Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadzieja13 wrote:Hej, jakiś czas temu pisałam tu na forum, że wynik badania harmony wskazał wysokie prawdopodobieństwo delecji 22q11.2. W zeszły poniedziałek miałam wykonywaną amniopunkcję i badanie mikromacierzy wyszło poprawne. Córeczka będzie zdrowa. Może ktoś kiedy będzie potrzebował to przeczytac
Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych ciąż ❤️
Gratulacje. Teraz już życzyć aby szczęśliwej ciąży oraz rozwiązania.Nadzieja13 lubi tę wiadomość
-
Nadzieja13 wrote:Hej, jakiś czas temu pisałam tu na forum, że wynik badania harmony wskazał wysokie prawdopodobieństwo delecji 22q11.2. W zeszły poniedziałek miałam wykonywaną amniopunkcję i badanie mikromacierzy wyszło poprawne. Córeczka będzie zdrowa. Może ktoś kiedyś będzie potrzebował to przeczytac
Myślę, że bardzo dobrze, że o tym napisałaś na forum, bo o delecjach w ogóle niewiele można znaleźć, podobnie jak o tym, że Harmony może się mylić i dawać wynik fałszywie dodatni. ❤️Nadzieja13, Ania40 lubią tę wiadomość
-
Patrycja789 wrote:Myślę, że bardzo dobrze, że o tym napisałaś na forum, bo o delecjach w ogóle niewiele można znaleźć, podobnie jak o tym, że Harmony może się mylić i dawać wynik fałszywie dodatni. ❤️
Nie no chyba w sprawach delacji itd te testy mają znacznie mniejsza dokładna niż w przypadku podstawowych trzech wad. Nie dobrze że wyniki są niewspółmierne ale dobrze że zdarzają się w tą stronę czyli ostatecznie się myla, a nie potwierdzają.Nadzieja13 lubi tę wiadomość
-
Nadzieja13 wrote:Hej, jakiś czas temu pisałam tu na forum, że wynik badania harmony wskazał wysokie prawdopodobieństwo delecji 22q11.2. W zeszły poniedziałek miałam wykonywaną amniopunkcję i badanie mikromacierzy wyszło poprawne. Córeczka będzie zdrowa. Może ktoś kiedyś będzie potrzebował to przeczytac
Super ! ❤️ Spokojnej ciąży !❤️Nadzieja13 lubi tę wiadomość
-
Hej. Mam pytanie do Was.
Pod koniec 13 tc zrobiłam badanie nifty pro. Dziś mija 7 dzień roboczy. Od wczoraj siedziałam i odświeżałam maila czekając na wynik aż tu przed chwilą zadzwonili z informacją, ze laboratorium potrzebuje nowej próbki. Czy któraś z was tak miała? Już zaczynam panikować i bać się, że jest coś nie tak
USG genetyczne i pappa( prócz ryzyka preeklampsji) wyszły dobrze ale wiadomo, że nifty pokazuje mnóstwo innych zaburzeń. -
Nie ma co panikowac. To nie jest zly sygnal. Moze zbyt malo materialu pobranego zeby wyizolowac dna maluszka(tam potrzebne jest min iles tam proc zeby byly wiarygodne) a moze po prostu zgubili lub potlukli probke.Mnie sie to zdarzylo ze zwykymi badaniami,na morfologie i wirusologie w ciazy.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka -
walkaOrodzeństwo wrote:Nie no chyba w sprawach delacji itd te testy mają znacznie mniejsza dokładna niż w przypadku podstawowych trzech wad. Nie dobrze że wyniki są niewspółmierne ale dobrze że zdarzają się w tą stronę czyli ostatecznie się myla, a nie potwierdzają.
No dokładnie o tym napisałam. Jeśli chodzi o delecję czułość jest znacznie niższa. Jednocześnie badanie delecji wciąż jest mało popularne, więc jak już komuś wyjdzie wysokie ryzyko, to ciężko znaleźć na ten temat informacje. Niby wiadomo że czułość niższa, ale historii na ten temat można szukać i szukać (sama szukałam miesiąc temu).Nadzieja13 lubi tę wiadomość
-
Patrycja789 wrote:No dokładnie o tym napisałam. Jeśli chodzi o delecję czułość jest znacznie niższa. Jednocześnie badanie delecji wciąż jest mało popularne, więc jak już komuś wyjdzie wysokie ryzyko, to ciężko znaleźć na ten temat informacje. Niby wiadomo że czułość niższa, ale historii na ten temat można szukać i szukać (sama szukałam miesiąc temu).
