Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Tylkoja wrote:W klinice, gdzie mam umówione amnio zaproponowali mi tylko FISH, nie mówili nic o mikromacierzach . Jeśli była by taka możliwość to szczerze mówiąc jest godne przemyślenia. Muszę zgłębić się w temat czym różni się od standardowej amnio
-
Witam opiszę wam moja historie z tragicznym zakończeniem. W wieku 35 lat zaszłam w upragnioną 2 ciążę. Po 1wizycie u ginekologa robiłam 1 badania prenatalne usg wyszło nadzwyczaj super a badania krwi pappa i reszta wyszła fatalnie T21 1:250 skorygowane 1;21 moja ginekolog nie kazała robic więcej nic bi wyniki przy wieku mogą wyjść takie . Na 2 badaniu prenatalnym wyszło wiele wad genetycznych które są Typowe do T21 w 25 tygodniu na cito zalecili mi aminopunkcje zrobiłam czekając z małą nadzieja ze bedzie dobrze ale wielkim stresem po 4 tygodniach odebrałam tel ze wynik się potwierdził T21 myslalam ze świat się zatrzymał. Najgorsze z najgorszych wiadomości. Niestety mój aniolek Pola jest w niebie .Badania są ważne tylko czasem niewiadomo czy chce się usłyszeć ich wynik .Pozdrawiam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 20:31
-
KasiaRC88 wrote:Witam opiszę wam moja historie z tragicznym zakończeniem. W wieku 35 lat zaszłam w upragnioną 2 ciążę. Po 1wizycie u ginekologa robiłam 1 badania prenatalne usg wyszło nadzwyczaj super a badania krwi pappa i reszta wyszła fatalnie T21 1:250 skorygowane 1;21 moja ginekolog nie kazała robic więcej nic bi wyniki przy wieku mogą wyjść takie . Na 2 badaniu prenatalnym wyszło wiele wad genetycznych które są Typowe do T21 w 25 tygodniu na cito zalecili mi aminopunkcje zrobiłam czekając z małą nadzieja ze bedzie dobrze ale wielkim stresem po 4 tygodniach odebrałam tel ze wynik się potwierdził T21 myslalam ze świat się zatrzymał. Najgorsze z najgorszych wiadomości. Niestety mój aniolek Pola jest w niebie .Badania są ważne tylko czasem niewiadomo czy chce się usłyszeć ich wynik .PozdrawiamJa 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka -
KasiaRC88 wrote:Witam opiszę wam moja historie z tragicznym zakończeniem. W wieku 35 lat zaszłam w upragnioną 2 ciążę. Po 1wizycie u ginekologa robiłam 1 badania prenatalne usg wyszło nadzwyczaj super a badania krwi pappa i reszta wyszła fatalnie T21 1:250 skorygowane 1;21 moja ginekolog nie kazała robic więcej nic bi wyniki przy wieku mogą wyjść takie . Na 2 badaniu prenatalnym wyszło wiele wad genetycznych które są Typowe do T21 w 25 tygodniu na cito zalecili mi aminopunkcje zrobiłam czekając z małą nadzieja ze bedzie dobrze ale wielkim stresem po 4 tygodniach odebrałam tel ze wynik się potwierdził T21 myslalam ze świat się zatrzymał. Najgorsze z najgorszych wiadomości. Niestety mój aniolek Pola jest w niebie .Badania są ważne tylko czasem niewiadomo czy chce się usłyszeć ich wynik .Pozdrawiam
Bardzo mi przykrouważam, że przy tak wysokich ryzykach amnio powinno być obowiązkiem. Wtedy masz szanse jeszcze coś zdecydować, choćby o wyborze szpitala z najwyższą referencyjnoscia. Też skłaniałam się ku badaniach nieinwazyjnych na początek jednak mój lekarz prowadzący wybił mi to z głowy. Czekam na badanie, strach wielki czy wszystko pójdzie pomyślnie, czy wyniki będą dobre. Jest ryzyko ale muszę wiedzieć na 100%. Chce wiedzieć i mieć wybór mimo wszystko.
Ania40 lubi tę wiadomość
-
Mikea wrote:Cześć,
W czwartek miałam prenatalne i nifty. Wyników nifty jeszcze nie ma, ale dziś dostałam wyniki biochemii z prenatalnych. Na USG wszystko wyszło ok oprócz przezierności. Miałam 2,9 przy 60 crl (12+3tc). Także powyżej 95 percentylu ale wciąż w 99. Ale po skorygowaniu z wynikami, gdzie wyszła mi niska pappa wyszło
Ryzyko trisomi 21 1:5
Z nerwów prawie chodzę po ścianach. Wciąż się trzymam nadziei, że nifty wyjdą dobre, ale ogólnie jestem załamana takim ryzykiem.
Czy znacie przypadki, gdzie mimo bardzo wysokich ryzyk wszystko się skończyło dobrze?
Chyba potrzebuję teraz tylko pozytywnych historii...
