męka i mam nadzieję, że jakimś cudem te wyniki dotrą szybciej

Oby tak było! Trzymaj się :)

Aleksandra 1234 lubi tę wiadomość

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Tylkoja Znajoma

Wysłany: 12 lutego, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Szukam chyba trochę otuchy i pocieszenia u was, od dwóch tygodni wertuję wszystkie fora i artykuły o trisomii 21 i złych wynikach pappy. Zacznę może od tego, że miałam badania prenatalne, dodatkowo biochemia. Wyniki USG wszystkie w normie, niestety wyniki krwi mnie dobiły. Pappa 0,89 MoM , beta 6,06 MoM. Nigdy nie słyszałam o takim wyniku! Ryzyko trisomii 21 podbiło mi do 1:77. Telefon z poradni: proszę zgłosić się na amniopunkcję. Strach, łzy, bezradność. Po konsultacji z moim ginekologiem w tej sytuacji wyjście jest tylko jedno. Robimy to badanie, nie bawimy się w nifty itd. Chcę mieć 100% pewności. Amnio za tydzień. Później trzy tygodnie oczekiwania na wyniki. Chyba zacznę po ścianach chodzić przy zbliżającym się terminie wyników. 😭
    Wiem, że internet to nie jest najlepsze źródło informacji ale liczę na to, że znajdzie się podobny przypadek do mojego ze szczęśliwym zakończeniem..

Ania40 lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 lutego, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Szukam chyba trochę otuchy i pocieszenia u was, od dwóch tygodni wertuję wszystkie fora i artykuły o trisomii 21 i złych wynikach pappy. Zacznę może od tego, że miałam badania prenatalne, dodatkowo biochemia. Wyniki USG wszystkie w normie, niestety wyniki krwi mnie dobiły. Pappa 0,89 MoM , beta 6,06 MoM. Nigdy nie słyszałam o takim wyniku! Ryzyko trisomii 21 podbiło mi do 1:77. Telefon z poradni: proszę zgłosić się na amniopunkcję. Strach, łzy, bezradność. Po konsultacji z moim ginekologiem w tej sytuacji wyjście jest tylko jedno. Robimy to badanie, nie bawimy się w nifty itd. Chcę mieć 100% pewności. Amnio za tydzień. Później trzy tygodnie oczekiwania na wyniki. Chyba zacznę po ścianach chodzić przy zbliżającym się terminie wyników. 😭
    Wiem, że internet to nie jest najlepsze źródło informacji ale liczę na to, że znajdzie się podobny przypadek do mojego ze szczęśliwym zakończeniem..
    Wertuję informacje od tygodnia i powiem Ci, że zdarzały się o wieeele gorsze rokowania że szczęśliwym zakończeniem. Wiem, że czekanie jest dobijające- przerabiam dokładnie to samo co Ty. Musi być dobrze, nie ma innej opcji

• Kreska41 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Cześć dziewczyny.

Wiem co to za uczucie.
    W drgi3j ciąży miałam to samo.
    Zadzwonili z klinki z natychmiastowym kazeniem pojawienia się w ciągu godziny.
    Tam,zarzucali mnie badaniami nifty. Panorama...Boże...Moja ciaza to był jakiś horror.
    Zrobiłam amnio.
    Córka była genetycznie zdrowa jak ryba.
    Ale nigdy nie zapomnę tych świat wielkanocnych...tego stresu...badania...koszmar.

12.12.2019- 4kg,54cm- zdrowa Izabela!
    03.10.202💔 3480g,58cm,38tc Różyczka.👼😭
    Mutacje hetero pai1 i mthfr1
    12.12.24--->II 🤰
    8.02.25----> I prenatalne. Bez zastrzeżeń!
    22.08.2025---> termin 🙏
    Heparyna,acard,metylowany kwas foliowy,...duphrason,
    Nie da się zastąpić utraconego dziecka. Ale wiarą w Niego jest niezłomna. Kocham Was dzieci !

Świat rozsypal się jak cienkie lustro. Na miliony kawałków a ja trwam.

Boże,dlaczego wymyśliłeś los człowieka który musi iść przez życie sam? Całkiem Sam.
  • Tylkoja Znajoma

Wysłany: 13 lutego, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a zdecydowałyście się na FISH, żeby wcześniej znać wyniki czy jednak wolicie zaczekać do pełnego kariotypu ? Zastanawiam się nad tym badaniem.

Aleksandra1234 - dokładnie! Musi być dobrze, mam nadzieję, że wszystkim nam urodzą się piękne i zdrowe bobasy a te wyniki to tylko błąd statystyczny.

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Dziewczyny a zdecydowałyście się na FISH, żeby wcześniej znać wyniki czy jednak wolicie zaczekać do pełnego kariotypu ? Zastanawiam się nad tym badaniem.

Aleksandra1234 - dokładnie! Musi być dobrze, mam nadzieję, że wszystkim nam urodzą się piękne i zdrowe bobasy a te wyniki to tylko błąd statystyczny.

My dopłaciliśmy za Fast Fish 900 zł ale tylko by dowiedzieć się przed świętami. Jakby nie święta i chęć poinformowania rodziny o ciąży to nie dopłacałabym.

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png

Wysłany: 13 lutego, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie robiliśmy Fisha. Głównie dlatego, że to jedynie skrócona wersja badania. Żeby ustalić czy z dzieckiem wszystko ok i tak trzeba poczekać na pełne wyniki amnio. Fish w sumie bezbłędnie pokazuje wyniki dla podstawowych trisomii, ale z tego, co mówił lekarz czasami zdarza się tak, że wychodzi np. wysokie ryzyko zd w tescie podwójnym, a amnio pokazuje, że to nie t21 tylko np. t16. Generalnie na pewno im szybszy wynik tym spokojniejsza głowa, ale my wolimy poczekać dłużej na pelne amnio z mikromacierzami, bo na teraz to najdokładniejsze dostępne badanie, które wyklucza znacznie więcej potencjalnych zmian genetycznych. Sama jestem już zmęczona tym oczekiwaniem, a przede mną jeszcze jakieś 12 dni. Prawdę mówiąc niezależnie od wyniku po prostu już chciałabym wiedzieć na czym stoimy. Nie ma nic gorszego niż niepewność

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 13 lutego, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:

Nie rob fish, zrob amnio z mikromacierzami wynik do 10 dni i masz pelen obraz

Aleksandra 1234 lubi tę wiadomość

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 13 lutego, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W klinice, gdzie mam umówione amnio zaproponowali mi tylko FISH, nie mówili nic o mikromacierzach . Jeśli była by taka możliwość to szczerze mówiąc jest godne przemyślenia. Muszę zgłębić się w temat czym różni się od standardowej amnio

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie, że ta pappa wychodzi zle tylko na papierze, a w pogłębionej diagnostyce w 99% dzieci są zdrowe. Jak czytałam to forum albo na fb jest grupa to może pojedyncze ciążę okazywały sie obarczone wadami genetycznymi. Moja gin przy 1:43 uważała, że jak obraz usg jest prawidłowy to żebym robiła nifty, no chyba, że będę za bardzo się bać to amnio, ale mi akurat starczyły nifty. To już każda z nas musi wiedzieć co ją uspokoi. Głowa do góry , jak obraz usg jest prawidłowy to zapewne dzieciątko jest zdrowe

age.png
‹‹ 650 651 652 653 654
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