Dokładnie, ja widzialam tylko jedennprzypadke na tym forum gdzie amnio potwierdzila zespol
Kociego krzyku, ktory wczesniej wyszedl w nifty.ale na delecje czulosc jest niska bo sa one rzadkie wiec nie ma takiej skali badan. -
Cześć,
Jestem po pierwszych badaniach prenatalnych. Ryzyko trisomii 21 1:253..
Robiłam sanco i niby wyszły niskie ryzyka, ale i tak sie mega denerwuje.
Urodzenie dziecka z zespołem genetycznym to mój największy lęk. Do tego stopnia, że z trudem zdecydowałam się w ogóle o ciążę starać. Jestem przekonana, że nie chce urodzić chorego dziecka.
Czy decydowalybyscie sie na amniopunkcje w takim przypadku? Wiem, że to indywidualna decyzja i sama muszę ją podjąć. Ja się chyba skłaniam, że zrobić amnio z mikromacierza.. -
KasKas wrote:Cześć,
Urodzenie dziecka z zespołem genetycznym to mój największy lęk. Do tego stopnia, że z trudem zdecydowałam się w ogóle o ciążę starać. Jestem przekonana, że nie chce urodzić chorego dziecka.
Czy decydowalybyscie sie na amniopunkcje w takim przypadku? Wiem, że to indywidualna decyzja i sama muszę ją podjąć. Ja się chyba skłaniam, że zrobić amnio z mikromacierza..
Mam takie samo podejście. Umówiłabym się na pierwszy wolny termin. Ja mam problem z Nifty. Pierwsza próba nieudana, co się często nie zdarza więc żyje w stresie. Jesli druga też to od razu idę na amnio. To nie jest kraj dla chorych ludzi.
-
KasKas wrote:Cześć,
Czy decydowalybyscie sie na amniopunkcje w takim przypadku? Wiem, że to indywidualna decyzja i sama muszę ją podjąć. Ja się chyba skłaniam, że zrobić amnio z mikromacierza..Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Janette wrote:A mialas juz badanie usg? Przeziernosc karkowa? Niby to roznie tez z tym wychodzi ale jesli by bylo ok to raczej sklanialabym sie ku temu ze jest ok. Sanco robilas w ktorym tyg? Czy jest napisane na wyniku jaka plec i czy jest napisane ile % materialu dziecka wyizolowali? Pomylki przy tego typu badaniach nifty zdarzaja nie niezmiernie rzadko,najczeciej gdy zbyt malo dna jest wyodrebnione od dziecka lub mama ma nadwage,wtedy lepiej zrobic w pozniejszym tyg ciazy. Ja zrobilam test panorama i wyszly wyniki dobre i pani z laboratorium mi powiedziala,ze jak mi pappa wyjda zle to i tak mam juz brac pod uwage te z panoramy. Z amni jest malutkie ryzyko bo to badanie inwazyjne no ale jesli sie bardzo boisz to i to mozesz zrobic. Mam nadzieje,ze jest ok i dzidzia zdrowa.Pappa nie przesadza o wszystkim a i czesto sie myli w zaleznosci tez od wieku. To takie na granicy bym powiedziala ryzyko.
Wszyscy dookoła mi mówią, że przesadzam i jak sanco wyszło ok to żeby się nie martwić. Ale łatwo komuś z boku powiedzieć. To jest mój największy lęk.. -
KasKas wrote:Miałam badanie usg. Kość nosowa obecna, przezierność karkowa 2,2. Nie było odchyleń ogólnie. Sanco robiłam w 12+1, frakcja płodowa 9%. Nadwagi nie mam.
Wszyscy dookoła mi mówią, że przesadzam i jak sanco wyszło ok to żeby się nie martwić. Ale łatwo komuś z boku powiedzieć. To jest mój największy lęk..Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%