X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Ania40 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja13 wrote:
    Tak, 22q.11.2 to właśnie zespół Di George’a, na konsultacji genetycznej też usłyszałam, że to częsta wada ale bardzo często diagnozowana po latach kiedy dziecko choruję. Sama o niej nigdy wcześniej nie słyszałam.
    Amniopunkcję wykonywał prof Wielgoś.
    No więc moja córka ma zespół Di George’a

To mikrodelacja, kariotyp jest prawidłowy, stąd trzeba badanie wykonać metodą mikromacierzy. To drugi, najczęstszy zespół genetyczny po zespole downa. Dzieciaki bardzo różnie funkcjonują,objawy zróżnicowane .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 21:09

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Janette Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 42 lata to moja 4 ciaza,wczesniej trzy poronienia. Nie mam jeszcze dzieci choc bardzo dlugo sie o nie staralam. Teraz jestem w 14 tyg.Zrobilam w 11 tyg test panorama bo bardzo sie balam wad. Ryzyka wyszly niskie.Na usg niedawno przeziernosc karkowa 1.9. Raczej juz nie zamierzam robic amnio. Test pappa chyba tez mi zrobili choc tu slabo mnie informuja co robia i ile co wynosi,mieszkam w UK. Mysle ze w tym wieku pappa moze wychodzic mylnie podwyzszona ze wzgledu na wiek dlatego nawet srednio to biore pod uwage. Do rozwiazania i tak bede sie dalej bala o przebieg ciazy.

Ania40 lubi tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Ania40 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Mam 42 lata to moja 4 ciaza,wczesniej trzy poronienia. Nie mam jeszcze dzieci choc bardzo dlugo sie o nie staralam. Teraz jestem w 14 tyg.Zrobilam w 11 tyg test panorama bo bardzo sie balam wad. Ryzyka wyszly niskie.Na usg niedawno przeziernosc karkowa 1.9. Raczej juz nie zamierzam robic amnio. Test pappa chyba tez mi zrobili choc tu slabo mnie informuja co robia i ile co wynosi,mieszkam w UK. Mysle ze w tym wieku pappa moze wychodzic mylnie podwyzszona ze wzgledu na wiek dlatego nawet srednio to biore pod uwage. Do rozwiazania i tak bede sie dalej bala o przebieg ciazy.
    Trzymam kciuki !
    U mnie też rocznikowo 42 lata.
    Przesiedzieć karkowa tez 1,9
    Za tydzień we wtorek mamy ważne dla mnie echo serca płodu …

Janette lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Janette Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ja pytalam sie o serduszko ale nic mi nie powiedzieli i nie wiem czy da sie to jakos okreslic w tym usg poczatkowym? Ja mam nastepne badanie w marcu i jest to tez tylko usg.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Friends0608 Znajoma

Wysłany: 22 stycznia, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Wlasnie ja pytalam sie o serduszko ale nic mi nie powiedzieli i nie wiem czy da sie to jakos okreslic w tym usg poczatkowym? Ja mam nastepne badanie w marcu i jest to tez tylko usg.

Serdeszko bada sie podczas pierwszych prenatalnych, potem na zwykłym usg do drugich prenatalnych nie wiem czy coś lekarze widzą prócz bicia i dźwięku - na drugich prenatalnych serce jest oceniane jest oceniane kompleksowo bo już jest rozwinięte w pełni.

• Friends0608 Znajoma

Wysłany: 22 stycznia, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:

Pobierali Ci krew podczas prenatalnych? Jeśli tak to może do pappy, ale rzeczywiście jak wyjdą źle to pamiętaj że masz już zrobioną panoramę.. niska pappa może jednak coś tam zwiastować w przyszłości z łozyskiem (wtedy w Polsce kobiety dostają acard 150)

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friends0608 wrote:
    Serdeszko bada sie podczas pierwszych prenatalnych, potem na zwykłym usg do drugich prenatalnych nie wiem czy coś lekarze widzą prócz bicia i dźwięku - na drugich prenatalnych serce jest oceniane jest oceniane kompleksowo bo już jest rozwinięte w pełni.
    Nie jest oceniane „kompleksowo „ tylko są pewne wytyczne co badają (obraz 4 jam, główne naczynia, prawidłowe ułożenie … nie wiem co jeszcze) tylko kardiolog prenatalny zbada serduszko „kompleksowo „ i samo takie badanie trwa ok 20-30 min.
    Aaaa… i tak nie da się wszystkiego zbadać prenatalnie 🥺 niestety .

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Janette Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friends0608 wrote:
    Pobierali Ci krew podczas prenatalnych? Jeśli tak to może do pappy, ale rzeczywiście jak wyjdą źle to pamiętaj że masz już zrobioną panoramę.. niska pappa może jednak coś tam zwiastować w przyszłości z łozyskiem (wtedy w Polsce kobiety dostają acard 150)
    Tak krew pobrali,mysle ze do tego pappa tez bo duzo badan mialam,ogolna morfologie,wirusologie cala,i chyba te ryzyka.Tez chcialam to zrobic jak przeczytalam ze nie tylko wyniki swiadcza o zespolach u dziecka ale moga cos wskazac zwiazanego z lozyskiem wlasnie,choc ja sie na tym nie znam tylko cos przeczytalam. Myle sie ktore badanie to prenatalne bo mialam tu w UK tylko jedno wydaje mi sie zwkle usg. Przeziernosc karkowa wtedy zbadali i wzrost malej i tyle. Jestem troszke rozczarowana bo liczylam ze cos powiedza chociaz minimum o organach wewnetrzych jak. Z racji wieku i moich obciazen w wywiadzie mam juz podobno przepisana aspiryne 150. Usg bylo w 13t+ 3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia, 19:08

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Nie jest oceniane „kompleksowo „ tylko są pewne wytyczne co badają (obraz 4 jam, główne naczynia, prawidłowe ułożenie … nie wiem co jeszcze) tylko kardiolog prenatalny zbada serduszko „kompleksowo „ i samo takie badanie trwa ok 20-30 min.
    Aaaa… i tak nie da się wszystkiego zbadać prenatalnie 🥺 niestety .

Bosz.... Ciężko się to czyta chyba to zależy jaki lekarz wykonuje ci te badania. Szkoda że w tym przypadku nie gadasz jak w przypadku amniopunkcji że każdy przypadek jest indywidualny i należy na podstawie własnych historii podejmować własne wybory. Podczas oceny serca płodu w trakcie drugich prenatalnych dokonywana jest ocena podstawowych nieprawidłowości i to na tej podstawie kierowane są kobietki, na echo oczywiście poza tymi które już są kierowane bo mają podwyższone ryzyka. W większość wady wychodza podczas drugiego prenatalnego,a nie podczas echa które wykonuje 2% kobiet w ciąży. To echo jest zazwyczaj tylko potwierdzeniem i ocena skali problemu.

Ale oczywiście zgodnie z tym co pisałaś w poprzednich postach jest to indywidualna kwestia i możesz robić amniopunkcję echo serca i co tylko chcesz ale nie jest to normalna diagnostyka prenatalna. Serce oceniane jest podczas drugiego prenatalnego jeśli masz niskie ryzyka a USG jest prawidłowe nie ma wskazań do dalszej diagnostyki.

• Janette Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    Bosz.... Ciężko się to czyta chyba to zależy jaki lekarz wykonuje ci te badania. Szkoda że w tym przypadku nie gadasz jak w przypadku amniopunkcji że każdy przypadek jest indywidualny i należy na podstawie własnych historii podejmować własne wybory. Podczas oceny serca płodu w trakcie drugich prenatalnych dokonywana jest ocena podstawowych nieprawidłowości i to na tej podstawie kierowane są kobietki, na echo oczywiście poza tymi które już są kierowane bo mają podwyższone ryzyka. W większość wady wychodza podczas drugiego prenatalnego,a nie podczas echa które wykonuje 2% kobiet w ciąży. To echo jest zazwyczaj tylko potwierdzeniem i ocena skali problemu.

Ale oczywiście zgodnie z tym co pisałaś w poprzednich postach jest to indywidualna kwestia i możesz robić amniopunkcję echo serca i co tylko chcesz ale nie jest to normalna diagnostyka prenatalna. Serce oceniane jest podczas drugiego prenatalnego jeśli masz niskie ryzyka a USG jest prawidłowe nie ma wskazań do dalszej diagnostyki.
    Ooo dziekuje Ci za ta wiadomosc,bo troszke sie stresowalam,ze juz przy pierwszym badaniu cos pomineli ale jesli serduszko oceniane jest dopiero na drugich prenatalnych to juz jestem spokojniejsza.Przy tyg 13+3 mialam tylko informacje ze bije i jest ok. Czyli jesli na tym badaniu nie powiedzieli ze widza jakies wady,jakiekolwiek,to moge byc juz po cichu dobrej mysli ze nic powaznego juz nie znajda?

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram

Wysłany: 23 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Ooo dziekuje Ci za ta wiadomosc,bo troszke sie stresowalam,ze juz przy pierwszym badaniu cos pomineli ale jesli serduszko oceniane jest dopiero na drugich prenatalnych to juz jestem spokojniejsza.Przy tyg 13+3 mialam tylko informacje ze bije i jest ok. Czyli jesli na tym badaniu nie powiedzieli ze widza jakies wady,jakiekolwiek,to moge byc juz po cichu dobrej mysli ze nic powaznego juz nie znajda?

Tak przy pierwszych prenatalnych zarejestrowana jest tylko częstotliwość bicia serca. W niektórych kalkulatorach częstotliwość jest markerem ale już od tego odchodzą. Jest określona prawidłową częstotliwość dla wielu ciąży i na to patrzą oczywiście są to widełki. Serce jest nie wykształcone w pełni by ocenić struktury. Zależy jeszcze kto przeprowadza czy lekarz ma certyfikat FMF co świadczy o jego doświadczeniu i przeszkoleniu oceniana jest chyba aorta i przewody zylne i tyle. Ale przy drugim to już normalnie serce jest oceniane. W przypadku zauważenia jakiś nieprawidłowości wtedy kierują na echo. Echo nie jest jakby podstawowym badaniem diagnostycznym tylko rozszerzona diagnostyka.

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:

To nie czytaj !
    Pozdr

Wojsia lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png

Wysłany: 24 stycznia, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    To nie czytaj !
    Pozdr
    👍

• Aniia84 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaKP wrote:
    Ja nie ale z tego co się orientuje z dalekiej swojej pamięci jest to dość relatywnie częsta wada. Z tego co mi się wydaje nie jest na tyle poważne jak odchylenie lewej tętnicy i często może nawet nie dawać poważnych objawów. W linku poniżej nawet to określają mianem odmiennej fizjologii a nie jako takiej wady wrodzonej. Wiadomo, trzeba badać i diagnozować dalej. A jak u ciebie reszta badań prenatalnych? W sensie pappa czy genetyczne? https://badanieprenatalne.pl/przez-kogo-powinno-byc-wykonywane-badanie-prenatalne/

Hej, u mnie chyba dobrze. Echo serca wykonane u docent Agaty Włoch idealne. Jest ARSA ale z przewodem tetniczym po stronie lewej wiec nie tworzy ringu i nie bedzie dawac ucisku. Reszta wszystko prawidlowo. Mam to traktowac jako wariant anatomiczny. Generalnie ogladalo mnie juz 3 lekarzy i kazdy powiedzial ze juz koniec z dalsza disgnostyka. Mam 40 lat i jestem po jedym poronieniu w 8 tygodniu. Mimo tego pappa wyszla mi - niskie ryzyka trisomii. W 10+0 robilam NIPT Sanco rozszerzony i wyszedl dobrze. Dla wlasnego spokoju (nikt tego nie zalecal) zrobilam drugi test NIPT prenatal DNA kayro plus i tez wyszedl dobrze. Odpuscilam i ciesze sie ciażą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 18:13

osiecka89, Janette, Ania40 lubią tę wiadomość

• osiecka89 Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniia84 wrote:
    Hej, u mnie chyba dobrze. Echo serca wykonane u docent Agaty Włoch idealne. Jest ARSA ale z przewodem tetniczym po stronie lewej wiec nie tworzy ringu i nie bedzie dawac ucisku. Reszta wszystko prawidlowo. Mam to traktowac jako wariant anatomiczny. Generalnie ogladalo mnie juz 3 lekarzy i kazdy powiedzial ze juz koniec z dalsza disgnostyka. Mam 40 lat i jestem po jedym poronieniu w 8 tygodniu. Mimo tego pappa wyszla mi - niskie ryzyka trisomii. W 10+0 robilam NIPT Sanco rozszerzony i wyszedl dobrze. Dla wlasnego spokoju (nikt tego nie zalecal) zrobilam drugi test NIPT prenatal DNA kayro plus i tez wyszedl dobrze. Odpuscilam i ciesze sie ciażą.

Super, że wyniki świetne:)

Możesz powiedzieć czemu zdecydowałaś się na prenatal DNA kayro plus, a nie na Nifty pro? Plus czy miałas w prenatal DNA kayro plus informacje o płci? Wiem, że pytania wydają się idiotyczne, ale sama niedługo będę wykonywać NIPT i informacje w necie wydają mi się lakoniczne (pewnie tak nie jest, ale ciążowy stres robi swoje)

rocznik 89
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

preg.png
  • Aniia84 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    osiecka89 wrote:

Możesz powiedzieć czemu zdecydowałaś się na prenatal DNA kayro plus, a nie na Nifty pro? Plus czy miałas w prenatal DNA kayro plus informacje o płci? Wiem, że pytania wydają się idiotyczne, ale sama niedługo będę wykonywać NIPT i informacje w necie wydają mi się lakoniczne (pewnie tak nie jest, ale ciążowy stres robi swoje)

Jak rozmawialam z lekarzem to mi powiedzial ze najbardziej z NIPT poleca SANCO plus ale jak mi zalezy na mikodelecjach to albo panorama albo ten prenatal dna kayro plus. Wybralam ten drugi bo laboratorium w Rzymie wiec krocej sie czeka.

• Aniia84 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    osiecka89 wrote:

Jak rozmawialam z lekarzem to mi powiedzial ze najbardziej z NIPT poleca SANCO plus ale jak mi zalezy na mikodelecjach to albo panorama albo ten prenatal dna kayro plus. Wybralam ten drugi bo laboratorium w Rzymie wiec krocej sie czeka. Płeć jest w cenie

Wysłany: 26 stycznia, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniia84 wrote:

Świetne informacje. Dają dużo radości i nadziei. Możesz przypomnieć na jakiem etapie została zauważona wada serca u malucha ?

• Aniia84 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    Świetne informacje. Dają dużo radości i nadziei. Możesz przypomnieć na jakiem etapie została zauważona wada serca u malucha ?

Na drugich badaniach prenatalnych. Podobno wielu lekarzy tego w ogole nie ocenia i wychodzi dopiero na echo serca jezeli ktos robi dodatkowo. Nie jest to wada jezeli nie tworzy sie ring.

Ania40 lubi tę wiadomość

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniia84 wrote:
    My we wtorek się wybieramy do dr Agaty Włoch na echo (mieliśmy już jedno, wczesne echo w 16 tc).
    Nie kazała przyjść jeszcze na jedno echo po 30 tc??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 20:55

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
‹‹ 646 647 648 649 650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