Update sytuacji:
Dziś przyszły wyniki nifty - wszystkie ryzyka niskie.
Miałam też konsultację ze z moim prowadzącym i po przedyskutowaniu tematu zdecydowałam się zapisać na amniopunkcję z mikromacierzami, głównie dla spokojnej głowy. Gdyby cokolwiek miało być nie tak wolę wiedzieć wcześniej niż później.
Także za 2,5 tygodnia, gdy będę 16+1, będę miała zabieg.Ania40, Aleksandra 1234, Tylkoja, Patabr lubią tę wiadomość
Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
Mikea wrote:Update sytuacji:
Dziś przyszły wyniki nifty - wszystkie ryzyka niskie.
Miałam też konsultację ze z moim prowadzącym i po przedyskutowaniu tematu zdecydowałam się zapisać na amniopunkcję z mikromacierzami, głównie dla spokojnej głowy. Gdyby cokolwiek miało być nie tak wolę wiedzieć wcześniej niż później.
Także za 2,5 tygodnia, gdy będę 16+1, będę miała zabieg. -
Cześć, chyba niedługo zwariuje… Mam 36 lat, jedno zdrowe dziecko, jedną ciążę porobiłam, teraz jestem w trzeciej ciąży. Podwyższone NT (wynik mierzony 3 razy - od 2.9 do 3.3), ryzyko z Pappa 1:9, zrobiłam nifty - wszystkie ryzyka niskie. Lekarz namawia na amniopunkcję - zaczął opowiadać jak to nifty może się mylić…
Wicie gdzie w Łodzi zrobię amnio najszybciej i najszybciej będzie wynik? A i czy podczas echa serca jest też robione USG? Nie wiem, czy rozdzielać echo i USG połówkowe…
Już teraz niewyrabiam, ciśnienie mam ponad 140/80 z tego stresu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 21:30
-
catalina1988 wrote:Cześć, chyba niedługo zwariuje… Mam 36 lat, jedno zdrowe dziecko, jedną ciążę porobiłam, teraz jestem w trzeciej ciąży. Podwyższone NT (wynik mierzony 3 razy - od 2.9 do 3.3), ryzyko z Pappa 1:9, zrobiłam nifty - wszystkie ryzyka niskie. Lekarz namawia na amniopunkcję - zaczął opowiadać jak to nifty może się mylić…
Wicie gdzie w Łodzi zrobię amnio najszybciej i najszybciej będzie wynik? A i czy podczas echa serca jest też robione USG? Nie wiem, czy rozdzielać echo i USG połówkowe…
Już teraz niewyrabiam, ciśnienie mam ponad 140/80 z tego stresu. -
catalina1988 wrote:Cześć, chyba niedługo zwariuje… Mam 36 lat, jedno zdrowe dziecko, jedną ciążę porobiłam, teraz jestem w trzeciej ciąży. Podwyższone NT (wynik mierzony 3 razy - od 2.9 do 3.3), ryzyko z Pappa 1:9, zrobiłam nifty - wszystkie ryzyka niskie. Lekarz namawia na amniopunkcję - zaczął opowiadać jak to nifty może się mylić…
Już teraz niewyrabiam, ciśnienie mam ponad 140/80 z tego stresu.
Co do amnio w Łodzi nie pomoge,
Ale jak miałam echo serca płodu to lekarz tez dokładnie ogladał cale dziecko.
Ale robiłam oddzielnie echo serca ( bo prywatnie, to byla moja inicjatywa bo wskazan nie miałm) a polowkowe w szpitalu na NfZ -
Aleksandra 1234 wrote:Nawet nie masz pojęcia jak mocno trzymam kciuki, żeby się to wszystko dobrze u Ciebie skończyło! Serio, to daje chociaż promyk nadziei, że przy naprawdę beznadziejnym rokowaniu po prenatalnych jednak może być wszystko dobrze. U mnie ryzyko 1:18, ale jestem już po amnio z mikromacierzami. Czekam na wyniki
Jak Twoje wyniki? -
Dziewczyny zaraz mnie trafi. Dzwonili z Przychodni czy potwierdzam jutrzejszą wizytę na amnio. Pytam czy wykonują badanie z macierzami? Odpowiedz: nie, w czwartki nie wykonujemy bo nie ma jak dostarczyć próbek do Łodzi. Już pomijam fakt, że mikromacierze są refundowane od stycznia 2025r., to pani spytała czy chce zmienić termin. Ja już jestem w 16+0 i jak zrobię je nawet za tydzień a wynik będzie zły to nie zostaje mi dużo czasu na reakcje. Pruwatna klinika i problem zrobić takie badanie. No już mi się ryczeć chce.
-
Tylkoja wrote:Dziewczyny zaraz mnie trafi. Dzwonili z Przychodni czy potwierdzam jutrzejszą wizytę na amnio. Pytam czy wykonują badanie z macierzami? Odpowiedz: nie, w czwartki nie wykonujemy bo nie ma jak dostarczyć próbek do Łodzi. Już pomijam fakt, że mikromacierze są refundowane od stycznia 2025r., to pani spytała czy chce zmienić termin. Ja już jestem w 16+0 i jak zrobię je nawet za tydzień a wynik będzie zły to nie zostaje mi dużo czasu na reakcje. Pruwatna klinika i problem zrobić takie badanie. No już mi się ryczeć chce.
