X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Anka42 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    od długiego czasu czytam Wasze posty.

Mam 42 lata i jestem w pierwszej ciąży, obecnie 18 tydzień (17+3).
    Z racji wieku i wyników biochemii wyszły mi dość duże ryzyka, głównie Zespół Edwardsa 1:59. W USG wszystko było ok.
    Od razu zrobiliśmy Nifty Plus - wczoraj dostałam informację, że wszystkie ryzyka są niskie. Zdrowy chłopczyk <3
    Jednak mój lekarz prowadzący ciągle mówi o tym, że zalecana i rekomendowana jest amniopunkcja.
    Wiem, że dyskusja na ten temat jest tutaj dość burzliwa - ile osób tyle opinii.

Zdecydowałybyście się w tym przypadku na amniopunkcję? Chciałabym już móc cieszyć się upragnioną ciążą a póki co serwuje mi się ciągły strach i stres.

Była któraś z Was w podobnej sytuacji/?

• Ania40 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka42 wrote:
    Hej,

Z racji wieku i wyników biochemii wyszły mi dość duże ryzyka, głównie Zespół Edwardsa 1:59. W USG wszystko było ok.
    Od razu zrobiliśmy Nifty Plus - wczoraj dostałam informację, że wszystkie ryzyka są niskie. Zdrowy chłopczyk <3
    Jednak mój lekarz prowadzący ciągle mówi o tym, że zalecana i rekomendowana jest amniopunkcja.

Zdecydowałybyście się w tym przypadku na amniopunkcję? Chciałabym już móc cieszyć się upragnioną ciążą a póki co serwuje mi się ciągły strach i stres.

No cóż … ja jestem w 3 ciąży i rocznikowo też mam 42 lata 😀 no i w tej ciąży jestem po amniopunkcji.
    Jeżeli byłaby to moja wyczekana, upragniona i pierwsza ciąża nie zrobiłabym amniopunkcji. Natomiast u mnie sytuacja dość skomplikowana bo ta ciąża to niespodzianka, mam też pierwsze dziecko z wadą serca i delacja (genetyka). Nie zdecydowałabym się nigdy więcej świadomie urodzić chore dziecko , stąd u mnie decyzja o amniopunkcji. Jeżeli wiesz, że amniopunkcja da Ci „tylko” widzę ale i tak urodzisz to bez sensu ryzykować, natomiast jeżeli wiesz, że dziecko z zespołem genetycznym to dla Was za wiele to rób .
    Powodzenia

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka42 wrote:
    Hej,

No to może zasięgnij opinii innego lekarza i dodatkowo genetyka. Napewno echo trzeba wykonać najlepiej w 24 tyg. Wady związane ze t18 są już widoczne nawet już w 13 tyg. W przypadku t18 najczęściej są zmiany w budowie czaszki ułożeniu palcy itd. dobry specjalista wie czego szukać. Trzeba by się z genetykiem konsultować dodatkowo. Za mało jest danych by coś doradzać. Nie napisała ani co wpłynęło na taki wynik ani jakie były pomiaru USG.

Wysłany: Dzisiaj, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Dokładnie tak bym powiedziała !
    Tu nie chodzi o empatię ale o czułość badania .
    Ale … zawsze można się łudzić, że się nie jest w tych 5% błędu 🫣

Ten wpis był nie na miejscu. I testy typu Nifty dają prawdopodobieństwo uzyskania wyniku fałszywie pozytywnego to 0.05%. Ryzyko amniopunkcji to 1%. Z mojej matematyki wynika że większe ryzyko niesie za sobą amniopunkcja. To że nie ma wad genetycznych nie znaczy że uniknie się wad rozwojowych więcej szacunku do pozostałych członków dyskusji bo żeby nikt nie musiał się "łudzić" nic nie daje pewności na zdrowe dziecko ani nifty ani amniounkcja także szanujmy się i nie niszczmy spokoju innym.

• Asia444 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Jest możliwe!
    Ja w tej ciąży miałam tzw. Wczesne echo serca płodu właśnie w 16 tc (tak mam wpisane w dokumentację) i te duże wady wykluczone. Ale też zlecone następne w 25 tc i wtedy jest optymalny czas na echo. Z synkiem w ciąży miałam jeszcze jedno po 30 tc.

Oczywiście ze jest mozliwe juz 16 tyg. I czasami wlasnie sie je zaleca jezeli lekarz zobaczy jakies nieprawidlowosci. W 16 tyg juz mozna zobaczyc czy nie ma powaznych wad typu hlsh.
    Przynajmniej tak robia w szpitalu o 3 stopniu referenyjnosci w Wawie jezeli maja jakies watpliwosci.

