X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Ania40 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasKas wrote:
    Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Skłaniam się do tego, że zrobie amniopunkcje, zeby mieć pewność.
    Ile trzeba dopłacić za mikromacierz i fast fish?
    Ja za fast fish płaciłam 900 zł ale to dokładnie to samo co kariotyp tylko masz wynik w kilka dni a kariotyp do 4 tygodni - nam zależało by wynik był przed świętami dlatego dopłaciliśmy …
    Mikromacierz miałam w ramach NFZ ale wiem, że nie wszędzie są refundowane (ja mam córkę starszą z delacja więc mogło to być z tego względu refundowane, mam też wiek 40+ oraz wyszło pośrednie ryzyko w Pappa Zd)

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • KasKas Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Ja za fast fish płaciłam 900 zł ale to dokładnie to samo co kariotyp tylko masz wynik w kilka dni a kariotyp do 4 tygodni - nam zależało by wynik był przed świętami dlatego dopłaciliśmy …
    Mikromacierz miałam w ramach NFZ ale wiem, że nie wszędzie są refundowane (ja mam córkę starszą z delacja więc mogło to być z tego względu refundowane, mam też wiek 40+ oraz wyszło pośrednie ryzyko w Pappa Zd)
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :)

Ania40 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Avanti23 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasKas wrote:
    Cześć,
    Jestem po pierwszych badaniach prenatalnych. Ryzyko trisomii 21 1:253..
    Robiłam sanco i niby wyszły niskie ryzyka, ale i tak sie mega denerwuje.
    Urodzenie dziecka z zespołem genetycznym to mój największy lęk. Do tego stopnia, że z trudem zdecydowałam się w ogóle o ciążę starać. Jestem przekonana, że nie chce urodzić chorego dziecka.
    Czy decydowalybyscie sie na amniopunkcje w takim przypadku? Wiem, że to indywidualna decyzja i sama muszę ją podjąć. Ja się chyba skłaniam, że zrobić amnio z mikromacierza..

Ja miałam ryzyko 1:116
    Zrobiłam Sanco gdzie nie udało się uzyskać wyniku
    NIFTY natomiast ryzyka niskie

Urodziłam zdrowe dziecko🤗

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasKas wrote:
    Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Skłaniam się do tego, że zrobie amniopunkcje, zeby mieć pewność.
    Ile trzeba dopłacić za mikromacierz i fast fish?

Jezeli robisz z mikromacierza to nieoplaca sie brac fish bo wynik jest do tygodnia. W Warszawie w publicznych szpitalach robia amnio z mikromacierza na nfz , wynik w 6 dni miałam. Nie wiem jak jest gdzie indziej.

• KasKas Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Jezeli robisz z mikromacierza to nieoplaca sie brac fish bo wynik jest do tygodnia. W Warszawie w publicznych szpitalach robia amnio z mikromacierza na nfz , wynik w 6 dni miałam. Nie wiem jak jest gdzie indziej.
    Aaa ok, to jak już będę robić amniopunkcje to zdecyduje się na mikromacierz, bo to jest dokladniejsze badanie z tego co wiem. Nie wyobrażam sobie czekać 4 tyg na wyniki.. Tylko z dużych ośrodków to mam najbliżej Poznań. Moja lekarka prowadząca tam pracuje w szpitalu klinicznym to na pewno jest zorientowana co robią na nfz, a za co trzeba dopłacić to sie jej dopytam na wizycie. Bo i tak potrzebuje chyba skierowania od niej?

preg.png
  • KasKas Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanti23 wrote:
    Ja miałam ryzyko 1:116
    Zrobiłam Sanco gdzie nie udało się uzyskać wyniku
    NIFTY natomiast ryzyka niskie

Urodziłam zdrowe dziecko🤗
    Ja wiem, że nawet przy ryzyku 1:116 to ryzyko jest stosunkowo niskie jak sie przeliczy na procenty i większość kobiet urodzi zdrowe dziecko :) Ja jestem osobą z lękiem uogolnionym, w ciąży mam odstawione leki, więc dla mnie niepewność jest koszmarem.
    Bardzo sie cieszę, ze masz zdrowego dzieciaczka :)

preg.png
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasKas wrote:
    Aaa ok, to jak już będę robić amniopunkcje to zdecyduje się na mikromacierz, bo to jest dokladniejsze badanie z tego co wiem. Nie wyobrażam sobie czekać 4 tyg na wyniki.. Tylko z dużych ośrodków to mam najbliżej Poznań. Moja lekarka prowadząca tam pracuje w szpitalu klinicznym to na pewno jest zorientowana co robią na nfz, a za co trzeba dopłacić to sie jej dopytam na wizycie. Bo i tak potrzebuje chyba skierowania od niej?

