X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Ania40 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    Puszczenie serca i rejestracja czyli częstotliwości skurczy to nie jest echo serca. Echo serca ato dokładne USG tylko i wyłącznie oceniające struktury serca.
    Dokładnie !
    Tutaj kłania się brak wiedzy, której sama nie miałam w pierwszej ciąży , wszyscy mówili „serduszko ok” puszczali mi jak bije i myślałam że z sercem super wszystko. Córka urodziła się z poważną wadą serca …
    Byłam kompletnie nieświadoma, że wykonuje się echo serca płodu , nikt nie powiedział, nikt nie pokierował i nikt nie zauważył brak jednego dużego naczynia ! (Córka miała złączoną tętnicę z aorta i wspólną zastawkę zamiast dwóch osobnych naczyń i dwóch zastawek ).
    Wnioski wyciągnijcie same ;(

Niestety ale testy typu Nifty, Panorsma to tylko i wyłącznie testy przesiewowe, to, że wyszły ok nie daje pewności … to w mojej opini tylko usypiania swoich obaw. Chcecie mieć pewność zróbcie amniopunkcję, to naprawdę nic strasznego. Chociaż muszę przyznać , że mając świadomość tak wielu chorób to też osobie trzeźwo myślącej nie daje nic prócz wykluczenia kilku zespołów genetycznych … chociaż z drugiej strony to już też dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:16

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Asia444 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Dokładnie !
    Tutaj kłania się brak wiedzy, której sama nie miałam w pierwszej ciąży , wszyscy mówili „serduszko ok” puszczali mi jak bije i myślałam że z sercem super wszystko. Córka urodziła się z poważną wadą serca …
    Byłam kompletnie nieświadoma, że wykonuje się echo serca płodu , nikt nie powiedział, nikt nie pokierował i nikt nie zauważył brak jednego dużego naczynia ! (Córka miała złączoną tętnicę z aorta i wspólną zastawkę zamiast dwóch osobnych naczyń i dwóch zastawek ).

Niestety ale testy typu Nifty, Panorsma to tylko i wyłącznie testy przesiewowe, to, że wyszły ok nie daje pewności … to w mojej opini tylko usypiania swoich obaw. Chcecie mieć pewność zróbcie amniopunkcję, to naprawdę nic strasznego. Chociaż muszę przyznać , że mając świadomość tak wielu chorób to też osobie trzeźwo myślącej nie daje nic prócz wykluczenia kilku zespołów genetycznych … chociaż z drugiej strony to już też dużo.

Tymbardziej ze wady serca są jednymi z najczescie wystepujacych wad wrodzonych. Ja od mojej ginekolog na poczatku usłyszalam ze ona rekomenduje echo serca.
    Chociaż to tez jest tak ze powazne wady serca powinien zobaczyć lekarz na badaniach polowkowych i wtedy skierowac na echo serca.

Ania40 lubi tę wiadomość

• IWish Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam echo serca płodu podczas badań połówkowych , nie wiem czy to zależy od specjalisty czy placówki. Wszystko na NFZ, bez dodatkowego skierowania. 🧐

• Agatka1988 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka1988 wrote:
    Też się podzielę swoją historią. Na razie tkwię w oczekiwaniu. Wyniki po badaniach prenatalnych

Wiek płodu na USG 13w2d

CRL 70,8mm
    Fhr 160ud/min
    NT 2,1mm
    Wolne B-HCG 2,779 Mom
    Papp-A 0,735 mom

Kość nosowa obecna

T21 Podstawowe 1:182 skorygowane 1:246
    T18 Podstawowe 1:459 skorygowane 1:9174

Ginekolog mówił, że najlepiej zrobić amniopunkcję, bo daje pewność, a genetyk że można zrobić nifty i jeśli wyjdą ok to tego się trzymać. Zdecydowaliśmy się na nifty ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie.

Teraz umieram od czwartku w oczekiwaniu na wynik. Boje się strasznie co wyjdzie na nifty

Dzisiaj dostałam wyniki nifty. Wszystkie ryzyka niskie. Ma być zdrowy chłopiec ❤️

• Friends0608 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    W sensie to normalna procedura nic nadzwyczajnego jeśli nie dostaliście takich skierowań trzeba się upomniec echo się robi w 24 tygodniu ale jest mega sprawa nawet dla siebie tym bardziej że wady serca często zdarzają się również poza wadami i warto zbadać w jakimś dobrym ośrodku skoro jest to za darmo. Amniopunkcja to wiadomo według własnych przekonań. Ja za drugie prenatalne nie płaciłam i też normalnie skierowanie się należy.

Ale ja jestem w 16 tc więc echo jeszcze nie jest możliwe- niby można od 18 tc

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IWish wrote:
    Ja miałam echo serca płodu podczas badań połówkowych , nie wiem czy to zależy od specjalisty czy placówki. Wszystko na NFZ, bez dodatkowego skierowania. 🧐
    Każdy ma badane serce podczas polowkowych i badane przepływy ale echo to co innego i inaczej wykonuje je specjalista który zajmuje się tylko i wyłącznie ocena struktur serca. Podczas polowkowych kiedy widać przepływu na USG dobry lekarz powinien zobaczyć ewentualne wady ale nie każdy jest dobrym lekarzem.