Ania40 lubi tę wiadomość

• Asia444 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friends0608 wrote:
    Dokładnie! Asia444 to co piszesz jest nielogiczne poza tym sama przejrzałam cala internet i pappa określa możliwe wady genetyczne lub złą pracę łożyska. A u nas na usg prenatalne praca serca np. było wszystko książkowe więc nikt nam nie zalecał echa serca.

No ok, czyli lekarze gentycy w szpitalu o 3 referencyjnosci nie wiedza co mowia i co robia. Tak jak pisalam wczesniej Pappa nie definiuje nic ale moze dac wskazowki lekarzowi ktory odpowiednio pokieruje.

Wysłany: Dzisiaj, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Oczywiście ze jest mozliwe juz 16 tyg. I czasami wlasnie sie je zaleca jezeli lekarz zobaczy jakies nieprawidlowosci. W 16 tyg juz mozna zobaczyc czy nie ma powaznych wad typu hlsh.
    Przynajmniej tak robia w szpitalu o 3 stopniu referenyjnosci w Wawie jezeli maja jakies watpliwosci.
    Wadę niedorozwoju serca można zobaczyć o ile ktoś ma o tym pojęcie - mówię o lekarzu z certyfikatem FMF na zwykłym USG nie potrzeba do tego echa ale widzę że upierasz się że echo wykonuje się w 16 tygodniu... Spoko każdy potwierdzeń tej tezy może szukać w internecie tam wiele dostępnych źródeł jest kiedy echo jest rekomendowane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:00

• Ania40 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    Ten wpis był nie na miejscu. I testy typu Nifty dają prawdopodobieństwo uzyskania wyniku fałszywie pozytywnego to 0.05%. Ryzyko amniopunkcji to 1%. Z mojej matematyki wynika że większe ryzyko niesie za sobą amniopunkcja. To że nie ma wad genetycznych nie znaczy że uniknie się wad rozwojowych więcej szacunku do pozostałych członków dyskusji bo żeby nikt nie musiał się "łudzić" nic nie daje pewności na zdrowe dziecko ani nifty ani amniounkcja także szanujmy się i nie niszczmy spokoju innym.
    Ja kompletnie nie wierzę w tego typu testy i nikt i nic mnie nie przekona !
    0,05% odnośnie czego ? Trzech trisomii ??? A gdzie reszta ? Kariotyp? Mikrodelacje, delacje?
    KAŻDA Z NAS ROBI JAK UWAŻA!
    Pozdrawiam i temat kto w co wierzy i jakie badania robi uważam za zamknięty !

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    0,05% odnośnie czego ? Trzech trisomii ??? A gdzie reszta ? Kariotyp? Mikrodelacje, delacje?
    Odnośnie uzyskania jakiegolwiek wyniku fałszywie pozytywnego testu typu Nifty. Chyba napisane to wyraźnie jest i na stronie producentów również więc akurat twoja wiara ma ma małe znaczenie w tym aspekcie. Rozumiem że napisała 5% żeby zaostrzyć dyskusje z koleżanką żeby mogła się łudzić ale to może chwytaj się bardziej sprawdzonych informacji żeby komuś dogryzać i wpędzać w dalszą niepewność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:19

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:

Ale wierzysz w przestarzały test pappa, który w wielu krajach jest zastąpiony przez nifty ? Pappa jest jeszcze mniej dokładny od nifty i akurat on ma wskazywać na mikrodelacje i delacje ? I tylko przez złą pappę kobieta ma robić amnio, która może doprowadzić do poronienia ?

age.png
  • Ania40 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ale wierzysz w przestarzały test pappa, który w wielu krajach jest zastąpiony przez nifty ? Pappa jest jeszcze mniej dokładny od nifty i akurat on ma wskazywać na mikrodelacje i delacje ? I tylko przez złą pappę kobieta ma robić amnio, która może doprowadzić do poronienia ?

Gdzie napisałam że wierzę w Pappa ? 😜🫣
    Masakra !
    Pappa i mikrodekacja ? Nie wierzę w to co czytam 🤭 serio !

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Gdzie napisałam że wierzę w Pappa ? 😜🫣
    Masakra !
    Pappa i mikrodekacja ? Nie wierzę w to co czytam 🤭 serio !

Napisałaś wcześniej "Niestety ale testy typu Nifty, Panorsma to tylko i wyłącznie testy przesiewowe, to, że wyszły ok nie daje pewności … to w mojej opini tylko usypiania swoich obaw. Chcecie mieć pewność zróbcie amniopunkcję" czyli wierzysz w pappa bo to ona jeśli wyjdzie zły wynik jest wskazaniem do amnio i w tym kontekście pisałam o mikrodelacjach. Idąc Twoim tokiem myślenia to amnio też nie jest wystarczająca i zrob sobie jeszcze test wes.

age.png
‹‹ 642 643 644 645 646
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