Tak ja miala skierowanie od mojej prowadzacej ( prowadze ciaze nie na nfz) ale w szpitalu powiedzieli mi ze juz teraz robia wszystkim z mikromacierza bo wlasnie to jest bardziej dokladne badanie i wykluczy tez ewentualne mniejsze nieprawidlowosci.
    A co do samej amnio, uwazam ze jak ktos sie ma duzy stres lek to warto bo troche uspokaja.

Ania40, KasKas lubią tę wiadomość

• smoothie Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Dokładnie, ja widzialam tylko jedennprzypadke na tym forum gdzie amnio potwierdzila zespol
    Kociego krzyku, ktory wczesniej wyszedl w nifty.ale na delecje czulosc jest niska bo sa one rzadkie wiec nie ma takiej skali badan.

O swoim przypadku też pisałam więc już co najmniej dwa.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasKas wrote:
    Cześć,
    Jestem po pierwszych badaniach prenatalnych. Ryzyko trisomii 21 1:253..
    Robiłam sanco i niby wyszły niskie ryzyka, ale i tak sie mega denerwuje.
    Urodzenie dziecka z zespołem genetycznym to mój największy lęk. Do tego stopnia, że z trudem zdecydowałam się w ogóle o ciążę starać. Jestem przekonana, że nie chce urodzić chorego dziecka.
    Czy decydowalybyscie sie na amniopunkcje w takim przypadku? Wiem, że to indywidualna decyzja i sama muszę ją podjąć. Ja się chyba skłaniam, że zrobić amnio z mikromacierza..

Hej, mam podobne podejście. Robię amnio.
    Zdecydowałaś już co robisz?

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • KasKas Ekspertka

Wysłany: 1 lutego, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Hej, mam podobne podejście. Robię amnio.
    Zdecydowałaś już co robisz?
    Jeszcze nie rozmawiałam ze swoja lekarka prowadzącą, będę mieć wizytę wtorek albo środa.
    Ale ja juz wewnętrznie zdecydowałam się na amniopunkcje chyba. Zobaczę co mi powie na wizycie.

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasKas wrote:
    Jeszcze nie rozmawiałam ze swoja lekarka prowadzącą, będę mieć wizytę wtorek albo środa.
    Ale ja juz wewnętrznie zdecydowałam się na amniopunkcje chyba. Zobaczę co mi powie na wizycie.

Rozumiem, powodzenia :)
    Jakbyś chciała pogadać to zapraszam na priv.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • KasKas Ekspertka

Wysłany: 1 lutego, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Rozumiem, powodzenia :)
    Jakbyś chciała pogadać to zapraszam na priv.
    Dodałam Cię do przyjaciółek, bo inaczej chyba nie da się napisać na priv :)

smoothie lubi tę wiadomość

preg.png
  • Asia441 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rób mikro macierze będziesz spokojniejsza w ciąży ja po papa miałam 1:4 ZD, całe szczecie nifty i mikro macierze wyszły ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 20:23

Asia444 lubi tę wiadomość

• chudap Koleżanka

Wysłany: 6 lutego, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Również mam ryzyko t21 1:216 i skierowanie na amniopunkcje. Też chciałabym zrobić z mikromacierzami, możesz mi powiedzieć w którym szpitalu robiłaś i czy korzystałaś z poradni genetycznej mając już wyniki z amniopunkcji? Będę wdzięczna za podpowiedzi 🙂

♀️37 l.
    12.2019 laparoskopia diagnostyczna- brak drożności jajowodów
    09.2022 HSG w Lublinie - pełna drożność obu jajowodów
    02.2024 HSG w Lublinie - pełna drożność obu jajowodów, podanie lipidolu
    cykle regularne, potwierdzone owulacje
    pozostałe wyniki w normie
    01.24 IUI 1 ❌ lametta 2-6 dc 1x1
    03.24 IUI 2 ❌ lametta 2-6 dc 1x1
    04.24 lametta 3-7 dc 1x1
    ♂️36 l.
    badanie nasienia w normie
  • chudap Koleżanka

