Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Friends0608 wrote:Cześć,
My mieli ryzyko zd 1:175 (podstawowe 1:150) więc trochę te wybiki polepszyły. Z jakiej puli podstawowej wyniki sie rozpoczynały? Na USG np przeziernosc ok? Przepływy? Tylko biochemia zaburzyła i spowodowała takie wyniki? No i oczywiście wiek jak w moim przypadku czyli 37.
My zrobiliśmy nifty pro, czekanie to była mordęga. Ale warto było czekać. Kwestię doboru dalszej diagnostyki trochę zależy też od lekarza który Cię prowadzi i co Ci powie i jak wpłynie na Twije myślenie. Są lekarze które rzadko oferują amnio a są tacy którzy zlecają amnio przy ryzyku pośrednim. Generalnie w zakresie zaleceń medycyny tutaj powinna być zrobiona amnio ale nasz sie nie upierał. Tak naprawdę żaden lekarz Ci nie zagwarantuje że nie będziesz miała powikłań. Co lepsze nie ma jednoznacznego określonego ryzyka bo każdy lekarz mówi co innego - 0.2 procentami czy 0.5 procenta a może to 1%? My nie zdecydowaliśmy się póki co na amnio bo też to wyczekiwanr pierwsze dziecko a no sama czytałam o przypadkach ( są tutaj na grupie a przeczytałam ją od 1 strony do ostatniej uwierz mi gdzie kobiety traciły zdrowe dzieci przez to ze podjęły decyzje w wyniku złego wyniku pappa - hm..dziwnym trafem w innych krajach nie robią papy ciekawe dlaczego). Musisz sama ocenić ryzyko
Jeszcze dodam, że są przypadki gdzie kobiety np. Przy ryzyka trisomii 1:50 nie robiły nic więcej oprócz pappy i po prostu wierzyły w to że będzie wszystko dobrze. I takie kobiety były paradoksalnie najszczęśliwsze podczas okresu ciąży bo się nie zamartwiały. Jest to hardcorowe podejście ale też możliwe. My z mężem mamy akurat z mężem jesteśmy z tych co panikują. Pappa zwaliła nas z nóg ale mąż odkrył wątek na tym forum i się uspokoiliśmy Plus potem nifty pro - ale zaznaczam że jeśli przy nifty wyszłoby wysokie ryzyko no to wtedy już amnio i stawiamy wszystko na jedną kartę.
Ryzyko podstawowe zaczynało się od 1:100 ze względu na wiek.
USG ok, pani doktor uspokajała, mówiła, że wszystkie parametry jak u trzydziestolatki. A potem przyszły wyniki biochemii.
Natychmiast zrobione Nifty Plus - wszystkie ryzyka niskie.
We wtorek jedziemy do dra Dudarewicza na konsultację. Również powiedział, że wady Trisomii 18 powinny być na tym etapie widoczne w obrazie USG. Z niecierpliwością czekam na wtorek i mam nadzieję, że z Łodzi wyjedziemy uspokojeni... -
Letycja wrote:Na opisie mam, że wynik jest w oparciu o biochemię, wiek 32 lata, usg, przezierność, kosc nosową, czynnosc serca płodu. Też właśnie widziałam wyniki biochemii jak moje a ryzyka niewspółmiernie wyższe... sama nie wiem co o tym myśleć
Oczywiście poszłam nifty... bo do końca ciąży bym się denerwowała pewnie.
Czekam na wyniki
Ok, no to tutaj po prostu lekarz wprowadził kość nosową i przepływy bo u nas wział pod uwagę tylko wiek, przezierność i biochemię. Stąd takie wysokie ryzyko u nas - i to jest właśnie kwintesencja pappy, że to co lekarz da w kalkulator to taki wynik się pokaże - i tym samym jesteście spokojni, a my z kolei wariowaliśmy a tez nasze dziecko ma wyraźną kość nosową i w porządku przepływy. Być może jeśli wprowadziłby takie parametry dodatkowe bo bysmy nie robili nifty pro a co dopiero mówić o amnio...Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:05
-
Anka42 wrote:Ryzyko podstawowe zaczynało się od 1:100 ze względu na wiek.
USG ok, pani doktor uspokajała, mówiła, że wszystkie parametry jak u trzydziestolatki. A potem przyszły wyniki biochemii.
Natychmiast zrobione Nifty Plus - wszystkie ryzyka niskie.
We wtorek jedziemy do dra Dudarewicza na konsultację. Również powiedział, że wady Trisomii 18 powinny być na tym etapie widoczne w obrazie USG. Z niecierpliwością czekam na wtorek i mam nadzieję, że z Łodzi wyjedziemy uspokojeni...
Oczywiście, że one powinny być już widoczne, więc spokojna głowa -
Friends0608 wrote:Ok, no to tutaj po prostu lekarz wprowadził kość nosową i przepływy bo u nas wział pod uwagę tylko wiek, przezierność i biochemię. Stąd takie wysokie ryzyko u nas - i to jest właśnie kwintesencja pappy, że to co lekarz da w kalkulator to taki wynik się pokaże - i tym samym jesteście spokojni, a my z kolei wariowaliśmy a tez nasze dziecko ma wyraźną kość nosową i w porządku przepływy. Być może jeśli wprowadziłby takie parametry dodatkowe bo bysmy nie robili nifty pro a co dopiero mówić o amnio...
Przykro mi, że przez to przechodziliscie...
-