Zrobiłabym z mikromacierzami później i dopytała po jakim czasie są wyniki bo mikromacierze często są do 7 dni,roboczych, a na kariotyp czeka się nawet 3 tygodnie.
Zapytałabym o to i o termin.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 12:56
-
Tylkoja wrote:Dziewczyny zaraz mnie trafi. Dzwonili z Przychodni czy potwierdzam jutrzejszą wizytę na amnio. Pytam czy wykonują badanie z macierzami? Odpowiedz: nie, w czwartki nie wykonujemy bo nie ma jak dostarczyć próbek do Łodzi. Już pomijam fakt, że mikromacierze są refundowane od stycznia 2025r., to pani spytała czy chce zmienić termin. Ja już jestem w 16+0 i jak zrobię je nawet za tydzień a wynik będzie zły to nie zostaje mi dużo czasu na reakcje. Pruwatna klinika i problem zrobić takie badanie. No już mi się ryczeć chce.
-
Zaproponowali mi na termin na mikromacierze 3 marca 🤡 koszt 2400zl i wynik uwaga…. Również do 21 dni. No żarty.
Mówię pani, że dlaczego tyle to trwa skoro w innych laboratoriach wynik jest do 10 dni? Powiedziała, że tyle trwa to w laboratorium, z którym współpracują. Zaznaczę, że są z Katowic a lab w Łodzi. Jakby tu nie było nic bliżej. Już jestem w 16 tygodniu, do marca będę ponad 18 tc i jeszcze trzy tygodnie czekać na wyniki. Nie ma mowy. Szkoda tylko, że nie wiedziałam o tym na wszystkim wcześniej, szukała bym szpitala na NFZ na Śląsku. Nawet nie wiecie jak wściekła jestem.
Oczywiście wezmę jutro FISH bo niepewność mnie dobije. Dla mnie liczy się czas. -
Tylkoja wrote:Zaproponowali mi na termin na mikromacierze 3 marca 🤡 koszt 2400zl i wynik uwaga…. Również do 21 dni. No żarty.
Mówię pani, że dlaczego tyle to trwa skoro w innych laboratoriach wynik jest do 10 dni? Powiedziała, że tyle trwa to w laboratorium, z którym współpracują. Zaznaczę, że są z Katowic a lab w Łodzi. Jakby tu nie było nic bliżej. Już jestem w 16 tygodniu, do marca będę ponad 18 tc i jeszcze trzy tygodnie czekać na wyniki. Nie ma mowy. Szkoda tylko, że nie wiedziałam o tym na wszystkim wcześniej, szukała bym szpitala na NFZ na Śląsku. Nawet nie wiecie jak wściekła jestem.
Oczywiście wezmę jutro FISH bo niepewność mnie dobije. Dla mnie liczy się czas.
Na Śląsku jest genom centrum.
Jakoś tak.12.12.2019- 4kg,54cm- zdrowa Izabela!
03.10.202💔 3480g,58cm,38tc Różyczka.👼😭
Mutacje hetero pai1 i mthfr1
12.12.24--->II 🤰
8.02.25----> I prenatalne. Bez zastrzeżeń!
22.08.2025---> termin 🙏
Heparyna,acard,metylowany kwas foliowy,...duphrason,
Nie da się zastąpić utraconego dziecka. Ale wiarą w Niego jest niezłomna. Kocham Was dzieci !
Świat rozsypal się jak cienkie lustro. Na miliony kawałków a ja trwam.
Boże,dlaczego wymyśliłeś los człowieka który musi iść przez życie sam? Całkiem Sam. -
Asia444 wrote:A probowałas w jakims szpitalu klinicznym? Moze tam Ci pomogą.
Nie próbowałam, już za późno. Badanie mam dziś o 14, nie posiadam skierowania, nawet nie mam z czym dzwonić. Już trudno, niech będzie chociaż ta amniopunkcja. Jak będzie zły wynik to i mikromacierze nie pomogą a jeśli będzie ok, to już dla mnie będzie spokojna głowa. Nie ustrzegę się przed wszystkimi chorobami świata. -
Tylkoja wrote:Nie próbowałam, już za późno. Badanie mam dziś o 14, nie posiadam skierowania, nawet nie mam z czym dzwonić. Już trudno, niech będzie chociaż ta amniopunkcja. Jak będzie zły wynik to i mikromacierze nie pomogą a jeśli będzie ok, to już dla mnie będzie spokojna głowa. Nie ustrzegę się przed wszystkimi chorobami świata.
Ale rozumiem ! Dla mnie też czas miał mega znaczenie by podjąć działania, życzę powodzenia 🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 09:04
-
Tylkoja wrote:Jak Twoje wyniki?