• Friends0608 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    Przepraszam to bzdura. Żadna biochemia krwi matki nie zwiastuje wad serca które w większości w 11 tygodniu nie jest w pełni wykształcone. Nie da się z krwi matki wyczytać czy ktoś ma zdrowe pluca, serce czy nerki. To ocenia się tylko na USG. Papa pokazuje jedynie parametry które wiążą się z biochemia matki takie jak stan przedrzucawkowy problemy z łożyskiem jakieś większe ryzyka z tym związane ale napewno nie wady serca dziecka. Echo serca to dokładna diagnostyka serca płodu wykonywana najczęściej ok. 24 tygodnia która ocenia tylko i wyłącznie struktury serca i to konkretnie w tym tygodniu ponieważ wtedy serce jest dopiero w pełni wykształcone i dobrze uwidocznione. Nie siejmy dezinformacji bo jak ktoś to przeczyta pomyśli że jak ma pappe źle pozostałe testy są prawidłowe to może ma wadę serca bo pappa zła. Wady serca towarzyszą wada genetycznym i nie tylko ale wskazaniem do tego nie jest zła pappa tylko podwyższone ryzyko i tyle.

Dokładnie! Asia444 to co piszesz jest nielogiczne poza tym sama przejrzałam cala internet i pappa określa możliwe wady genetyczne lub złą pracę łożyska. A u nas na usg prenatalne praca serca np. było wszystko książkowe więc nikt nam nie zalecał echa serca.

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friends0608 wrote:
    Ale ja jestem w 16 tc więc echo jeszcze nie jest możliwe- niby można od 18 tc
    Echo robi się od 18 do 24. Ja będę miała realizowane w 24 tygodniu zgodnie z zaleceniami instytutu matki i dziecka z uwagi na ty że w tym tygodniu serce jest już bardzo dobrze rozwinięte i dobrze można ocenić struktury.

• Friends0608 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Ja dostałam takie info od dwoch lekarzy, tu nie chodzi o to ze wyczytuje sie wade serca z krwi matki, pappa i beta pokazuja prace lozyska, czyli poniekad uklad krwionosmy. Czy wszystko pracuje rowno itd, przy zaburzonej biochemi podobno warto pogelbic doagnostyke i tyle. Tak samo jak przy super dobrych wynikach testu pappa moze sie urodzic chore dziecko tak samo i przy super zlych zdrowe nie ma reguly. To jest do decyzji kazdego. Echo mozna juz robic w 16 , 18 tygodniu, bo wtedy juz widać dosc dobrze wszystko, a napenwo powazne wady. Ja uwazam ze warto zrobic i tyle.

Piszę Pani nieprawdę niestety. Przed 18tc nie widać wszystkich elementów serca dlatego właśnie od 18tc robi się drugie prenatalne.

• Mauriel Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka1988 wrote:
    Dzisiaj dostałam wyniki nifty. Wszystkie ryzyka niskie. Ma być zdrowy chłopiec ❤️

Wspaniałe! Gratuluje :) Też już bym chciała mieć swoje wyniki. Kiedy robiłaś? Ja w zeszłą sobotę i już wariuje z niecierpliwości.

Ona: 37
    On: 45
    Starania od 2013

Transfer: 18/11: blastocysta 4.1.1
    Beta HCG:
    23/11 tj. 5dpt: 34,80
    26/11 tj. 8dpt: 236
    28/11 tj. 10dpt: 571
    30/11 tj. 12dpt: 1390
    05/12 tj. 17dpt: 10069
    06/12 Pęcherzyk ciążowy
    10/12 Zarodek z serduszkiem 🩷
    19/12 CRL 1,09
    27/12 CRL 1,90
    10/01 CRL 3,40

preg.png
  • Friends0608 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IWish wrote:

Od połówkowych to rozumiem zasadność.

• Agatka1988 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mauriel wrote:
    Wspaniałe! Gratuluje :) Też już bym chciała mieć swoje wyniki. Kiedy robiłaś? Ja w zeszłą sobotę i już wariuje z niecierpliwości.

Rozumiem to. Ja miałam tydzień wyłączony z życia. W czwartek 9.01 oddałam krew. W poniedziałek 13.01 dotarły do laboratorium i dzisiaj 17.01 wyniki. Czas mi się dłużył strasznie i tyle myśli przeleciało przez głowe. Większość dostaje wyniki szybciej niż piszą w regulaminie więc pewnie do poniedziałku powinnaś dostać swoje. Trzymam kciuki ❤️

• Friends0608 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Dokładnie !

Dziekuje za Pani opinię. A zagwarantuje mi Pani, że nie dostanę sepsy lub nie stracę zdrowego dziecka po amni? No nie...No właśnie więc proszę nie bredzić, że to nic strasznego. Nawet same pielęgniarki mówią że to badanie jest mega inwazyjne. Podziękuję.

• Friends0608 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Dokładnie !

Wskazuje Pani na brak wiedzy, a może przeczytałaby Pani trochę więcej, na czym polega nifty pro. Tak jest to badanie przesiewowe z definicji, ale bazuje na o wiele lepszej technologii i nie można zestawiać badania NIPT z pappą. A zdanie, które Pani napisała "Niestety ale testy typu Nifty, Panorsma to tylko i wyłącznie testy przesiewowe, to, że wyszły ok nie daje pewności … to w mojej opini tylko usypiania swoich obaw. " woła o pomstę do nieba. Serio? Pani koleżanka powiedziałaby Pani "o..super nifty wyszło super czuję sie uspokojona" a Pani odpowiedziałaby "o..ale to w zasadzie usypianie swoich obaw i dziecka nadal może byc chore" - gratuluję empatii. My tutaj jesteśmy w ciąży i sianie ziarnka niepewności nie jest do niczego potrzebne.

‹‹ 641 642 643 644 645
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