Wysłany: 7 lutego, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja13 wrote:
    Hej, jakiś czas temu pisałam tu na forum, że wynik badania harmony wskazał wysokie prawdopodobieństwo delecji 22q11.2. W zeszły poniedziałek miałam wykonywaną amniopunkcję i badanie mikromacierzy wyszło poprawne. Córeczka będzie zdrowa. Może ktoś kiedyś będzie potrzebował to przeczytac :)

Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych ciąż ❤️
    Nadzieja13 pisałaś wcześniej że amniopunkcję wykonywał prof Wielgoś. Możesz napisać gdzie ją miałaś i czy doplacałaś za mikromacierze? Też mam wskazania i zastanawiam się gdzie i u kogo ją zrobić.

♀️37 l.
    04.24 lametta 3-7 dc 1x1
    ♂️36 l.
  • Nadzieja13 Debiutantka

Wysłany: 7 lutego, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chudap wrote:
    Nadzieja13 pisałaś wcześniej że amniopunkcję wykonywał prof Wielgoś. Możesz napisać gdzie ją miałaś i czy doplacałaś za mikromacierze? Też mam wskazania i zastanawiam się gdzie i u kogo ją zrobić.
    Hej, robiłam w Premium Medical w galerii Grochów. Dopłacałam do mikromacierzy 2150.

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 7 lutego, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chudap wrote:
    Również mam ryzyko t21 1:216 i skierowanie na amniopunkcje. Też chciałabym zrobić z mikromacierzami, możesz mi powiedzieć w którym szpitalu robiłaś i czy korzystałaś z poradni genetycznej mając już wyniki z amniopunkcji? Będę wdzięczna za podpowiedzi 🙂

Robiłam na Starynkiewicza. nie korzystalam bo wynik byl prawidlowy zarowno kariotyp jak i mikromacierze.
    Ryzyko mialam posrednie trisomii 18 : 1:850 , ale to orzez niskie białko pappa, generalnie wszystkie usg prenatalne prawidlowe , ale bałam sie wiec postawilam na amnio, pomimo prawidlowego nifty pro.

• chudap Koleżanka

Wysłany: 7 lutego, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za podpowiedzi🙂

Nadzieja13 lubi tę wiadomość

♀️37 l.
    04.24 lametta 3-7 dc 1x1
    ♂️36 l.
  • Mikea Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    W czwartek miałam prenatalne i nifty. Wyników nifty jeszcze nie ma, ale dziś dostałam wyniki biochemii z prenatalnych. Na USG wszystko wyszło ok oprócz przezierności. Miałam 2,9 przy 60 crl (12+3tc). Także powyżej 95 percentylu ale wciąż w 99. Ale po skorygowaniu z wynikami, gdzie wyszła mi niska pappa wyszło
    Ryzyko trisomi 21 1:5
    Z nerwów prawie chodzę po ścianach. Wciąż się trzymam nadziei, że nifty wyjdą dobre, ale ogólnie jestem załamana takim ryzykiem.
    Czy znacie przypadki, gdzie mimo bardzo wysokich ryzyk wszystko się skończyło dobrze?
    Chyba potrzebuję teraz tylko pozytywnych historii...

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
  • Nadzieja13 Debiutantka

Wysłany: 11 lutego, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    Cześć,
    W czwartek miałam prenatalne i nifty. Wyników nifty jeszcze nie ma, ale dziś dostałam wyniki biochemii z prenatalnych. Na USG wszystko wyszło ok oprócz przezierności. Miałam 2,9 przy 60 crl (12+3tc). Także powyżej 95 percentylu ale wciąż w 99. Ale po skorygowaniu z wynikami, gdzie wyszła mi niska pappa wyszło
    Ryzyko trisomi 21 1:5
    Z nerwów prawie chodzę po ścianach. Wciąż się trzymam nadziei, że nifty wyjdą dobre, ale ogólnie jestem załamana takim ryzykiem.
    Czy znacie przypadki, gdzie mimo bardzo wysokich ryzyk wszystko się skończyło dobrze?
    Chyba potrzebuję teraz tylko pozytywnych historii...
    Hej, moja siostra miała ryzyko T21 1:7, zrobiła Nifty wszystko ok. Urodziła zdrowego synka :)
    Trzymam kciuki :)

Mikea lubi tę wiadomość

‹‹ 649 650 651 652 653 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